Onze ervaringen babyfoon app, ouderwetse babyfoon of geen van beide. Een ding is zeker: je wilt natuurlijk niet de hele vakantie op je kamer zitten, maar je wilt ook het gevoel hebben dat je baby of kindje veilig ligt te slapen.
Babyfoon-app op vakantie
Indien je nog niet bekend bent met de babyfoon app, dan moet je snel even in de Play Store voor je Android of APp Store voor je iPhone kijken. Er zijn verschillende versies, zowel gratis als betaald. Begin met een gratis versie en als het bevalt kan je altijd nog over stappen op de betaalde. Wij hebben zelf ervaring met 1 betaalde app maar daarvoor diverse gratis opties gebruikt.
Hoe werkt de babyfoon-app?
Je legt jouw telefoon bij je kindje neer en hebt nog een tweede telefoon bij je (bijvoorbeeld die van je man). Je hebt dan afhankelijk van de app een open verbinding tussen de telefoons (via WiFi) of je geeft een bepaald geluidsniveau aan waarbij de ene telefoon de andere belt. De meest uitgebreide apps hebben extra’s zoals muziekjes, opgenomen teksten die je af kunt spelen en zelfs een cameraverbinding is een optie.
In Nederland vinden we de babyfoon-app ideaal om even naar buren op de hoek van de straat te gaan die net buiten babyfoon bereik zijn. Vooral de versies die niet WiFi-afhankelijk zijn want bij een open verbinding let ik toch minder op. Zeker als je ergens bent waar het druk is valt een zacht huiltje echt niet op. Wanneer ik gebeld wordt ben ik wel direct alert. Het is de eerste paar keren wel even oefenen om het juiste geluidniveau in te stellen waarbij je gebeld moet worden. Als dit te te gevoelig staat wordt je bij elke langsrijdende vrachtwagen gebeld.
Op reis blijkt de babyfoon app jammer genoeg niet handig. De WiFi-versie werkt alleen als beide telefoons WiFi hebben. Indien de WiFi in je hotelkamer of in het restaurantje waar je naar toe bent gegaan slecht is of afwezig, dan heb je er niks aan. Wij hebben geleerd dat je zelfs in landen zoals Frankrijk of Denemarken niet zo zeker bent van een stabiele WiFi-verbinding om nog maar niet te spreken over de exotische bestemmingen waar we graag heen gaan.
De versies dit niet op WiFi werken hebben als groot nadeel dat je in het buitenland belt naar een Nederlandse nummer en dus met een flinke rekening komt te zitten. Mocht je echt lang op reis gaan dan zou je natuurlijk twee lokale simkaarten kunnen kopen om dit probleem te ondervangen.
Een babyfoon op vakantie
Naam | Bereik | Opladen | Bijz | Cijfer |
---|---|---|---|---|
Alecto DBX-80 | 3km | Snoer/Accu | Riemklip/Portofoontechniek | 9 |
Alecto DBX-68 | 1km | Accu 12-120u | Outdoor | 8,5 |
De babyfoon kan je natuurlijk ook meenemen op vakantie. Ook dit hebben we meerdere keren gedaan. Tijdens onze eerste vakantie in Curaçao waarbij we zelf kookten en elke avond in het appartement bleven was de babyfoon erg fijn. Middagdutjes deed ze toen nog gewoon op het strand.
Tijdens een backpackreis neemt een standaard model babyfoon alleen wel erg veel ruimte in de rugzak in. Ook heb je minimaal een stopcontact en een wereldstekker nodig waar je bij de meer basic accommodaties echt niet op moet rekenen. Verwacht trouwens ook dat je bij elke veiligheidscontrole je de babyfoon tevoorschijn mag toveren om te laten zien dat er niet een of ander wapen in je rugzak zit.
Dan hebben we het er nog niet eens over gehad dat onze babyfoon geen enorm bereik heeft (max 300m) wat betekend dat deze met een beetje pech deze niet eens werkt in dat leuke restaurantje en in een betonnen hotel haalt deze zelfs de lobby niet. De babyfoon die wij als kraamcadeau hadden gekregen, een Alecto DBX-88 Eco, is dus niet zo geschikt voor op reis.
Welke babyfoons met groot bereik zijn geschikt om mee te nemen op reis
Een ideale babyfoon voor op reis is lichtgewicht, is een babyfoon met een groot bereik en kan zowel op batterijen als op stroom werken.
Alecto heeft babyfoons met een bereik tot 3 kilometer die werkt op batterijen. Wat ons betreft de ideale babyfoon voor op reis. Ga je naar een bestemming waar je geen structurele netstroom hebt dan is de 82 beter omdat die op batterijen werkt terwijl de moderne 92 gebruikt maakt van een accu. Deze babyfoons zijn nauwelijks duurder dan reguliere bayfoons.
Check de prijs hier van de babyfoon met groot bereik. Van de andere kant is 3 km een erg grote afstand, en zelfs als 100% zeker weet dat het veilig is op de plek waar je je kindje achterlaat zou ik zelf nooit zo ver weg gaan. Deze babyfoon met groot bereik geeft je tenminste wel de optie om een lekker plekje te zoeken. Aan het hotel zwembad (al is het maar 300m lopen) bijvoorbeeld in plaats van in de hal voor de deur.
De ouderwetse manier – gewoon af en toe op en neer lopen
Zonder babyfoon of babyfoon app is ook een optie. Vergeet niet dat dit was wat onze ouders vroeger ook deden. Na het hele Madeleine McCann-verhaal zijn er veel ouders die zich hier niet prettig bij voelen. Wij doen dit zelf nog wel regelmatig maar laten het wel afhangen van de plek waar we zijn. Ik kan hier geen duidelijke richtlijnen voor geven want we doen dit puur op intuïtie.
Op onze backpackreis door Azië hadden we de babyfoon niet mee. Een groot hotel in Bangkok met meerdere ingangen voelt bijvoorbeeld niet fijn. Dan blijft een van ons voor de deur zitten totdat ze slaapt en gaat dan stilletjes op de kamer nog een blog typen.
In Kampot, Cambodja verbleven we in Les Manguiers en doordat we direct een klik hadden met veel personeel en je het gevoel had dat een iemand die er niet hoort direct op zou vallen bij het personeel en we een losstaande bungalow hadden voelde het daar prima om de rest van de avond samen te eten in het restaurant en de zonsondergang aan de rivier te bekijken. Wanneer ze overdag sliep, gebruikten we die tijd om lekker samen te gaan zwemmen.
Hetzelfde voor ons hotel in Ho Chi Minh stad waar we een kamer hadden direct naast de receptie. Ze vond het geen probleem om ons eventueel te roepen mocht mevrouwtje wakker worden (wat eigenlijk nooit gebeurt) zodat wij een uurtje samen weg konden om in een restaurantje om de hoek (200 meter lopen maar uit het zicht) nog wat gingen drinken.
Heb jij ervaring met een babyfoon of babyfoonapp?
Iemand ervaring met de babyfoon apps aan boord van een cruiseschip. Ik zag dat ze wifi aanbieden maar ik vraag me af of zo’n app bereik heeft door al dat staal.
Ik gebruik zelf de Babyfoon van annie. Een gratis app met veel mogelijkheden. Ik vind het ideaal op vakantie. Gaat zelfs over 3G netwerk als je geen wifi hebt. En, nog een voordeel, je kan meerdere units aansluiten en zelfs je eigen playlist toevoegen met bijvoorbeeld slaapliedjes. Het proberen waard!
Deze is niet helemaal gratis hoor. Ze vragen een kleine bijdrage in de app zelf. Desalniettemin is dit zeker het proberen waard. Ik ben ook heel erg blij met de babyfoon van Annie. Vooral omdat deze app erg stabiel is en niet zoveel stoort
Wat handig! Helaas heb ik nu dezelfde als jij, maar als ik zou gaan reizen is dat waarschijnlijk niet goed genoeg. Zou het bijvoorbeeld erg fijn vinden om te gaan cruisen, zodat de kids gewoon lekker in bed konden en wij nog even rondstruinen.
Wij gebruiken de Alecto DBX-82 ook op vakantie, echt ideaal! We gebruiken hem in het hotel tijdens de wintersportvakantie, op de ferry, op de camping en als we met vrienden naar een Landal huisje gaan. Als anderen gedoe hebben met het bereik doet die van ons het perfect.
Fijn om te horen dat je er zo enthousiast over bent!
Die babyfoon hebben wij ook, dat ding dat tot 3km kan van Electo. Ik ben erg tevreden, het is wel altijd even zoeken naar het juiste kanaal. Laatst werd ik nog getipt over een babyfoon app met camera maar die is vooral handig als er goede wifi is (babyfoon3g). Die ga ik binnenkort even testen. Ik vind het ideaal hoor zo’n babyfoon mee op reis. In Sri Lanka sneuvelde er 1, dan heb je echt een probleem. In Kandy zochten we naar een nieuwe. Mission impossible :-).