Home / Voorbereiding / Tips / 10x wat te doen in de vakantie thuis voor toch een beetje vakantiegevoel

10x wat te doen in de vakantie thuis voor toch een beetje vakantiegevoel

Het is helaas niet anders: een gewone meivakantie zit er dit jaar niet in. In plaats daarvan moeten we er thuis het beste van maken. En dan ook echt in je eigen huis en tuin. Hooguit kan je nog een keer de natuur in.

Ook de normale activiteiten zoals een zwembad, kindvriendelijk museum of pretpark zijn niet open. Ik zal eerlijk zijn: het valt mij zwaar. Wat mij betreft had het schoolwerk van onze dochter gewoon door mogen gaan. Heeft ze ook wat ritme. Bovendien werkt Marcel ook gewoon door. Normaal gesproken was ik alleen met haar een trein/bus rondreis gaan maken door Duitsland, Tsjechië en Slowakije.

In het kader van het beste ervan maken wil ik nu toch een aantal keer wat bijzonders met mijn dochter doen, of wellicht wel met zijn drietjes. Toch dat vakantiegevoel een beetje in huis halen. Een positieve energie boost.

10x wat te doen in vakantie thuis

Kamperen/slapen in de tuin

We hebben dit vorig jaar ook al eens een nachtje gedaan. Onze dochter heeft in de tuin een wilgentakkenhut en het leek haar zo geweldig om daar een keer een nachtje in te slapen. Heb je geen hut, maar wel een tentje dan kan dat natuurlijk ook.

In onze hut pasten maar twee mensen dus Marcel en onze dochter sliepen met zijn tweetjes buiten. Superspannend en leuk vond ze het! Toen ik de volgende ochtend eens ging kijken om 7:00 waren ze beide gewoon nog in slaap. De buitenlucht doet blijkbaar goed.

Het is (zeker in deze periode van het jaar) wel belangrijk dat je een goede warme kinderslaapzak hebt (lees hier onze reviews van kinderslaapzakken) en wij gebruikten een klamboe om te voorkomen dat er beestjes en blaadjes in de hut waaiden.

Naar een zwemplas of (stads)strand 

Het ziet ernaar uit dat het in de meivakantie mooi weer wordt. Misschien zelfs wel warm genoeg om te pootje baden of voor een korte duik. Het is wel belangrijk om afstand te bewaren dus ga alleen als het nog niet te druk is bij de zwemplas of het (stads)strand. Wij hebben zelf diverse populaire plekken langs de IJssel met strandjes maar we weten er ook twee waar eigenlijk nooit iemand komt. Die gaan we nu maar eens opzoeken. Wat te eten en te drinken mee en lekker spetteren.

zwemplas staphorst

Uitgebreid (uit) eten

Uit eten gaan is voor mij echt een onderdeel van het vakantiegevoel. Ik weet dat veel mensen nu wel bestellen bij hun favoriete restaurant. Fijn als je ze zo kunt steunen! Nu er bij mij geen inkomen binnenkomt, hebben we die luxe niet maar voor de meivakantie week gaan we toch een avond een uitzondering maken.

Ga je voor een Italiaanse pizza-avond, Thais of Mexicaans? Extra leuk als je de tafel ook speciaal dekt en voor wat aankleding zorgt.

Spa-dag in huis

Zowel ik als mijn dochter vinden het super lekker om ons op reis een dagje of middagje te laten verwennen. Een voetmassage in Thailand, een chocolade-massage in Duitsland of naar een familie sauna avond in Denemarken. Dat zijn toch echt de hoogtepuntjes van een reis. Terwijl Marcel gaat fietsen of chillen, laten wij ons lekker pamperen.

Helaas zit dat er nu ook niet in maar dat betekent niet dat we ons eigen huis niet kunnen omtoveren tot een mini-Spa. Bij de HEMA kan je hele leuke gezichtsmaskers halen, check hier het online aanbod. Of check deze toffe kindergezichtsmaskers voor jongens en meisjes via bol.com.

Virtueel op safari

Wij mogen dan wel thuis zitten, de wilde dieren hebben juist nu alle rust en ruimte. Ga virtueel op safari met de rangers van het Krugerpark. Via het YouTube Wild Earth kan je elke dag mee met de rangers. Je rijdt dan live mee in de jeep.

virtueel op safari

Filmavond

Ook een filmavond is iets wat we al wel eens vaker gedaan hebben. We halen de tafel weg zodat we alle ruimte hebben voor de televisie. De dekbedden en kussen naar beneden. De gordijnen dicht.

Dan in de pyjama onder een dekbedje een film kijken. Hartstikke gezellig. Onze dochter kiest een film die ze heel graag wil zien en we poffen een boel popcorn en snack. “Nu kan de film tenminste op pauze als ik moet plassen” onze dochter vindt dit minstens zo leuk als echt naar de bioscoop.

Spelletjes avond

Op reis spellen wij vooral veel Uno. Zoek je speelgoed voor op reis dan is dit kaartspel echt een aanrader. Maar als je wat te doen wil hebben voor in thuis tijdens de vakantie dan kan je beter kiezen voor een groot bordspel. Kolonisten van Catan, Risk of Monopoly. Met haar vriendinnetjes speelt onze dochter ook graag Lynx, een spel voor kinderen vanaf 6 jaar.

Dieren bekijken in eigen land

Voordat je op “safari” gaat in eigen land moet je natuurlijk wel goed voorbereiden. Pak je kinderverrekijker, kindercamera en schepnet.

insecten vangen met schepnet

Zoek een mooie waterplas op in de buurt. Eentje in het bos waar het niet te druk is. Ga daar met je kind op zoek naar diertjes. Het is nog een beetje vroeg in het seizoen maar wij vonden toch al de eerste kikkertjes. Ook vogels zijn er al genoeg te spotten. We vingen ook diverse waterinsecten. Wel een beetje voorzichtig doen en daarna natuurlijk weer loslaten.

kleine kikker

Naar een virtueel museum

We kunnen nu niet echt naar een museum. Maar er zijn heel veel musea die nu online special activiteiten organiseren. Het Van Goghmuseum in Amsterdam heeft bijvoorbeeld een speciaal gedeelte op hun website voor kinderen. Zo kan kleurplaten downloaden en online teken en schildertips krijgen. Of wat dacht je van het thuismuseum van NEMO met tips voor allerlei experimenten die je thuis kunt doen.

Exotische gerechten bakken

Zijn je kinderen al wat ouder, dan kunnen ze ook prima zelf bakken, hoewel samen doen natuurlijk ook hartstikke leuk is. In plaats van de standaard dingen zoals appeltaart en muffins maak eens wat anders.

Zo bakte de dochter van Esther een Challah. Een Israëlisch brood wat ze ook aten tijdens hun afgelopen vakantie in Israël met het gezin.

Heb je alle tijd dan kan je ook zelf spekkoek bakken en weer even in Indonesië zijn. Of wat dacht je van de verslavend lekkere Pastéis de nata taartjes uit Portugal.

Challah bakken

2 reacties op “10x wat te doen in de vakantie thuis voor toch een beetje vakantiegevoel”

  1. heel erg. Je hebt ons op ideeën gebracht. Er wordt hier goed over na gedacht wat zijn wensen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top