Braşov een van de bekendste steden van Roemenië en heel eerlijk: ook als je niet zoals de deelnemers van Boer zoekt vrouw op zoek bent naar een grote liefde is deze stad een bezoek waard. Het is een gezellige plek met een sfeervol oud centrum, dat grotendeels voetgangersgebied is.
Tips voor Brasov met kinderen
Op het grote plein kunnen kinderen heerlijk spelen (één van Jelmer’s hobby’s is achter duiven aan rennen en dat kon hier heel goed, bingo!) en zijn er veel terrasjes.
Nog een pluspunt aan Braşov zijn de vele speeltuinen in de stad. Jelmer kon daar zijn energie kwijt na een (voor hem) saaie lunch. Wij hadden tijdens ons verblijf in Braşov een slechte dag qua weer, maar gelukkig is er een leuk zwembad in de stad te vinden: Paradisul Acvatic. En voor wie ook op zoek is naar een plan B maar niet zo van zwemmen houdt, is er indoorspeeltuin Zig Zag Kinderland. Wij zijn hier zelf niet geweest, maar de Nederlandse vrouw die ons erover tipte, zei dat kinderen het geweldig vinden ondanks dat het wat primitief is.
Bezienswaardigheden Brasov
Een leuke attractie in Braşov is de kabelbaan naar de top van de heuvel Muntele Tâmpa. Jelmer vond de rit in de ouderwetse Coca-Cola bakjes van de kabelbaan echt geweldig. Vanaf 360 meter hoogte heb je een mooi uitzicht over de stad, maar vergeet vooral ook niet naar de andere kant van de berg te kijken. De wandeling naar het uitzichtpunt is leuk, maar niet heel handig met een buggy. Jelmer heeft een groot stuk gelopen, maar een draagzak is zeker een aanrader. Je kunt trouwens ook een enkeltje kopen bij de kabelbaan en naar beneden lopen.
Bezienswaardigheden rondom Brasov
Citadel van Râşnov
Rondom Braşov zijn er veel bezienswaardigheden en leuke (actieve) uitjes. Wij bezochten de citadel van Râşnov. Het stadje zelf schijnt aardig populair te zijn, maar toen wij er waren, was het erg rustig in de straatjes. Het weer was ook niet super, wat vooral jammer was voor het uitzicht vanaf de heuvel waar de citadel op gebouwd is. Om bij het bouwwerk te komen kun je een kabelbaan nemen, maar de auto nemen is ook een optie.
Wij kozen voor het eerste, maar de route met de auto schijnt wel heel mooi te zijn. De citadel zelf is heel ruig, waardoor je ook hier wel een draagzak mee moet hebben. Helaas deed de audiotour het niet toen wij er waren. Onze conclusie was op meerdere plekken in Roemenië dat de toeristische voorzieningen wel iets beter mochten, dit was er één van. Desondanks was het leuk om door de citadel te zwerven, en de toegang tot attracties kost in Roemenië bijna niets. Kinderen onder drie jaar zijn vaak gratis en volwassenen betalen ongeveer 2,50 euro per persoon. Voor dat geld wip je ook even binnen als je iets minder tijd hebt en even snel wil spieken, ideaal!
Dinoparc Râşnov Roemenie
Bij Râşnov vind je trouwens ook het Dino Parc. Dit is een themapark met 47 levensgrote dinosaurussen. Wij zijn er niet geweest, omdat we dachten dat Jelmer de dino’s misschien eerder eng zou vinden dan leuk (en ook keuzes moesten maken in verband met de tijd die we hadden). Maar bekijk de website en je zult ook vaststellen dat het er erg leuk uitziet!
Het kasteel van Dracula in Bran
In het stadje Bran vindt je het kasteel van Dracula, althans een kasteel waar prins Vlad de derde (Dracula dus) waarschijnlijk een korte tijd heeft gewoond. Wij hebben het alleen van de buienkant bekeken, omdat het van binnen niet heel spectaculair schijnt te zijn. Het interieur is uit de jaren 20 van de vorige eeuw en niet heel spannend. Van buiten is het een mooi gebouw, het dorp is erg toeristisch. Wij zijn snel weer vertrokken.
Liberty Bear Sanctuary
Erg leuk vonden wij het bezoek aan het Libearty Bear Sanctuary bij Zărnești. Dit berenreservaat vangt mishandelde en verwaarloosde beren op. Roemenië is één van de weinige plekken in Europa waar beren nog in het wild leven, maar ze werden er tot voor kort ook veel gebruikt voor vermaak.
Je kunt in het reservaat een rondleiding krijgen van een Engelstalige gids, alleen rondlopen mag niet. Maar de gids weet veel te vertellen en daardoor krijg je een goed beeld van dit mooie initiatief. De rondleidingen zijn op vaste tijden, dus wees op tijd voor een van de tours. Die om 11.00 uur is het leukst, want dan zijn de beren net gevoerd en kun je ze nog beter bekijken. Het berenreservaat is echt niet te vergelijken met een dierentuin. Rennende en schreeuwende kinderen zijn dan ook not done, sommige van de beren zijn echt getraumatiseerd en hebben rust nodig. Maar als je kinderen rustig zijn en dieren interessant vinden is een bezoek aan Libearty Bear Sanctuary zeker leuk en leerzaam. Het reservaat ligt trouwens aan het einde van een slecht begaanbaar landweggetje, dus reserveer zeker wat tijd voor de reis ernaartoe.
Meer lezen over Roemenië met kinderen? Zoals ons blog over Boekarest met kinderen. Naast onze eigen blogs heeft bijvoorbeeld ook Stefania van Lieshout diverse artikelen over dit nog vrij onbekende land.