Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Bredene en Oostende met kinderen, avontuur aan de Belgische kust 

Bredene en Oostende met kinderen, avontuur aan de Belgische kust 

“Goed sturen papa!” Met de zon op ons gezicht en de zoute zeewind door onze haren zwieren we enthousiast trappend over de boulevard van Oostende in onze billenkar. We waren een weekend op avontuur aan de Belgische kust en in dit blog vertellen we je wat een billenkar is én wat je allemaal kan doen in Bredene en Oostende met kinderen! 

Strand in Bredene

Wat te doen in Bredene met kinderen

Tijdens ons weekend aan de Belgische kust sliepen we in Bredene, een gezellig badplaatsje achter de duinen. Bredene biedt een ontspannen sfeer, prachtige stranden en een aantal leuke activiteiten voor gezinnen. Met de kusttram rijd je bovendien vanuit Bredene ook gemakkelijk naar Knokke, Oostende of Plopsland in De Panne. En nog een aanrader: Brugge bereik met je met de auto in ongeveer een half uurtje, met de trein doe je er zo’n 40 minuten over. Een goede uitvalsbasis dus voor een vakantie met kinderen aan de Belgische kust, op zo’n drie uur rijden vanaf Utrecht. 

Strand in Bredene met kinderen 

Het belangrijkste en absoluut hoogtepunt van een vakantie in Bredene is natuurlijk het uitgestrekte zandstrand van maar liefst vier kilometer lang. Wij vonden het een heel fijn strand met een relaxte sfeer en genoeg ruimte, zelfs in het weekend en met dertig graden. Ook ’s avonds kan je nog het strand op, voor een mooie zonsondergang vanuit één van de strandstoelen of om nog even af te koelen in de zee. 

Strand in Bredene

Je kinderen kunnen hier naar hartenlust rondrennen, zandkastelen bouwen en zwemmen. Wij moesten Cas er na twee uur spelen in de golven wegslepen. Voor de kustlijn is een ondiepe geul van zo’n tien centimeter diep, waar peuters en kleuters prima kunnen spelen. Willen jullie ook de hond meenemen, check dan de speciale website van de gemeente Bredene over honden op het strand! 

Het strand van Bredene is een kindvriendelijk strand met goede faciliteiten, strandwachten en bij elke overgang een strandtent met toiletten en douches. Heb je oudere kinderen of wil je zelf wat meer actie, dan is er Twins Club Bredene bij strandpost 1 voor een surf- of SUP-les! De duinovergang bij Hippo Beach is met een buggy of kinderwagen prima te doen, het pad is verhard en je hoeft geen trappen op. 

Strand in Bredene

Spelen, fietsen en relaxen in Recreatiedomein Grasduinen 

Recreatiedomein Grasduinen is 9 hectare groot en heeft mountainbikeroutes, de grootste speeltuin van Bredene en een aantal wandel- en fietspaden. Je kan er ook picknicken rond de vijver en er zijn toiletten en douches aanwezig.  Het park ligt in het centrum van Bredene en is 365 dagen per jaar geopend.  

Kunst kijken in Bredene met kinderen

Vlakbij de duinovergang 6 ligt, een beetje verscholen in de duinen, het kunstwerk Albedo. Is het een strandhuis of een labyrint? Wij werden het er niet over eens en volgens ons is het allebei! Het kunstwerk maakt deel uit van een verzameling van 40 kunstwerken die je verspreid over de hele Belgische kust vindt onder de naam Beaufort Beeldenpark.  

Strand in Bredene

Loop je door Bredene dan zie je overal de streetart van Tour Elentrik. Elektriciteitskasten en –huisjes werden een aantal jaar geleden omgetoverd tot kunstwerken door lokale kunstenaars en inwoners van Bredene. Het maakt het wandelen naar je restaurant of het strand een stuk leuker, want het was een wedstrijd wie de meeste kon spotten! 

Strand in Bredene

De Visserskapel in Bredene 

Heel indrukwekkend vonden wij de Visserskapel op de hoek van de Kapelstraat en de Klemskerkestraat in Bredene. Een soort openluchtkerk waar vroeger de familie van vissers kwamen om te bidden voor een behouden vaart.  Er zijn twee kleine kapelletjes: één om een kaars aan te steken en één als gedenkplek vol foto’s van mensen die op zee omgekomen zijn. Vooral dat laatste maakte indruk, we werden er alle drie een beetje stil van. 

Heemkundig museum Turkeyenhof 

Turkeyenhof is een heemkundig museum in hartje Bredene. Het museum is gevestigd in een historische boerderij uit de 18e eeuw en geeft een inkijkje in het landelijke leven van vroeger. Inmiddels is de boerderij omgeven door nieuwbouwhuizen, maar in vroegere tijden lag het vrij tussen de weilanden. Het museum wordt gerund door lokale vrijwilligers die het landbouwerfgoed van Bredene en de regio graag willen bewaren.  

Turkeyenhof 

Bij aankomst in Turkeyenhof worden we verwelkomd door vrijwilliger Joseph, hij geeft ons vandaag een privérondleiding! Het museum is eigenlijk alleen open op woensdag en zondag, maar wanneer je op een andere dag wil komen kan je dat vragen. Joseph blijkt een soort wandelende encyclopedie van Bredene te zijn, hij weet alles over de geschiedenis. Terwijl hij ons door de verschillende kamers van de hoeve leidt, vertelt hij honderduit en we krijgen er geen speld tussen. 

Turkeyenhof 

We zien een heleboel gebruiksvoorwerpen, sommige komen ons wel bekend voor omdat opa en oma ze nog in huis hadden, maar van andere weten we echt niet wat het is. Cas verbaast zich vooral over de houten poepdoos en de ouderwetse koelkast die geïsoleerd werd met paardenhaar en gekoeld werd met ijs uit de sloten rondom Bredene. En natuurlijk wil hij proberen de loodzware kerkklok van de oude kerk van Bredene even op te tillen! 

Naast de hoeve heeft het Turkeyenhof museum ook een grote tuin, daarin staat het oude bakhuis met een steenoven waar men vroeger brood in bakte. Tussen het hoge gras, de fruitboompjes en de insectenhotels staat ook een gerestaureerde schuur waarin allerlei schelpen tentoongesteld zijn. Je vindt hier ook opgeviste archeologische vondsten uit de Romeinse tijd en de topattractie voor Cas: een echte slagtand van een mammoet die in een vissersnet beland is! 

Het Turkeyenhof is een plek waar geschiedenis tot leven komt. Er is geen speciale kinderrondleiding of speurtocht, maar door de authentieke inrichting, de diverse tentoonstellingen en het enthousiasme van de vrijwilligers, krijg je een goed beeld van het vroegere leven aan de Belgische kust. Het is zeker een bezoek waard tijdens je verblijf in Bredene.  

Voor meer informatie over de openingstijden en de activiteiten zoals concerten en demonstraties van oude ambachten die het museum in de zomer organiseert kijk je op de website van de Heemkring Ter Cuere.

Turkeyenhof 

Wat te doen in Oostende met kinderen 

Wij bezochten Oostende voor een dagje vanuit Bredene met de kusttram, maar Oostende heeft ook genoeg te bieden voor een dag of drie. Naast diverse musea, stadswandelingen en attracties als Fort Napoleon heeft de stad een fijn strand én worden er vaak evenementen in Oostende georganiseerd, waaronder concerten, theatervoorstellingen en festivals zoals het Zandsculpturenfestival.

Naar het strand in Oostende met kinderen 

Oostende is de grootste badplaats aan de Belgische kust en één van de grootste trekpleisters is ook hier het kilometerslange zandstrand.  Het Grootstrand, in het centrum, heeft de meeste voorzieningen zoals toiletten, douches en een aantal strandtenten, maar is daardoor ook erg druk.  

Wil je een wat rustiger plekje dan is het Oosterstrand een goed idee. Nadeel is dat er daar geen voorzieningen zijn op het strand, voordeel is dat de speeltuin Duin & Zee er om de hoek ligt. Als je Oostende met kinderen bezoekt die wat ouder zijn, dan worden die vast blij van het Sportstrand. Daar kan je beachvolleyballen of klimmen aan de klimwand.  

Oostende met kinderen

Fort Napoleon, avontuur en geschiedenis

Het Fort Napoleon is een historisch fort in Oostende. Het is een indrukwekkend militair bolwerk dat werd gebouwd in het begin van de 19e eeuw en het diende oorspronkelijk als verdedigingswerk voor de haven van Oostende. 

Tegenwoordig is het Fort Napoleon omgetoverd tot een museum en een culturele trekpleister voor zowel toeristen als de locals. Het geeft je de mogelijkheid om de geschiedenis van het fort te ontdekken en meer te weten te komen over het maritieme erfgoed van Oostende. 

Fort Napoleon

Wanneer je aankomt, zie je meteen het indrukwekkende fort, omringd door dikke muren en omgeven door het duinlandschap. Binnenin vind je allerlei interessante dingen om te ontdekken. Er is een audiotour waarbij je langs de genummerde plekken in het fort loopt en steeds een verhaaltje of een anekdote hoort wat verteld wordt door een inwoner van Oostende.  

Bijvoorbeeld over de soldaten die hier van alles bedachten om aan de eenzaamheid te ontsnappen, het idee achter het ontwerp van het fort en de spookverhalen die erover de ronde doen. Wij vinden de audiotour erg informatie en leuk gebracht, maar Cas krijgen we nauwelijks zover dat hij luistert.  

Die heeft iets heel anders aan zijn hoofd: in het fort is een tijdelijke, interactieve doe-expo over de Waanzinnige Boomhut. Laat dat nu net een van zijn lievelingsboeken zijn! Terwijl wij ons onderdompelen in de geschiedenis van het fort, rent hij heen en weer om letters te verzamelen, een hindernisparcours te overwinnen en met een katapult te schieten! 

Fort Napoleon

De tentoonstelling over de Waanzinnige Boomhut is helaas niet permanent in Fort Napoleon, maar er is altijd wel een andere expositie of activiteit naast de reguliere bezienswaardigheden. En nog een tip: ga op zoek naar de kleine Napoleons die overal in het fort verstopt zijn en vergeet zeker niet een kijkje te nemen op het dak voor een fantastisch uitzicht! 

Op de website vind je alles over de openingstijden, agenda en toegangsprijzen. Ben je in Oostende met kinderen, sla Fort Napoleon dan zeker niet over, wij vonden het in ieder geval de leukste activiteit!  

Fort Napoleon

Gratis pont tussen de Oosteroever en het centrum van Oostende 

Wil je van het centrum van Oostende naar de Oosteroever, waar onder andere Fort Napoleon ligt, dan kan je oversteken met het voetveer. De veerdienst is gratis voor voetgangers en fietsers. Het vertrekpunt aan de Oosteroever bevindt zich bij de Visserskaai, terwijl je het stadscentrum van Oostende kan bereiken vanaf verschillende aanlegsteigers, waaronder het Mercatordok en het Zeeheldenplein. 

Het is een leuke manier om het water over te steken en te genieten van het uitzicht op de haven van Oostende en de kustlijn. Verwacht trouwens geen uitgebreide rondvaart, wij zaten er helemaal klaar voor maar in totaal zit je maar zo’n vijf minuten op de varende boot.  

De dienstregeling van de veerdienst is afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. In het voorjaar en de zomer vertrekt er om de paar minuten een boot, in het najaar en de winter is het handig om vooraf de actuele dienstregeling te raadplegen. 

Oostende met kinderen 

Speeltuinen in Oostende met kinderen 

Even genoeg van de drukte van de stad? Je kunt ook een bezoek brengen aan het Maria Hendrikapark, waar kinderen kunnen spelen in de speeltuin Het Koninginnehof. Is het geen mooi weer? Dan is indoor trampolinepark en –speelplek Hangtime, een fijne plek om een paar uurtjes heen te gaan. Beide speelplekken hebben een terras en je kan er wat drinken of een hapje eten. 

Stadswandelingen in Oostende met kinderen 

Een interactieve stadswandeling met kinderen in Oostende is altijd een goed idee. Bijvoorbeeld de Streetartwandeling The Crystal Ship of de maritieme wandeling met Kapitein Panekazak voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar.  

Op de boulevard loop je ook makkelijk het moderne kunstmuseum Mu.ZEE binnen, vraag bij de receptie naar de wisselende speurtochten voor kinderen! Of breng een bezoek aan museum Het James Ensorhuis en doe de bijhorende stadwandeling voor gezinnen om alles over deze kunstenaar te ontdekken. 

Geen zin in een wandeling met een route of een app? Struin dan lekker over de lange boulevard van Oostende met uitzicht over de zee! Loop ook zeker even langs het oude casino en helemaal aan het einde, het opvallende kunstwerk Rock Strangers.  Een aantal enorme rode sculpturen die volgens Cas heel relaxed zitten maar ook goed zijn om verstoppertje te spelen. En als je dan toch daar bent, wandel je natuurlijk even helemaal tot het eind van de pier voor het beste uitzicht over zee!  

Billenkarrenroute Oostende met kinderen 

Een billenkar? Ja, je leest het goed. Wij wisten ook niet wat het was, maar het bleek het Vlaamse woord voor fietskar of skelter te zijn! Langs de kust tussen Knokke en De Panne zijn ze op diverse plaatsen te huur en er zijn zelfs heuse Billenkarrenroutes in de verschillende kustplaatsen. 

Er zijn billenkarren voor twee personen, maar ook grotere waar je wel met acht mensen op kunt rijden. Wij huurden er in Oostende een met drie zitplaatsen, waarop we naast elkaar konden zitten. Er zaten twee sturen op de billenkar, maar daarvan werkte er maar eentje. 

Oostende met kinderen 

Best verwarrend, want ik had toch steeds de neiging om het stuur te bewegen!  Als je over de boulevard gaat rijden is het wel verstandig iemand te laten sturen die dat ook daadwerkelijk kan, want je maakt behoorlijk vaart! 

Wil je het rijden met de billenkar in Oostende nog leuker maken, dan kan je bij een aantal verhuurders of bij het toerismebureau een spelboekje halen en de Billenkarrenroute rijden. Met het boekje en de Erfgoedapp fiets je een route met onderweg opdrachten en ga je op speurtocht naar de alleroudste billenkar van het land. 

Helaas was de fietsenverhuurder waar we het boekje voor de route konden ophalen onverwachts gesloten, waardoor we ergens anders een billenkar gehuurd hebben zonder de route. Maar ook zonder de app is het erg leuk om een rondje te rijden met de billenkar!  

Oostende met kinderen 

Kindvriendelijke accommodaties in Oostende en Bredene 

We sliepen tijdens onze korte vakantie aan de Belgische kust in het kleinschalige hotel Aura Maris in Bredene, dicht bij het strand en de halte voor de kusttram. Aura Maris is een echt familiehotel waar je heel gastvrij wordt ontvangen door de eigenaren, die je ook allerlei tips kunnen geven over wat er in Bredene te doen en te zien is.  

Onze kamer bestond uit een ruimte met een tweepersoonsbed en een aparte ruimte met een extra bed en een kinderbedje.  Daarnaast was er een compacte badkamer en een aparte wc. Ontbijten doe je in het hoofdgebouw, met croissantjes en broodjes en divers beleg. Geen luxe buffet, maar gewoon eenvoudig en vers aan je tafel geserveerd.  

Wil je liever zelf koken of gewoon wat meer ruimte? In Bredene ligt ook Roompot Breeduyn Village, met luxe huisjes, een speeltuin en een fietsverhuur.  

Slaap je liever in Oostende? De stad heeft een ruim aanbod aan kindvriendelijke hotels met familiekamers. Bijvoorbeeld Hotel Botteltje waar we de lekkerste garnalenkroketten bij de aardigste barman van Oostende aten, maar waar je ook ruime familiekamers en appartementen kan boeken. 

Uit eten met kinderen in Bredene en Oostende

Als we binnenlopen in restaurant Lautrec is het wel duidelijk dat dit één van de chiquere restaurants van Bredene is. Toch kan je hier prima eten met kinderen! Er is namelijk een prima kinderkaart met spaghetti, kaaskroketjes en kabeljauw met frietjes, maar het is hier voor alle gerechten mogelijk een kleine portie te bestellen. En nog een pluspunt: het personeel is echt heel vriendelijk, onze ober maakte grapjes met Cas en hij kreeg een extra grote ijscoupe! Voor ons het beste restaurant waar we in Bredene aten.  

Restaurant L’Atelier is een populair restaurant in Bredene, het lijkt wel een huiskamer voor locals die bijkletsen met een pintje en een hapje. Het menu varieert hier per dag, ze werken met verse producten Hoewel L’Atelier geen specifiek kindermenu heeft, zijn ze wel bereid om gerechten aan te passen. We eten hier heerlijke vis en een lekker ijsje na! 

Het was even zoeken naar Harbours Kitchen, want het ligt een beetje verscholen in een woonwijk in Bredene. Het restaurant is gevestigd in een historische hoeve, in een tuin met een groot terras met speeltoestellen ernaast. Net zoals in veel restaurants in België serveren ze hier ook vooral warme gerechten voor de lunch. Met ruim 30 graden op de thermometer vinden we dat niet zo’n goed idee en daarom kiezen we voor een uitgebreide tapasplank en extra inktvisringen, stokbrood en kroketjes om te delen. Dat blijkt een goede keuze, het is meer dan genoeg voor ons drietjes en het smaakt prima! 

De Kusttram in Bredene en Oostende 

Als je de Belgische kust bezoekt, is de kusttram een makkelijke manier om tussen de verschillende badplaatsen en stranden te pendelen. Wij namen in Bredene de kusttram en stapten 10 minuten later uit in hartje Oostende, supermakkelijk.  

De kusttram is een soort tramtrein die rijdt van Knokke-Heist in het noorden tot De Panne in het zuiden en stopt bij 67 haltes. Je kan op elke gewenste halte opstappen en uitstappen en in de zomermaanden rijdt er overdag iedere 10 minuten een tram. ’s Avonds en in de overige maanden is dat zo’n drie keer per uur.  

In de zomer kan het erg druk zijn aan de Belgische kust en dan is het wel zo fijn als je niet hoeft te zoeken naar een parkeerplek. Een ander voordeel van de kusttram is dat je met één ticket de hele dag kunt rondreizen. Kinderen tot 6 jaar reizen gratis, voor de overige prijzen en alle actuele informatie over de Kusttram kijk je op de website van De Lijn

oostende met kinderen

De Belgische kust, voor ons onbekend terrein want we kenden het eigenlijk alleen van Plopsaland in De Panne en de chique restaurants in Knokke. Maar er bleek dus veel meer te zijn! Bredene is een kindvriendelijke en gezellige badplaats en Oostende is een verrassend veelzijdige stad waar van alles te ontdekken valt!  Of het nu een weekje strand in de zomer is of een weekend uitwaaien in het voor- of najaar, de Belgische Kust geeft je gegarandeerd een vakantiegevoel!  

oostende met kinderen

GezinOpReis bezocht Bredene en Oostende in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Westtoer. Zoals je van ons gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven