Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Grotten in België, de leukste voor het hele gezin in Wallonië

Grotten in België, de leukste voor het hele gezin in Wallonië

Benieuwd naar de mooiste, interessante of grootste grotten in België? In dit blog zet ik ze voor je op een rij. Er zijn ontzettend veel grotten in België, zeker in de heuvelachtige Ardennen. Hier kun je relatief dicht bij Nederland een mooi stukje natuur bezoeken.

Heb je een keer minder mooi weer tijdens je vakantie, dan kun je altijd een grot induiken. Onder de grond merk je weinig van de regen. Ook wanneer de zon volop schijnt, is het de moeite waard een grot te bezoeken, maar pas dan wel je kleding erop aan. Onder de grond is vaak een constante temperatuur die in de zomer lager ligt dan de buitentemperatuur.

Lees ook ons blog met toffe uitjes in Wallonië.

Grotten Ardennen

Grotten van Hotton

De grotten van Hotton in de buurt van het plaatsje Hotton zijn een van de meest kindvriendelijke grotten in de Ardennen. Deze grotten in België zijn alleen te bezoeken met een rondleiding. De rondleiding duurt ruim een uur. De gidsen spreken meerdere talen, waaronder Nederlands. Leonie bezocht deze grotten met haar kinderen en die vonden het heel fijn dat ze zo alles ook konden volgen.

Grotten van hotton

Tijdens de tour zie zie je indrukwekkende druipsteenformaties, diepe kloven en misschien zelfs wel een paar vleermuizen. Er is zelfs een ondergrondse rivier. De tocht gaat via soms wat gladde trapjes en smalle doorgangen, wat het voor kinderen echt als een avontuur laat voelen. Het is alleen wel handig schoenen met profiel aan te doen. Je hoeft alleen naar beneden te lopen, terug brengt de lift je weer 65 meter omhoog.

Grotten van Hotton

Moet je even wachten voordat je rondleiding begint, dan is dit geen probleem. Bij de entree van de grotten is een ook nog een kleine speeltuin te vinden en je kunt ook een korte wandeling maken naar een uitkijkpunt in het bos.

Grotten van Hotton
Grotten van Hotton

Grotten van Remouchamps

Een andere boeiende grot in de Ardennen zijn de grotten van Remouchamps. Je vertrekt hier te voet, maar vaart ook een stukje met een bootje. Deze grotten kun je vinden in de omgeving van Spa.

De grotten van Remouchamps werden in 1828 ontdekt en in 1912 geopend voor publiek. Een van de grootste ondergrondse ruimtes wordt de Kathedraal genoemd en is wel 40 meter hoog. Ook hier spreken de gidsen weer Nederlands, wat wel zo fijn is. Esmeralda bezocht de grot met zoontje Cas en die was zwaar onder de indruk van de stoere gids die hem ook liet helpen met de rondleiding.

Grotten van Remouchamps

Op de website van de grotten staat dat dit de langste ondergrondse vaartocht ter wereld is. Die informatie klopt niet, in Laos kan je bijvoorbeeld met een bootje 7 km varen door de Tham Kong Lo grot. Toch iets meer dan de 700 meter die je hier vaart. Het is wel de langste ondergrondse vaarttocht in België. Het is een hele mooie en boeiende boottocht die je maakt over de ondergrondse rivier. Wel goed op blijven letten, want je moet regelmatig bukken.

De route door de grotten van Remouchamps is sowieso best wel uitdagend met vochtige paden en steile trappen. Kleine kinderen kun je beter dragen tot je bij de boot bent en daarna ze zelf laten lopen.

De grotten van Remouchamps zijn geopend tussen 1 februari en eind november. Ook in de kerstvakantie zijn de grotten geopend.

Grotten van Remouchamps

Grotten van Han

De grotten van Han zijn zijn voor veel Nederlanders de bekendste van de verschillende grotten in de Ardennen. Dat komt mede doordat er op het domein van de Grotten van Han nog veel meer te doen en beleven is. Combineer de grotten met het wildpark en maak er een volledig dagje uit van.

grotten van han

Een bezoek aan de grot van Han begint met een ritje met een historische tram. Je kunt kiezen voor een rondleiding met een Nederlandse gids. De groepen kunnen zeker tijdens de vakanties wel erg groot zijn.

Ben je op zoek naar een rustige grot waar je echt op je gemak de ondergrondse wereld kunt bekijken, dan zijn een aantal andere grotten wat ons betreft meer geschikt. Wat de grotten van Han juist favoriet maakt bij veel gezinnen zijn de vele extra’s, zoals de gave klank en lichtshow. Kom je rond bijvoorbeeld kerst of Halloween dan wordt je verrast door een thema show.

Met kinderen vanaf 6 jaar kun je (reserveren vooraf) ook kiezen voor het Speleo parcours. Dan volg je een avontuurlijkere alternatieve route. Met veel klim en klauter werk. Vies worden was nog nooit zo leuk! Je krijgt dan ook een overall, laarzen en hoofdlampje. Check ook ons uitgebreide blog over de grotten van Han.

grotten van han

Grot van Lorette-Rochefort

De Grot van Lorette-Rochefort staat ook wel bekend als het kleine zusje van de grot van Han. Beide bevinden zich op het domein van de grotten van Han en je kunt een bezoek dan ook prima combineren. Deze grot is een stuk kleiner, maar heeft wel een zestal zalen, waaronder eentje van 35 meter hoog. Hier laat de gids een ballon op zodat je kunt ervaren hoe hoog dat is. Deze grot is te bezoeken met een gids.

Grot La Merveilleuse

De grot van Dinant, ‘La Merveilleuse‘, is niet zo groot maar wel erg mooi. Bijzonder zijn de witte stalactieten en de ondergrondse waterval. Het fijne van een bezoek aan deze grot is dat de groepen zelden groot zijn. Hierdoor hebben ook kinderen alle ruimte en tijd om vragen te stellen.

De gidsen geven de tour in zowel het Frans als in het Nederlands (of soms Engels). De tour duurt ongeveer een uur, aan het einde zit nog een pittig klimmetje als je via de trappen weer omhoog gaat.

Grot La Merveilleuse is geopend vanaf april tot eind oktober.

citadel dinand

Grotten van Neptunes

In de grotten van Neptunes in de buurt van Couvin kan je ook een boottocht maken. De grotten in België zijn niet enorm groot. Ze worden wel extra leuk leuk gemaakt voor jonge kinderen dankzij een licht- en geluidsspel.

Grotten van neptunes ardennen
Grotten van neptunes ardennen

Hoogtepunten is de ondergrondse waterval die in allerlei kleuren wordt uitgelicht. Je begint de rondleiding met een oversteek over een hangbrug. Vervolgens daal je af de grotten in. Na een korte wandeling met een tweetalige gids neemt een van de bootmannen het over. Juist de variatie en het feit dat een rondleiding niet te lang duurt (ongeveer 50 minuten) maakt dit ook een hele geschikt grot in de Ardennen om te bezoeken met jonge kinderen.

Grotten van neptunes ardennen

Wil je nog meer ontdekken, vanaf het parkeerterrein starten diverse wandelroutes, variërend van 1 tot 6 kilometer. Je vindt daar ook een leuke speeltuin.

De grotten van Neptunes zijn geopend vanaf eind februari tot begin november. Wanneer het water te laag staat, is de boottocht niet mogelijk.

Grotten van neptunes ardennen
Grotten van neptunes ardennen

Grot van Comblain

De grot van Comblain kun je vinden in het plaatsje Comblain-au-Pont. ook deze grot is alleen met een rondleiding te bezoeken. De rondleiding duurt ongeveer 75 minuten. Ze kiezen hier bewust voor kleine groepen van maximaal 25 personen groot. De gidsen spreken ook Nederlands en doen echt hun best het ook voor kinderen boeiend te maken. Ze gebruiken hier maquettes om beter te kunnen laten zien hoe de grotten zijn ontstaan.

Deze grotten zijn niet het hele jaar door open. Dit is mede vanwege de vele vleermuizen in deze grot die hier hun winterslaap houden. Van half juni tot half september is de Grot van Comblain wel geopend. Ook tijdens de Belgische herfstvakantie is de grot van Comblain nog een aantal dagen te bezoeken.

©Bernard Jacqmin

Grotten nabij Namen

Grot van de Man van Spy

Pre-historie is niet saai. De man van Spy was een van de laatste neanderthalers op het Europese continent. Hij leefde zo’n 40.000 jaar geleden en in 1886 werden zijn botten ontdekt in een grot vlakbij Namen.

In de grot werd nog een volwassene gevonden en ook de botten van een baby. In 2012 werd er een driedimensionale reconstructie gemaakt en nu kijk je opeens weer in het gezicht van Spy. Je kunt hem vinden in het bezoekerscentrum Espace de l’Homme de Spy in Onoz. Een korte wandeling vanaf de grot. Het bezoekers centrum is open van woensdag tot zondag.

©Olivier Lereylac – AWPA

Grot van Floreffe

De grot van Floreffe werd in 1860 ontdekt bij de bouw van het Kasteel des Grottes. De grot is 800 meter lang en heeft een aantal verschillende ruimtes met stalagmieten en stalactieten.

Deze grot is alleen te bezoeken op afspraak en met een rondleiding.

Archeologisch centrum van de grot Scladina

Ook de grot van Scladina is er een met een lange geschiedenis. In deze grot werd het kaakbeen gevonden van een neanderthalerkind. Ook de resten van een neushoorn en een holenbeer werden hier gevonden. In deze grotten vinden nog steeds opgravingen plaats, wat maakt dat een bezoek aan deze grot in België wat anders te werk gaat als bij veel andere grotten.

Er wordt geadviseerd stevige schoenen te dragen. Je moet best wat klimmen om bij de ingang te komen en ook binnen kan het nat en glad zijn. Je loopt vaak over loopbruggen en ziet wellicht de archeologen wel aan het werk. Rondleidingen worden gegeven van april tot oktober. Het leuke is dat er speciale augmented reality bezoeken mogelijk zijn. Zo kun je jezelf nog beter voorstellen hoe het hier ooit uit gezien moet hebben.

Bijzondere vermeldingen

Archeologische site van Spiennes

De Archeologische site van Spiennes ligt op 6 kilometer buiten Mons. Dit is geen natuurlijke grot, maar een van de oudste mijnen van Europa. Al in de prehistorie werd hier vuursteen gewonnen. Daarom staat deze site ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. In het bezoekerscentrum kun je meer leren over de mensen die hier duizenden jaren geleden leefden. De mijnen zijn ook te bezoeken, maar omdat er een bezoekersmaximum is moet je zeker in de weekenden en vakantie ruim op tijd reserveren.

©WBT-JL Flémal

Leisteengroeve van Alle-sur-Semois

Ook de leisteengroeve van Alle-sur-Semois is geen natuurlijke grot maar door mensenhanden gemaakt. Ben je toch in de buurt, dan is het zeker een bezoekje waard. Je krijgt eerst een film te zien over het ontstaan van de groeve. Vervolgens krijg iedereen een helm op en volgt een kort bezoek aan de groeve. In totaal duurt de tour een klein uur. De rondleiding wordt zowel in het Nederlands als in het Frans gegeven.

De groeve is open van april tot eind oktober.

Leisteengroeve en museum voor blauwe hardsteen van Recht

In de leisteengroeve in Recht is het slechts 7 graden, best fris. Tijdens een bezoek krijg je eerst een film te zien over de historie van de groeve. Oorspronkelijk ontstaan door de winning van leisteen maar tijdens WOII ook in dienst als schuilkelder.

Vervolgens krijg je een helm en eventueel een fleece jasje en ga je de voormalig groeve in. In de groeve staan duidelijk bordjes die de route aangeven en in het Nederland, Frans, Engels en Duits uitleg geven. De oude machines en poppen geven een idee van hoe hier vroeger gewerkt werd. Moet je je voorstellen hoe het hier 100 jaar geleden was zonder elektriciteit met enkel gaslampen en in het stof en de herrie je werk doen.

De groeve is het hele jaar door geopend behalve op maandagen. Wil je niet zelfstandig rondkijken, dan kun je ook aansluiten bij een van de rondleidingen die meestal twee keer per dag plaatsvinden.

1 gedachte over “Grotten in België, de leukste voor het hele gezin in Wallonië”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top