Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Terug in de tijd in Openluchtmuseum Bokrijk (België)

Terug in de tijd in Openluchtmuseum Bokrijk (België)

‘Was de meester vroeger echt zo streng, mama?’ vraagt mijn dochter vol ontzag. Ze heeft net een les gevolgd op een dorpsschooltje uit 1913 en dat was een stuk minder gezellig dan in haar eigen klas! We zijn in Bokrijk, het grootste openluchtmuseum van Vlaanderen en een veelzijdig dagje uit voor het hele gezin.

Bokrijk

Openluchtmuseum Bokrijk met het gezin

Openluchtmuseum Bokrijk, had jij daar al eens van gehoord? Dit museum ligt in Genk (in Belgisch Limburg), midden in een bosrijk natuurpark van maar liefst 550 hectare groot. Laat je terug in de tijd voeren met meer dan 120 monumentale huisjes, molens, watermolens en kerkjes. Naast demonstraties van oude ambachten heeft het museum ook nog allerlei kinderactiviteiten voor je in petto. Hoe leuk Bokrijk is voor kinderen, ontdekte blogger Cindy tijdens een weekendje weg in België met kinderen.

Bokrijk openluchtmuseum

De 4 regio’s van Bokrijk openluchtmuseum verkennen

Het park bestaat uit 4 regio’s. Onze kinderen vonden dat er het meest te beleven was in de regio’s Haspengouw en Kempen. In Haspengouw is een klein dorpje nagebouwd uit het jaar 1913. Je kunt een kerkdienst bijwonen met je kinderen en luisteren naar de donderpreek van meneer pastoor. Of je kunt een les volgen in het ouderwetse klaslokaal. Je stapt hier echt even terug in de tijd en het is allemaal erg leuk gedaan. Wie je hier ook tegenkomt – de veldwachter, de rentmeester – iedereen blijft steeds keurig in zijn rol. Dat maakt de beleving net echt.

Openluchtmuseum bokrijk School

In museumdeel Kempen staat vakmanschap centraal. Hier vind je demonstraties van allerlei ambachten zoals mandvlechten, schapendrijven, weven, broodbakken en smeden. Wat nóg leuker is: je kinderen kunnen hier ook zelf creatief aan de slag in een van de twee ateliers. Hier kunnen ze een vogelhuisje timmeren, pottenbakken, een broodje bakken (de populairste workshop) en nog veel meer.

Openluchtmuseum bokrijk pottenbakken

De vriendelijke workshopleiders helpen kleine kinderen heel geduldig. Grote kinderen laten ze bewust even zelf aanmodderen, want daar leren ze het meest van. Klopt! En trots dat ze waren op het eindresultaat! Het fijne is dat je hier gewoon binnen kunt lopen om te zien of er plek is. Je hoeft dus niet te haasten om er op een bepaalde tijd te zijn. Ieder kind betaalt 1 ‘jeton’ per workshop (voor € 5 per stuk te koop bij de museumshop).

Openluchtmuseum bokrjk hout

Wat onze kinderen ook geweldig vonden, waren de Oud-Hollandse (vooruit, Vlaamse) spelletjes. In en rondom de Speelschuur kunnen kinderen naar hartenlust steltlopen, bloklopen, touwtjespringen, bikkelen, paalklimmen, kegelen en dammen. Maar natuurlijk ook krulbollen en reeplopen. Wat dat is, moet je zelf maar gaan ontdekken hier!

Openluchtmuseum bokrjk

Ontdek ‘De wereld van Bruegel’ met je kinderen

In 2019 stond Bokrijk in het thema van Pieter Bruegel de Oude aangezien het 450 jaar geleden is dat hij overleed. De stijl van de gebouwen past perfect bij het tijdsbeeld van zijn werk en dat viert Bokrijk met allerlei activiteiten voor gezinnen. Een Bruegel-parcours, een interactieve game en in de zomer is er ook een speciale theatervoorstelling.

Bokrijk Breugelgame

Het Bruegelparcours is makkelijk te volgen: een rode nar op stelten wijst onze kinderen de weg langs 11 punten in het openluchtmuseum. Op deze route spelen ze de Bruegelgame, waarbij ze verdwenen voorwerpen moeten terugvinden uit Bruegels schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’. Na een korte uitleg krijgen Niels en Fleur een polsbandje om en mogen ze via Augmented Reality een hoed uitkiezen. Die schilderde Bruegel namelijk graag, in alle soorten en maten.

Bokrijk Breugelroute

Onderweg moeten Niels en Fleur op zoek naar kristallen, en zo verzamelen ze de voorwerpen op hun hoed. Dat gebeurt dus allemaal virtueel. Het is grappig hoe goed dat werkt, die moderne techniek in een openluchtmuseum. Sommigen vinden dat misschien storend, maar ik vond het juist een goede vondst om het verleden zo tot leven te brengen. Mijn kinderen van 10 en 8 waren in elk geval razend enthousiast. De game is voor alle leeftijden interessant, bij jongere kinderen moeten de ouders gewoon iets actiever meespelen.

Fietsen door het water

Bokrijk ligt in een natuurpark van 550 hectare groot, wat bestaat uit Nationaal Park Hoge Kempen en het vijvergebied De Wijers. Dit wilden we natuurlijk ook wel bekijken. Wij huurden vier fietsen bij de receptie van Bokrijk en kozen voor een fietsroute van 4 km die ons door de bossen voerde en … door het water! Op een pad van 200 meter lang fietsten we onder het waterniveau. Dwars door de vijvers van De Wijers, met het water op ooghoogte. Waar maak je dat nu mee? Volgens het Time magazine is dit 1 van de ‘100 greatest places to visit in the world’. Dat lijkt me een beetje veel eer, maar het is zeker een originele activiteit met kinderen.

Bokrijk fietsen door het water

Eten in openluchtmuseum Bokrijk

Er zijn verschillende restaurants in openluchtmuseum Bokrijk. Wij hadden onze lunch bij de herberg ‘In St.-Gummarus’. Binnen is een ruime en sfeervolle gelagkamer, maar op deze zonnige dag won voor ons het gezellige terras. We hebben hier erg lekker gegeten, typische streekgerechten zoals Vlaams stoofvlees.

Wat ons vooral opviel, net als in het hele park eigenlijk, was het plezier dat de medewerkers hadden in hun werk. Eerlijk advies, een vrolijke kwinkslag, alle geduld toen onze kinderen treuzelden met bestellen. We voelden ons hier echt welkom.  

Bokrijk herberg

Gratis speeltuin bij Bokrijk, een feest voor kinderen

Hebben je kinderen nog wat energie over na het bezoek aan Bokrijk? Of ben je wat langer in Belgisch Limburg? Bezoek dan zeker ook de Bokrijk speeltuin tegenover parking 1, net voor restaurant Het Koetshuis en de entree van Bokrijk. Bokrijk speeltuin is niet zomaar een speeltuin, maar de grootste gratis te bezoeken speeltuin van Vlaanderen.

Bokrijk Speeltuin

Bokrijk speeltuin is zo’n speeltuin waarin je kinderen bij binnenkomst direct wegstuiven en pas terugkomen als ze honger of dorst hebben. Kinderen van alle leeftijden doe je hier een plezier mee. Er zijn lange glijbanen, schommels, een speciaal kleuterdorp, een hindernisparcours, kabelbanen, een vlot en klimtoestellen. Tegen een kleine vergoeding kunnen je kinderen midgetgolfen of op een klein parcours in mini-auto’s rondrijden. De speeltuin heeft een kleine kiosk voor drankjes, snacks en ijsjes. Ook fijn: er zijn genoeg picknickplekken en schone toiletten met verschoningsruimte.

Bokrijk Speeltuin

De speeltuin bij Bokrijk is elke dag open. In de zomer van 9:00-21:00 uur en in de winter van 9:00-19:00 uur. Na een hele dag in Bokrijk, een fietstocht en nog eens 2 uur in deze speeltuin Bokrijk vonden wij het mooi geweest, maar onze kinderen kregen we maar met moeite mee naar huis! Op een mooie dag kunnen je kinderen zich in deze speeltuin vast een hele dag vermaken.

Praktische informatie over openluchtmuseum Bokrijk

Bokrijk ligt in Genk, bij Hasselt, op bijna 2 uur rijden vanaf Utrecht. Hier vind je de actuele prijzen en openingstijden van Openluchtmuseum Bokrijk. Kijk ook even welke extra activiteiten er dagelijks te doen zijn in het park, zoals het zomerfestival en zomertheater in de vakantieperiode. Let op: in de winterperiode is het park gesloten.

Bokrijk Openluchtmuseum

Bokrijk is een buggy-vriendelijk park, met mooie brede paden. Omdat het behoorlijk groot is, mogen kinderen tot 1.20 meter een stepje of kinderfiets meenemen. Tip: stap gezellig op de huifkar met een speciaal hop-on-hop-off ticket. Ideaal met kleine kinderen, want stiekem loop je in dit park heel wat af.

Nog meer te doen in de omgeving van Bokrijk

In het natuurgebied Nationaal Park Hoge Kempen, waar Bokrijk onderdeel van uitmaakt, liggen diverse mooie wandel- en fietsroutes. Plopsa Indoor Hasselt ligt hier ook dichtbij, net als de spannende C-Mine Expeditie waarover ik in een volgende blog meer zal vertellen.

Kindvriendelijk overnachten in de buurt van Bokrijk

Wij overnachtten in het Holiday Inn hotel in Hasselt, op een kwartiertje rijden van Bokrijk. Onze kamer was ruim, met twee tweepersoonsbedden en een loungebankje. De kamer was lekker licht dankzij de grote raampartijen en ingericht met oog voor detail, zoals de fijne Rituals spulletjes in de nette badkamer.

Holiday inn Hasselt

Het hotel heeft leuke extraatjes als je met kinderen reist. Om te beginnen: het kinderarrangement. Kinderen slapen gratis bij hun ouders op de kamer en eten gratis mee met hun ouders. Zowel bij het ontbijtbuffet als van het kindermenu in de brasserie van het hotel. Tijdens schoolvakanties staat in het hotel een springkasteel waar de kinderen hun energie nog even kwijt kunnen voor ze aan tafel gaan. Een duik in het zwembad maakt het feestje compleet. Onze kinderen moesten in het begin wel even wennen aan het koude water.

Holiday inn Hasselt

Na een goede nachtrust stonden onze kinderen te popelen om te gaan ontbijten. Ze hadden namelijk gehoord dat je dag hier wel erg feestelijk begint. Nou, dat klopte helemaal. Want alsof het ontbijtaanbod nog niet compleet genoeg is, mogen kinderen hier zelf wafels en pannenkoeken bakken. Geweldig toch?

holiday inn kamer hasselt

Goed om te weten: wij sliepen in een gerenoveerde familiekamer op de 3e verdieping. De eerste twee verdiepingen worden ook gerestaureerd en zijn medio 2020 weer helemaal up-to-date. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Holiday Inn Hasselt.

holiday inn kamer hasselt

Gezin op Reis bezocht Bokrijk in samenwerking met Toerisme Vlaanderen & Brussel. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op www.toerismevlaanderen.nl. Lees ook onze andere tips voor kindvriendelijk musea in België.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top