Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Canyoning in Salzkammergut, Oberösterreich: super cool met tieners!
Canyoning oostenrijk

Canyoning in Salzkammergut, Oberösterreich: super cool met tieners!

Ga je met tieners op vakantie in Salzkammergut in Oberösterreich en ben je op zoek naar een beetje actie en avontuur in een prachtige omgeving? Dan moet je zeker gaan canyoning met je gezin bij Gimbach Kaskaden. Voor blogger Leonie en haar gezin met twee tieners (10 en 14 jaar) was het de eerste keer dat zij canyoning uitprobeerden en zij vonden het een onvergetelijke ervaring.

Canyoning Oostenrijk

Wat is canyoning?

Canyoning is een (berg)sport waarbij je de loop van een rivier door een kloof volgt. De naam komt het van Engelse woord “canyon”, dat kloof betekent. Om de rivier te volgen, moet je wandelen, springen, zwemmen, klimmen en abseilen. Canyons kunnen verschillen in moeilijkheidsgraad, maar het gaat bij canyoning vooral om het plezier en het genieten van de omgeving en natuur om je heen. 

Canyoning Oostenrijk

Fysiek moet je wel een beetje sportief aangelegd zijn en je moet ook goed kunnen zwemmen. Canyoning kan best gevaarlijk zijn, dus veiligheid staat voorop. Zeker als je geen ervaring hebt met canyoning, is een gids die het gebied goed kent erg belangrijk. En een goede uitrusting is een must. Je hebt in ieder geval een wetsuit, veiligheidshelm, gordel, touw en cayoningschoenen nodig. 

We hebben vroeg in de ochtend afgesproken met onze canyoning gids Fritz van Alpinschule 4 elemente op de parkeerplaats bij Gimbach Kaskaden in het prachtige Weissenbachtal. Fritz heeft de rivier al van tevoren gecheckt. Hij geeft aan dat het water van de rivier erg hoog staat en hij het te gevaarlijk vindt om hier met ons te starten. Hij stelt voor ons naar een andere plek te brengen waar het water van de rivier minder hoog staat. We stappen in de auto en rijden 2 kilometer verder naar een andere parkeerplaats. 

Canyoning Oostenrijk

Fritz legt voor iedereen een wetsuit, schoenen, veiligheidshelm en gordel klaar. We doen onze zwemkleding en de speciale canyoningschoenen aan en lopen achter Fritz aan, een bospad in. We moeten nog een stuk (omhoog) lopen naar het startpunt van onze canyoning tour. Een goede warming up, en dat is helemaal niet erg, want het is nog best fris zo ’s ochtends vroeg. 

Canyoning Oostenrijk

Bij de rivier trekken we onze wetsuits aan, doen de gordels om en zetten onze helmen op. We krijgen eerst een korte (veiligheids)briefing van onze gids Fritz. 

Canyoning Oostenrijk

En dan kan ons canyoning avontuur beginnen! We lopen door de rivier, klauteren over rotsen, laten ons glijden van de natuurlijke glijbanen en springen van rotsen af de rivier in. Ook moeten we stukjes abseilen waarbij Fritz ons zekert met het door hem meegenomen touw. Na ongeveer 1,5 uur klimmen en klauteren door en over de rivier komen we weer aan bij de parkeerplaats waar onze auto’s geparkeerd staan.

Canyoning Oostenrijk

We hebben het ondertussen allemaal best wel een beetje koud gekregen. De duur van de canyoning tour was dan ook voor ons precies lang genoeg. Ondanks het wetsuit word je natuurlijk wel gewoon nat en het water was ook best koud. We vonden het canyoning allemaal een hele toffe ervaring. Je bent fysiek heel intensief bezig, maar het is vervolgens ook heel ontspannend. En dan ook nog in zo’n prachtige omgeving. Wij zijn enthousiast geworden: canyoning willen we zeker nog eens gaan doen met ons gezin.

Canyoning Oostenrijk

Wil je ook een canyoning tour bij Gimbach Kaskaden gaan doen met je gezin?

De canyoning tour voor gezinnen is te boeken bij Alpinschule 4 elemente. De tour duurt in totaal ongeveer 3 uur (inclusief omkleden en wandeling naar de rivier). De minimumleeftijd voor de canyoning tour is 10 jaar. Je kind moet ook goed kunnen zwemmen. De uitrusting (wetsuit, veiligheidshelm, gordel en schoenen) zijn bij de canyoning tour inbegrepen. Je moet zelf een handdoek en badkleding meenemen.

Canyoning Oostenrijk

Houd er rekening mee dat er geen douches, toiletten of omkleed ruimtes op de parkeerplaats zijn. Tip: neem je GoPro mee om gave filmpjes en foto’s te maken van je canyoning ervaring. Onderweg worden er ook foto’s gemaakt door de gids.

Meer tips voor de regio? Lees ook ons uitgebreide blog over Opper-Oostenrijk met kinderen.

Canyoning Oostenrijk

GezinOpReis bezocht Oberösterreich in samenwerking met het toeristenbureau van Attersee-Attergau. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top