Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Dachstein Krippenstein, bijzondere grotten en een adembenemend uitzicht
Dachstein Krippenstein

Dachstein Krippenstein, bijzondere grotten en een adembenemend uitzicht

Leonie en haar gezin maken een dagtocht naar de Dachstein Krippenstein en ervaren dat je je hier met je gezin makkelijk een hele dag kunt vermaken. Ze komen zelfs tijd tekort om alles te kunnen zien en doen.

Dachstein Krippenstein

De top van de berg Hoher Krippenstein ligt op 2.109 meter hoogte aan de noordelijke kant van het Dachsteingebergte in Salzkammergut in Oberösterreich. Het is hier uitzonderlijk mooi en het is dan ook niet gek dat het landschap van Hallstatt-Dachstein Salzkammergut sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Dachstein Krippenstein

Vanuit Obertraun nemen we de Dachstein Krippenstein-Seilbahn (kabelbaan) naar boven. Er zijn drie bergstations waar de kabelbaan stopt: het Mittelstation op de Schönbergalm (op 1.350 meter), het bergstation op de Krippenstein (op 2.100 meter) en het dalstation Gjaid. Wij bezoeken alleen de eerste twee stations, want het dalstation Gjaid is tijdens ons bezoek aan de Dachstein Krippenstein met kinderen nog gesloten.

Dachstein Krippenstein

Wat te doen bij Dachstein Krippenstein?

We stappen eerst uit op het Mittelstation van de Dachstein Krippenstein kabelbaan en reserveren bij het loket een tijdslot voor onze bezoeken aan de twee bijzondere grotten die zich hier bevinden: de Mammuthöhle (mammoetgrot) en de Dachstein Rieseneishöhle (ijsgrot). Er worden namelijk een maximaal aantal bezoekers per rondleiding toegelaten in de grotten.

Dachstein Krippenstein

Daarna nemen we de kabelbaan nog verder omhoog, naar het bergstation van de Dachstein Krippenstein kabelbaan op 2.100 meter hoogte. Hier heb je een uniek uitzicht over Salzkammergut.

Dachstein Krippenstein

Mammoetgrot

Het is vanaf de kabelbaan ongeveer 15 minuten lopen naar de mammoetgrot. Af en toe stoppen we even om te genieten van het uitzicht dat hier heel erg mooi is, ondanks dat het een beetje regenachtig weer is. Bij de grot worden we opgewacht door een gids en lopen we met onze groep de grot in. De rondleiding duurt ongeveer 50 minuten en wordt door onze gids gegeven in het Duits en Engels. We komen veel te weten over het ontstaan van de grot.

Dachstein Krippenstein

De mammoetgrot is een van de grootste karstgrotten ter wereld. Er is tot nu toe ongeveer 70 kilometer van de grot ontdekt. Tijdens onze rondleiding zien we “slechts” 800 meter van dit enorme grottenstelsel. Het is gemiddeld 3 graden in de mammoetgrot, dus we zijn blij dat we warme kleding hebben aangetrokken voor onze dagtrip naar de Dachstein Krippenstein. En ook goede schoenen zijn in de grot een must. Wil je meer van de mammoetgrot zien, dan is het mogelijk om een halve of hele dagtour met een gids te boeken.

Dachstein Krippenstein

IJsgrot

Om de ingang van de ijsgrot (Dachstein Rieseneishöhle) te bereiken, moeten we vanaf de kabelbaan een best pittige wandeling omhoog maken, maar we krijgt er dan wel veel voor terug. We krijgen een rondleiding (in het Duits en Engels) van ongeveer 50 minuten door een deel van deze bijzondere ijsgrot. De Dachstein Reiseneishöhle is een van de grootste ijsgrotten van Europa. Het ijs in de grot wordt gevormd door water dat via scheurtjes in het Dachstein plateau naar beneden sijpelt.

Dachstein Krippenstein

De lucht in de grot is heel erg koud (zelfs als het buiten niet vriest) en daardoor bevriest het water en ontstaan prachtige natuurlijke ijssculpturen. Men schat dat het oudste ijs in de grot ongeveer 500 jaar oud is. Tijdens de rondleiding komen we langs een 8 meter hoge ijsstalagmiet en lopen we over een 35 meter lange touwbrug boven de ijsformaties. Het ijs wordt op verschillende plekken mooi verlicht en je kunt luisteren naar muziek. In de ijsgrot is het in de zomerperiode gemiddeld -2 graden, dus ook hier zijn warme kleding en goede schoenen aanbevolen.

Dachstein Krippenstein

Bij het Mittelstation op de Schönbergalm vind je verder nog een klein grottenmuseum. Voor een hapje en drankje kun je terecht in restaurant Schönbergalm.

Dachstein Krippenstein

5fingers uitzichtplatform

Het is een bewolkte dag en wellicht niet de beste dag om het geweldige uitzicht te zien en foto’s te maken maar we gaan toch op pad. We volgen de gele bordjes naar naar het 5fingers uitzichtpunt. Het is best fris en hier en daar zien we nog een dik pak ijs liggen. Na ongeveer een half uurtje lopen komen we aan bij het uitzichtplatform.

Dachstein Krippenstein

Het platform is gebouwd in de vorm van 5 vingers en steekt uit van de berg. Je moet wel een klein beetje lef hebben om hier op te durven staan, zeker als het ook nog hard waait, zoals bij ons het geval is. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Hallstättersee en Salzkammergut. We maken foto’s en lopen weer terug naar het bergstation.

Dachstein Krippenstein

Het wandelpad naar het 5fingers uitzichtplatform is goed begaanbaar en ook geschikt voor kinderwagens. Je kunt onderweg ook nog het uitzichtpunt van het Werelderfgoedspiraal (Welterbespirale) bekijken of de Heilbronner kapel. Wij sluiten onze dag af bij het Bergrestaurant Dachstein Krippenstein en gaan met de laatste rit van de dag met de kabelbaan weer naar beneden.

Dachstein Krippenstein

Heilbronner Rundwanderweg

Vanaf het bergstation start een gemarkeerde wandelroute die geschikt is voor gezinnen: de Heilbronner Rundwanderweg. De wandeling duurt ongeveer 3 uur en je hebt onderweg uitzicht op de Dachstein gletsjer en de Hallstättersee.

Dachstein Krippenstein

Klimmen en paragliding

Op de Dachstein Krippenstein kun je klimmen in de Kletter(steig)arena Dachstein Krippenstein. Paragliden met een instructeur behoort ook tot de mogelijkheden.

Dachstein Krippenstein

Praktische tips voor de Dachstein Krippenstein Seilbahn

Tickets voor de Dachstein Krippenstein kabelbaan en de grotten zijn te koop bij het dalstation of online. Je kunt kiezen uit verschillende combinaties van tickets. Het is dus handig om van tevoren te bedenken wat je allemaal wilt gaan zien. Voor kinderen geldt er een kinderkorting. Parkeren bij het dalstation is gratis. Voor meer informatie over de openingstijden en prijzen kun je kijken op de website.

Dachstein Krippenstein

Meer tips voor de regio? Lees ook ons uitgebreide blog over Opper-Oostenrijk met kinderen.

GezinOpReis bezocht Dachstein Krippenstein in samenwerking met Oberösterreich en het toeristenbureau Dachstein Salzkammergut. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top