De Bastei is een van de kindvriendelijke musea in Nijmegen. Vooral met kinderen in de basisschoolleeftijd of wat ouder is dit een boeiend museum. Het museum in een oud verdedigingswerk en heeft interactieve displays, een korte VR-video, opgezette dieren en met regelmaat speciale activiteiten, zoals een speciale speurtocht.
De Bastei
Direct bij binnenkomst valt het al op dat dit een modern en fris museum is. We dalen af naar de kelders. Eigenlijk zijn het vooral heel veel stenen, maar wel stenen met een verhaal. De Romeinen bouwden hier al en later werden er bakstenen en tufstenen gebouwen overheen gezet voordat uiteindelijk op deze plek het verdedigingswerk De Bastei kwam te staan.
Op de muren staan handjes, deze mag je aanraken en dan komt er een kort filmpje. Zo krijgen de muren echt een verhaal. Er zijn ook enkele voorwerpen te zien, zoals wapens uit de middeleeuwen, maar in de kelders en eerste verdiepingen is het toch vooral het gebouw zelf dat centraal staat.
De Bastei ging open in mei 2018 en is ontstaan uit een fusie van het Natuurmuseum Nijmegen en Museum De Stratemakerstoren. Op de tweede verdieping komt dat natuurhistorische aspect aan de orde. Er is een film te zien en er zijn een aantal opgezette dieren te zien. Ook worden er een aantal botten tentoongesteld, waarvan de mammoetschedel de meest aansprekende is. Hoewel het vooral om dieren gaat die nu nog steeds in de regio voorkomen, staat er ook een reconstructie van een wolharige neushoorn. Anders dan de neushoorns van tegenwoordig had deze geen harde, vrijwel kale huid, maar leek die meer op een schaap met een dikke vacht.
Tentslotte is er nog een ruimte die gebruikt wordt voor wisselende tentoonstellingen. Wanneer wij er zijn, gaat dit over Nijmegen in de 16e eeuw. Ook dit is weer een moderne tentoonstelling. Niet alleen bordjes om te lezen, maar ook voor kinderen en volwassenen wordt het afwisselend gehouden met een mooie maquette, poppen en zelf een VR filmpje. “Mag ik nog een keer kijken?” vraagt onze dochter wanneer ze deze heeft gezien. Tijdens ons bezoek is het vrij rustig in het museum, dus dat doen we dan ook gewoon.
In museum De Bastei zijn regelmatig speciale activiteiten voor gezinnen. Dus ga je naar De Bastei met kinderen, vraag dan bij binnenkomst naar de actuele mogelijkheden. Wij deden zelf de speurtocht “Kanonnen Karel”. We komen verschillende kisten tegen in het museum en moeten hier opdrachten doen om de code te kraken. Denk bijvoorbeeld aan het opmeten van een diepe put en met een weegschaal uitvinden hoeveel duiten, daalders of stuivers een vis vroeger moest kosten. Met de gekraakte code leren we het geheim van het buskruit en kunnen we het kanon afschieten.
Museumwinkel en informatiecentrum voor natuur en cultuurhistorie
Museum De Bastei is tevens een Staatbosbeheer informatiecentrum voor natuur en cultuurhistorie. Het is dan ook een verzamelpunt voor natuurexcursies en er is ook een erg leuke museumwinkel. Hier verkopen ze veel leuke boeken voor kinderen, waaronder mijn eigen boek Speelbossen en familiewandelingen in Nederland.
Restaurant DROOM!
Op de bovenste verdieping van De Bastei vind je restaurant DROOM!. Een kleinschalig restaurant waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking, werken. Er is een goede lunchkaart met salades en lunchgerechten met oerbrood. Op de menukaart vind je ook een aantal gerechten voor kinderen. Bij mooi weer kun je buiten op het terras zitten. Hier heb je uitzicht over de Waal. Extra spannend is het om over de glazen plaat te lopen naar het beste uitzichtpunt.
Praktische informatie museum De Bastei
Wij vinden museum De Bastei vooral een interessant museum voor kinderen die al zelf kunnen lezen en rekenen. Dat is wel zo handig bij de speurtocht en bij de interactieve displays. Op een leuke manier leer je hier wat over de geschiedenis van de stad. Het is toch best bijzonder om zowel Romeinse resten als een middeleeuws verdedigingswerk te ervaren. Het museum is niet al te groot; trek er zo’n anderhalf uur voor uit als je ook een speurtocht doet, anders kun je er sneller doorheen.
Het museum is open van maandag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Volwassenen betalen meer dan kinderen (bekijk de website voor actuele tarieven), maar met een museumkaart kun je gratis naar binnen. Voor de speciale kinderactiviteiten betaal je vaak wel een paar euro.
Bij De Bastei zelf zijn geen parkeermogelijkheden, maar er zijn wel diverse betaalde parkeerplekken op loopafstand van De Bastei. Meer tips nodig voor de omgeving? Lees ook ons blog over Nijmegen met kinderen of ga naar al onze blogs over Gelderland met kinderen.