Home / Nederland / Gelderland / Een weekendje Nijmegen met kinderen

Een weekendje Nijmegen met kinderen

Ga je in de zomermaanden naar Nijmegen dan zijn er zelfs nog meer bezienswaardigheden open, zo kan je de Sint-Stevens toren beklimmen of een middagje doorbrengen in speeltuin de Leemkuil (niet gratis). Nijmegen in de winter heeft dan weer als voordeel dat alles er zo sfeervol uitziet. Bovendien kan je enorm leuk winkelen in Nijmegen bijvoorbeeld voor kerst- en sinterklaascadeau’s. Een weekend in Nijmegen is in ieder geval niet voldoende tijd om alles te zien.

Kindvriendelijke bezienswaardigheden Nijmegen

Museum het Valkhof

Volgens de Nijmegenaren zelf is Nijmegen de oudste stad van Nederland. Sommige andere steden claimen dit ook. Wat de waarheid ook is, feit is dat Nijmegen enorm oud is. De Romeinen hadden hier al 2000 jaar geleden een kleine nederzetting genaamd Oppidum Batavorum.

nijmegen het valkhof

Museum het Valkhof neemt je mee in o.a. deze Romeinse geschiedenis door diverse voorwerpen tentoon te stellen die hier zijn opgegraven. Daarnaast is er ook meer recente kunst te zien. Ook de setting van het museum is een attractie op zich. Door de hoge glazen ramen kijk je uit over de Waal en de uiterwaarden.

nijmegen het valkhof

Op het moment van ons bezoek was er een tijdelijke tentoonstelling: “High tech Romeinen”. Deze tentoonstelling is echt een groot kinderspeelpark. We hebben van alles gedaan, van boten bouwen tot katapult schieten. Hopelijk wordt ook de volgende tijdelijke tentoonstelling net zo kindvriendelijk. De vaste collectie heeft wel enkele dingen voor kinderen maar niet zoveel als je zou willen zien om het echt voor alle leeftijden leuk te maken.

nijmegen het valkhof
nijmegen het valkhof

Nationaal Fietsmuseum Velorama

Met een man die gek is op fietsen moesten we natuurlijk naar het Nationaal Fietsmuseum in Nijmegen. We werden warm welkom geheten door de eigenaren die toen ze Marcels oprechte interesse in fietsen herkenden speciaal de zolder opdoken om een Shimano kalender uit 1977 mee te geven.

Nationaal Fietsmuseum Velorama

Maar ook voor onze dochter en ikzelf, die soms het fietsen wel eens zat zijn, is dit echt een leuk museum. Je ziet er de alleroudste exemplaren en hoe er geëxperimenteerd is met allerlei soorten veringingen in de fiets. Van sommige van deze fietsen kan je je bijna niet voorstellen dat het veilig of haalbaar was om mee te rijden. Hoe verder je omhoog gaat in het pand met drie verdiepingen hoe nieuwer de fietsen worden.

Nationaal Fietsmuseum Velorama

We eindigen bijvoorbeeld met de fiets van een oud Tour de France rijder (waarmee Wim van Est 70 meter naar beneden het ravijn in kletterde). Als reisfanaat vond ik het ook heel tof om de fiets van Frank van Rijn (bekende Nederlandse reisboekenschrijver) hier te zien staan. Het is bijna niet voor te stellen dat hij op dit exemplaar 3 werelddelen doorkruist heeft. Ook de huwelijksfietsen van Juliana en Bernard zijn hier te zien.

Nationaal Fietsmuseum Velorama
Nationaal Fietsmuseum Velorama

De Bastei

De Bastei is het museum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen in een historisch verdedigingswerk. In de kelders zie je de resten van een romeins gebouw wat hier ooit heeft gestaan. Daarna stonden er diverse middeleeuwse gebouwen tot het uiteindelijk een verdedigingswerk werd. De muren komen tot leven dankzij filmpjes. Raak met je hand een bepaalde plek op de muur aan en er komt een filmpje.

De Bastei museum

Dit soort dingen en andere interactieve displays maakt dat de Bastei ook bij kinderen in de smaak valt. Al is dit museum het meest geschikt voor kinderen die al op de basisschool zitten en zelf kunnen lezen. Er zijn ook regelmatig speciale activiteiten zoals speurtochten voor kinderen. Op die manier is er naast de reguliere expositie nog van alles te ontdekken. Zo moesten wij tijdens ons bezoek een code kraken om het geheim van het buskruit te ontdekken.

De Bastei museum

Waar op de lagere verdiepingen het gebouw en de historie centraal staan komt op de hogere verdieping ook het dierenleven aan bod. Met onder andere een reconstructie van een wolharige mammoet.

Lees ook ons uitgebreide blog over de Bastei.

De Bastei museum

Het Valkhof

Vlakbij deze drie musea lift het Valkhof park. Hier bevinden zich diverse interessante gebouwen zoals de Barbarossaruïne en de Valkhofkapel en heb je bovendien een mooi uitzicht over de Waal. De Belvedère in het naastgelegen Hunnerpark was tijdens ons bezoek niet open maar anders heb je hier een nog beter uitzicht.

het valkhof

Het Kronerburgerpark

Het Kronerburgerpark is zoveel meer dan het onderwerp van een liedje. Wij vonden dit het mooiste park in de binnenstad van Nijmegen. De kruittoren, een oude toren, hoogteverschillen en vogelvijver zorgen voor een plezierig wandelingetje. Zoek je een speeltuin in Nijmegen dan zit je hier ook goed, naast de speeltuin is ook nog een weide met enkele dieren.

het kronerburgerpark

St Stevenskerk en toren

Wil je Nijmegen van boven zien, dan is beklim je natuurlijk de Sint Stevens toren. De Sint Stevens kerk is vooral van de buitenkant mooi. Binnen is de inrichting vrij basic. Wel zijn er regelmatig evenementen of activiteiten zoals een kerstmarkt compleet met kerststal.

St Stevenskerk

MuZIEum

Het MuZIEum is een ervaringsmuseum. Je kunt hier zelf ervaren hoe het is om te leven met een handicap. Wat als je niet zou kunnen zien? Ga op donkerbeleving met de hulp van een blinde of slechtziende gids en beleef het zelf. Vooral interessant met kinderen in de laatste groepen van de basisschool en voor tieners. Voor diverse belevingen is de minimumleeftijd niet voor niks acht jaar.

Je moet hier ook van te voren reserveren. Dit museum zit niet op de museumjaarkaart wel is er een een early bird korting als je ruim van te voren online boekt. Je leest meer over dit museum in onze uitgebreide blog over muZieum.

MuZIEum typemachine

Honigcomplex

Het Honigcomplex is een leegstaande fabriek waar nu allerlei leuke bedrijfjes en horeca gelegenheden te vinden zijn. Je kunt hier bijvoorbeeld lasergamen maar ook een hapje en een drankje drinken in een bijzondere setting.

honig complex

Speeltuin De Leemkuil

Is het mooi weer en ben je op zoek naar een goede buitenspeeltuin in Nijmegen. De Leemkuil is onze favoriet. Veel klim en klautertoestellen, rijden op skelters, trampolines en een waterspeeltuin. Hier kan je je makkelijk een halve dag vermaken.

Speeltuin Brakkefort

Brakkefort is een andere optie voor wie een speeltuin zoekt in Nijmegen. In een woonwijk en wel wat kleiner dan de Leemkuil. Ook dit is een betaalde speeltuin.

Lekker eten in Nijmegen met kids

Wil je lekker eten in Nijmegen met kinderen. Dit zijn vier plekken die we warm aanbevelen voor wie op zoek is naar een leuk kindvriendelijk restaurant in Nijmegen centrum.

’t Hoogstraatje – Pannenkoekenrestaurant

Pannenkoeken eten in Nijmegen, ga naar ’t Hoogstraatje. Op de kaart een uitgebreid aanbod van pannenkoeken maar wanneer deze bezorgd worden, zal je eerst je kind moeten terug vinden. Grote kans dat deze in de speelkelder zit, een gave kelder met glijbaan en heel veel speelgoed.

't hoogstraatje

In de wintermaanden is er ook een verwarmd buitenterras. Hier worden regelmatige speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd bijvoorbeeld rondom kerst en sinterklaas. Het is hier bijna altijd gezellig druk. ’t Hoogstraatje is echt een begrip in Nijmegen.

't hoogstraatje

Arsenaal 1824

Arsenaal 1824 heeft een fantastisch inrichting en je kunt hier heerlijk uitgebreid lunchen maar ook terecht voor bijvoorbeeld een High Tea. Voor kinderen kan je diverse soorten boterhammen met beleg krijgen maar ook gerechten zoals friet met een kroket.

De Waagh

Gelegen op het grote plein van Nijmegen op een steenworp afstand van de Sint Stevens kerk is de Waagh een perfecte locatie om wat te eten. De inrichting past helemaal bij de uitstraling van het gebouw, met vele boogjes en enorme kroonluchters. Je gaat hier eten voor vullende en smaakvolle gerechten zoals een waaghpannetje met vlees of een goed stuk roodbaars.

de waagh

DROOM!

Restaurant Droom! in de Bastei. Bij dit restaurant werken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke beperking. Kleine maar prima kaart met lunchgerechten zoals salades of broodjes met oerbrood. Er is een aparte kinderkaart met ook een aantal gezonde opties zoals gewoon een boterham met kaas of pindakaas. Ze hebben hier veel lekker taartjes. Extra leuk er is ook een spellenkast zodat je terwijl je wacht met je gezin een spelletje kunt doen.

Overnachten in Nijmegen

Zoek je een hotel in Nijmegen? Wij geven je een aantal tips.

Wij verbleven in hotel Courage een familiehotel dat zich uitstrekt over meerdere panden direct aan de Waalkade. Je wordt hier wakker en gaat naar bed met uitzicht over de brug. Bekijk hier direct de prijs en beschikbaarheid.

overnachten

Wij verbleven in een van de gemoderniseerde deluxe kamers van hotel Courage. Deze zijn ruim, fris en modern van opzet.Voor heel iets anders kan je terecht bij een van de Romeinse thema kamers. Deze zijn ingericht in Romeinse sferen maar hebben wel de faciliteiten van nu.

Deze kamers hebben ook een bad. Welke kamer je ook kiest het ontbijt is altijd in de sfeervolle lobby. De broodjes worden geserveerd in een oude fietskar en op de kookplaat bak je je eigen eitje. De ouderwetse vloer van gekleurde tegels, foto’s aan de muren en lekkere leren hangstoelen maken dit ook prettige ruimte om na een dag Nijmegen te beleven samen af te sluiten met een drankje.

overnachten

Liever wat meer ruimte? Hotel Oranjestaete heeft hele fijne appartementen voor gezinnen in het centrum van Nijmegen. Check hier meer reviews.

Een andere hotel met familiekamers in Nijmegen is het Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent. Net buiten het centrum maar wel met veel faciliteiten.

overnachten

Wat te doen rondom Nijmegen met kids

Museumpark Orientalis

Heb je geen weekendje in Nijmegen maar een paar dagen meer, dan is er buiten het oude centrum ook nog enorm veel te beleven. Op eerdere bezoeken aan de regio bezochten we al een keer het Museumpark Orientalis die ligt in Berg en Dal. Museumpark Orientalis is een openluchtmuseum met een bijbelse inslag wat vooral erg leuk is op de dagen dat extra activiteiten zijn.

openluchtmusea in nederland orientalis

van Lindehout museum

Het van Lindehout museum is zeer beperkt open, toevallig hadden we een keer geluk en konden we toen wel een kijkje nemen. Kinderdorp Neerbosch was een zelfvoorzienend dorp waar weeskinderen opgroeiden en een vak leerden. Door foto’s en voorwerpen beleef je hoe deze kinderen vroeger leefden. Het museum zelf is voor jongere kinderen zoals onze dochter niet de moeite waard maar ik kan me voorstellen dat een tiener wel onder de indruk is van de verhalen.

van lindehout museum
van lindehout museum

Tivoli pretpark

Pretpark Tivoli vlak buiten Nijmegen is een leuk, betaalbaar en kleinschalig pretpark wat vooral peuter en kleuters zal aanspreken. Lekker een ritje maken met het treintje of met de vliegtuigjes. Klimmen en klauteren op de springkussen of kijken naar een showtje met zang en dans. Lees hier mijn blog over Tivoli Pretpark.

Park Tivoli

Wandelen Heumensoord met natuurspeeltuin

Vlak buiten Nijmegen heb je Heumensoord. Een mooi wandelgebied met o.a. romeinse resten. Er is hier ook een kortere familieroute van 2 kilometer. Een mix van bos, een zandverstuiving met toffe natuurspeeltuin en een stukje heide.

Heumensoord Wandelen

Speelbos Avonturenbos

Ook bij het plaatsje Groesbeek op nog geen 10kilometer buiten Nijmegen kan je een natuurspeeltuin vinden. Het speelbos in Groesbeek is een van de grotere van Nederland. Met boomhut en ondergrondse hut, picknickplekken traditionelere speelgedeelte en heel veel ruimte om je eigen hut te bouwen.

Lees ook ons uitgebreide blog over het speelbos in Groesbeek.

Avonturenbos goesbeek

Meer tips lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top