Home / Nederland / Een weekendje Nijmegen met kinderen

Een weekendje Nijmegen met kinderen

Nog enige twijfel over een weekendje Nijmegen met kinderen? Niet nodig, wij gingen begin december naar deze grootste stad van Gelderland en hebben ons uitstekend vermaakt. Bekijk daarom ook ons sfeerfilmpje (even op HD zetten)

Ga je in de zomermaanden naar Nijmegen dan zijn er zelfs nog meer bezienswaardigheden open, zo kan je de Sint-Stevens toren beklimmen of een middagje doorbrengen in speeltuin de Leemkuil (niet gratis). Nijmegen in de winter heeft dan weer als voordeel dat alles er zo sfeervol uitziet. Bovendien kan je enorm leuk winkelen in Nijmegen bijvoorbeeld voor kerst en sinterklaascadeau’s. Een weekend in Nijmegen is in ieder geval niet voldoende tijd om alles te zien.

Kindvriendelijke bezienswaardigheden Nijmegen

Museum het Valkhof

Volgens de Nijmegenaren zelf is Nijmegen de oudste stad van Nederland. Sommige andere steden claimen dit ook. Wat de waarheid ook is, feit is dat Nijmegen enorm oud is. De Romeinen hadden hier al 2000 jaar geleden een kleine nederzetting genaamd Oppidum Batavorum.

Museum het Valkhof neemt je mee in o.a. deze Romeinse geschiedenis door diverse voorwerpen tentoon te stellen die hier zijn opgegraven. Daarnaast is er ook meer recente kunst te zien. Ook de setting van het museum is een attractie op zich. Door de hoge glazen ramen kijk je uit over de Waal en de uiterwaarden.

nijmegen het valkhof
nijmegen het valkhof
nijmegen het valkhof

Op het moment van ons bezoek was er een tijdelijke tentoonstelling: “High tech Romeinen”. Deze tentoonstelling is echt een groot kinderspeelpark. We hebben van alles gedaan, van boten bouwen tot katapult schieten. Hopelijk wordt ook de volgende tijdelijke tentoonstelling net zo kindvriendelijk. De vaste collectie heeft wel enkele dingen voor kinderen maar niet zoveel als je zou willen zien om het echt voor alle leeftijden leuk te maken.

High tech romeinen
High tech romeinen
nijmegen romeinen

Nationaal Fietsmuseum Velorama

Met een man die gek is op fietsen moesten we natuurlijk naar het Nationaal Fietsmuseum in Nijmegen. We werden warm welkom geheten door de eigenaren die toen ze Marcels oprechte interesse in fietsen herkenden speciaal de zolder opdoken om een Shimano kalender uit 1977 mee te geven.

Maar ook voor onze dochter en ikzelf, die soms het fietsen wel eens zat zijn, is dit echt een leuk museum. Je ziet er de alleroudste exemplaren en hoe er geëxperimenteerd is met allerlei soorten veringingen in de fiets. Van sommige van deze fietsen kan je je bijna niet voorstellen dat het veilig of haalbaar was om mee te rijden. Hoe verder je omhoog gaat in het pand met drie verdiepingen hoe nieuwer de fietsen worden.

We eindigen bijvoorbeeld met de fiets van een oud Tour de France rijder (waarmee Wim van Est 70 meter naar beneden het ravijn in kletterde). Als reisfanaat vond ik het ook heel tof om de fiets van Frank van Rijn (bekende Nederlandse reisboekenschrijver) hier te zien staan. Het is bijna niet voor te stellen dat hij op dit exemplaar 3 werelddelen doorkruist heeft. Ook de huwelijksfietsen van Juliana en Bernard zijn hier te zien.

Nationaal Fietsmuseum Velorama
Nationaal Fietsmuseum Velorama
Nationaal Fietsmuseum Velorama

Het Valkhof

Naast het Valkhof museum begint het park. Hier bevinden zich diverse interessante gebouwen zoals de Barbarossaruïne en de Valkhofkapel en heb je bovendien een mooi uitzicht over de Waal. De Belvedère in het naastgelegen Hunnerpark was tijdens ons bezoek niet open maar anders heb je hier een nog beter uitzicht.

Nijmegen park
speeltuin Kronerburgerpark

Het Kronerburgerpark

Het Kronerburgerpark is zoveel meer dan het onderwerp van een liedje. Wij vonden dit het mooiste park in de binnenstad van Nijmegen. De kruittoren, een oude toren, hoogteverschillen en vogelvijver zorgen voor een plezierig wandelingetje. Zoek je een speeltuin in Nijmegen dan zit je hier ook goed, naast de speeltuin is ook nog een weide met enkele dieren.

Kronerburgerpark

St Stevenskerk en toren

Wil je Nijmegen van boven zien, dan is beklim je natuurlijk de st stevens toren. De Sint Stevens kerk is vooral van de buitenkant mooi. Binnen is de inrichting vrij basic. Wel zijn er regelmatig evenementen of activiteiten zoals een kerstmarkt compleet met kerststal.

nijmegen-foto
nijmegen kerk

Bastei Museum

De Bastei is het museum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen. Dit nieuwe museum is nog in ontwikkeling. Nu kan je al zelfs aan de slag met een interactieve zandbak om het waterpeil in de rivier te beïnvloeden.

MuZIEum

Het MuZIEum is een ervaringsmuseum over zien en niet zien. Vooral leuk met kinderen in de laatste groepen van de basisschool (de minimumleeftijd is ook 8 jaar).

Honigcomplex

Het Honigcomplex is een leegstaande fabriek waar nu allerlei leuke bedrijfjes en horeca gelegenheden te vinden zijn. Zo heb je er het klauterparadijs, een binnenspeeltuin maar dan even net helemaal anders. Binnenkort volgt nog een apart blog over het Honigcomplex.

honigcomplex
honig-complex-header

Speeltuin De Leemkuil

Is het mooi weer en ben je op zoek naar een goede buitenspeeltuin in Nijmegen. De Leemkuil is onze favoriet. Veel klim en klautertoestellen, rijden op skelters, trampolines en een waterspeeltuin. Hier kan je je makkelijk een halve dag vermaken.

Speeltuin Brakkefort

Brakkefort is een andere optie voor wie een speeltuin zoekt in Nijmegen. In een woonwijk en wel wat kleiner dan de Leemkuil. Ook dit is een betaalde speeltuin.

Lekker eten in Nijmegen

Wil je lekker eten in Nijmegen met kinderen. Dit zijn drie plekken die we warm aanbevelen.

‘t Hoogstraatje – Pannenkoekenrestaurant

Pannenkoeken eten in Nijmegen, ga naar ‘t Hoogstraatje. Op de kaart een uitgebreid aanbod van pannenkoeken maar wanneer deze bezorgd worden, zal je eerst je kind moeten terug vinden. Grote kans dat deze in de speelkelder zit, een gave kelder met glijbaan en heel veel speelgoed. In de wintermaanden is er ook een verwarmd buitenterras. Hier worden regelmatige speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd.

pannenkoeken nijmegen
pannenkoeken nijmegen

Plaats1

Plaats1 heeft een fantastisch inrichting en je kunt hier heerlijk uitgebreid en luxe lunchen. Puur en ambachtelijke eten dat mooi opgemaakt geserveerd wordt. Neem bijvoorbeeld de uitgebreide lunch met van alles wat. Voor kinderen kan je diverse soorten boterhammen met beleg krijgen. In het keukentje kunnen kinderen zelf voor kok spelen zodat jij even rustig kunt eten.

Plaats1
Plaats1

De Waagh

Gelegen op het grote plein van Nijmegen op een steenworp afstand van de Sint Stevens kerk is de Waagh een perfecte locatie om wat te eten. De inrichting past helemaal bij de uitstraling van het gebouw, met vele boogjes en enorme kroonluchters. Je gaat hier eten voor vullende en smaakvolle gerechten zoals een waaghpannetje met vlees of een goed stuk roodbaars.

de waag nijmegen
de waag nijmegen

Overnachten in Nijmegen

Zoek je een hotel in Nijmegen? Wij geven je een aantal tips.

Wij verbleven in hotel Courage een familiehotel dat zich uitstrekt over meerdere panden direct aan de Waalkade. Je wordt hier wakker en gaat naar bed met uitzicht over de brug. Bekijk hier direct de prijs en beschikbaarheid.

Wij verbleven in een van de gemoderniseerde deluxe kamers van hotel Courage. Deze zijn ruim, fris en modern van opzet.Voor heel iets anders kan je terecht bij een van de Romeinse thema kamers. Deze zijn ingericht in Romeinse sferen maar hebben wel de faciliteiten van nu.

hotel in nijmegen
nijmegen hotel courage

Deze kamers hebben ook een bad. Welke kamer je ook kiest het ontbijt is altijd in de sfeervolle lobby. De broodjes worden geserveerd in een oude fietskar en op de kookplaat bak je je eigen eitje. De ouderwetse vloer van gekleurde tegels, foto’s aan de muren en lekkere leren hangstoelen maken dit ook prettige ruimte om na een dag Nijmegen te beleven samen af te sluiten met een drankje.

Liever wat meer ruimte? Hotel Oranjestaete heeft hele fijne appartementen voor gezinnen in het centrum van Nijmegen. Check hier meer reviews.

Een andere hotel met familiekamers in Nijmegen is het Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent. Net buiten het centrum maar wel met veel faciliteiten.

nijmegen hotel
nijmegen brug

Wat te doen rondom Nijmegen met kids

Museumpark Orientalis

Heb je geen weekendje in Nijmegen maar een paar dagen meer, dan is er buiten het oude centrum ook nog enorm veel te beleven. Op eerdere bezoeken aan de regio bezochten we al een keer het Afrikamuseum en het Museumpark Orientalis die beide in Berg en Dal liggen. Museumpark Orientalis is een openluchtmuseum met een bijbelse inslag wat vooral erg leuk is op de dagen dat extra activiteiten zijn.

openluchtmusea in nederland orientalis

Afrikamuseum

Het Afrikamuseum is het hele jaar door open en heeft binnen een aansprekende collectie van Afrikaanse kunst. Bovendien hebben ze vaak erg bijzondere speciale tentoonstellingen zoals fotocollecties van briljante fotografen. Buiten is een Afrikaans dorp waar je bij goed weer je echt even in de Afrikaanse sferen kunt wanen.

Lees hier ons uitgebreide blog over het Afrikamuseum of ons blog over kindvriendelijke openluchtmusea in Nederland.

Afrikamuseum

van Lindehout museum

Het van Lindehout museum is zeer beperkt open en omdat ons bezoek toevallig goed viel, zijn we hier een kijkje gaan nemen. Kinderdorp Neerbosch was een zelfvoorzienend dorp waar weeskinderen opgroeiden en een vak leerden. Door foto’s en voorwerpen beleef je hoe deze kinderen vroeger leefden. Het museum zelf is voor jongere kinderen zoals onze dochter niet de moeite waard maar ik kan me voorstellen dat een tiener wel onder de indruk is van de verhalen.

van Lindehout museum
van Lindehout museum

Wandelen Heumensoord met natuurspeeltuin

Vlak buiten Nijmegen heb je Heumensoord. Een mooi wandelgebied met o.a. romeinse resten. Er is hier ook een kortere familieroute van 2 kilometer. Een mix van bos, een zandverstuiving met toffe natuurspeeltuin en een stukje heide.

Lees ook uitgebreide blog over wandelen in Heumensoord.

Heumensoord Wandelen

Speelbos Avonturenbos

Ook bij het plaatsje Groesbeek op nog geen 10kilometer buiten Nijmegen kan je een natuurspeeltuin vinden. Het speelbos in Groesbeek is een van de grotere van Nederland. Met boomhut en ondergrondse hut, picknickplekken traditionelere speelgedeelte en heel veel ruimte om je eigen hut te bouwen.

Lees ook ons uitgebreide blog over het speelbos in Groesbeek.

Avonturenbos goesbeek

Meer tips lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top