Home / Inspiratie / Interview: Quito en Galapagos met kind

Interview: Quito en Galapagos met kind

De Galapagos eilanden is echt zo’n bestemming waar je van droomt maar toch niet zo snel heen gaat. Er hangt nou eenmaal een prijskaartje aan en het is best ver vliegen. Des te leuker om een gezin te spreken dat juist wel koos voor een vakantie op de Galapagos eilanden met een kleuter.

Voor de 2e keer naar Ecuador

In april-mei van dit jaar zijn wij in Ecuador geweest: Frank, Marieke en Loes (4). We bezochten het land al eerder zonder kind en hebben altijd tegen elkaar gezegd dat we nog eens terug zouden gaan: wat een prachtig land. Ecuador heeft heel veel te bieden op een kleine oppervlakte: koloniale stadjes, hoge bergen in de Andes, lieve mensen, nevelwoud, jungle aan de uitlopers van de Amazone, strand en niet te vergeten, de Galapagos.

Wat zou je allemaal kunnen doen in Ecuador met kids?

De vorige keer waren we erg enthousiast over de bergen rondom Quito en Baños, waar we tussen de lama’s en wilde paarden eindeloos hebben gewandeld op modderige paadjes, door weer en wind.

Ook de relaxte strandplaatsjes waar je kon golfsurfen zoals Canoa en het regenwoud bij Cuyabeno vonden wij erg leuk. We deden een vijfdaagse cruise met een klein zeilschip op de Galapagos: een van de mooiste dingen we ooit gedaan hebben.

Omdat we er al eens geweest waren en nu met een jong kind reisden, hebben we dit keer een simpel programma: Quito en omgeving, Galapagos en strand.

De hoogte in: Quito en omgeving

We vlogen op hoofdstad Quito, op 2.850 meter hoogte. Wij tweeën weten dat we goed tegen hoogte kunnen, maar hoe zou onze dochter het doen? Het ging goed: eerst was ze wat sneller moe maar al snel rende ze vrolijk rond in de leuke parken, in de mooie straatjes en op de gezellige pleinen. Het gaf ons vertrouwen om na een paar rustige eerste dagen nog een stapje hoger te gaan: naar het Secret Garden Cotopaxi Hostel, waar we de vorige keer enorm genoten hadden.

Het hostel was flink uitgebreid dus er waren veel meer gasten, maar de omgeving was er nog even mooi: in de middle of nowhere met prachtig uitzicht op de eindeloze bergen en de vulkaan. De jonge dalmatiërs die de vorige keer met ons meeliepen in de bergen, waren nu oude baasjes geworden. Loes genoot van de lieve honden, mocht de lama’s voeren en struinde heerlijk rond in de tuinen rondom het hostel.

Helaas bleek ze na een nacht niet helemaal fit en hebben we geen risico genomen omdat we hoog en afgelegen zaten: dus hup in de taxi naar beneden, en voor de zekerheid naar een dokter. Het bleek gelukkig niet ernstig, maar we besloten toch voor alle zekerheid lager te gaan: dus spontaan op naar het nevelwoud in Mindo.

Dat was een hele goede keuze: een leuk dorp, fijne temperaturen en prachtig groen. We sliepen in een gezellig houten huisje in een prachtige grote tuin (Casa de Piedra) en keken vanuit bed naar de eekhoorntjes en andere dieren. We hebben gewandeld en veel mooie vogels gezien, het chocolade museum bezocht en de vlindertuin gezien (pas op voor kleine tor-achtige beestjes die op het moment zelf weinig lijken te doen maar de bultjes jeuken enorm: grasvliegen).

Droombestemming Galapagos met kind

Een paar dagen later stond onze vlucht naar de Galapagos geboekt. Dit keer deden we geen cruise (eveneens prima lastminute te boeken in Quito of online als je dit wel wilt). We bezochten de drie grote eilanden: Santa Cruz, Isabela en San Cristobal.

Santa Cruz

Santa Cruz is het eiland waar veel mensen hun bezoek aan de Galapagos beginnen omdat de meeste vluchten naar het bijbehorende schiereiland Baltra gaan. Het eiland heeft een levendig dorpje (Puerto Ayora) met restaurantjes en hotels.

Ook vind je er het Charles Darwin Research Station, waar je een stukje van de geschiedenis van de Galapagos kunt zien en alvast de eerste reuzenschildpadden kunt zien. Ondanks de levendigheid van het dorp is een wandeling door het dorp ook al meteen een ware wildlife-ervaring. Overal zie je zeeleeuwen, pelikanen, fregatvogels en zeeleguanen op de kades. Ook zagen we met regelmaat zeeschildpadden en mantaroggen, gewoon vanaf de kant. Loes vond het kleine haventje waar dagelijks de verse vis binnenkwam geweldig: de mannen en vrouwen maken de vis ter plekke schoon en de zeeleeuwen en pelikanen krijgen de restjes.

Verder heeft het eiland een aantal bezienswaardigheden zoals een wandelgebied met reuzenschildpadden, een prachtig zandstrand waar we spontaan tussen de baby-haaien zwommen en versteende lavatunnels. Wij genoten er verder van de gemakken zoals lekkere restaurants en leuke winkeltjes. Bij La Dolce Italia kun je goed westers eten en er vlak naast zit een Ecuadoriaans restaurant waar wij fan van waren.

Isabela

Na Santa Cruz pakten we een bootje naar Isabela. Een relatief groot eiland met een stuk minder toerisme en onder andere een grote vulkaankrater, mooie lange zandstranden en een natuurgebied waar je doorheen kunt fietsen of wandelen.

Wederom struikelden we letterlijk over de prachtige dieren: onder andere reuzenschildpadden, pelikanen, lava hagedissen, flamingo’s en zeeleguanen. Wat was het geweldig om hier terug te zijn: de Galapagos zijn nog steeds zo ontzettend mooi en bijzonder.

De natuur wordt goed beschermd, stranden zijn schoon en overal lopen rangers die je erop wijzen dat je geen dieren en planten mag aanraken. Je kunt alleen op een paar vaste paden lopen zodat de rest van de eilanden afgeschermd blijft voor mensen.

Er zijn een aantal acceptabele restaurants op Isabela waar je iets simpels kunt eten, maar er is één restaurant dat daar met kop en schouders bovenuit steekt: Coco Surf. En: hoe kleinschalig het toerisme op dit eiland ook is, voor dit restaurant is reserveren noodzakelijk ;-).

San Cristobal

Omdat de boten best ‘bumpy’ zijn en de wachttijd tussendoor lang is als je op één dag van Isabela naar San Cristobal wilt (twee verschillende bootjes), besloot Frank om een vliegtuig te boeken. Dat bleek een vliegtuigJE. Met zijn zessen en de bagage op schoot vlogen we naar San Cristobal. De piloot deed het keurig (aldus iemand die er verstand van had die achter ons zat) en het uitzicht was heel mooi.

San Cristobal was volgens Loes ‘net een dierentuin zonder einde’. De kade langs het dorp was met hekken afgezet om ervoor te zorgen dat de mensen en de honderden zeeleeuwen niet met elkaar in botsing kwamen. Want ook al zou je die schattige koppies zo willen aaien en zijn ze meestal bijzonder vriendelijk en nieuwsgierig, ze kunnen in bepaalde situaties zeker ook bijten.

San Cristobal had in de periode dat wij er waren wat gematigder temperaturen en ook wat meer regen. Dat maakte het voor ons prettiger wandelen en we hebben dan ook heel wat paadjes afgelopen. Veel paadjes eindigen bij een leuk baaitje waar je dan weer mooi kan snorkelen met zeeschildpadden, roggen, zeeleguanen en veel andere mooie vissen. De soort accommodaties op San Cristobal (prima maar weinig luxe) zijn vergelijkbaar met die op Isabela, maar er waren iets meer restaurants dan op Isabela.

We zouden eigenlijk via Guayaquil nog naar de stranden van het vasteland gaan. Maar we hadden het zo naar onze zin op de Galapagos, dat de busreis en het slikken van malariapillen voor ons op dat moment niet opwogen tegen het zien van nieuwe stranddorpjes op het vaste land. We bleven nog een paar heerlijke dagen op Santa Cruz en eindigden onze reis met twee dagen Guayaquil. Een grote stad met weinig bijzonders, maar toch erg leuk om gezien te hebben en de sfeer van een grote Zuid-Amerikaanse stad nog even meegepakt te hebben. 

Praktische tips voor een vakantie naar Ecuador met kinderen

Er zijn inmiddels rechtstreekse vluchten met KLM naar Ecuador, die vanuit Nederland eerst landen op Quito en daarna doorvliegen naar Guayaquil.

Wij hebben daar rekening mee gehouden, door heen te starten in Quito en daarmee een tussenstop de vermijden en terug te vliegen vanaf Guayaquil en van daaruit vlieg je rechtstreeks naar Amsterdam. De vluchten van en naar de Galapagos gaan zowel vanuit Quito als vanuit Guayaquil, het prijsverschil is minimaal.

Op de Galapagos zelf kun je naast vliegen op Baltra/Santa Cruz ook kiezen voor een vlucht naar San Cristobal (en terug vanaf Santa Cruz). Als je de drie grote eilanden aandoet en geen cruise doet, spaar je dan een boottocht uit. De vluchten naar de Galapagos zijn overigens ook last-minute te boeken en meestal ook kort van tevoren te verschuiven, soms tegen enige meerkosten. Cruises op de Galapagos kun je ook nog gemakkelijk last-minute boeken in reisbureaus zoals Carpe Diem in Quito (aanrader) of online (althans, in de periode dat wij er waren).

Wat betreft het weer is Ecuador zeer gevarieerd. In Ecuador heb je eigenlijk in elk seizoen plezier van een goede, dunne regenjas en tegelijkertijd van zonbescherming als je de stranden of de Galapagos bezoekt (een kinder UV-shirt vonden wij onmisbaar). In de vlakkere kustgebieden en het regenwoud is het tropisch met een droog (warm) en nat seizoen. In de bergen kun je altijd wisselvallig weer verwachten en voor activiteiten in de bergen is een beetje sportiviteit/conditie en weerbestendigheid wel praktisch. Op de Galapagos maakt vooral de zeetemperatuur uit. Vanaf juni daalt deze, waarna de temperatuur na november weer oploopt. Dit kan het verschil maken tussen met of zonder wetsuit zwemmen.

Een tip is om langzaam aan de hoogte te wennen, steeds een paar dagen ergens slapen voordat je hoger gaat. Zoek even de symptomen van milde en ernstige hoogteziekte op voordat je gaat zodat je weet waar je op moet letten (in de bergen is vaak geen internet om het ter plekke na te zoeken). En wat betreft benodigdheden voor kinderen: Quito en Guayaquil hebben zo goed als alles, andere steden hebben ook veel maar op de Galapagos is er weinig te krijgen (luiers, zwemvleugels en uv-shirts kun je bijvoorbeeld niet op elk eiland krijgen).

Tot slot: de Galapagos zijn heel bijzonder, en ook behoorlijk duur. Qua luxe en voorzieningen is er in acht jaar tijd weinig veranderd (basic) maar de prijzen van accommodaties en restaurants waren zeker drie keer over de kop gegaan. De vorige keer was het een budget optie om op de grote eilanden te verblijven, nu is dat zeker niet meer zo. Houd rekening met zeker 100 dollar per nacht voor een simpele twee- of driepersoonskamer. Overigens kun je (in heel Ecuador) wel gemakkelijk familiekamers vinden.

Lees ook onze andere interviews met reislustige ouders. Of tips voor andere landen in Zuid-Amerika zoals Peru met kinderen of Colombia met kids.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven