Home / Inspiratie / Reisbloggen / Goedkoop internet op reis zonder losse simkaart dankzij een eSim van Airalo, mijn ervaringen

Goedkoop internet op reis zonder losse simkaart dankzij een eSim van Airalo, mijn ervaringen

We gaan weer ver op reis! Voor heel veel dingen, zoals het bestellen van een taxi via Uber of Grab, is het best wel prettig om niet volledig afhankelijk te zijn van WiFi maar om ook lokaal online te kunnen zijn. Tijdens eerdere verre reizen kozen we er vaak voor om een oude telefoon mee te nemen een lokale prepaid-simkaart te kopen. Zo had Marcel een nummer in Colombia en eentje in Peru.

Het kost alleen wel wat tijd om te regelen. Soms kan het op het vliegveld en anders moet je in de stad op zoek naar een telefoonwinkel.

Senegal

Voor sommige landen buiten de EU kan je via je eigen provider tegen een nog een beetje redelijk tarief iets aan data krijgen. Voor de zogenaamde voordeellanden en supervoordeellanden betalen wij via KPN bijvoorbeeld 9,99 voor 100MB in een maand. Genoeg als je het alleen gebruikt voor praktische dingen zoals even de openingstijden van een museum opzoeken, maar te weinig om je Facebook of Insta-stories mee bij te houden. In niet-voordeellanden betaal je 14,99 voor 25MB in de maand. Om het nog maar niet te hebben over roaming zonder bundel waar je 2,50 voor 1 MB betaalt. Oftewel totaal onrealistisch want zo wordt een taxi bestellen belachelijk duur.

Makkelijker dan een losse simkaart een eSIM

Inmiddels heb ik mijn oude telefoon aan onze dochter gegeven. Moet ik die nu weer terug pakken voor de reis? Of is er een makkelijke opties dan een losse simkaart. Yes, die is er inmiddels en ze noemen het een eSIM.

In 2022 ging ik naar Senegal en naar Indonesië daar heb ik die eSIM van Airalo gebruikt. Als je de referral code ROBIN8956 gebruikt dan krijg jij (en ik ook) 3 dollar korting op je eerste aankoop

Wat is een een eSIM en kan dat op mijn telefoon

Het is fijn dat een eSIM ook kan als je geen hypermoderne telefoon hebt. Zo kan het ook op mijn Iphone XS uit 2018 en op een Samsung S20 uit 2020 net als op de opvolgers van deze modellen. De iPhone 13 heeft zelfs de mogelijkheid om 2 eSIM’s en een fysieke simkaart tegelijk te gebruiken. Heb je geen Samsung en geen iPhone dan is de kans wel kleiner dat je telefoon deze mogelijkheid heeft. Ook is het belangrijk dat je telefoon simlock vrij is (de meeste telefoons zijn dit tegenwoordig) Even zoeken op je model en dan kan je checken of jouw telefoonmodel ook een eSIM optie heeft.

airalo

Een eSIM is geen fysieke chip maar een stukje configuratie in je telefoon die vertelt hoe er verbinding gemaakt moet worden met netwerk. Heel veel telefoons hebben de mogelijk om naast je fysieke simkaart ook een eSIM’s en op die manier dus twee netwerken tegelijk te gebruiken. Bezoek je meerdere landen dan moet je de eSIM weer wissen zodat er weer ruimte is om een nieuwe eSIM voor een andere land te installeren.

airalo

Er zijn ook enkele eSIM die werken in meerdere landen en regio’s (vooral in Europa) maar over het algemeen is het goedkoper om per land een losse eSIM te kopen. Gelukkig hoef je dit niet zelf per land uit te zoeken. Daarvoor heb je de eSIM aanbieders die net zo werken als een app op je telefoon, aanbieders zoals Airalo. Via die app kan ik op 190 landen zoeken en kijken welke tijdelijke data abonnementen hier worden aangeboden. Het gaat dus uitsluitend om data, niet om een lokaal telefoonnummer. Die heb ik ook niet nodig want mijn eigen nummer blijft natuurlijk gewoon in gebruik.

Airalo

Een eSIM is dus niet bedoeld om lokaal mee te bellen, dat gaat nog steeds via je eigen provider. Bellen via WhatsApp of andere internettoepassingen kan natuurlijk wel goedkoop omdat je dan data gebruikt.

Als je de referral code ROBIN8956 gebruikt dan krijg jij (en ik ook) 3 dollar korting op je eerste aankoop

Mijn ervaringen met een eSIM via Airalo

Er zijn meerdere aanbieders van eSIM. Er zijn genoeg Engelse sites online te vinden die meerdere hebben getest en aangezien ik de meeste positieve reviews las over Airalo (als in makkelijk in gebruik, groot aanbod wereldwijd) besloot ik voor deze partij te kiezen.

airalo

Ik check natuurlijk welke opties ze hebben voor Senegal en voor Indonesië, mijn eerstvolgende verre bestemmingen. Ik ga een week naar Senegal en 1 GB lijkt me meer dan genoeg. Ik koop dus met mijn creditkaart (kan ook via PayPal) voor 9,99 Euro 1GB aan data. Ter vergelijk: met mijn eigen telefoon provider betaal ik hier 14,99 in euro voor maar 25MB.

Je kunt dit ter plekke doen maar ook vooraf. Ik zou je aanraden om het voor je reis te doen. De 7 dagen beginnen pas te tellen op het moment dat je verbinding maakt met het netwerk te plekke. In mijn geval is dat Orange. Voor sommige landen kan je kiezen uit meerdere providers en dan kan je natuurlijk ook even kijken of er wellicht een een betere dekking heeft dan een ander.

Nadat ik de eSIM heb gekocht volgt er een handleiding met duidelijke instructies in het Engels. Deze handleiding kan per provider anders zijn. Ik moet mijn eSIM installeren (1 druk op de knop) en daarnaast moet ik een drietal keuze opties aanzetten. De handleiding geeft al de suggesties voor de aanbevolen instellingen. Zo zet ik data dus aan op de eSim maar kies ik voor het telefoonnummer mijn reguliere sim. In 2 minuten ben ik door het hele proces heen. De simkaart gaat pas werken als deze voor het eerst verbinding maakt, maar gewoon voor de zekerheid zet ik deze simkaart nu even uit en zet ik de data natuurlijk weer aan op mijn reguliere verbinding.

Senegal

Eenmaal in het vliegtuig zet ik roaming uit op mijn reguliere sim uit en zet de eSIM weer aan. Dan is het wachten tot ik in Senegal aankom en al mijn appjes worden binnengehaald. Toch even spannend en ik check voor de zekerheid nog maar eens extra of de roaming op mijn reguliere sim echt uitstaat. Je zou die sim ook helemaal uit kunnen zetten maar dan ben je ook telefonisch niet meer bereikbaar.

Senegal

Via de Airalo app kan ik ook zien hoeveel data ik nog beschikbaar heb maar dat wordt met vertraging bijgewerkt. Uiteindelijk gebruik ik niet eens de hele 1GB tijdens de reis, mede doordat onze gids een mifi kastje mee heeft, waardoor we in de bus vaak ook netwerk hebben. Er is echter een maximaal aantal connecties daarop dus soms lukt dat niet en pak ik mijn eigen Orange netwerk 4G. Uiteraard blijf je met een eSIM wel afhankelijk van een provider en ik heb dan ook niet altijd netwerk.

Waar ik het wel heb is het super handig. Zo kan ik zelf rondlopen door het mooie St Louis en even appen dat we wat langer nodig hebben om bij het restaurant te komen waar we met de rest van de groep hebben afgesproken. Ook kon ik lokale kindjes even laten zien uit welk land ik kom.

telefoon

Dankzij Airalo geen stress van dure data. Wel ben ik nog benieuwd hoeveel duurder of goedkoper een eSIM nou is dan een losse prepaid kaart. Voor Senegal is het duurder. Enkele mensen in de groep besluiten een losse kaart kopen. Dat duurt alleen dan wel weer behoorlijk lang waardoor een deel alsnog besluit het maar te laten zitten. Waar ik 9,99 betaal voor 1GB in 7 dagen, krijgen ze voor een zelfde bedrag 5 GB data voor 30 dagen. Wel betaal je dan nog een extra bedrag voor de simkaart. Ook moet je meestal je Nederlandse simkaart uit je telefoon halen en ergens goed bewaren (of je moet een extra telefoon meenemen of een telefoon hebben met dual sim).

Bromo Java

Een los kaartje is dus wel goedkoper maar het kost je ook extra tijd en je hebt niet het gemak van alles bij elkaar op dezelfde telefoon. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je allemaal wil doen. Voor mij is 1GB meer dan voldoende omdat ik wanneer ik films wil downloaden of bestanden wil versturen toch wacht tot ik in het hotel ben met WiFi. Ik vond de eSIM dan ook super makkelijk, vooraf even instellen, aankomen en direct gebruiken.

Ook uitproberen? Als je de referral code KELLY2901 gebruikt dan krijg jij (en ik ook) 3 dollar korting op je eerste aankoop. Ga naar de Apple play store, of naar de google play store.

Ook in Indonesië heb ik Airalo weer gebruikt. Hier was het nog fijner omdat je in Indonesië vaak goedkoper een Grab (een soort Uber) kunt nemen dan een gewone taxi. Het is daarom extra fijn om overal data te hebben. Zelfs op de boot van Lombok naar Flores kreeg ik soms signaal binnen. In Indonesië kwam ik niet uit met het pakketje dat ik gekocht had. Mede ook omdat het goedkoop (5GB voor 16,5 dollar) was en ik mijn dochter ook wel eens youtube liet kijken. Ik heb toen een upgrade bijgekocht. Het fijne hiervan is dat je dit al kunt doen voor je data daadwerkelijk op is. De app switcht dan automatisch wanneer het nodig is.

Laat me vooral weten hoe het je bevalt!

Airalo is op geen enkele wijze betrokken bij deze review. Inmiddels hebben we de app ook al in Indonesië gebruikt en ook hier ideaal, vooral ook om een goedkope taxi te bestellen via Grab.

Over de auteur

2 gedachten over “Goedkoop internet op reis zonder losse simkaart dankzij een eSim van Airalo, mijn ervaringen”

  1. Ik heb Airalo in Zuid-Afrika gebruikt. Ging goed met mijn iPhone 12 mini. Wel moest ik mijn telefoon uit- en weer aanzetten om de esim te activeren. Ook toen ik er 1 Gb bij kocht moest ik dat doen. Anders werkt het niet.

  2. Bedankt voor je uitgebreid review over gebruik van de Esim. Leuk om te lezen. Over een paar jaar zal elke nieuw uitgebrachte telefoon alleen nog de Esim bevatten. Je hoeft dan inderdaad geen kaartjes meer te wisselen en te bewaren, is gewoon onhandig. Zelf heb ik een aantal keren naar tevredenheid Esim van Dent Wireless gebruikt. Ook een app vanuit de App Store. Die rekenen dezelfde prijs als waar jezelf gebruik van maakte. Voordeel is hier wel dat je aankoop 365 dagen geldig blijft en dus een jaar gebruikt kan worden in nu 71 landen voor data gebruik en 117 landen voor het bellen. Heb in een jaar meerdere keren gereisd en was daardoor dus erg makkelijk. Succes met je website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top