Home / Reisinformatie / Azie / Turkije / Wat te doen Fethiye met kinderen

Wat te doen Fethiye met kinderen

Fethiye is een van die plekken aan de Turkse kust die prima geschikt is voor een vakantie met kinderen. Wij verbleven tijdens onze rondreis door Turkije een paar dagen in Fethiye. Het is een relaxt stadje met heel veel speeltuinen, een leuk oud centrum met winkeltjes en veel restaurants en enkele bezienswaardigheden. Ondanks dat het een stadje is waar toeristen graag komen doet het niet overdreven toeristisch aan. Dit komt mede doordat er geen hoogbouw in de stad is.

Het kasteel van Fethiye

Fethiye zelf kan je in een dag wel gezien hebben. Het is de omgeving wat maakt dat je hier langer wil blijven. Zoals het prachtig strand bij Ölüdeniz en een aantal oude ruïnes in de buurt. Je kan een auto huren of als je meer tijd hebt ook met het openbaar vervoer naar een aantal plekken toe. Vanuit Fethiye gaan er ook boottochten naar een aantal mooie plekken in de omgeving.

 Fethiye met kinderen

Fethiye ligt op ongeveer 50 minuten rijden van de luchthaven van Dalaman. Wij vlogen zelf met een overstap in Istanbul naar Dalaman, maar er gaan een deel van het jaar ook rechtstreekse vluchten vanuit Nederland met Corendon, Transavia en TUI. Je kan ook een pakketreis boeken naar Fethiye. Bekijk hier de reizen van TUI naar Fethiye en vergelijk ook met de reizen van Corendon naar Fethiye.

 Fethiye met kinderen

Wat te doen in Fethiye met kinderen

Hop van speeltuin naar speeltuin langs de boulevard

Fethiye heeft een lange boulevard (Fethiye Kordon) van bijna 5 kilometer. Deze loopt van het centrum van Fethiye tot aan Çalış Beach. Het fijne van de boulevard is dat deze over het grootste deel van de route echt breed is, met aparte paden voor wandelaars, fietsers en zelfs hardlopers. De route volgt de baai en de jachthaven. Sommige delen zijn rustig, terwijl andere juist veel restaurantjes hebben.

Fethiye speeltuin

Langs de boulevard zijn er veel speeltuintjes. Je kunt van de ene naar de andere speeltuin lopen. De allergrootste speeltuin vind je in het Şehit Fethi Bey Park, waar de boulevard ook doorheen loopt. Terwijl de speeltuintjes op de route vooral gericht zijn op jongere kinderen, biedt dit park naast een speeltuin voor peuters en kleuters ook een groot klim- en klautertoestel en een aantal hoge glijbanen voor kinderen tot een jaar of 12.

Fethiye speeltuin

Wij hopten letterlijk over de boulevard. HOP is namelijk een van de merken stepjes die je veel ziet in Fethiye. Even de app downloaden, een creditcard koppelen, en je kunt er makkelijk mee op pad. Zo liepen we een deel van de route en namen vanaf het strand de elektrische step weer terug.

Fethiye speeltuin

Het kasteel van Fethiye

Boven Fethiye, op een heuvel met uitzicht over de stad en de baai, ligt het oude kasteel van Fethiye. Het kasteel zelf is tegenwoordig een ruïne, maar het uitzicht maakt de klim helemaal de moeite waard. Vanaf hier kijk je uit over de azuurblauwe zee, de groene heuvels, en de stad die zich onder je uitstrekt. Het kasteel stamt uit de Lycische en later de Byzantijnse tijd. Er is niet veel meer over van de originele muren

Het kasteel van Fethiye

Wij namen vanaf de onderkant van het kasteel een geitenpadje omhoog. Dit werd ons gewezen door een lokale bewoner. Nadat we boven aangekomen waren zaten we vast. De hekken rondom het terrein zaten dicht. Weer wees een lokale bewoner ons een plekje waar we relatief makkelijk over het hek konden. Ga je met jonge kinderen dat is het wellicht slimmer om eerst uit te zoeken of het kasteel wel open is.

Het kasteel van Fethiye

De oude stad Telmessos en de Amyntas graftombe

De Amyntas-graftombe, maakt deel uit van de overblijfselen van de oude stad Telmessos. Deze Lycische stad was ooit een belangrijk centrum in de oudheid. Wat je hier nog van ziet in Fethiye zijn onder andere een aantal uit de rotsen gehouwen graftombes. De Amyntas-graftombe, uit de 4e eeuw voor Christus, is de mooiste van allemaal.

Amyntas graftombe

De graftombe is onderdeel van een archeologische site met meerdere rotsgraven die verspreid liggen over de heuvel. Je betaald een paar euro entree en kan dan kan omhoog klimmen via de trappen naar de ingang van de Amyntas-tombe. Je kan hier ook binnen kijken en ziet dan drie bedjes, aldus onze dochter. De andere tombes hier op het terrein zijn minder mooi en de meeste zijn niet toegankelijk.

Amyntas graftombe

Het Amfitheater van Fethiye

Ook het amfitheater van Fethiye is een overblijfsel van de oude stad Telmessos. Het theater, gebouwd in de Hellenistische periode en later uitgebreid door de Romeinen, bood ooit plaats aan ongeveer 6.000 toeschouwers. Tijdens ons bezoek was het theater niet toegankelijk, maar ook vanaf de weg krijg je een goed beeld van het amfitheater. Er zijn in de omgeving van Fethiye mooiere ruïnes te vinden, maar aangezien het amfitheater vlak bij de haven en praktisch aan de boulevard ligt, kun je er prima even langs lopen.

Het Amfitheater van Fethiye

Archeologisch museum Fethiye

Fethiye heeft ook nog een archeologisch museum dat best goed schijnt te zijn. Schijnt want het museum is al geruime tijd gesloten en het is onduidelijk of het weer open gaat of misschien verplaatst gaat worden. Op de officiële website is geen informatie te vinden, niet eens dat het dicht is. Het beste kan je dan ook even kijken naar recente Google of Tripadvisor reviews.

Winkelen in de oude stad van Fethiye

De oude stad van Fethiye, Paspatur, is een sfeervolle plek. Wees gewaarschuwd als Fethiye met kinderen bezoekt, je komt hier niet weg zonder souvenirs gekocht te hebben. Het is een netwerk van smalle, autovrije steegjes vlakbij de jachthaven. Er zijn volop winkeltjes met souvenirs, Turkse tapijten, sieraden en theeserviezen. Zelfs op het heetst van de dag blijft het hier koel dankzij de schaduw van pergola’s en luifels. Of redelijk droog als het regent zoals tijdens ons bezoek in december. Je vindt er ook veel kleine cafés waar je terecht kunt voor authentieke Turkse gerechten, van een ontbijt tot een diner.

Winkelen in de oude stad van Fethiye

Vismarkt van Fethiye

De vismarkt in Fethiye is een leuke plek om te bezoeken, zeker als je Fethiye met kinderen ontdekt. Het is niet zo’n markt als je misschien verwacht maar een aantal viswinkels naast elkaar en daaromheen een grote cirkel met restaurants. Zelfs als je er niet gaat eten, is het interessant om samen naar de kraampjes vol verse vis en zeevruchten te kijken. Zo zagen we inktvissen en een grote zwaardvis. Bij de visboeren kies je wat je wilt eten, waarna een van de omliggende restaurants dit voor je bereidt. Ook bijgerechten zoals groentes zijn natuurlijk te bestellen.

Vismarkt van Fethiye

Het strand van Fethiye plus alternatieve opties

Het strand van Fethiye zelf, vaak aangeduid als Fethiye Beach, ligt niet direct in het stadscentrum, maar net iets verderop richting Çalış. Dit strand bestaat uit een lange strook met kiezels en zand. Om eerlijk te zijn vonden we het niet erg mooi. Het is prima als je even wil zwemmen, een zandkasteel wil maken of wat eten aan het water, maar voor een echte stranddag zou ik persoonlijk een mooiere plek opzoeken. Er zijn genoeg andere betere stranden in de regio.

Het strand van Fethiye

Behalve het bekende Ölüdeniz, waar je later meer over leest, zijn er ook dichterbij een aantal hele mooie stranden. Op het schiereiland net buiten Fethiye vind je een aantal baaitjes met prachtige stranden. De meeste hebben een beachclub. Perfect om een hele dag te zwemmen, zonnen, snorkelen en te relaxen.

Boottocht vanuit Fethiye

Vanuit de haven vetrekken dagelijks vele boottochten. Tenminste van april tot en met oktober. Toen wij er waren tijdens de kerstvakantie was het vaarseizoen voorbij. Vanuit Fethiye starten meerdaagse boottochten maar ook dagtochten. Een van de bekendste routes is de 12-eilanden tour, waarbij je langs kleine, onbewoonde eilanden vaart. Onderweg kun je zwemmen, snorkelen of gewoon genieten van het uitzicht. Een andere populaire optie is een boottocht naar de Butterfly Valley en het beroemde strand van Ölüdeniz. Dit zijn vaak dagtochten waarbij lunch aan boord is inbegrepen. Er zijn piratenboten en rustigere kleinschaligere boten. Het beste loop je zelf naar de haven en kiest dan een tour die bij jullie gezin past.

Boottocht vanuit Fethiye

Overnachten in Fethiye

We verbleven in Fethiye bij het Infinity City Hotel. Wat handig is, is de ligging in het oude centrum en vlakbij de haven. Dit heeft ook gelijk een nadeel er is behoorlijk wat geluidsoverlast van de omliggende cafeetjes en discotheek. Ik had verwacht dat het mee zou vallen omdat we in het laagseizoen op reis waren, maar dat was niet zo. Het is wel betaalbaar en heeft familiekamers. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Infinity City Hotel

Een volgende keer zou ik toch wat meer betalen voor een rustiger appartement in Fethiye. Of een lekker hotel zoals bijvoorbeeld het Yacht Classic Hotel.

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een verblijf inclusief vlucht. XO Cape Arnna Fethiye bijvoorbeeld ligt direct aan het strand bij Fethiye en biedt luxe, avontuur en ontspanning. Er zijn acht restaurants, zwembaden, een spa en activiteiten zoals yoga, padel en duiken. Voor kinderen zijn er een aquapark en een kinderclub. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

Wat is er te zien in de omgeving van Fethiye

Een huurauto is wel echt handig om dingen te doen in de omgeving van Fethiye. Al zijn sommige plekken ook met het openbaar vervoer bereikbaar. Wij huren zelf graag bij Sunny Cars, zonder gedoe over verzekeren en bijkomende kosten. Zie hier de huurprijzen via Sunny Cars.

Kayaköy

In de omgeving van Fethiye is genoeg te doen. Naar Ölüdeniz is het een klein half uur rijden. Richting het zuiden kom je eerst het verlaten dorp Kayaköy tegen. Ook onze dochter vond het hartstikke leuk om in dit spookdorp rond te dwalen. Een andere plek die vanaf dit dorp bereikbaar is, zijn de ruïnes van het Af Kule Klooster. Via een onverharde weg kom je op een parkeerplek vanwaar het nog een kwartier lopen is naar het voormalige klooster gebouwd in een steile klif. Er zou hier een kluizenaar hebben gewoond en later monniken.

Af Kule Klooster

Rijdt vanuit Kayaköy wat verder door en je kan met de Babadağ Teleferik omhoog. Deze moderne kabelbaan begint aan de voet van de Babadağ-berg en brengt je in ongeveer 15 minuten naar de top op een hoogte van ruim 1.900 meter. Vanaf de top heb je een panoramisch uitzicht over de turquoise kust, de beroemde Blue Lagoon van Ölüdeniz, en de omliggende bergen. Daarna is het tijd om te zwemmen of een zandkasteel te bouwen op een van de mooiste stranden van Turkije.

Ölüdeniz

Een langere dagtrip maak je door richting het oosten te gaan. Hier bezochten we eerst de ruïnestad Tlos en gingen daarna naar de Saklıkent-kloof, waar je met je voeten door het water een stuk kunt verkennen. Als je op tijd start en liefhebber bent van archeologie, kun je ook nog een van de vier andere oude steden in dit gebied bezoeken. Wij kozen voor Xanthos, dat samen met Letoon op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Xanthos was ooit de hoofdstad van het Lycische Rijk en is nu een uitgestrekt gebied waar je kunt wandelen en diverse overblijfselen kunt bekijken.

Tlos

Voor al onze tips in de regio lees het uitgebreide blog over de Lycische kust met kinderen.

Je kunt natuurlijk ook een dagtrip maken richting het westen naar Dalyan. Hier kun je met een boot de rivier op om de indrukwekkende Lycische rotsgraven te zien die hoog in de kliffen zijn uitgehouwen. De tocht eindigt vaak bij het Iztuzu-strand, een beschermd gebied waar zeeschildpadden hun eieren leggen en je kunt zwemmen of zonnen.

Sommige mensen bezoeken ook Pamukkale vanuit Fethiye. Dit kan als een lange dagtrip, maar wij kozen ervoor om hier te overnachten. Binnenkort kun je al onze tips lezen in het blog over Pamukkale met kinderen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven