Home / Reisinformatie / Europa / Spanje / Formentera met kinderen

Formentera met kinderen

Naar Formentera met kinderen? Formentera is het rustigere zusje van Ibiza. Wij bezochten Ibiza tijdens de voorjaarsvakantie, een periode waarin het ook op Ibiza rustig is. Toch was ik nieuwsgierig genoeg om samen met mijn dochter de oversteek te maken naar Formentera. Al een jaar of twee kom ik Formentera tegen op reisevents en word daar lekker gemaakt met geweldige foto’s.

We kennen allemaal die plekken die er in de toeristen brochures en op instagram geweldig uitzien, maar in het echt teleurstellen. Gelukkig is dit niet het geval bij Formentera.

Ik ben niet de blogger die de tijd neemt om foto’s uitgebreid te bewerken. Eventueel wat bijsnijden en de horizon rechttrekken en dat is het. Dus geloof mij, dit is echt Formentera. What you see is what you get!

Ook naar Formentera? Bekijk hier pakketreizen van TUI inclusief vlucht en hotel.

Wat te doen tijdens een vakantie op Formentera met kinderen

De mooiste stranden van Formentera

De nummer één reden om naar Formentera te gaan, zijn wat mij betreft de stranden. “Het is hier wel heel mooi”, zegt mijn dochter, om vervolgens verder te gaan met schelpjes zoeken. Alleen de echte bikkels zwemmen in februari nog in de zee en daarom hebben we de meeste stranden helemaal voor onszelf.

We hebben op Formentera alle stranden bezocht, of tenminste alle die algemeen bekend zijn en een beetje normaal bereikbaar. Ga je maar één dagje naar Formentera of kies je liever direct een topstrand uit om daar de hele dag te blijven, dan zijn dit onze drie favorieten.

Platja de Illetes formentera

Platja de Illetes

Platja de Illetes is een kilometers lang strand. Dit stuk zand is op sommige plekken zo smal dat je de zee aan beide kanten ziet. Platja de Illetes is super wit en omgeven door een helderblauwe zee. Een droomplaatje! De westkant van Platja de Ses Illetes loopt nog net wat ondieper af en dat maakt deze kant geschikter voor kinderen. Hier kan je ook eindeloos schelpjes zoeken en de zee is zo helder dat je zelfs zonder snorkel de vissen ziet.

Aan het strand zitten meerdere strandtenten. Vanaf de laatste strandtent waar je kunt parkeren naar het einde bij Punta des Trucadors is het echt nog wel een flink eind lopen.

Platja de Illetes
Platja de Illetes

Caló Des Mort 

Caló Des Mort is een klein baaitje met strandje. Wat maakt dat wij dit een van de mooiste stranden van Formentera vinden, is vooral het uitzicht en het besloten gevoel. Je moet eerst een eindje lopen over de kliffen en dan met een steile trap omlaag. Zeker niet geschikt voor gezinnen met echt jonge kinderen maar een mooie avontuurlijke wandeling voor mijn dochter. Het strandje zelf is maar klein maar heeft geweldig helder water.

Aan een kant staat nog een traditioneel botenhuis zoals je ook elders op Formentera ziet. De vissers bouwden beschutte huisjes voor hun boten en die kunnen via een houten rails de zee in worden geduwd. Dit strand heeft geen voorzieningen.

Formentera calo des mort
Formentera calo des mort
Formentera calo des mort

Platja de llevant

Platja de llevant is weer een heel ander strand. Lang, breed en een weids uitzicht over de ontzettend helderblauwe zee. Het zand is er fijner dan op de twee eerdere genoemde stranden en bevat nog minder schelpjes en kiezels. Het is van dat fijne plakzand waar je heel goed zandkastelen van kunt bouwen. Het is een heerlijk plekje. Aan de horizon hier vrijwel niets dan water.

Om bij dit strand te komen moet je een stukje rijden, aan het einde is er bij de parkeerplaats een strandtent. Via een houten vlonder loop je vanaf hier in een paar meter naar het strand. Op het strand zelf zijn geen voorzieningen. Ben je vaker op vakantie in Spanje met kinderen geweest dan zijn deze stranden echt totaal anders dan die van de drukke badplaatsen op het vaste land. Heerlijk!

formentera platja de llevant

Lekker eten op Formentera

Wie had gedacht dat je zo heerlijk kon eten op Formentera? Ik niet, maar voor een klein eiland met maar 12.000 vaste bewoners heeft het een heleboel echt goede restaurants. De prijzen liggen ook nog eens een stuk lager dan op het nabijgelegen eiland Ibiza. Al deze restaurants zijn ook in het laagseizoen open.

Restaurant Es Mares

Restaurant Es Mares hoort bij hotel Es Mares (waarover later meer). Ik kon mijn dochter op tijd naar bed brengen en vervolgens zelf uitgebreid dineren. Dan kan zeker niet overal maar in een kleinschalig hotel met een ingang en een bemande receptie zoals hier voelt dat heel veilig.

Ik genoot vervolgens in alle rust van een tien gangen “tasting menu” met veel lokale specialiteiten. Mijn favoriete gerecht was “ensalada payesa”, een combinatie van aardappels, gedroogde vis en paprika welke ondanks de simpele ingrediënten een ontzettend gevarieerde smaak had. Het blijkt ook nog eens een gerecht te zijn dat typisch is voor Formentera en al ontstaat in ten tijde van de Feniciërs.

Tien gerechten is veel, maar het hele menu is uitstekend op elkaar afgestemd en heeft een goede balans van enkele wat machtigere gerechtjes met frisse hapjes. De toetjes aan het einde zijn ook heerlijk… Voor het tasting menu moet je reserveren en inclusief drankjes moet je rekenen op ongeveer 50 euro per persoon.

formentera restaurant es Mares
formentera restaurant es Mares
formentera restaurant es Mares

Restaurant el Sueño

Restaurant el Sueño is een tips van het verkeersbureau van Formentera. Anders hadden we het nooit gevonden. Zelfs bij het parkeren vraag ik mij af of dit huis wel echt een restaurant is. Eenmaal binnen blijken er echter al meerdere gasten te zijn en wacht een verrassende inrichting.

Mijn kleine pasta Bolognese tester, die werkelijk waar van onze week in Spanje vrijwel elke maaltijd voor dit gerecht koos, vond de pasta hier het allerlekkerste. Haar hele bord ging niet alleen leeg, ze vertelde mij aan het eind van de vakantie ook dat deze de beste was. Ik koos zelf voor een voor- en hoofdgerecht. Ook hier werd met vrij simpele ingrediënten zoals prei, inktvis en avocado een zeer smaakvol gerecht geserveerd. Voor twee personen incl. drankjes betaalden we nog geen dertig euro.

Restaurant el Sueño
Restaurant el Sueño
Restaurant el Sueño

Restaurant Sa Panxa

Restaurant Sa Panxa is op het oog het meest kindvriendelijke restaurant waar wij aten op Formentera. De inrichting is heel vrolijk met kleurige muurschilderingen. Er is buiten zelfs een klein speeltuintje, maar jammer genoeg was zowel de plastic glijbaan als de schommel gebarsten.

Het restaurant is gelegen in het dorpje Sant Ferran de Ses Roques en heeft een eigen grote parkeerplaats. Het is duidelijk erg populair bij de lokale bevolking en je kunt kiezen voor een plekje binnen of buiten op het terras. Ik koos voor het lunchmenu van de dag met soep en keuze uit vis of vlees. Ik snap waarom mensen hier graag komen, want de porties waren echt groot, vlees betekende een kippenbout, een worst en nog bijgerechten. Voor mijn dochter boden ze direct aan iets speciaal voor kinderen te maken wat pasta Bolognese werd.

Restaurant Sa Panxa
Restaurant Sa Panxa
Restaurant Sa Panxa

Fietsen en wandelen op Formentera dankzij de “Groene routes”

Formentera is een eiland bij uitstek om te wandelen of te fietsen. Het eiland is vrij vlak op een grote heuvel na richting de vuurtoren van Mola. In de haven maar ook in de meeste dorpjes kun je fietsen huren. We maakten verschillende wandelingen langs de stranden en naar een aantal van de bezienswaardigheden op Formentera.

Wat heel fijn is, is dat er op Formentera al hele duidelijke routes zijn uitgezet. Bij het tourism office kun je een boekje halen of je kunt deze online downloaden. Er staan op het eiland meer dan genoeg informatieborden en eigenlijk overal zijn de routes heel goed uitgezet.

Formentera met kids

Natuurgebied Can Marroig

Can Morraig is een beschermd stukje natuur op Formentera en een van de plekken waar je echt niet met de auto kunt komen. Ook fietsen zou ik hier niet aanraden, hoewel er gezien de sporen wel eens mountainbikers rijden. Wij parkeerden de auto bij de grote parkeerplaats. Op de kaart zag ik een “kinderspeelarea” staan dus hier liepen we eerst naar toe. Welgeteld één kleine glijbaan valt dan toch tegen. Gelukkig was mijn dochter ook tevreden met de “klimbomen”.

Formentera can Marroig
Formentera can Marroig

Dit is een de meest beboste stukjes van Formentera en tussen de bomen staan diverse picknicktafels. Ik besluit dat we naar de Torre de la Gavina gaan wandelen. Een wandeling van ongeveer vier kilometer waarbij we heen een andere route volgen dan terug. Ik zou deze wandeling met jonge kinderen niet doen op het heest van de dag omdat er weinig schaduw is. De wandeling is ook niet buggyproof. In de zomerperiode kun je in het bezoekerscentrum meer informatie krijgen over het natuurgebied.

Ondanks de relatief korte afstand komen we door heel verschillende stukjes natuur heen. Van de oude bossen tot stukken met alleen lage planten en niets meer dan rots. We zien meerdere keren konijnen over de weg sprinten. De oude toren werd ooit gebouwd om het eiland te beschermen tegen piraten, maar is nu gesloten.

Op de terugweg was ik niet aan het opletten dus ongetwijfeld door eigen schuld hebben we een bordje gemist, maar ik zie genoeg voetsporen en vanaf een afstandje is de windmolen die naast het bezoekerscentrum staat ook al te zien. Nu lopen we langs de kust die hier heel rotsachtig is. Er is ook een klein strandje maar dit is niet zo mooi als elders op Formentera.

Formentera can Marroig
Formentera can Marroig

Kaap van de Barbaren

Een andere mooie fiets- of wandeltocht om te maken, is die naar de Cap de Barbaria oftewel de Kaap van de Barbaren. Er loopt hier ook een weg dus het is ook mogelijk hier met de auto heen te gaan. Op het puntje van de kaap treffen we een van de vuurtorens van Formentera.

formentera cap de barbaria

Leuker vindt mijn dochter de grot die hier te vinden is. Met een houten ladder dalen we af in een grot die aan een kant opent met uitzicht op de zee. Superspannend natuurlijk en ’s avonds heeft ze het er nog over. Ga je naar Formentera met kinderen dan mag je dit niet missen.

formentera cap de barbaria
formentera cap de barbaria
formentera cap de barbaria

Verder zijn er deze route nog een drietal verschillende archeologische vondsten uit de prehistorie om bij te stoppen. De grootste en mooiste is ook het verst lopen vanaf de auto. Allemaal hebben ze borden met enige uitleg.

formentera cap de barbaria

Vuurtoren Far de la Mola

De bekendste vuurtoren van Formentera is Far de la Mola. Wij hadden een primeur want de vuurtoren is helemaal gerestaureerd en vanaf de zomer van 2019 zal hier een klein museum in te vinden zijn. Ook zijn er plannen voor een restaurant.

formentera-vuurtoren far de la mola
formentera-vuurtoren far de la mola
formentera-vuurtoren far de la mola

De omgeving is ook echt de moeite waard. “Wat is het hier mooi”, zucht mijn dochter. We zijn een klein stukje vanaf de vuurtoren gelopen en zitten op een aantal grote stenen te kijken naar de kliffen die hier bijna loodrecht uit de zee omhoog komen. Dit stukje eiland is ruig en droog met veel cactussen.

formentera-vuurtoren far de la mola

Om bij deze vuurtoren te komen moet je vanaf de haven het hele eiland oversteken. Voor ons Nederlanders is de “berg” die je dan over moet best pittig. Gelukkig wacht er boven een panorama restaurant.

Archeologie en molens

Het aantal culturele bezienswaardigheden op Formentera is beperkt. Naast de bovengenoemde routes bezochten we nog meer plekken op Formentera. Dit zijn niet per se redenen om het eiland te bezoeken maar wel leuke stops om te maken tijdens een tocht over het eiland.

Zo heeft Formentera ook nog een prehistorisch graf en zijn er zelfs overblijfselen gevonden van een Romeins fort.

formentera cal na costa
formentera romeinen

Een andere bezienswaardigheid op Formentera zijn de molens. Ooit waren er zeven, maar nu is er van de meeste weinig meer over. De molen van Pilar de la Mola is gerestaureerd en eventueel te bezichtigen. De huidige eigenaresse weet nog hoe haar grootouders brood bakten van het graan dat hier gemalen werd. De molen draait helaas niet meer, hoewel het technisch wel mogelijk is, omdat niemand meer precies weet wat de juiste afstellingen zijn. De oudere dame hoopt dan ook dat er een keer vrijwilligers komen die het leuk vinden hiermee aan de slag te gaan. Nederland is natuurlijk het land van molens, dus wie weet.

formentera molen viejo de la mola

Watersporten op Formentera

In de winter is het eiland in rust. Hoewel het voor ons Nederlanders nog heerlijk weer was, nemen de meeste eilanders vrij. Dat betekende helaas ook dat we zelf geen watersport activiteiten hebben kunnen ondernemen. Ga je in de meivakantie of in de zomervakantie dan kin je op het eiland o.a. duiken, kajakken en suppen.

formentera vakantie

Met de boot van Ibiza naar Formentera

Formentera heeft geen vliegveld en is alleen bereikbaar met de boot vanaf Ibiza. Deze boten vertrekken uit Ibiza stad. Ook in het laagseizoen gaan er meerdere boten per dag. Ik ging zelf met Trasmapi.
Andere maatschappijen zijn o.a. Aquabus, Balearea en Mediterránea Pitiusa.

Hoe verken je het eiland?

Je kunt het eiland natuurlijk verkennen met een dagtour. De grote touringcarbussen hebben een standaard route met o.a. de vuurtoren van Molo en de hoofdstad van het eiland San Fransisco Javiers. Veel fijner is het natuurlijk om op eigen gelegenheid op pad te gaan. Er zijn ook een aantal reguliere busroutes, maar die gaan lang niet overal heen. Je kunt een fiets huren maar zeker met kinderen is dat waarschijnlijk wat te beperkt. Een (elektrische) auto of scooter zijn je beste opties als je echt op verkenning wil gaan.

De prijzen van een huurauto op Formentera liggen wel aanzienlijk hoger dan op Ibiza.

Formentera wil reguliere auto’s ontmoedigen. Daarom wordt er flink ingezet op elektrische voertuigen. Overal op het eiland tref je oplaadpunten aan. Een nieuwe maatregel die vanaf de zomer van 2019 ingaat, is dat je niet meer zomaar met je auto meegenomen vanaf Ibiza op het eiland kunt rijden. Je moet dan een speciale permit kopen. De kosten hiervan zijn op dit moment nog niet bekend.

Waar overnachten op Formentera met kinderen?

Je kunt natuurlijk een dagtrip maken naar Formentera maar dan ben je echt gehaast. Ondanks dat het eiland niet heel groot is, is er veel te veel te doen en te zien voor een dagje. Helemaal als je ervoor kiest om te wandelen of te fietsen en ook gewoon lekker wilt relaxen op het strand.

In het laagseizoen als het nog te koud is om te zwemmen en te watersporten is er natuurlijk minder te doen dan in de zomer maar zelfs wij hadden echt wel twee volle dagen nodig.

Hotel Es Mares

Wij verbleven in hotel Es Mares, een heerlijk hotel in de hoofdstad van Formentera San Fransisco Javier. Dit hotel is vrijwel het hele jaar door geopend. Bovendien zit je in een echt stadje wat het hele jaar door levendig is en waar voorzieningen en restaurants ook in het laagseizoen geopend zijn. Op het gezellige pleintje zijn elke avond kinderen aan het voetballen en er zijn genoeg winkeltjes waar je het hele jaar door kunt shoppen.

formentera san fransisco javier

Hotel Es Mares heeft een fijne rustige uitstraling met veel wit en natuurlijke materialen. Ruime kamers, een badkamer met regendouche en ook prettig een klein bureautje. In de tuin in een zwembad met enkele ligstoelen en hotel Es Mares heeft een goed restaurant en een spa.

Ga je in het laagseizoen met kinderen naar Formentera dan kan ik je absoluut aanraden hier te verblijven. Lees hier meer reviews en bekijk de prijs.

formentera hotel es mares
formentera hotel es mares
formentera hotel es mares
formentera hotel es mares

Een hotel in Es Pujols

De bekendste badplaats op het eiland is Es Pujols. Ondanks dat de stijl anders is dan op de rest van het eiland, is het echt niks vergeleken bij populaire badplaatsen aan de Costa del Sol. Er zijn inderdaad meer café’s barretjes en restaurants maar er is ook nog steeds veel ruimte en de meeste gebouwen hebben drie à vier verdiepingen en zijn torenflat hotels. In het laagseizoen zou ik hier absoluut niet willen verblijven, want toen wij er waren was het uitgestorven en ongezellig.

Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je met tieners naar Formentera gaat je in de zomer blij bent dat er ook wat nachtleven voor ze is. Es Pujols heeft nog een pluspunt voor gezinnen, namelijk de allerleukste speeltuin van Formentera.

formentera es pujols
formentera es pujols

Resort op Formentera

Er zijn weinig grote ketenhotels op Formentera waar je vanuit Nederland hotel, vlucht en transfer kunt boeken. Het enige echt grotere hotel waarbij dit kan, is RIU La Mola.

Het hotel ligt er mooi aan een fijn (maar deel aangelegd) strand en je loopt vanaf hier over de kliffen naar het super mooie Caló Des Mort. Dit hotel heeft alle faciliteiten die je als gezin maar kunt wensen inclusief een speeltuin voor kids. Bij de eerste aanblik dacht ik: wat een groot hotel, maar het ligt wel aan een heel mooi wit zandstrand en de reviews zijn erg goed. Hou je dus juist wel van een luxe hotel, een echt resort, ga dan voor het Riu. Bekijk hier de prijs incl. vlucht en transport.

Formentera tui resort
Formentera tui resort

Badplaats Migjorn

Een andere een stuk kleinere badplaats is Migjon met een handjevol grotere en kleinere hotels en restaurants. Je hebt hier een mooi lang strand en voor de kust schijn je ook goed te kunnen duiken en snorkelen. Het is een stuk rustigere bestemming dan Es Pujols. Je hebt hier dus wel de keuze om te eten bij meerdere restaurants maar het voelt wel erg aangelegd en ik mis zelf het dorpsgevoel.

Formentera Migjorn strand
Formentera Migjorn strand

Hotel Cala Sanoa

Tenslotte was ik ook wel gecharmeerd van Cala Sanoa. Een mooi zacht zand strand in een rustige baai. Tijdens ons bezoek lag er veel zeewier op het strand maar dat is in de zomer natuurlijk opgeruimd. Het is een hele overzichtelijke plek en door de kleine baai is de zee rustig. Aan dit strand zit ook een luxe resort met familiekamers, zwembad en spa. Lees hier reviews en bekijk de prijs.

Formentera tui resort
Formentera cala Saona

Wij bezochten Formentera op eigen initiatief maar ons bezoek werd ondersteund door toerisme Formentera. Bekijk hun website voor nog meer tips en actuele informatie over het eiland. Tip lees ook onze andere blogs over Spanje bijvoorbeeld die over Andalusië, de Canarische eilanden of Mallorca.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven