Home / Reisinformatie / Europa / Spanje / Madrid met kinderen, onze tips voor een fijne stedentrip

Madrid met kinderen, onze tips voor een fijne stedentrip

Is Madrid leuk om te bezoeken met kinderen? Nadat Marcel al een keer op mannenweekend naar Madrid was geweest, ging ik in het voorjaar van 2019 voor een lang weekend met mijn dochter naar Madrid.

Naast de tips van mijn man, heb ik natuurlijk van tevoren ook even gegoogled. Ik kwam er achter dat er al best een aantal blogs en artikelen met tips voor “Madrid met kinderen” te vinden zijn online. De meeste hadden dezelfde lijstjes en verrassend vergelijkbare informatie. Jammer genoeg kwam ik er ter plekke achter dat veel essentiële informatie ontbrak. Zou bleek het wetenschapsmuseum waar ik mijn dochter over verteld had maar liefst 55 minuten reizen te zijn met het openbaar vervoer vanaf het Plaza Mayor.

Twee uur in het openbaar vervoer om naar een museum voor kinderen te gaan, vind ik echt te veel. Ik wist ook meteen weer waarom ik bij voorkeur blogs lees van ouders die ook echt zelf een stad hebben ervaren. Ik hoop dat mijn praktische tips jullie stedentrip naar Madrid makkelijker zullen maken dan die van ons.

madrid met kinderen

Wat te doen in Madrid met kids?

Hoeveel tijd heb je nodig voor een stedentrip Madrid met kinderen? Wij hadden zelf twee volle dagen en één avond, wat genoeg tijd was om een goede indruk van de stad te krijgen. Een dag extra was misschien leuk geweest, want dan waren we waarschijnlijk ook naar de dierentuin gegaan en hadden we een extra kunstmuseum bezocht. Wil je langer blijven, dan is Madrid ook een goede uitvalsbasis voor dagtrips in de omgeving.

Uitkijktoren Faro de Moncloa

Voor een panoramisch uitzicht over de stad bezochten wij de uitkijktoren Faro de Moncloa. We waren hier direct in de ochtend en konden toen meteen naar binnen. Later op de dag is het vaak drukker en daarom mag je maximaal 30 minuten boven blijven. De loopbrug is niet open voor reguliere bezoekers dus je bekijkt Madrid vanachter glas en dat maakt fotograferen wel lastiger.

Uitkijktoren Faro de Moncloa
Uitkijktoren Faro de Moncloa

Pretpark Parque de Atracciones

Parque de Atracciones is een pretpark in Madrid, gelegen in het park Casa de Campo. Er stopt een metro vlakbij en er gaan ook diverse bussen naar het pretpark.

Wanneer je Madrid met kinderen bezoekt, is een pretparkbezoek een goede afwisseling van alle musea. Het park bestaat uit verschillende gedeeltes. Zo is er een speciaal gedeelte voor de kleintjes (“Nickelodeon Land”) met allerlei rustige ritjes. Ook voor mijn dochter van vijf was er genoeg te doen. Lekker in de botsauto’s, een klein achtbaantje of in de vliegtuigjes. Ze genoot zichtbaar en iedere keer was het weer lastig kiezen wat we als volgende zouden doen. Aan het eind van de dag ging ze moe maar voldaan terug naar het hotel!

madrid met kinderen pretpark
madrid met kinderen pretpark

Ondanks dat we er in februari waren, hadden we lange wachttijden van minimaal 20 minuten en soms zelfs langer. Ook bij aankomst stond er een enorme rij, maar omdat we van tevoren kaartjes online hadden gekocht, konden we daar meteen doorlopen.

De regels zijn hier ook iets strenger dan we in Nederland gewend zijn. Zo moest ik mee in attracties waar mijn dochter in Nederland alleen in mag.

Wat ik vooral mistte waren attracties die echt leuk zijn voor het hele gezin, maar dit kan ook komen doordat vrijwel alle waterattracties zoals de wildwaterbaan en de boomstammen gesloten zijn in de winter.

madrid met kinderen pretpark

Ga je naar Madrid met tieners dan zijn er in het pretpark genoeg echte adrenaline attracties in het “Maquinismo” gedeelte. Zoals een vrije val-attractie en meerdere achtbanen met loopings.

madrid met kinderen pretpark

Kabelbaan Madrid

Een leuke manier om naar het park Casa de Campo te gaan, is niet de metro of de bus te nemen maar de kabelbaan. De rit duurt ongeveer 10 minuten en geeft een mooi uitzicht over Madrid.

madrid bezienswaardigheden kabelbaan

Hop-on Hop-off Bus Tour

We maakten in Madrid ook een rondje met de Hop-On Hop-Off Bus Tour. Vroeger zou ik hier nooit voor kiezen, maar nu met kinderen vind ik het fijn om even een relaxt momentje te hebben in de dag. Bovendien gingen we in Madrid zo vaak met de metro dat het ook wel leuk was om de stad bovengronds te bekijken.

madrid met kinderen hop on hop ff bus

Er zijn 2 routes: Historisch Madrid en Modern Madrid. Uiteraard kun je op verschillende punten uitstappen en dan later weer de bus nemen. In Madrid is het ook mogelijk om met een audiogids het commentaar in het Nederlands te luisteren. Koop hier je kaartjes voor de bus.

De Madrid Tourist Card

Madrid is de trotse eigenaar van de Madrid City Card. Dit is een officiële toeristenpas die bezoekers onbeperkt openbaar vervoer in de stad biedt, inclusief de Tourist Travel Pass. Bovendien biedt het toeristen de kans om te genieten van een scala aan ervaringen, speciale aanbiedingen en kortingen bij meer dan 30 van de toeristische attracties van Madrid. Een aantal van de deelnemende etablissementen en diensten zijn onder meer de musea langs de Paseo del Arte, het Liria-paleis, het Wassenbeeldenmuseum en de kathedraal La Almudena, het winkelcomplex Galería Canalejas, de stadions van Real Madrid en Atlético de Madrid, het observatieplatform Faro de Moncloa, de kabelbaan Teleférico en de toeristenbus. De Madrid City Card is te koop bij het Plaza Mayor Tourist Information Centre en de toeristische informatiepunten bij Callao, het Koninklijk Paleis, Paseo del Prado, CentroCentro en het Reina Sofía Museum en bij de Metro Madrid Customer Service Desk in Terminal 2 op het vliegveld.

Als je van plan bent om Madrid te bezoeken en veel te reizen binnen de stad, dan is de Madrid City Card een goedkope manier om onbeperkt met het openbaar vervoer te reizen. De kaart is verkrijgbaar voor 1, 2, 3, 5 of 7 dagen, en kinderen tot 11 jaar betalen de helft van de reguliere prijs. Kinderen tot 4 jaar reizen helemaal gratis.

Park El Retiro

El Retiro is wat mij betreft het fijnste park in Madrid. Het is een groot park aan de rand van het centrum met meerdere grote en kleine speeltuinen voor kinderen van verschillende leeftijden. Het hoort bij Salamanca een van de leuke wijken in Madrid.

madrid met kinderen retiro park

Het was heerlijk om hier lekker op een bankje in de zon te zitten terwijl mijn dochter aan het klauteren was. Er zijn diverse kiosken om wat te drinken te halen.

Er is ook een grote vijver waar je met een bootje kunt varen, maar omdat ook hier een wachtrij stond (een herhalend thema in Madrid) hebben we dit overgeslagen.

madrid met kinderen retiro park

Koninklijk paleis Madrid

Een absolute must-do tijdens een weekendje Madrid is het koninklijk paleis. Het koninklijk paleis in Madrid is nog steeds in gebruik, maar een aantal ruimtes zijn opengesteld voor het publiek.

Deze ruimtes zijn uitbundig versierd met brokaat, veel goud, wandschilderijen en enorme kroonluchters. Het is een van de mooiste paleizen die wij ooit bezocht hebben. Voor een paar euro extra kun je een tablet met audiogids huren die in elke ruimte uitleg geeft over wat er te zien is.

Madrid met kinderen paleis
Madrid met kinderen paleis

Het is aan te raden om je kaartjes van tevoren online te kopen, want de rijen zijn belachelijk lang. Zelfs bij openingstijd stonden we al een half uur in de rij en toen we een uur later weer naar buiten gingen, was de rij nog veel langer. In Madrid sta je niet alleen hier maar ook bij musea vaak tweemaal in de rij. Eerst om een kaartje te kopen en vervolgens bij de veiligheidscontrole. Koop je een kaartje online dan kan je in ieder geval één rij overslaan.

Madrid met kinderen paleis

Egyptische tempel de Debod

Een Egyptische tempel in Madrid? Jazeker. Tempel de Debod werd door de Egyptische regering weggegeven. Dit was niet de enige keer dat ze dat gedaan hebben. Zo staat er in New York de tempel van Isis, en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een tempel net als het museum in Turijn. Het gaat in deze gevallen om kleinere gebouwen die door de bouw van de Aswan Dam in Egypte onder water zouden zijn komen liggen.

Egyptische tempel de Debod

Plaza Mayor

Plaza Mayor is wat mij betreft het gezelligste plein van Madrid. Behalve lekker eten in het zonnetje kun je hier ook je ogen uitkijken. Er was op ieder moment van de dag wel wat te beleven: straatmuzikanten, een Chinese markt inclusief optredens, figuren verkleed als Minnie Mouse of als draak en mannen die de mooiste bellen maakten.

Op dit plein kun je ook het toeristen office vinden waar je kaarten en informatieboekjes over Madrid kunt vinden. Voor kinderen is er een gratis boekje (in het Spaans) “Spongebob Aventures in Madrid” met diverse puzzeltjes en kleurplaten.

Musea in Madrid met kids

Ben je een kunstliefhebber? Dan ben je in Madrid aan het juiste adres! Madrid zit namelijk vol musea. Waar steeds meer kunstmusea wereldwijd met interessante programma’s voor families komen, is dit in Madrid helaas nog niet het geval. Tegelijkertijd is het ook zonde om alleen voor die reden geen bezoek te brengen aan deze plekken. Wij hebben daarom musea lekker afgewisseld met parken en speeltuinen.

Museo de Ratón Pérez

Onze eerste activiteit in Madrid was kindermuseum Casita Museo de Ratón Pérez. Het zat om de hoek van ons hotel en kon nog mooi gedaan worden voor het slapen gaan. Van tevoren had ik gelezen dat het museum een ode is aan Ratón Pérez, de Spaanse versie van onze tandenfee. Een week voor deze reis had onze dochter haar eerste tand gewisseld, dus dit leek mij een mooie timing.

Het kindermuseum zit op de bovenste verdieping van een winkelcentrum. Ze werkten met time-slots en toevallig konden we nog net mee. Ik kreeg wel de melding dat alles in het Spaans zou zijn, maar dit leek me geen probleem aangezien ik best een woordje Spaans spreek. Verkeerd gedacht, vooral omdat de dame in een rap tempo aan de praat was en ik natuurlijk helemaal niet bekend ben met Ratón Pérez.

madrid met kinderen Museo de Ratón Pérez

Er moesten in meerdere vrolijk aangeklede ruimtes voorwerpen gevonden worden, waaronder een tand. Mijn dochter rende gewoon achter de andere kinderen aan. Er was een kleine kruiproute en we bekeken een soort poppenhuis waar muizen in leven, maar helaas hadden die geen zin om zich te laten zien. Het hele museum bestaat uit slechts drie kleine, weliswaar leuk aangeklede, kamers en dertig minuten later stonden we weer buiten. Mijn dochter heeft zich geamuseerd maar persoonlijk vond ik het bezoek geen €8 waard (€4 per persoon). Ik kan dit museum dan ook niet aanraden, tenzij je vloeiend Spaans spreekt en je kinderen al bekend zijn met Ratón Pérez.

madrid met kinderen Museo de Ratón Pérez

Museum van de natuurwetenschappen

Het meest kindvriendelijke museum dat we in Madrid bezochten hebben, is het museum van de natuurwetenschappen, waar veel fossielen en een aantal dinosaurus skeletten te vinden zijn. Net als bij de meeste kinderen maken dino’s ook op mijn dochter indruk. “Mama kijk, wat was dat?” vraagt ze wijzend naar een enorm potvis skelet dat aan het plafond hangt.

Ook zijn er veel mineralen en skeletten van oermensen te zien. Het museum is niet al te groot en bestaat uit twee aparte delen met beide een eigen ingang binnen hetzelfde gebouw. Tijdens ons bezoek waren er heel veel schoolklassen waardoor het lastig was rustig rond te kijken. Wellicht kun je daarom beter later in de middag gaan.

madrid met kinderen natuurhistorisch museum
madrid met kinderen natuurhistorisch museum

Museum van de Amerika’s

Het Museo de America is een museum in Madrid met een grote collectie precolumbiaanse kunst en archeologie uit Zuid en Midden-Amerika. Er zijn hele mooie voorwerpen te zien die door de Spanjaarden mee zijn genomen na de ontdekking en verovering van Latijns-Amerika.

Zo zijn er diverse kostbare en zeldzame kledingstukken van vogelveren te zien. Mijn dochter bedenkt gelijk een plan voor de volgende keer dat onze kat een vogel vangt. Daar kan ze ook wel wat moois van maken, zegt ze.

madrid met kinderen museum amerika's

Ook zijn er diverse gouden beeldjes te zien en veel aardewerk. Wat aardewerk uit Latijns-Amerika zo interessant maakt voor kinderen is dat er vaak hele herkenbare voorwerpen zijn afgebeeld zoals lama’s, cavia’s, maiskolven en heel veel mensenhoofden.

Er is ook een kinderprogramma in dit museum maar dat vonden we nogal een teleurstelling. We kregen een papier mee waarmee we naar een plek in het museum konden gaan en de voorwerpen op het papier bij de beeldjes konden zoeken.

madrid met kinderen museum amerika's

Prado Nationaal Museum

Het Prado Museum is een van de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld. Ik koos ervoor om het Prado Museum te bezoeken tijdens de gratis bezoekersuren (je leest hierover meer later in deze blog).

Dit geeft je niet heel veel tijd in het museum, maar aan de andere kant is voor mijn dochter één uur in een kunstmuseum ook wel een prima.

Madrid met kinderen prado

We hebben een paar zalen uitgekozen die ons vooral interessant leken en verder een beetje rondgekeken. In dit museum heb je vooral schilderkunst uit de 14e tot 19e eeuw, waaronder veel religieuze schilderijen en portretten. Wij zochten vooral de landschapsschilderijen op met ridders en gevechten.

Madrid met kinderen prado

Reina Sofia Museum

Het Reina Sofia is ook een kunstmuseum, maar eentje met vooral moderne kunst en daardoor vind ik het wel toegankelijk voor kinderen.

Het was vooral grappig om te horen hoe mijn dochter haar mening gaf over de werken van bekende artiesten. Zo noemde ze een Picasso een krasschilderij en vond ze van diverse andere werken dat ze die ook prima zelf kon maken.

madrid met kinderen

Ze was het meest onder de indruk van de installaties die gebruik maakten van beeld en geluid om een verhaal te vertellen. Ook dit museum bezochten we tijdens de gratis bezoekuren en daarom hadden we lang niet genoeg tijd om alles te bekijken. Mocht ik een volgende keer in Madrid zijn dan zou dit voor mij een museum zijn om ook binnen de reguliere tijden te bezoeken.

madrid met kinderen

Overige tips voor Madrid met kinderen

De musea in deze lijst hebben wij zelf niet bezocht maar zijn wellicht wel interessant wanneer je meer tijd hebt in Madrid.

Scheepvaartmuseum Madrid

Het Scheepvaartmuseum zit in de binnenstad maar hebben we niet bezocht omdat het tot eind 2019 gerenoveerd wordt en dus maar voor een heel klein deel geopend is. Hopelijk worden er meer kindvriendelijk attracties toegevoegd want voorheen bestond het museum vooral uit modelschepen.

Spoorwegmuseum en Luchtvaartmuseum

Nog twee musea die regelmatig voorkomen op lijstjes van leuke dingen om te doen in Madrid met kinderen zijn het spoorwegmuseum en luchtvaartmuseum. Op basis van de TripAdvisor reviews hebben we besloten beide over te slaan omdat het vooral een collectie treinen en een collectie vliegtuigen lijkt te zijn. Beide liggen bovendien op onhandige locaties, niet in de buurt van het centrum of andere attracties. Het spoorwegmuseum is nog wel bereikbaar met de metro, maar voor het luchtvaartmuseum moet je een auto hebben.

Stadion Tour Real Madrid

Ga je naar Madrid met kleine of grote voetbalfans dan wil je vast naar een wedstrijd van Real Madrid. Wanneer dit niet mogelijk is, kun je ook altijd nog kiezen voor een tour door het stadion.

Dierentuinen in Madrid

In Madrid zijn meerdere dierentuinen te vinden. Zoo Aquarium is de grootste dierentuin in Madrid en gelegen in park Casa de Campo. Faunia is een iets kleinere dierentuin in het noorden van Madrid.

National Museum of Science and Technology

Het wetenschapsmuseum van Madrid werd geopend in 2014 en is voor Spaanse begrippen erg modern. We hebben dit museum zoals aangegeven niet zelf bezocht omdat het vanaf het centrum bijna een uur reizen is met het openbaar vervoer. Mocht je nou echt slecht weer of simpelweg veel tijd hebben in Madrid bekijk dan hier de openingstijden.

Micropolix

Micropolix is nog een attractie in Madrid voor kinderen die we niet zelf bezochten omdat het ruim een uur buiten het centrum ligt. Het concept is heel vergelijkbaar met KidZania, waar je als kind allerlei beroepen kunt uitoefenen. Micropolix en het wetenschapsmuseum zouden vanwege de locatie te combineren zijn op één dag.

Uit eten in Madrid met kids

Madrid was voor ons de derde en laatste bestemming tijdens een weekje Spanje. Op de andere plekken hadden we moeite met de Spaanse eettijden: lunch vanaf 13:00 en diner pas vanaf 20:00 of 21:00. Te laat voor mijn dochter.

In Madrid is het gelukkig anders. Op het Plaza Mayor kun je de hele dag door terecht voor een maaltijd. Je zit dan wel op een van de meest toeristische plekjes van Madrid, maar alsnog zijn de prijzen (rond €10 voor een hoofdgerecht) voor Nederlandse begrippen heel schappelijk. We hebben hier heerlijk in het zonnetje gegeten. Hoewel we nergens gegeten hebben waar ze een speciaal kindermenu hadden, konden we makkelijk plekken vinden met pasta bolognese of pizza.

Een andere optie waar je de hele dag door kunt eten is de Mercado San Miguel. Een overdekte markthal met allerlei kraampjes waar je kleine hapjes kunt kopen. Binnen staan lange tafels waaraan je kunt eten.

madrid met kinderen eten san miguel
madrid met kinderen eten san miguel

Kindvriendelijk hotels in Madrid

Wij hadden een appartement geboekt in Madrid om er vervolgens achter te komen dat dit op een hele andere locatie lag dan de verhuurder had aangegeven. Halsoverkop boekte ik daarom nog iets dat beschikbaar was online.

Het was een vrij simpel hotel maar wel op slechts vijf minuten loopafstand vanaf het Plaza Mayor. Wat mij betreft de ideale locatie in Madrid. Met meerdere metro lijnen in de buurt en veel gezelligheid. Boek hier bijvoorbeeld een driepersoonskamer of een familiekamer in het simpele en betaalbare hotel Plaza Mayor.

Heb je een groter budget, kies dan bijvoorbeeld voor het NH Hotel Madrid Gran Via, met verschillende type familiekamers en zelfs een kindermenu.

NH Madrid

Wat kost Madrid met kinderen

Vliegen naar Madrid is dankzij het grote aanbod meestal niet duur. Zo kun je vanaf Schiphol vliegen met KLM, Iberia Express of Aireurope en vanaf Eindhoven met Ryanair. Ook vanuit Brussel en Düsseldorf zijn er diverse opties. Vergelijk de prijzen via Skyscanner

Accommodatie is waarschijnlijk je grootste kostenpost voor Madrid. Voor een appartement in de buurt van het centrum beginnen de prijzen vanaf ongeveer €100,- per nacht. Voor een hotel met een familiekamer en extra’s zoals een zwembad en ontbijt betaal je zeker het dubbele.

madrid met kinderen

Uit eten gaan in Madrid is relatief betaalbaar. Voor ongeveer €10 tot €15 heb je een hoofdgerecht met drankje.

Voor het openbaar vervoer kozen wij voor een Tourist Ticket. Deze zijn per dag en niet zoals in veel andere steden voor 24 uur. Hierdoor hadden we een vier-dagen-pas nodig. Die kostte voor mij €22,80. Kinderen tussen de 4-11 jaar betalen 50%. Hiermee konden we onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Madrid. Aangezien de rit naar het vliegveld al €5 kost (enkele reis) en je in het centrum rond de €1 à €2 euro betaald per ritje was dit voor ons de beste optie.

Wil je naar de dierentuin van Madrid, Pretpark Parc de Attraciones, Faunia of het buiten de stad gelegen Parque Warner, koop dan vooraf je kaartjes online. Dat is namelijk goedkoper dan wanneer je deze ter plekke koopt. Hoeveel korting je krijgt is afhankelijk van de dag. Zo zijn de weekenden duurder dan doordeweeks. Zelf kreeg ik in totaal €7 korting. Wil je naar meer dan slechts een van deze parken dan kun je ook een combinatiekaart kopen voor twee, drie of alle vier de parken op deze site.

Nog een budget tip voor Madrid is dat veel musea een paar uur per week of op een bepaalde dag gratis te bezoeken zijn. Zo kun je zelfs topmusea zoals Museo del Prado en Reina Sofia gratis bezoeken. Toen wij er waren was het Prado Museum van 18:00 tot 20:00 gratis open en het Reina Sofia vanaf 19:00 tot 21:00. Reken wel op lange rijen. Bij het Prado waren we precies om zes uur daar en hebben we een beetje vals gespeeld door bij een andere familie te gaan staan en waren we na ongeveer een half uur binnen. Bij het Reina Sofia waren we pas om half 8 en toen was de rij al wat korter.

madrid met kinderen reina sofia

Dagtrips vanaf Madrid

Heb je meer tijd in de hoofdstad van Spanje dan zijn er verschillende dagtrips te maken vanaf Madrid.

Pretpark Warner

Pretpark Warner is een groot pretpark net buiten Madrid. In de zomermaanden gaan er speciale bussen van Madrid naar het pretpark. Handig als je niet met de auto op vakantie bent.

Historische steden buiten Madrid

Madrid is goed te combineren met dagtrips aan historische steden zoals Toledo, Avila en Segovia. Overal in Madrid kom je bureautjes tegen die dagtours aanbieden. Zekers trips naar Toledo zijn verrassend goedkoop. Bekijk hier het aanbod.

Cuenca Alta Manzanares

Behoefte aan natuur? Huur voor een dag een auto en ga naar het Cuenca Alta Manzanares Regional Park op een ruim half rijden vanaf het vliegveld van Madrid. Het is een heel mooi park waar je kunt wandelen tussen de enorme rotsblokken. Je kunt hier ook wilde geiten tegenkomen. In de verte zie je de (smog van de) stad Madrid nog liggen, maar het voelt alsof je veel verder weg bent.

serrania de cuenca
serrania de cuenca
serrania de cuenca

Meer tips voor Spanje? Lees ook:

2 gedachten over “Madrid met kinderen, onze tips voor een fijne stedentrip”

  1. Jammer, omdat ik sinds kort Spaans spreek, was ik van plan om met de kids naar Madrid te gaan. Maar nu twijfel ik, want als je in februari al zo lang moet wachten… Ik kreeg ook Malaga getipt, dus ik ga nog eens heroverwegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top