Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Heidelberg met kinderen, tips voor een tof weekend

Heidelberg met kinderen, tips voor een tof weekend

Heidelberg is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Duitsland. En niet voor niets. Want deze stad is niet alleen hét symbool van de Duitse Romantiek. Wij ontdekten dat er ook genoeg is om te doen in Heidelberg met kinderen. Deze veelzijdige bestemming is heel geschikt voor een stedentrip in Duitsland met kinderen.

Heidelberg met kinderen

Wat te doen in Heidelberg met kinderen

Heidelberg ligt aan de rivier de Neckar, tussen twee bergen in: de Königstuhl en de Heiligenberg. Naast deze fantastische ligging en prachtige vergezichten heeft de stad nog meer in huis.

De indrukwekkende kasteelruïne die hoog boven de stad uittorent, de gezellige Altstadt, rustgevende natuur, inspirerende wandelingen, een bergspoorbaantje en de gezellige sfeer van deze oudste universiteitsstad van Duitsland. Wij snappen wel dat Heidelberg al eeuwenlang wordt bejubeld door dichters, filosofen en schrijvers zoals Goethe. Ook voor ons zijn er genoeg bezienswaardigheden in Heidelberg te ontdekken.

Onontdekt is de stad dus zeker niet, Heidelberg trekt jaarlijks maar liefst 13 miljoen bezoekers uit alle windstreken. Blogger Cindy bezocht Heidelberg in de meivakantie met haar gezin. Met de drukte viel het toen alles mee. Ze vertelt je over haar ervaringen met deze 3-daagse stedentrip in Duitsland met kinderen. Haar conclusie: Heidelberg heeft alles wat je zoekt voor een (lang) weekendje weg met je gezin.

Kasteel Heidelberg

De ruïne van het eeuwenoude Schloss Heidelberg torent statig boven de stad uit. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in Heidelberg. Op de Kornplatz wandel je omhoog of je stapt hier op de bergspoorbaan en zoeft in anderhalve minuut omhoog naar kasteel Heidelberg.

Kasteel Heidelberg

Vanaf de 14e eeuw woonden hier 500 jaar keurvorsten van de Palts, die de burcht in de eeuwen daarna steeds verder uitgebreid hebben. Het resultaat is een indrukwekkend geheel. In de 17e eeuw werd slot Heidelberg het 8e wereldwonder genoemd, sinds de 19e eeuw is dit hét symbool van de Duitse Romantiek.

Kasteel Heidelberg

Genoeg feitjes, het slot zelf spreekt al genoeg tot de verbeelding, ook bij kinderen.

We boekten de rondleiding Ridders en Dwergen met een Nederlandse gids en onze kinderen hingen bijna anderhalf uur aan haar lippen. Wetenswaardigheden over de geschiedenis wisselde ze moeiteloos af met anekdotes over koningen, ridders, prinsen en prinsessen. Ze schetste hoe vroeger wilde dieren opgejaagd werden in de slotgrachten.

Liet de kinderen tellen hoeveel dieren er te vinden waren op de triomfboog. En vertelde waarom een heks haar tandafdruk achterliet in de deurklopper. Een aanrader! Neem ook even een kijkje bij het enorme wijnvat in de kelder en laat je kinderen de klok aanzwengelen naast de hofnar Perkeo. En vergeet niet om van het uitzicht te genieten. Dat kan vanaf het balkon, maar ook vanuit de kasteeltuin, de ideale locatie voor een gezellige familiepicknick. En sluit je bezoek af met een familiepicknick in de kasteeltuin, met uitzicht uiteraard.

In het kasteel is ook een klein apothekersmuseum gevestigd. Met mooie apothekerskasten uit de 18e eeuw en een kinderapotheek waar kinderen hun reukzin kunnen testen. Grappig om even doorheen te lopen (gratis entree).

Wij boekten de rondleiding via Heidelberg Marketing. Er zijn een paar Nederlandstalige gidsen, reserveer dus op tijd voor een stadswandeling door Heidelberg. Verder zijn er ook gratis groepsrondleidingen door het kasteel, in het Duits of in het Engels. Het ticket voor het slot is inclusief een retourtje met de bergspoorbaan tot station Schloss, een bezoek aan het slotplein, het grote wijnvat en het Duitse Apothekersmuseum. Bij de Heidelberg Card is het slotticket inbegrepen.

Kasteel Heidelberg

Ritje met de Bergbahn

De bergspoorbaan brengt je in 90 seconden naar het slot. Of helemaal naar de top van de Königstuhl. Hiervoor moet je bij het station Molkenkur even overstappen op de traditionele bergbahn.

Dit is een van de oudste elektrische bergspoorbanen van Duitsland. Het ritje is een van de bekende bezienswaardigheden in Heidelberg, want de baan gaat ontzettend steil omhoog. In totaal doe je er maar 17 minuten over om top van de berg te bereiken. De baan is in totaal 1,5 km lang, de langste in Duitsland. Op het steilste punt overbrugt de bergspoorbaan een stijging van 43%.

Vanaf het station Kornmarkt/Rathaus gaat de bergspoorbaan in het zomerseizoen dagelijks vanaf 9 uur iedere 20 minuten omhoog. Bij het slotticket zit een retourtje tot station Schloss inbegrepen. Voor de rit naar Königstuhl heb je een apart kaartje nodig, deze koop je beneden bij het loket aan de Kornmarkt.

Ritje met de Bergbahn

Kijk trouwens voor het instappen even goed naar het lampje dat aangeeft welke kant de bergbahn op gaat, naar boven of naar beneden. Er is namelijk één wachtrij voor beide richtingen.

Ritje met de Bergbahn

Boswandelingen op de Königstuhl

De Königstuhl is 568 m hoog en biedt een fenomenaal uitzicht op Heidelberg en het Neckardal. De stad voelt hier mijlenver weg, je staat hier middenin de natuur. De top is te bereiken met de auto, via allemaal haarspeldbochten. Of te voet vanaf de kasteelruïne, over de ‘Hemelsladder’ die je in meer dan 1.200 treden naar de top brengt. We zagen ook diverse wielrenners de berg bedwingen. Met kinderen is het een leuke ervaring om met de bergbahn omhoog te gaan. Neem boven zeker even de tijd om van het uitzicht te genieten samen.

Vanaf de top van de Königstuhl (naast het Märchenparadies) starten een aantal mooie wandelroutes. Zoals het geweldige Walderlebnispfad voor kinderen, een route van 2 km dwars door het bos.

Boswandelingen op de Königstuhl

Onderweg komen je kinderen allemaal kleine verrassingen en activiteiten tegen, die hen uitdagen om hun ogen, oren, neus, handen en voeten goed te gebruiken. Van een verspringwedstrijd tegen de dieren in het bos tot balanceren op boomstammen, muziek maken en speuren naar kleine diertjes die onderweg verstopt zijn. Wie vindt het eerst de specht, muis, salamander of das? Let maar op, die 2 km vliegen gegarandeerd voorbij. Deze wandeling is ook heel goed met een wandelwagen of buggy te doen.

Er is ook een wandeling van 8 km, de Via Naturae. Deze is behoorlijk uitdagend, want op de terugweg is het een pittige klim. Daarom is er ook een kortere variant van 3,5 km.

Vogelshow in de Tinnunculus Falknerei

In deze aardige vogelshow spelen drie vogels de hoofdrol: oehoe Juliane, valk Prinz en de Amerikaanse zee-arend Jona. Het mooie is dat je er met je neus bovenop zit, omdat het zo kleinschalig is.

Vogelshow in de Tinnunculus Falknerei

Onze zoon Niels mocht meehelpen tijdens de show en vond het maar wat indrukwekkend om de valk op de valkeniershandschoen te laten landen. De valkenier gaat respectvol met de vogels om en vertelt leuke feitjes (in het Duits, dat wel). Dat de Amerikaanse zee-arend van de Europese te onderscheiden is door zijn witte kop bijvoorbeeld.

De show duurt zo’n drie kwartier. Ze zijn niet alle dagen geopend (check de website voor actuele prijzen en openingstijden), het is slim om vooraf even te reserveren.

Vogelshow in de Tinnunculus Falknerei

Märchenparadies: leuk voor kinderen tot 7 jaar

Het Märchenparadies op de Königstuhl in Heidelberg is een mini-pretparkje in sprookjesthema. Of eigenlijk een grote speeltuin met schattige tafereeltjes van verschillende sprookjes en een aantal kleine attracties. Het Märchenparadies is vooral leuk voor jongere kinderen.

Niet te groot qua oppervlakte, vriendelijke, kleine attracties in sprookjesthema, brede wandelpaden dus ideaal voor de wandelwagen. Mijn 8-jarige vond het nog net leuk, vooral omdat ze overal groot genoeg voor was en dus helemaal haar eigen gang kon gaan. Na anderhalf uur had ze het wel gezien, met kleinere kinderen kun je je hier zeker langer vermaken.

Märchenparadies

Goed om te weten: bovenop de entreeprijs betaal je € 0,50 voor iedere gemotoriseerde attractie. Zoals het treintje, de rupsbaan en een ritje op een gemotoriseerd paard of achterop de bezemsteel van de heks. De muntjes hiervoor koop je bij de kassa. Actuele entreeprijzen en openingstijden vind je op de website van Märchenparadies.

Märchenparadies

De Altstadt van Heidelberg

De gezellige Altstadt heeft diverse mooie vakwerkhuizen en gevels in allemaal verschillende kleuren, van pasteltinten tot dieprode baksteen. Onze kinderen ontdekten allemaal versieringen op die gevels: leeuwenkoppen, rozen, Mariabeelden, ridders, narren.

Verder vind je in de Altstadt mooie kerken, musea en natuurlijk de Alte Brücke (Theodor Heuss Brücke), die zich over de Neckar uitstrekt naar de Heiligenberg. Het voetgangersgebied is maar liefst 1,6 km lang. Toch moesten we hier regelmatig aan de kant voor bestelbusjes die kwamen laden en lossen. Helemaal autovrij is het dus niet.

Heidelberg is een studentenstad en een toeristische trekpleister, dat geeft Heidelberg centrum een leuke vibe. Zodra het zonnetje schijnt, stromen de terrassen vol. Wij vonden de sfeer overal even gemoedelijk, of je nu in een koffietentje, restaurant of cafeetje aanschuift, of zelfs in de mensa van de universiteit. Dat doen meer families, dus ook wij besloten hier een avond te eten. De mensa heeft een prima buffet voor een studentikoze prijs. Best leuk om eens te doen. Maar wij vonden het gezelliger in Gastbrauhaus Vetter’s, waar we tussen de enorme koperen ketels smulden van streekgerechten en huisgemaakt bier.

De Altstadt van Heidelberg

Dat Heidelberg behoorlijk populair is bij toeristen, merk je aan het winkelaanbod (veel souvenirs, traditionele kledij) en aan het aantal toeristen. Parkeerplaatsen voor tourbussen bij de Alte Brücke, groepen toeristen die braaf achter hun gids met vlaggetje aanlopen. In de meivakantie viel het gelukkig mee, ik kan me voorstellen dat het hier in de zomer druk kan zijn.

Een boottocht over de Neckar

Na alle bovenaanzichten van Heidelberg besluiten we de stad eens in een ander perspectief te bekijken, vanaf het water. In de zomer is het met kinderen leuk om waterfietsen te huren.

In april werd dit nog niet aangeboden, daarom kozen wij voor de Neckarsonne. De grootste door zonne-energie aangedreven catamaran ter wereld. We varen in een rustig tempo over de Neckar, bijna geluidloos dankzij de fluistermotor. Op het dek is de luidspreker met Engelse en Duitse uitleg over de bezienswaardigheden niet zo goed te verstaan, maar dat maakt de uitzichten niet minder mooi natuurlijk. In het zonnetje genieten we van een ontspannen boottochtje.

Een boottocht over de Neckar

Is het wat slechter weer, dan kun je ook overdekt zitten. Voor de kleintjes blijft er genoeg te zien, want de ramen lopen tot op de grond, wel zo fijn! Aan boord kun je drankjes, gebak en pretzels kopen. Er zijn 2 ruime toiletten, maar geen verschoningsruimte. Check voor de actuele vaartijden altijd eerst de website. De vertrektijden kunnen buiten het hoogseizoen afwijken van de tijden die in de brochure staan, wij waren er daardoor anderhalf uur te vroeg.

Een boottocht over de Neckar

De Schlangenweg en Philosophenweg op de Heiligenberg

Aan de noordzijde van de Alte Brücke slingert een smal paadje omhoog: de Schlangenweg. ‘Slangen?’ schrikt onze dochter, maar al snapt ze dat de naam slaat op de manier waarop de weg zich omhoog kronkelt.

Dit weggetje door de wijnvelden overbrugt in 500 meter een behoorlijk hoogteverschil en bevat flink wat trappen. Met een buggy is dit dus niet aan te raden, ik zou de draagdoek meenemen. Voor kleine beentjes is het pad best te doen, zeker als je onderweg af en toe stopt. Achter bijna elke bocht ligt wel een uitkijkpunt en hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht. Even doorzetten dus, je wordt gegarandeerd beloond.

Schlangenweg

De Schlangenweg leidt namelijk naar de Philosophenweg. Dit pad op de Heiligenberg wordt gerekend tot de mooiste bergwandelroutes van Europa en heeft door de eeuwen heen al heel wat filosofen en kunstenaars geïnspireerd. Onderweg kom je nog een klimtoestel tegen en een kleine kiosk. En dan is daar Philosophengärtchen.

Philosophenweg

Een tuintje vol exotische bloemen en planten, die hier goed gedijen omdat Heidelberg in een van de warmste gebieden van Duitsland ligt. Met uitzicht over de stad en de Königstuhl, de rivier die daar tussendoor stroomt, ik snap die filosofen en dichters wel!

Philosophenweg

Bij de kiosk kun je het voetpad nog verder omhooglopen, naar de ruïnes van het Michael- en Stephanklooster. Wij volgen het Philosophenpad geleidelijk naar beneden tot we weer bij de noordoever van de Neckar uitkomen. En dan zit ons tripje Heidelberg er al weer op.

Nog meer te beleven in Heidelberg met kinderen

Aan de noordoever van de Neckar is het heerlijk toeven met kinderen. Wandelen, spelen, picknicken. Er ligt zelfs een grote waterspeeltuin met een strandje, een restaurantje met terras en grote speelweides die uitnodigen voor een picknick.

Deze speeltuin ligt tussen de Theodor-Heussbrug en de Ernst-Walzbrug en is ideaal op een zonnige dag. Voor ons paste het niet meer in het programma, maar vanaf de boot zag het er hier zo gezellig uit! Een volgende keer (want we gaan nog een keer terug naar Heidelberg, dat staat vast) gaan we hier zeker naartoe. Dan staat ook de Heidelberg Zoo op ons verlanglijstje. Net als de bezienswaardigheden in de omgeving van Heidelberg.

Zomermaanden: Heidelberger Schlossbeleuchtung en Schlossfestspiele

Bezoek je Heidelberg in de zomer, dan kun je ’s avonds een geweldig schouwspel meemaken: de Heidelberger Schlossbeleuchtung. In juni, juli en september zet een grote lichtshow het Heidelberger slot in vuur en vlam.

Als herinnering aan de 17e eeuw, toen troepen van Lodewijk XIV het kasteel en de stad platbrandden. Als toetje volgt een vuurwerkshow boven de rivier de Neckar. Het beste uitzicht heb je aan de noordoever van de Neckar, op het Nepomuk-terras aan het water of vanaf de Philosophenweg.

Of bezoek de Schlossfestspiele die van eind juni tot begin augustus plaatsvinden in het kasteel. Theater, muziek en dans in een prachtige setting. Kijk hier voor kaarten, speeltijden en meer informatie over de Schlossfestspiele in Heidelberg.

De HeidelbergCARD

Met de HeidelbergCARD profiteer je van veel voordeel tijdens je bezoek aan Heidelberg. De entree van het slot en het ritje met de bergspoorbaan hiernaartoe zijn hierbij inbegrepen. Verder kun je gratis gebruikmaken van al het openbaar vervoer in de stad en krijg je korting op rondleidingen, rondvaarten, musea en activiteiten, zoals Märchenparadies. Ook in winkels en restaurants krijg je korting, je hebt deze kaart er dus al snel uit.

Waar ligt Heidelberg?

Heidelberg ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg en in de buurt van Mannheim. Vanuit Utrecht is zo’n 470 km rijden, zo’n 5 uur met de auto. Zeker een optie dus voor een lang weekend maar ook ideaal gelegen wanneer je op doorreis bent naar bijvoorbeeld het Zwarte Woud of de Elzas. Of je kunt het zoals Cindy deed ook combineren met een vakantie in Frankfurt en omgeving.

Kindvriendelijk hotel in Heidelberg

Heidelberg ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg en in de buurt van Mannheim. Vanuit Utrecht is zo’n 470 km rijden, zo’n 4 uur met de auto.

Boswandelingen op de Königstuhl

Wij verbleven 2 nachten in het hart van de Altstadt, in Hotel Am Rathaus. Een knus hotel met in totaal 20 kamers. Die kamers doen dankzij de bloemdecoraties eerder Engels dan Duits aan, maar gemütlich is het wel. Wij sliepen in een ruime familiekamer voor maar liefst 5 personen. Voor de kinderen zijn er een 2- en een 1-persoons slaapbank. We hadden uitzicht op de Marktplatz, waar op woensdag en zaterdag een boerenmarkt plaatsvindt. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid.

hotelkamer Am Rathaus Heidelberg

We sliepen alle vier als roosjes in de fijne bedden en na een heerlijk ontbijt stapten we zo de Marktplatz op. Dit hotel is een ideale uitvalsbasis voor een vakantie met het gezin in Heidelberg. Of je nu de Altstadt wilt verkennen, naar de bergspoorbaan wil om het slot en de Königstuhl te ontdekken, of via de Alte Brücke naar de Philosophenweg wilt wandelen.

Parkeren doe je bij de parkeergarage Parkhaus P12 (Kornmarkt), onder de entree van de bergbahn. Vergeet bij het uitchecken niet te melden dat je hier geparkeerd hebt, dan krijg je korting op het parkeertarief.

hotelkamer Am Rathaus Heidelberg
Waar ligt Heidelberg?

Heidelberg ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg en in de buurt van Mannheim. Vanuit Utrecht is zo’n 470 km rijden, zo’n 5 uur met de auto. Blijf in Heidelberg of reis door naar het het Zwarte Woud of de Elzas.

Wat te doen in Heidelberg

In de historische stad is van alles te zien en doen. Ook de omgeving is mooi. Lees dit blog voor uitgebreide tips en de leukste bezienswaardigheden in Heidelberg.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Heidelberg Marketing. Bekijk hun website voor nog meer tips.

2 gedachten over “Heidelberg met kinderen, tips voor een tof weekend”

  1. Beste,
    Wij hadden interesse in de Nederlandse tour ‘Ridders en Dwergen’ in Schloss Heidelberg maar ik kan deze nergens vinden op de website die u aangegeven heeft.
    Kan u ons misschien verder helpen?

    Vriendelijke groeten
    Lynn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top