Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Op pad in ZweiTälerland, afwisselende gezinsactiviteiten het Zwarte Woud

Op pad in ZweiTälerland, afwisselende gezinsactiviteiten het Zwarte Woud

Denk je aan een vakantie naar het Zwarte Woud met kinderen? Er zijn meerdere regio’s waar je voor kunt kiezen. In dit blog vertel ik je meer over het Zweitälerland Je kunt hier bijzondere gezinsactiviteiten ondernemen zoals wandelen met 6 geiten door het bos.

Voor ons weekje vakantie in de meivakantie waren wij op zoek naar een leuke en afwisselende bestemming voor ons gezin met 2 kinderen, Resa van 10 jaar en Viggo van 6 jaar. Onze wensen hadden we op een rijtje gezet: autorit van maximaal 8 uur, sportieve activiteiten voor het hele gezin, wandelen in mooie natuur en het liefst een heuvelachtige of bergachtige omgeving. De perfecte bestemming hadden we snel gevonden: het Zweitälerland in het hart van het Zwarte Woud in Duitsland.

Het Zweitälerland bestaat uit zes plaatsen: Biederbach, Elzach, Gutach im Breisgau, Simonswald, Waldkirch en Winden im Elztal. Deze zes plaatsen liggen in twee prachtige dalen: het Elztal en Simonswäldertal. De reistijd met de auto naar het Zweitälerland is vanuit Utrecht ongeveer 6 uur (ca. 650 km).

Zwarte woud wandelen met geiten

Het is ook mogelijk met de trein te reizen naar het Zweitälerland. Het Zweitälerland biedt volop leuke en afwisselende gezinsactiviteiten in een hele mooie en groene omgeving. Wij hebben een heerlijke week gehad in het Zweitälerland. Nieuwsgierig geworden? In dit blog laat ik je kennismaken met het Zweitälerland en de bijzondere activiteiten die wij gedaan hebben.

Zweitälerland

Wandelen in het Zweitälerland met kinderen

Boomkruinenpad ‘Baumkronenweg Waldkirch’

Het was een flinke wandeling omhoog naar het startpunt van de “Baumkronenweg”, het boomkruinenpad in Waldkirch. Maar het wandelpad, van ruim 1 kilometer, was allesbehalve saai. Onderweg kwamen we langs informatieve opdrachten die ons van alles leerden over de dieren, planten en bomen in het bos.

zwarte woud boomkroonpad

Plan dus gerust wat meer tijd in voor je wandeling naar boven. Je moet er wel rekening mee houden dat het pad behoorlijk steil en niet verhard is dus niet geschikt is voor kinderwagens. Boven aangekomen hebben we allereerst het boomkruinenpad gelopen. Het boomkruinenpad is een pad van houten bruggen op boomhoogte.

zwarte woud boomkroonpad

Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het bos en de stad Waldkirch. Maar er is, naast deze brug met het mooie uitzicht, voor kinderen nog veel meer te doen. Zo is er een speeltuin met een grote boomhut met glijbaan en zijn er diverse klimtoestellen, allemaal van hout gemaakt. En er is een blote voeten pad aangelegd. Voor kinderen erg spannend om met je blote voeten over een pad van onder meer grote keien, mos en dennenappels te lopen.

zwarte woud boomkroonpad

Wel oppassen geblazen, want we ontdekten ’s avonds twee teken op Resa’s been. Het allerleukste vonden onze kinderen het avonturenpad. Op het avonturenpad loop je via hangbruggen van boom naar boom. De hangbruggen zijn hier en daar best wiebelig dus je moet niet al te bang aangelegd zijn. Gelukkig valt de hoogte van de hangbruggen erg mee en vond zelfs ik, met mijn hoogtevrees, het ook leuk om er overheen te lopen.

zwarte woud boomkroonpad

Als je kinderen uitgespeeld zijn kun je hetzelfde pad weer naar beneden lopen. De terugweg gaat gelukkig veel makkelijker dan omhoog. Of nog leuker: je neemt de glijbaan! Een 190 meter lange glijbaan door het bos brengt je in een paar minuten weer halverwege het pad. Helaas hadden onze kinderen pech, de glijbaan was tijdens ons bezoek buiten gebruik.

zwarte woud boomkroonpad

De toegangsprijzen voor het boomkruinenpad (2024) bedragen € 7,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen (5 – 16 jaar). Voor de glijbaan betaal je € 2,00 per keer. Meer informatie over de openingstijden vind je op de website.

zwarte woud boomkroonpad

Simon’s familiewandelingen in Simonswald

Wandelliefhebbers zitten helemaal goed In het Zweitälerland. Er zijn heel veel (gemarkeerde) wandelroutes te vinden in dit gebied, van korte tot lange van pittige tot minder moeilijke wandelingen. Er zijn ook wandelroutes voor grotere en kleinere kinderen.

In de plaats Simonswald vind je vier leuke wandelroutes speciaal voor (kleinere) kinderen: “Simons’s Wunderfitzweg” van ca. 2 km (1 uur), “Simon’s Pfiffikusweg” van ca. 5 km (2 uur) “Simon’s Fulenzerweg” van ca. 5 km (2 uur) en “Simon’s Schlawinerweg” van ca. 3,5 km (1,5 uur).

zwarte woud met kinderen simonswald

Wij kozen voor de wandelroute “Simon’s Wunderfitzweg” van 2 kilometer. Het houten jongensfiguurtje “Simon” wijst je kinderen de weg en tijdens je wandeling leer je van alles over het Zwarte Woud.

Onderweg kom je namelijk allerlei figuren tegen, zoals een koekoeksklok of een levensgrote schwarzwalderkirschtorte. Op de bijbehorende informatieborden wordt verteld waarom er bijvoorbeeld een koekoek uit een koekoeksklok komt en niet een ander vogeltje.

zwarte woud met kinderen simonswald

De wandelroute brengt je langs mooie plekjes: een kabbelend riviertje, door een dichtbegroeid, donker dennenbos, een bergweide met koeien en bij een schattig kapelletje. Wij vonden het een erg leuke en afwisselende wandelroute om te doen met onze kinderen. En we hebben stiekem ook nog eens veel feitjes geleerd over het Zwarte Woud!

Deze wandelroute gaat een groot gedeelte door het bos en over onverharde paden en is daarom niet geschikt om te doen met kinderwagens. Hebben je kinderen nog energie over na de wandeling? Bij het start- en eindpunt van deze wandelroute vind je een leuke speeltuin en een midgetgolfbaan.

zwarte woud met kinderen simonswald

De wandelroute “Simon’s Wunderfitzweg” start en eindigt bij de Sägplatz in Simonswald. Er is daar voldoende gratis parkeergelegenheid.

zwarte woud met kinderen simonswald

Wandelen met geiten “Ziege-To-Go”

Ik had eerlijk gezegd geen idee wat ik me moest voorstellen bij de aan ons aangeboden activiteit: “wandelen met geiten”. Maar wat hebben we een leuke middag gehad met moeder Andrea, dochter Leonie en haar vriend en hun zes geiten: Amarillo, Kastor, Pollux, Krabat, Marzipan en Munan. We werden heel hartelijk ontvangen op de schitterende boerderij van de familie Kurz, middenin het bos.

Zwarte woud wandelen met geiten

Na een korte kennismaking gingen we op pad, het bos in, met de zes loslopende geiten. Onderweg stopten we af en toe om de geiten lekker te laten “snacken” van verse blaadjes en gras. Andrea en Leonie vertelden enthousiast over (hun liefde voor) de geiten en over de prachtige natuur waarin zij wonen.

Na een wandeling van ongeveer twee uur door het bos en een korte rustpauze in een bergweide, waar we een prachtig uitzicht hadden, kwamen we weer aan bij de boerderij van de familie. De geiten kregen water, voer en werden geborsteld en onze kinderen mochten daar ook bij helpen.

Zwarte woud wandelen met geiten

Nooit gedacht dat wandelen met een paar geiten zo ontspannend en relaxed kon zijn. Deze wandeling vinden wij echt een aanrader om te doen met het hele gezin, ook als je kinderen misschien wat bang zijn voor dieren. Resa en Viggo zijn over het algemeen erg bang voor dieren.

Zij moesten daarom in het begin van de wandeling dan ook erg wennen aan de, best grote, loslopende geiten. Andrea en Leonie dringen je kinderen absoluut niks op en we merkten dat onze kinderen het echt geweldig vonden toen ze eenmaal vertrouwd raakten met deze lieve dieren. Ze vonden het zelfs erg jammer dat we weer weggingen.

Wil je ook gaan wandelen door het bos met Andrea en Leonie en hun zes geiten? Op de website van Ziege-to-go vind je meer informatie.

Zwarte woud wandelen met geiten

Wandelen op de Kandel de hoogste berg van het Elztal

De berg “Kandel” is 1241 meter hoog en daarmee de hoogste berg van het Elztal. Via een weg met veel bochten bereik je de top van berg. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het dal en over de stad Waldkirch.

Als je geluk hebt kun je deltavliegers zien opstijgen voor hun vlucht over het Elztal. Wij genoten op de Kandel van het mooie uitzicht op het dal. Helaas stond er die ochtend teveel wind dus hebben we geen deltavliegers zien opstijgen.

zwarte woud met kinderen simonswald

Wel zagen we veel wandelaars voorbij komen. Vanaf de top van de Kandel starten diverse (gemarkeerde) wandelroutes. Op de top van de Kandel is een groot parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren. Het is ook mogelijk om de top van de Kandel met de bus te bereiken vanuit de omliggende plaatsen.

zwarte woud kandal

Dierentuin Zwarte Woud – de Schwarzwaldzoo Waldkirch

In de stad Waldkirch vind je een kleine dierentuin, in een mooie, bosrijke omgeving. Deze dierentuin heeft veel inheemse dieren die voorkomen in het Zwarte Woud, zoals verschillende soorten uilen, kleine knaagdieren en herten. Maar Schwarzwaldzoo heeft nog meer dieren om te bekijken, meer dan 52 in totaal. Het zijn wel voornamelijk kleinere dieren, dus verwacht hier geen olifanten of giraffen.

zwarte woud duitsland dierentuin

’s Middags kun je bij het voederen van de dieren gaan kijken. De geitjes en schapen mogen kinderen ook zelf voeren, dan mag je binnen het hek komen als je dat wilt. Er zijn doosjes met voer te koop bij de kassa. In het midden van de dierentuin is een leuke speeltuin met ondermeer schommels, een luchtkussen en een grote zandbak met zandspeeltjes.

zwarte woud duitsland dierentuin

Er staan genoeg bankjes en picknicktafels voor ouders die even willen zitten terwijl hun kinderen in de speeltuin spelen. Wij hebben ons prima een middag vermaakt in dit dierenpark. Schwarzwaldzoo ligt naast het boomkruinenpad dus is ook heel goed samen te combineren op een dag. Schwarzwaldzoo Waldkirch is geopend van maart tot en met november.

zwarte woud duitsland dierentuin

De toegangsprijzen (2024) zijn € 7,50 voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen van 4-16 jaar. Kinderen tot 4 jaar hebben gratis toegang. Met de KONUS Guest Card is de toegang gratis.

Orgelstad Waldkirch

De stad Waldkirch is wereldwijd bekend om zijn orgelbouw. Al 200 jaar worden in Waldkirch allerlei soorten orgels gebouwd. In het Elztalmuseum kun je alles te weten komen over de (geschiedenis) van de orgelbouw en verschillende orgels bekijken.

zwarte woud met kinderen waldkirch

Elke drie jaar vindt in juni in Waldkirch het internationaal orgelfeest plaats dat veel bezoekers uit de hele wereld trekt.

zwarte woud met kinderen waldkirch

Wij brachten een flitsbezoekje aan het centrum deze stad en bezochten ondermeer de gezellige zaterdagmarkt op het marktplein. En we genoten van een groot stuk schwarzwalderkirschtorte bij café Lehmann.

zwarte woud met kinderen waldkirch

We kregen de tip om de wereldberoemde taart uit het Zwarte Woud hier te gaan proeven want volgens de kenners maken ze hier de allerlekkerste schwarzwalderkirschtorte van Waldkirch.

zwarte woud met kinderen waldkirch

Overnachten in het Zweitälerland

In het Zweitälerland heb je meer dan genoeg keuze aan accomodaties: hotels, appartementen, pensions, campings of je kunt zelfs ook logeren op een boerderij.

Wij verbleven in Gasthaus Zum Rebstock in Waldkirch-Buchholz in een heel mooi driekamer appartement. Het appartement is modern en erg gezellig ingericht, beschikt over 2 grote slaapkamers met tweepersoonsbedden, een ruime woonkamer met volledig ingerichte keuken en een badkamer met douche en WC.

zwarte woud gasthoud rebstock

Bij aankomst stonden er voor de kinderen mandjes met spelletjes, kleurspullen en snoepjes klaar. In de keuken stond een schaaltje heerlijke aardbeien, water en flesjes wijn van een wijnboer uit Waldkirch. De eigenaresse, Anni Burger, is ontzettend vriendelijk en behulpzaam. We voelden ons meteen thuis in dit appartement.

Gasthaus Zum Rebstock heeft een restaurant waar je ’s avonds heerlijk kunt eten, ook leuk om in de gezellige tuin te zitten. Op 5 minuten loopafstand vind je een bakker waar je ’s morgens verse broodjes kunt kopen en een pizzeria waar je pizza’s kunt afhalen als je een keer geen zin hebt om uit eten te gaan. Een speeltuintje voor de kinderen is om de hoek van het gasthaus.

zwarte woud gasthoud rebstock

Het centrum van de stad Waldkirch is ongeveer 10 minuten rijden met de auto. In de omgeving rond Gasthaus Zum Rebstock vind je wijngaarden en aardbeientelers en kun je wandelingen maken. Vergeet niet om te stoppen bij een kraampje om aardbeien te kopen want ze zijn echt heerlijk! En neem ook zeker een flesje wijn uit het Zweitälerland als souvenir mee naar huis.

Gezin op Reis bezocht het Zweitälerland in samenwerking met Zwarzwald-Tourismus en Zweitälerland. Hier kan je nog meer tips vinden voor een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen. Zoals je van ons gewend delen we onze eigen ervaringen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top