Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Het mooie kleine stadje Monschau, afwisselender dan je denkt

Het mooie kleine stadje Monschau, afwisselender dan je denkt

Monschau in de Duitse Eifel is één van die pittoreske stadjes waar ik blij van word. Omgeven door groene heuvels, een klaterend waterstroompje, een kasteel op een heuvel en vakwerkhuizen. De schattigheid druipt gewoon van Monschau af.

Het stadje schijnt in de afgelopen 300 jaar nauwelijks veranderd te zijn. Mijn fototoestel maakte overuren. Maar ook onze dochter vermaakte zich hier ook goed vooral in het Lenort natuur Belevenismuseum en we gingen fietsen op een bijzondere trimobile. En dan is er altijd nog de vraag, ben ik in Duitsland of in België? Monschau is meer dan een mooi klein stadje.

monschau duitsland
monschau duitsland
monschau duitsland

Meer weten over de regio? Lees ook ons blog over nationaal park Eifel met kinderen. Of onze blog over de Vulkaaneifel en de Zuid-eifel.

Waar ligt Monschau?

Monschau ligt in de Duitse Eifel niet ver van de Belgische grens. Het is een leuke bestemming voor een weekendje weg.

Wat te doen in Monschau?

Naast rondslenteren door het mooie stadje en een terrasje pakken kan je ook een aantal bezienswaardigheden in Monschau bezoeken.

Monschau bezienswaardigheden

Een bezoekje aan Monschau is echt een must-do als je op vakantie bent in dit deel van de Eifel. Het is een lekker slenterstadje met knusse winkeltjes en net een tikkeltje te dure souvenirs. We waren dan ook aangenaam verrast dat ons avondeten zo betaalbaar (11,50 voor een hoofdgerecht en 6,50 voor een kindermenu) en smakelijk was bij restaurant “Weekend” waar we op goed geluk een terrasje hadden gepakt.

monschau duitsland
monschau duitsland

In de burcht van Monchau zit een jeugdherberg, dus voor een mooi uitkijkpunt volgden we de bordjes naar een oude uitkijktoren. Het leuke aan Monschau is dat de toeristische dienst overal borden heeft staan met informatie. Zo vertellen wij onze dochter dat hier vroeger de kleden werden opgehangen om te drogen. Altijd fijn als ouder als je kind denkt “Papa, wat weet jij veel”.

monschau duitsland
monschau duitsland

Lenort natuurmuseum

Het stadje Monschau heeft een aantal kleinschalige musea zoals een mosterdmolen en museum het Rode Huis. Maar als je net als wij Monschau met kinderen bezoekt dan mag je het Lenort natuurmuseum niet missen. “Waar ben ik nou weer beland?” We zijn zo beleefd om onze mond te houden maar de eerste indruk van dit museum is niet zo positief. Een boel opgezette dieren, dat kennen we wel.

Lenort natuurmuseum
Lenort natuurmuseum
Lenort natuurmuseum

Een enthousiaste Nederlandssprekende gids vertelt ons dat we overal aan mogen zitten. Dit museum heeft zelfs speciale programma’s voor blinde mensen. “Oh wat is die lekker zacht” onze dame gaat alle beestjes af om te knuffelen. Sommige diersoorten zoals beren en wolven komen nu niet meer voor in de Eifel.

Lenort natuurmuseum

Wel wilde katten, het exemplaar dat we in het museum zien werd doodgereden door een auto. De opgezette dieren die nu nog aan de tentoonstelling worden toegevoegd komen hier bij toeval terecht. Een vogel met een gebroken vleugel, herten die vast kwamen te zitten in het prikkeldraad, heel sneu maar minder erg dan wanneer ze expres afgeschoten waren.

Lenort natuurmuseum

Ik aai een paar vogels. Dit is duidelijk geen kijkmuseum maar echt een doe-museum. Onze eerste indruk zijn we al helemaal vergeten, hier is het echt leuk. Even verderop is het tijd de zintuigen te testen.

Lenort natuurmuseum

Er liggen 8 stukken huid in het zicht en 8 stukken uit het zicht. Memory, maar dan op gevoel. Voor kinderen is er nog meer te doen. Zo kan je pootafdrukken maken in de klei en kruipen door een verborgen gang.

Lenort natuurmuseum
Lenort natuurmuseum

Andere musea in Monschau

Er zijn nog diverse andere kleinschalige musea in Monschau. Zo kan je een bezoek brengen aan KUK een Kunst- und Kulturzentrum. Wil je zien hoe lokale producten gemaakt worden bezoek dan de Glasblazerij van Monschau, de Historische mosterdmolen, Koffiebranderij Wilhelm Maassen of het Drukkerij Museum Weiss.

monschau duitsland

Tenslotte is er ook nog museum het Rode Huis waar je een historisch ingericht huis kunt bekijken. De meeste van deze kleinschalige musea of combinaties van winkel met demonstraties hebben beperkte openingstijden. Bezoek dus vooraf de website.

Rodelbaan Monschau

Misschien ben je op zoek naar informatie over de rodelbaan in Monschau. Hoewel eigenlijk lag deze niet in Monschau maar in het nabijgelegen Rohren. Helaas is deze rodelbaan na tientallen jaren definitief gesloten. De 75-jarige eigenaresse kon het niet meer aan en er werd geen koper gevonden.

Lenort natuurmuseum

Een van de leuke dingen aan een vakantie in Duitsland met kinderen is dat er zoveel rodelbanen zijn. Maar een echte ouderwetse zoals deze zijn er niet meer veel. Wil je toch rodelen dan zijn er in de Eifel verschillende rodelbanen.

Je kunt terecht in Altenahr waar ze ook een leuke ouderwetse rodelbaan hebben, bij belevenispark Eifteltor, in wild en belevenispark Daun of in pretpark Eifelpark. Geen van deze opties is minder dan een uur rijden, daarom zou ik zelf aanraden er echt een dagje uit van te maken.

Fietsen over de Vennbahn met een trimobile

Grappig weetje: de Vennbahn, een fietspad op de plek van de voormalig treinrails is Belgisch grondgebied. Maar de Vennbahn loopt ook door Duitsland onder andere langs Monschau. Op het fietspad ben je in België, in de greppel begint Duitsland. Een overblijfsel van het Verdrag van Versailles gesloten na de Eerste Wereldoorlog.

trimobil monschau fietsen

De verhuurder van onze trimobile van Eifelrad trakteert ons op enkele mooie anekdotes, want tja als een ongeluk gebeurt, dan moet je wachten op de Belgische politie. Maar als je van het pad afgereden bent dan moet de voorkant geholpen worden door Duitsland en de achterkant door België. “Wel voorzichtig rijden” is zijn vrolijk advies terwijl hij ondertussen ook nog het een en ander uitlegt over de trimobile.

trimobil monschau fietsen

De trimobile is een bijzonder voertuig maar ideaal voor gezinnen met een kind. We zitten met zijn drieën op de fiets waarbij degene die voorop zit stuurt en trapt. De volwassene die achterin zit trapt ook mee. Echt een hele leuke en gezellige manier van fietsen met kinderen.

trimobil monschau fietsen

Het is een best een zwaar gevaarte maar een elektrische batterij geeft extra ondersteuning. We krijgen zelf een tweede mee maar gebruiken die eerste nauwelijks. Nou is het Marcel als wielrenner ook een beetje zijn eer te na om op een elektrische fiets te rijden.

trimobil monschau fietsen

De Vennbahn is relatief vlak omdat de treinen er ook over reden maar er zitten zeker wel lange dalingen en stijgingen in. Met onze trimobile hadden we heel wat bekijk van wielrenners die graag wilden zien hoe het allemaal werkte.

trimobil monschau fietsen
trimobil monschau fietsen

Wildpark Roetgen en Keiser Karel wandelweg

We maakten een fietstocht van Monschau naar Roetgen waar een klein wildpark is met wilde zwijnen. Op de terugweg was het plan om de Keiser Karel wandelweg te lopen. Een familievriendelijke wandeling van een kleine 9 kilometer.

trimobil monschau fietsen

Uiteindelijk kwamen we wat tijd tekort dus hebben maar een klein stukje van het rondje kunnen doen. Reden genoeg om nog een terug te komen. Er is meer te ontdekken in Monschau dan je denkt!

trimobil monschau fietsen
trimobil monschau fietsen
trimobil monschau fietsen

Hotel of huisje in Monschau

Ben je op zoek naar een huisje in de Eifel? Er zijn mogelijkheden genoeg zo kan je een huisje huren in de Eifel bij particulieren. Wij sliepen in Ferienwohnung Goffart, een zeer ruim appartement net buiten het plaatsje Monschau.

Ook op Interhome kan je een ruim aanbod appartementen en vakantiehuizen in de Eifel vinden. Check hier leuke vakantiehuizen in de omgeving van Monschau.

Liever een hotel in Monschau? Het aanbod is niet al te groot dus het is slim op tijd te boeken. Een fijne optie is bijvoorbeeld HIER & JETZT. Een kleinschalige accommodatie met vrolijk interieur, goede locatie en vriendelijke gastvrouw. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

2 gedachten over “Het mooie kleine stadje Monschau, afwisselender dan je denkt”

  1. Wat een leuke tip! Ik ben gek op dit soort dorpjes. Ik ga hem zeker onthouden voor als ik eens in de buurt ben. En de rodelbanen. Daar ging ik vroeger ook vaak van af, toen ik vaker in Duitsland was (met mijn ouders). Het plaatsje ziet er in ieder geval schitterend uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top