Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Het mooie kleine stadje Monschau, afwisselender dan je denkt

Het mooie kleine stadje Monschau, afwisselender dan je denkt

Monschau in de Duitse Eifel is één van die pittoreske stadjes waar ik blij van word. Omgeven door groene heuvels, een klaterend waterstroompje, een kasteel op een heuvel en vakwerkhuizen. De schattigheid druipt gewoon van Monschau af. Het stadje schijnt in de afgelopen 300 jaar nauwelijks veranderd te zijn. Mijn fototoestel maakte overuren. Maar ook onze dochter vermaakte zich hier ook goed vooral in het Lenort natuur Belevenismuseum en we gingen fietsen op een bijzondere trimobile. En dan is er altijd nog de vraag, ben ik in Duitsland of in België? Monschau is meer dan een mooi klein stadje.

monschau duitsland
monschau duitsland
monschau duitsland
monschau duitsland

Meer weten over de regio? Lees ook ons blog over nationaal park Eifel met kinderen. Of onze blog over de Vulkaaneifel en de Zuid-eifel.

Waar ligt Monschau?

Monschau ligt in de Duitse Eifel niet ver van de Belgische grens. Het is een leuke bestemming voor een weekendje weg.

Wat te doen in Monschau?

Naast rondslenteren door het mooie stadje en een terrasje pakken kan je ook een aantal bezienswaardigheden in Monschau bezoeken.

Monschau bezienswaardigheden

Een bezoekje aan Monschau is echt een must-do als je op vakantie bent in dit deel van de Eifel. Het is een lekker slenterstadje met knusse winkeltjes en net een tikkeltje te dure souvenirs. We waren dan ook aangenaam verrast dat ons avondeten zo betaalbaar (11,50 voor een hoofdgerecht en 6,50 voor een kindermenu) en smakelijk was bij restaurant “Weekend” waar we op goed geluk een terrasje hadden gepakt.

monschau duitsland
monschau duitsland

In de burcht van Monchau zit een jeugdherberg dus voor een mooi uitkijkpunt volgden we de de bordjes naar een oude uitkijktoren. Het leuke aan Monschau is dat de toeristische dienst overal borden heeft staan met informatie. Zo vertellen wij onze dochter dat hier vroeger de kleden werden opgehangen om te drogen. Altijd fijn als ouder als je kind denkt “Papa, wat weet jij veel”.

monschau duitsland
monschau duitsland

Lenort natuurmuseum

Het stadje Monschau heeft een aantal kleinschalige musea zoals een mosterdmolen en museum het Rode Huis. Maar als je net als wij Monschau met kinderen bezoekt dan mag je het Lenort natuurmuseum niet missen. “Waar ben ik nou weer beland?” We zijn zo beleefd om onze mond te houden maar de eerste indruk van dit museum is niet zo positief. Een boel opgezette dieren, dat kennen we wel.

Lenort natuurmuseum
Lenort natuurmuseum
Lenort natuurmuseum

Een enthousiaste Nederlandssprekende gids vertelt ons dat we overal aan mogen zitten. Dit museum heeft zelfs speciale programma’s voor blinde mensen. “Oh wat is die lekker zacht” onze dame gaat alle beestjes af om te knuffelen. Sommige diersoorten zoals beren en wolven komen nu niet meer voor in de Eifel. Wel wilde katten, het exemplaar dat we in het museum zien werd doodgereden door een auto. De opgezette dieren die nu nog aan de tentoonstelling worden toegevoegd komen hier bij toeval terecht. Een vogel met een gebroken vleugel, herten die vast kwamen te zitten in het prikkeldraad, heel sneu maar minder erg dan wanneer ze expres afgeschoten waren.

Lenort natuurmuseum
Lenort natuurmuseum
Lenort natuurmuseum

Ik aai een paar vogels. Dit is duidelijk geen kijkmuseum maar echt een doe-museum. Onze eerste indruk zijn we al helemaal vergeten, hier is het echt leuk. Even verderop is het tijd de zintuigen te testen. Er liggen 8 stukken huid in het zicht en 8 stukken uit het zicht. Memory, maar dan op gevoel. Voor kinderen is er nog meer te doen. Zo kan je pootafdrukken maken in de klei en kruipen door een verborgen gang.

Lenort natuurmuseum
Lenort natuurmuseum

Rodelbaan Monschau

Monschau zelf heeft geen rodelbaan maar het nabijgelegen Rohren wel. Tenminste nog wel, de horeca voorzieningen zijn inmiddels gesloten. De 75-jarige eigenaresse kon het niet meer aan. De kaartjesverkoper is 71 jaar. De kinderen willen het familievak niet overnemen en als er geen koper gevonden wordt dan is 2017 het allerlaatste jaar voor de rodelbaan.

Dat zou echt ontzettend jammer zijn voor toeristen maar zeker ook voor de lokale bewoners. Generaties zijn opgegroeid met deze rodelbaan en hebben hier leren skiën. Nu staat de sneeuwschuiver aan de rand van het terrein weg te roesten. Vorige jaar mocht hij voor 3 weekjes weer even dienst doen na vijf winters zonder sneeuw.

Een van de leuke dingen aan een vakantie in Duitsland met kinderen is dat er zoveel rodelbanen zijn. Maar dit is echt een ouderwetse rodelbaan zoals ze nu niet meer gemaakt worden. Over een ijzerenbaan naar beneden en dan met een trek liftje de 500meter weer omhoog. Bij regen is de baan niet bruikbaar maar bij mooi weer glimt het ijzer je tegemoet. Als je echt je best doet kan je wel meer dan 50 km per uur halen maar de omgeving is zo mooi dat je ook lekker op je gemak kunt doen. Er zijn één- en tweepersoonsbobs waar onze dame echt geen genoeg van kon krijgen “zullen we nog een keertje papa” en ach voor 2,50 per ritje kan je dan toch geen nee zeggen.

rodelbaan monschau
rodelbaan monschau
Lenort natuurmuseum

Fietsen over de Vennbahn met een trimobile

Grappig weetje: de Vennbahn, een fietspad op de plek van de voormalig treinrails is Belgisch grondgebied. Maar de Vennbahn loopt ook door Duitsland onder andere langs Monschau. Op het fietspad ben je in België, in de greppel begint Duitsland. Een overblijfsel van het Verdrag van Versailles gesloten na de Eerste Wereldoorlog.

De verhuurder van onze trimobile van Eifelrad trakteert ons op enkele mooie anekdotes want tja als een ongeluk gebeurt, dan moet je wachten op de Belgische politie. Maar als je van het pad afgereden bent dan moet de voorkant geholpen worden door Duitsland en de achterkant door België. “Wel voorzichtig rijden” is zijn vrolijk advies terwijl hij ondertussen ook nog het een en ander uitlegt over de trimobile.

trimobil monschau fietsen
trimobil monschau fietsen
trimobil monschau fietsen

De trimobile is een bijzonder voertuig maar ideaal voor gezinnen met een kind. We zitten met zijn drieën op de fiets waarbij degene die voorop zit stuurt en trapt. De volwassene die achterin zit trapt ook mee. Echt een hele leuke en gezellige manier van fietsen met kinderen.

Het is een best een zwaar gevaarte maar een elektrische batterij geeft extra ondersteuning. We krijgen zelf een tweede mee maar gebruiken die eerste nauwelijks. Nou is het Marcel als wielrenner ook een beetje zijn eer te na om op een elektrische fiets te rijden. De Vennbahn is relatief vlak omdat de treinen er ook over reden maar er zitten zeker wel lange dalingen en stijgingen in. Met onze trimobile hadden we heel wat bekijk van wielrenners die graag wilden zien hoe het allemaal werkte.

trimobil monschau fietsen
trimobil monschau fietsen
trimobil monschau fietsen

Wildpark Roetgen en Keiser Karel wandelweg

We maakten een fietstocht van Monschau naar Roetgen waar een klein wildpark is met wilde zwijnen. Op de terugweg was het plan om de Keiser Karel wandelweg te lopen. Een familievriendelijke wandeling van een kleine 9 kilometer. Uiteindelijk kwamen we wat tijd tekort dus hebben maar een klein stukje van het rondje kunnen doen. Reden genoeg om nog een terug te komen. Er is meer te ontdekken in Monschau dan je denkt!

trimobil monschau fietsen
trimobil monschau fietsen
trimobil monschau fietsen
trimobil monschau fietsen

Hotel of huisje in Monschau

Ben je op zoek naar een huisje in de Eifel? Er zijn mogelijkheden genoeg zo kan je een huisje huren in de Eifel bij particulieren. Wij sliepen in Ferienwohnung Goffart, een zeer ruim appartement net buiten het plaatsje Monschau.

Ook op Natuurhuisje kan je een ruim aanbod appartementen en vakantiehuizen in de Eifel vinden. Check hier leuke Natuurhuisjes in de omgeving van Monschau.

Liever een hotel in Monschau? Het aanbod is niet al te groot dus het is slim op tijd te boeken. Een fijne optie is bijvoorbeeld HIER & JETZT. Een kleinschalige accommodatie met vrolijk interieur, goede locatie en vriendelijke gastvrouw. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Als deelnemer aan het Airbnb associates programma kan het zijn dat ik een kleine commissie ontvang wanneer je een reservering maakt. Dit kost jou niks extra.

2 gedachten over “Het mooie kleine stadje Monschau, afwisselender dan je denkt”

  1. Wat een leuke tip! Ik ben gek op dit soort dorpjes. Ik ga hem zeker onthouden voor als ik eens in de buurt ben. En de rodelbanen. Daar ging ik vroeger ook vaak van af, toen ik vaker in Duitsland was (met mijn ouders). Het plaatsje ziet er in ieder geval schitterend uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top