Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Hidrodoe, interactief watermuseum in de Kempen

Hidrodoe, interactief watermuseum in de Kempen

Zijn je kinderen dol op musea waar je zelf van alles uit kan proberen en ben je met je gezin in de Antwerpse Kempen? Bezoek dan Hidrodoe in Herentals, een tof doe-centrum waar je alles leert over water en waar het motto is: “Aanraken moet”. Dat kan niet misgaan! 

Wat is Hidrodoe en waar ligt het?

Hidrodoe ligt in de bossen bij Herentals, middenin de Antwerpse Kempen. Het werd in 2003 geopend en is een initiatief van PIDPA, de drinkwatermaatschappij van Antwerpen, die het publiek meer wilde leren over drinkwater en waterzuivering en daarvoor een doe-centrum bouwde.

Hidrodoe

We hebben er nog nooit van gehoord, maar de website belooft veel goeds. Cas, ons zoontje van zeven, is dol op interactieve musea en vol verwachting lopen we naar binnen over de roosters van de loopbrug waardoor we een enorm ondergronds bassin onder ons zien.

 Drip en Drup, de waterdruppels op avontuur 

We worden gastvrij ontvangen door Hilde, de manager van Hidrodoe en mogen daarna doorlopen naar de 4D bioscoop. Daar krijgen we de film “Teruggespoeld” te zien, over Drip en Drup, twee dappere waterdruppels die een avontuur beleven in de waterzuiveringsinstallatie.  

Met de 3D brillen op lijkt het soms alsof we zelf door het riool zwemmen en de windeffecten maken het nog realistischer. Het is wel een beetje spannend vindt Cas, die af en toe zijn ogen stijf dichtknijpt. 

Hidrodoe

Na de film snappen we al een beetje hoe water gezuiverd wordt en in de interactieve informatieruimte naast de bioscoop wordt alles nog eens stap voor stap uitgelegd. Daar sta je dus niet bij stil als je thuis de kraan opendraait.

Zelf aan de slag in de Waterwereld 

Na zoveel informatie is het tijd om zelf aan de slag te gaan in het leukste gedeelte van Hidrodoe. We duiken in de Waterwereld, waar tientallen proeven op ons wachten. De mannen gaan meteen voor de kookfiets, hoe hard moet je trappen om het water te laten borrelen? En hoe verandert water eigenlijk in ijs? Tip: niet met je tong testen of het echt bevroren is. 

Hidrodoe

Cas rent van het ene naar het andere onderdeel, hij weet niet waar hij moet beginnen. Eerst een waterstofraket lanceren of zo’n grote zeepbel maken dat je erin kan staan? Dat blijkt overigens nog niet zo makkelijk te zijn, na 10 minuten proberen loopt de frustratie een beetje op en gaan we verder.  

Hidrodoe

Watertuin om te buiten te spelen 

Gelukkig zien we door de grote ramen nog iets: een waterspeeltuin. Het weer is eigenlijk niet zo goed, maar we kunnen Cas natuurlijk niet tegenhouden. In de waterspeeltuin ontdekken we allerlei spellen, zoals waterkanonnen en een watertafel met fonteinen waar we tevergeefs een poging doen om alle ballen hoog te houden.  

Hidrodoe

Het is natuurlijk hartstikke stoer om met een waterpomp een auto omhoog te pompen, maar het is ook interessant om te weten hoe dat werkt. Een topper in de Watertuin is natuurlijk de waterpaddenstoel, waar we alle drie kletsnat worden, omdat we steeds net te laat wegspringen. We krijgen Cas met moeite weer naar binnen om de rest van Hidrodoe te bekijken. 

Hidrodoe

Ondertussen is het wat drukker geworden. We komen erachter dat dit een hele populaire bestemming is voor schoolreisjes en we snappen goed waarom, want het is een perfecte combinatie van leren en spelen. Er is hier overigens ook goed gelet op de toegankelijkheid, tijdens ons bezoek is er een klas met kinderen in rolstoelen en die kunnen veel proefjes zelf doen en de Watertuin is ook voor ze aangepast. 

Een geschiedenisles over water 

We gaan weer naar binnen en duiken de geschiedenis in. Dit deel is minder interactief, maar wel heel leuk opgezet met veel bewegende beelden en mooie decors. We wandelen van de prehistorie naar de Romeinse tijd en de Middeleeuwen en eindigen in een spaceshuttle. Onderweg leren we allerlei nieuwe dingen. Wist je bijvoorbeeld dat de Romeinen met z’n allen op een rij op de wc zaten en waarom ze een kikker in de pot gooiden?  

Hidrodoe

Het valt ons op hoe slim Hidrodoe in elkaar zit. Film, uitleg, proefjes en spellen wisselen elkaar zo goed af dat Cas zijn aandacht steeds opnieuw wordt getrokken en dat hij de hele ochtend enthousiast is. Er zijn ook constant medewerkers aanwezig die op een hele goede manier uitleg geven over de proefjes en helpen waar nodig.  

Het Aquastation, over water en het milieu 

Het hoogtepunt van Hidrodoe vonden wij het Aquastation, een grote ruimte die is ingericht alsof je in een onderzoekscentrum in de ruimte staat. Hier zijn een glijbaan en een klimtoestel, maar ook loopt er een rivier door de ruimte waarmee je zelf een spel kan doen en de loop van de rivier bepaalt.  

Hidrodoe

In deze ruimte is ook veel aandacht voor klimaatverandering en op een speelse manier wordt uitgelegd hoe belangrijk drinkwater is. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat nog geen half procent van het water op aarde gebruikt kan worden als drinkwater en ontdekten we met de watermeter hoeveel water we zelf iedere dag gebruiken. 

Watercafé 

Als we aan het eind van de route door Hidrodoe komen, kijken we verbaasd op onze horloges. We zijn al bijna de hele ochtend binnen. Voordat we naar huis rijden, eten we nog een tosti en poffertjes in het Watercafé, het restaurant van Hidrodoe. Hier kun je voor een schappelijke prijs iets eten van de eenvoudige, maar kindvriendelijke menukaart. En natuurlijk neuzen we nog even in de souvenirwinkel, vol leuke watersouvenirs en educatieve spelletjes. 

Hidrodoe

Hidrodoe praktische informatie

Hidrodoe vind je in de bossen bij Herentals. Parkeren kan bij de entree van het sportpark waar Hidrodoe zich bevindt. Let op: het is dan nog zo’n 800 meter lopen. Ga je naar Hidrodoe met kleine kinderen, dan is het wellicht handig eerst even door te rijden tot aan de ingang en de kinderen uit te laten stappen om vervolgens de auto te parkeren. 

hidrodoe

In de maanden juli en augustus is Hidrodoe iedere dag open, buiten die maanden is het gesloten op woensdag en zaterdag. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar binnen, tussen 3 en 13 jaar betaal je € 9,- (€ 8,- online) en ben je 13 jaar of ouder dan kost een bezoek aan Hidrodoe € 11,00 (€ 10,00 online). Actuele informatie over de openingstijden en de mogelijkheid om online tickets te bestellen, vind je op de website van Hidrodoe

Wij hebben genoten van onze ochtend in Hidrodoe en vonden het zeker de moeite waard. We waren verrast over de grootte, de slimme opzet en de veelzijdigheid. Wanneer je kinderen van science musea houden waar je zelf ook proefjes mag doen, is het dan ook zeker een aanrader als je in de Antwerpse Kempen bent!  

Hidrodoe

GezinOpReis bezocht Hidrodoe in samenwerking met Hidrodoe, Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Kempen. Zoals je gewend bent, gaan we alleen een samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op toerismekempen.be of lees onze uitgebreide blog over de Antwerpse Kempen met kinderen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top