Home / Reisinformatie / Azie / Japan / Kyoto met kinderen – met fijne tips voor gratis activiteiten

Kyoto met kinderen – met fijne tips voor gratis activiteiten

Bezoek je Japan met je gezin, plan dan ruim de tijd in voor Kyoto. Met alle tempels, schrijnen, geisha’s, Japanse tuinen, rituelen, tradities en festivals is Kyoto een stad met een hele eigen sfeer. En ook nog eens allerlei gratis activiteiten die leuk zijn om te bezoeken met je kinderen, ontdekte onze blogger Cindy.

Kyoto met kinderen

Kyoto, de culturele hoofdstad van Japan, telt meer dan 2.000 tempels en schrijnen. Erg mooi, maar met kinderen wil je die natuurlijk niet allemaal bezoeken. Er zijn genoeg kindvriendelijke activiteiten, die ook nog budgetvriendelijk zijn. Wij vielen vooral op het eigen karakter van Kyoto. Je ziet altijd wel iemand in traditionele kleding op straat, heel misschien kom je zelfs een geisha tegen in de wijk Gion. In de wijken rondom de grootste tempels kun je uren struinen in straatjes met kleine houten huizen, er is hier veel groen in de stad en ook in de omgeving valt genoeg te ontdekken.

Er is zoveel te doen in deze stad dat het zeker de moeite is om een reisgids voor Kyoto aan te schaffen en van te voren te bedenken welke wijken in Kyoto je wil bezoeken.

Welke kindvriendelijke activiteiten zijn er in Kyoto?

Fushimi Inari

‘Kijk, weer een vosje! Deze heeft een sleutel in zijn bek, zie je dat?’ Niels en Fleur maken er een sport van om in het Fushimi-Inari Taisha tempelcomplex naar vosjes te speuren. Dit zijn namelijk de boodschappers van de god van de rijst aan wie deze tempel gewijd is. De sleutels staan symbool voor het bewaken van de rijstschuur. Ongetwijfeld herken je deze tempel met de talloze vermiljoenrode bogen (torii) achter elkaar, dit is namelijk een van de meest gefotografeerde tempels in Japan. Het complex bestaat uit vijf schrijnen op de heilige berg Inari, die met een pad van tienduizend vermiljoenrode torii-poorten met elkaar verbonden zijn. Je bezoek aan Fushimi-Inari is helemaal gratis, een fijn budget-uitstapje met kinderen.

Kyoto met kinderen

In het eerste deel van de gang is het ontzettend druk en schuifel je voetje voor voetje achter de andere toeristen aan. Bij de eerstvolgende tempel keren de meeste bezoekers om, maar ik raad je aan om door te lopen. Dan zijn er minder bezoekers en merk je pas hoe stil het hier is. Op de top van de berg heb je een mooi uitzicht over de stad, je kunt ook halverwege een afslag nemen en teruglopen naar beneden via een kronkelweggetje dat langs altaren en tempeltjes leidt. Al die rode bogen achter elkaar zijn prachtig om te zien, de wandeling werkt heel rustgevend. De tempels bij de entree zijn ook de moeite waard om te bezoeken als je kinderen nog zin hebben na de wandeling.

Praktische tips als je met kinderen naar Fushimi-Inari gaat

De wandeling is niet inspannend, je loopt in de schaduw in een rustig tempo naar boven. Een buggy lijkt me hier wat minder geschikt vanwege de drukte en de trappen, laat deze bij de entree staan. Op een doordeweekse dag, heel vroeg in de ochtend (voor 9.30u) is het hier rustiger. Drankjes voor onderweg koop je bij het station of bij de drankautomaat bij de entree van de tempel. Je komt bij deze tempel met de JR-trein. Heb je geen JR-pas, dan koop je voor een paar euro een kaartje op het JR-station.

Spelen bij de Kamogawa rivier

Midden op een grote steen, met onze voeten in het water, zien we hoe onze kinderen van de ene naar de andere stepstone springen. De ene stepstonde in de vorm van een schildpad, de ander in de vorm van een blad. Niels en Fleur gieren het uit, zeker als ze een watergevecht beginnen. We zitten midden in de stad, bij de Kamogawa-delta. Het punt waar de Takano- en Kamo-rivier bij elkaar komen, dicht bij het Keizerlijk Paleis. Toch voelt de stad mijlenver weg. Om ons heen zitten Japanse gezinnen en toeristen te picknicken en muziek te maken. Kom hier aan het einde van de middag, vanaf 16 uur is de zon minder fel.

Ook op andere plekken in de stad zoeken we de Kamo-rivier regelmatig op. Deze 23 kilometer lange rivier verdeelt Kyoto van noord naar zuid in tweeën. In de zomer breiden de cafés en restaurants in de buurt van de gezellige Pontocho- en Kiyamachi-straten hun terrassen uit richting het water. Vanaf die terrassen heb je een prachtig uitzicht op de rivier, wandel je aan de overkant langs de rivier dan zorgen al die lampjes voor een sprookjesachtige sfeer.

Spelen bij de Kamogawa rivier
Spelen bij de Kamogawa rivier

Kiyomizu-dera tempel

Dit grote Boeddhistisch tempelcomplex is al meer dan 1.000 jaar een heel belangrijk punt in het dagelijks leven van Kyoto. Via een smal straatje met aan weerszijden winkeltjes en restaurantjes loop je vanaf de bushalte omhoog naar de tempel. Zoals bij de meeste grote tempels is het voor kinderen heel interessant om de lokale gebruiken te ontdekken. Jong en oud voert die hier heel nauwkeurig en vol aandacht uit. Niels en Fleur wilden graag meedoen en kregen direct hulp van andere bezoekers. Ze hadden ook al snel contact met Japanse kinderen die op schoolreis waren en de opdracht hadden gekregen om hun Engels te oefenen. Dat leverde moeizame, maar wel vrolijke gesprekjes op.

Neem met je kinderen ook zeker een kijkje bij Tainai Meguri, een ondergrondse gang onder de tempel. Best spannend, het is hier aardedonker, je ziet geen hand voor ogen tot je de geheime schat ontdekt. Je bent maar een paar minuten binnen, voor kleintjes is het misschien wel wat te spannend.

Loop je verder naar boven op het tempelcomplex, dan heb je een mooi uitkijkpunt over de stad. En een soort pergola waar water wordt verneveld, fijn om even af te koelen. Hierachter ligt de pagode. Die hebben wij niet eens meer bezocht, onze kinderen hadden zich al een hele tijd vermaakt op het tempelcomplex en vonden het wel mooi geweest. Zoals overal is het gebied rondom de tempel gratis te bezichtigen, je betaalt pas entree als je het hoofdgebouw vanbinnen wilt bezichtigen. Bezoek je de pagode wel, ga dan zeker even naar de veranda, het uitzicht schijnt spectaculair te zijn. En beproef je geluk in de liefde bij de Jishu-schrijn, door blindelings van de ene liefdessteen naar de andere te lopen.

Op de terugweg liepen we via de Sannen-zaka en Ninen-zaka straatjes naar beneden. Een beschermd stadsgezicht, met donkerbruine, houten huizen, de steile straatjes geplaveid met kinderkopjes. Wel opletten, want wie hier uitglijdt, gaat volgens bijgeloof drie ongelukkige jaren tegemoet! Met een buggy moet je hier heel wat trappetjes trotseren. In een volgend straatje, Nene-to-mitchi, moesten we regelmatig even aan de kant gaan om de riksja’s door te laten die hier door de straatjes rennen. In deze omgeving liggen nog een aantal mooie tempels die ook de moeite waard zijn om te bezoeken. Hier betaal je geen entree voor.

Kiyomizu-dera tempel

Een manga-tekening van je kind

Op meerdere plekken in Kyoto kun je je laten portretteren in de stijl van Japanse manga-strips. Wij lieten een manga-portret maken van onze kinderen in het Mangamuseum. Museum is trouwens een groot woord, het lijkt meer op een bibliotheek, twee verdiepingen met boekenkasten vol stripboeken. Het leukste is de grote leesruimte op de begane grond, jong en oud zakt hier onderuit op kussens en poefjes om een stripboek te lezen. Er zijn stripboeken in allerlei talen, zelfs een paar Nederlandstalige mangastrips. Onze kinderen zijn gek op lezen en vonden dit een ontspannen uitje. Bespreek bij binnenkomst direct de manga-tekenaar, om teleurstelling te voorkomen.

Kyoto met kinderen

Ineens zijn we Fleur kwijt. Ik vind haar terug in de tuin van het museum, waar een manga-evenement aan de gang is. Met open mond zit ze te kijken naar een groep Japanse jongeren die zich tot in de puntjes hebben uitgedost als hun favoriete manga-personage. Bloedserieus paraderen ze hier rond, het is duidelijk geen verkleedpartijtje. Eigenlijk willen ze liever niet op de foto met toeristen, voor Fleur maken ze een uitzondering, wat is ze trots! Meer weten over de Manga cultuur lees dit blog over Manga en Anime van Lies.

Kyoto met kinderen

Een aangename wandeling over het Filosofenpad

Het Philosopher’s Path, Tetsugaku-no-michi, is een populair wandelpad in Kyoto, dat zijn naam dankt aan Nishida Kitaro (1870-1945). Deze professor in de filosofie wandelde dagelijks langs dit kanaal om tot bezinning te komen. Dit pad is twee kilometer lang en loopt tussen de Ginkaku-ji tempel (het Zilveren Paviljoen) en de Nanzenji-tempel, onderweg kom je verschillende schrijnen en Japanse tuinen tegen. Ook als je die niet bezoekt, is dit een fijne wandeling, heerlijk koel onder de bomen. Je wordt al snel gegrepen door de serene rust. Je loopt over een smal pad langs het kabbelende water, midden in het groen, geen auto te bekennen, even helemaal weg van de stad!

Toen wij er waren was het hier heel rustig, onze kinderen hadden alle ruimte om hier rond te rennen en via de bruggetjes het kanaaltje over te steken. Bloemen ontdekken, naar vissen speuren, de sfeer is hier totaal anders dan in de rest van de stad. Als je kindje moe is, kun je even pauzeren op een bankje of in een gezellig cafeetje. Loop ook eens binnen bij een van de boetiekjes langs dit pad.

De route is buggy-proof. Het kan hier wel druk zijn, omdat het ook een populaire fietsroute is. Tegen de schemering zitten hier veel muggen, dus neem een insectenspray mee.

Winkelen in Kyoto met kids

Kyoto heeft veel winkelstraten, Shijo-dori is de bekendste. Met kinderen is het leuker om de Teramachi en Shinkyogoku Arcades te bezoeken, niet voor niets ook favoriet bij Japanse schoolkinderen. In deze twee overdekte winkelstraten parallel aan elkaar is het lekker koel en vind je hippe kledingzaakjes, boetiekjes met kimono’s, maar ook heel veel prullaria en speeltjes waar kinderen dol op zijn. Onze kinderen waren niet weg te slaan bij een winkeltje dat van onder tot boven was behangen met stickers en buttons.

Een bezoekje aan de photoboothshop (niet te missen dankzij het grote groene vliegtuig) in deze winkelgalerij is ook hilarisch. Een soort voorloper van Snapchat, met hele grappige eindresultaten. Hier ontdekten we ook de speelgoedautomaten. Voor een paar honderd yen haal je een speeltje uit zo’n automaat. En dat kan van alles zijn. Prinsessen, minions, autootjes, Pokémonfiguren, dieren, robots, maar ook typisch Japanse rariteiten. Wij kregen bijvoorbeeld zowel een gorilla als een stokstaartje die staan te plassen in een urinoir.

Heb je trek, dan steek je vanuit deze overdekte winkelstraat de Nishiki Market in. Ook wel ‘Kyoto’s Kitchen’ genoemd. Deze markthal bestaat al sinds de 14e eeuw en is een lange smalle straat met een kleurrijke overkapping. In de winkeltjes koop je alles wat met eten te maken heeft. Dus verse vis, mooi opgepoetst groente en fruit, gepofte kastanjes, snoepjes en koekjes, maar ook eetstokjes, servies en keukenmessen. Veel voedsel wordt hier ter plekke bereid, zeker met kinderen is dat leuk om te bekijken en uit te proberen.

Winkelen in Kyoto met kids
Winkelen in Kyoto met kids

Bezoek een festival in Kyoto

Als culturele hoofdstad staat Kyoto bekend om de festivals. Gion Matsuri wordt al 1.100 jaar gevierd en trekt ruim een miljoen bezoekers. Er is een grote parade op 17 juli en op 24 juli wordt het feest nog eens dunnetjes herhaald. Op de avonden voor de parades zijn er in de belangrijkste straten van de stad gezellige avondfeesten. Overal staan dan stalletjes met eten en drinken en iedereen is feestelijk gekleed in yukata (zomerkimono). Die avondfeesten hadden wij gemist door onze uitstapjes in de regio van Kyoto, dus wilden we de parade op 17 juli zeker niet missen.

De parade bestaat uit versierde wagens van wel 25 meter hoog, een soort torens die met touwen worden voortgetrokken door de hoofdstraten van Kyoto. Die wagens zijn zo zwaar, dat er wel 30 tot 40 mannen nodig zijn om ze voort te trekken. Een hele krachttoer, daarom staan de wagens ook om de zoveel meter stil. Vooral in de bochten is het een hele kunst om de wagens vooruit te manoeuvreren, maar daardoor vallen er wel flinke gaten in de stoet. Soms zagen we de volgende wagen pas na een half uur in de verte verschijnen. En al zijn de wagens nog zo mooi versierd, voor kinderen duurt het wachten erg lang.

In ons hostel hoorden we achteraf dat we beter in de buurt van een tempel hadden kunnen gaan staan. Daar staan allemaal kleine kraampjes en eettentjes met lekkere snacks en souvenirs, zoals maskers en ballonen. Er zijn optredens en demonstraties van traditionele dansen. Dat lijkt me een stuk levendiger en interessanter om te bezoeken met kinderen.

Bezoek een festival in Kyoto

Gouden Paviljoen

Het Golden Pavillion (Kinkakuji) is een mooi plaatje, ik ben blij dat we het gezien hebben. Het paviljoen is van top tot teen bedekt met bladgoud, dat schittert in het zonlicht en magisch weerspiegelt in de vijver. Maar een mooie beleving met kinderen vonden we het eerlijk gezegd niet. Je streept een highlight van je lijstje, zo voelt het een beetje. Om 10 uur was het hier al gigantisch druk. In een grote mensenstroom schuifelden we langs de vijver en het paviljoen, vervolgens door de tuin naar een tempelcomplex en langzaam in de richting van de uitgang. De foto heeft een serene uitstraling, maar zo voelde dat niet helaas. Het ijsje uit de ijsautomaat bij de uitgang hadden onze kinderen wel verdiend!

Nog veel meer te bezoeken in Kyoto met kinderen

Onze kinderen genoten veel meer van het bezoek aan het Kyoto Imperial Park, een uitgestrekt park rondom het Keizerlijk Paleis. De tuin en de gebouwen zijn gratis te bezichtigen, maar je mag nergens naar binnen. Ga ook zeker even naar de speeltuin die in het noordelijke deel van de tuin ligt. Hier staan wat schommels, een zandbak, glijbaantje en klimtoestellen en er is voor je kinderen genoeg ruimte om rond te rennen.

Het Bamboebos en Monkey park in Arashiyama hebben we uit tijdgebrek niet bezocht, het festival kreeg voorrang bij ons. Het kleine bamboebos lijkt me zeker vroeg in de ochtend magisch om te bezoeken. Als het druk is (en dat is het meestal) is de beleving wat minder rustgevend en is het moeilijker om mooie plaatjes te schieten. In de buurt ligt nog een apenpark. Een flinke klim omhoog van een klein half uurtje, op sommige stukken best steil hoorde ik van andere ouders. Boven heb je een prachtig uitzicht op Kyoto en loop je tussen de loslopende aapjes. Wel opletten met kinderen, want die aapjes zijn niet bedoeld om te aaien.

Er is nog veel meer te zien en te doen voor kinderen. De Botanische Tuin met speeltuin, Kyoto Aquarium, Kyoto Zoo, het Kyoto Railway Museum, het Nijo-kasteel. Prachtige tuinen en parken. En nog heel, heel veel tempels natuurlijk! Ook in de omgeving van Kyoto is er genoeg moois te bezoeken met je kinderen, zoals de herten in Nara en de ninja’s in Iga-Ueno.

Tip! Ben je nu of binnen 3 maanden in Kyoto, check hier de acties van Klook. Hier zijn altijd kaartjes te koop met korting voor veel verschillende kindvriendelijk attracties. 

Fietsen in Kyoto

Veel toeristen verkennen Kyoto op de fiets. Ook al zijn er geen fietspaden, in Japan fietsen ze meestal op de stoep, zigzaggend om de voetgangers heen. Onze kinderen zijn groot genoeg om zelf te fietsen, maar zijn natuurlijk niet gewend om links te fietsen. Wij hebben er niet voor gekozen, maar beoordeel vooral zelf ter plaatse even of je het geschikt vindt om door de stad te fietsen met kinderen. Een fietstocht langs de rivier lijkt me bijvoorbeeld een goede optie met kinderen, dat is een heel breed pad waar geen auto’s rijden.

Kyoto verkennen met openbaar vervoer

Het metronetwerk is met twee lijnen vrij beperkt in Kyoto, dus de bus is ideaal als je niet te veel wilt lopen met je kinderen. Zo zie je ook nog eens wat van de stad. Soms moesten we even puzzelen aan welke kant van de weg we moesten staan, maar er is altijd iemand bij de halte die je wil helpen. De weg vragen doe je beter buiten de bus, want iedere buschauffeur wil stipt op tijd vertrekken. Ze helpen je graag hoor, maar je voelt dat je een belangrijk tijdschema in de war schopt. Zorg dus dat je vooraf weet of je in de juiste bus stapt. Instappen doe je trouwens achterin, niet bij de chauffeur. Bij de chauffeur stap je aan het einde van je rit uit en betaal je met je dagpas, Icoca-card of gepast geld. De namen van de haltes worden in de bus omgeroepen en op een beeldscherm getoond, ook in het Engels.

In die twee metrolijnen is het opvallend rustig vergeleken met de stroom mensen die zich in Tokio en Osaka ondergronds verplaatst. Alleen met een feestdag of festival is het in Kyoto erg druk in de metro. Er zijn verschillende passen te koop voor de metro, ook in combinatie met de bus. Wij kozen voor de tweedaagse pas voor metro én bus, deze kost omgerekend nog geen € 15,- voor een volwassene, voor kinderen betaal je de helft.

Er liggen ook zes treinlijnen in Kyoto: de JR-lijn en een aantal lokale maatschappijen. Een JR-pas heb je in Kyoto echt niet nodig, er zijn genoeg goedkopere alternatieven om je in de stad te verplaatsen. Voor dagtrips buiten Kyoto kan het wel voordeliger zijn.

Wij gebruikten de Japan Official Travel App om onze route met het openbaar vervoer te checken. Dankzij onze mobiele wifi waren we overal online, dat was erg makkelijk navigeren door de stad. De app toont meerdere opties, met de bus, metro, trein, met de taxi, zodat je reistijd en kosten met elkaar kunt vergelijken. Je krijgt ook je wandelroute te zien op een interactief kaartje.

Ook voor je vertrek naar Japan biedt de gratis Japan Official Travel App uitkomst om te berekenen welke JR-pas rendabel is voor je reisplannen. De JR-website laat namelijk alleen de mogelijkheden met de JR-treinen zien, terwijl er soms snellere en goedkopere alternatieven zijn via andere spoorwegmaatschappijen.

Kindvriendelijk overnachten in Kyoto

Wij kozen in Kyoto voor een hostel, zoals veel gezinnen die door Japan reizen. Dat leverde gezellige ontmoetingen op, ook voor onze kinderen. Wil je het traditionele Japan ervaren, overnacht dan zeker eens in een traditionele ryokan met je gezin. Meer tips lees je in ons blog kindvriendelijk hotels in Japan.

Hoe kom ik in Kyoto?

Kyoto heeft geen internationale luchthaven. Wij vlogen in 11u rechtstreeks naar Osaka en namen na een aantal dagen de JR-trein naar Kyoto. Heb je een JR-pas, dan is het een leuke ervaring om de Shinkansen te nemen. Neem net als de Japanners een bento-lunchbox mee voor onderweg, die zijn alleen op deze grote treinstations te koop. Heb je geen JR-pas, dan ben je op dit traject veel goedkoper uit als je een gewone JR-trein neemt. In reistijd scheelt het niet veel, in prijs wel: die is maar een kwart van een ticket voor de Shinkansen.

Vlieg je op Tokio, dan brengt de supersnelle Shinkansen je in 2 uur naar Kyoto, zo’n 500 kilometer verderop. Met de kosten van deze reis heb je een 7-daagse JR-pas er al bijna uit. Wil je een stoel reserveren, dan betaal je daar ter plekke extra kosten voor. Wij hebben dat niet gedaan, we hebben maar één keer meegemaakt dat de coupé voor niet-gereserveerde plaatsen in de Shinkansen bijna vol zat.

Lees ook onze complete route in Japan.

Bezoek een festival in Kyoto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top