Home / Reisinformatie / Azie / Japan / Osaka met kinderen, bezoek de 2e stad van Japan
baseball game in Osaka

Osaka met kinderen, bezoek de 2e stad van Japan

Heb je plannen om met je kinderen naar Japan te gaan? Plan dan zeker ook een paar dagen in Osaka, de tweede stad van Japan. Hier hangt een soortgelijke ‘vibe’ als in het (nog) grotere Tokio, maar Osaka is wat kleiner en overzichtelijker. En heeft kinderen ook echt wat leuks te bieden. Blogger Cindy startte hier haar rondreis met gezin door Japan en vertelt je wat er in Osaka allemaal te doen is met kinderen.

Osaka met kinderen 

Osaka ligt in de Kansai-area, ten zuidwesten van Kyoto. Ook al is het een miljoenenstad, Osaka voelt een beetje als Tokyo in het klein. Veel wolkenkrabbers, een uitgebreid metronetwerk waar het dag en nacht druk is, enorme malls, knipperende neonreclames, uitgestrekte parken en vermaak voor de kinderen in musea en attractieparken. En … lekker eten! Veel gezinnen slaan Osaka over als ze al in Tokio zijn geweest. Dat kan ik me op zich voorstellen, er zijn veel overeenkomsten tussen deze metropolen. Maar juist het feit dat Osaka wat kleiner is en minder highlights heeft om te bezoeken, vonden wij prettig aan het begin van onze reis met de kinderen. Tokyo is veel intenser en heftiger dan Osaka, zo ontdekten we aan het einde van onze reis. Maar vergis je niet, ook Osaka is druk en kan overweldigend zijn voor kleinere kinderen.

Osaka verkennen met locals

Wat is er nu leuker dan een stad verkennen met iemand die de stad op z’n duimpje kent? Via Kids Travel Japan kregen wij de kans om twee dagen op pad te gaan met een local. De eerste ontmoeting was met Noriko, een hele vriendelijke dame die ons een dag mee op pad nam naar Dōtonbori en Umeda. Ze legde de tradities en rituelen bij een tempelbezoek uit, liet ons lokale specialiteiten proeven, leerde onze kinderen origami vouwen en wist precies de leukste kinderwinkels te vinden in de enorme malls in Umeda. Daarna gingen we een dagje met Shusuke en zijn gezin naar KidsPlaza. Hun zoon Shuuto was net zo oud als onze zoon Niels en al verstonden ze elkaar niet, ze hadden de grootste lol samen. Zowel Noriko als Shusuke sprak trouwens goed Engels, ze hadden er echt plezier in om ons meer te vertellen over het leven in Japan en waren ook benieuwd naar het leven in Nederland.

Kids Travel Japan is een sympathiek initiatief van Caleb, een Amerikaan die is getrouwd met een Japanse en in Osaka woont. Hij geeft Engelse les aan Japanners en om hun Engels te verbeteren, regelt hij af en toe ontmoetingen tussen zijn studenten en buitenlandse gezinnen. Voor de Japanse studenten een leuke manier om Engels te oefenen en over andere culturen te leren, voor ons een buitenkansje om op een ongedwongen manier kennis te maken met de Japanse cultuur.

Je betaalt niets voor de bemiddeling, als tegenprestatie vraagt Kids Travel Japan je medewerking aan een video en promotie via Instagram. Ook zijn er aantal kennismakingsmomenten met het gezin van Caleb en met de studenten. Voor ons was dat best een beetje lastig plannen, stiekem nam dit allemaal meer tijd in beslag dan we vooraf hadden ingecalculeerd.

Osaka Castle met je kinderen

Japanse kastelen zijn prachtige verdedigingsbouwwerken, vaak gelegen in een mooie tuin met slotgracht eromheen. Dat geldt ook voor het mooie Osaka Castle. Helaas is dit niet het originele kasteel uit 1583, maar een reconstructie. Door de eeuwen heen is het meerdere keren verwoest door een oorlog, brand of blikseminslag en vervolgens steeds opnieuw opgebouwd. De huidige versie dateert uit het begin van de vorige eeuw en is nog steeds indrukwekkend te noemen. Zeker als je weet dat dit vroeger het grootste kasteel van Japan was. Binnenin het museum kun je een modern kunst museum bezoeken, maar onze kinderen beklommen liever de stadswal om te kijken ‘of de vijand er aankwam’. Die zagen ze niet, wel de indrukwekkende skyline van Osaka, een mooi contrast tussen oud en nieuw.

Het kasteel ligt in een mooi aangelegd park waar je lekker kunt wandelen of op een van de bankjes kunt picknicken. Je kunt hier ook met een bootje over de brede slotgracht varen. Voor kinderen is het niet echt een park dat uitnodigt om te rennen of spelen, iedereen loopt keurig over de paden en zitten doe je op de bankjes, niet op het gras. En regels zijn regels in Japan, dus ook onze kinderen hebben zich hier keurig aan gehouden. We hadden er vooraf alleen een ander beeld bij, dus dat was even schakelen.

Osaka Castle
Osaka Castle

Dōtonbori: te gek voor kinderen

Dōtonbori is een straat vol restaurantjes, arcade hallen en een aantal overdekte winkelcentra. Maar het is vooral een straat vol hysterische uithangborden, videoschermen en neonreclames. Je moet ervan houden natuurlijk, wij keken samen met onze kinderen onze ogen uit. Enorme krabben met bewegende poten, reusachtige kogelvissen, koeien, een strenge Japanse chefkok, imposante draken, je kunt het zo gek niet bedenken. Na zonsondergang (rond 19u) is alles verlicht en is het hier nog uitbundiger, want alles knippert er vrolijk op los.

Maak een selfie met die gekke uithangborden of met de Glico Running Man op de Ebisu-brug. Verbaas je over de gekste Kit-Kat smaken en het uitgebreide assortiment bij warenhuis Don Quixote (ook wel DonKi genoemd). Gelegen aan het water en te herkennen aan het gele reuzenrad en de enorme Japanner met pinguïn op de gevel. Kan niet missen!

Dōtonbori
Dōtonbori

Hozen-ji tempel met je kinderen

Via een overdekt winkelcentrum vol kattenafbeeldingen liepen we vanaf Dōtonbori naar Hozenji Yokocho. Te herkennen aan een poort met een oud houten bord dat is beschreven met sierlijke kaligrafieletters. Aan weerszijden van dit sfeervolle steegje vind je kleine restaurantjes en winkeltjes, het voelt alsof je even terug in de tijd stapt. Weer een zijstraatje in en daar sta je ineens voor MizukakeFudo, de Hozen-ji tempel. Een onverwachte oase van rust op maar een paar minuten van het uitbundige Dōtonbori. Prachtig!

De tempel is gratis te bezoeken en valt vooral op door de beeldengroep die bedekt is met zacht mos. De mensen die hier komen bidden, sprenkelen namelijk water over deze beelden om de zegen van Boeddha te krijgen voor zakelijke voorspoed en geluk in de liefde. Ook wij sprenkelen natuurlijk water over het standbeeld. Wij lieten hier ook de toekomst voorspellen voor de kinderen. Dat gaat als volgt. Je geeft een kleine donatie en krijgt dan een koker in handen waar allemaal bamboerietjes in zitten. Even schudden en dan valt er 1 bamboerietje uit de koker. Daar staat een nummer op, bij de beheerder van de tempel ruil je deze om voor een briefje met jouw voorspelling. In het Japans uiteraard. Met handen en voeten krijg je uitgelegd wat er staat. Bij een slechte voorspelling knoop je het papiertje met de voorspelling gewoon op een lijntje. En dan … begin je gewoon opnieuw!

Hozen-ji tempel
Hozen-ji tempel

Universal Studios Japan met je kinderen

Voor veel gezinnen is Universal Studios Japandé reden om naar Osaka te gaan. Harry Potter, de Minions, Jurassic World, achtbanen en andere attracties, hier hebben je kinderen gegarandeerd een geweldige dag! The Wizarding World of Harry Potter vind je wereldwijd maar in drie parken: in Osaka, Orlanda en Hollywood. Een buitenkansje voor de echte fans!

Na lang wikken en wegen hebben wij toch besloten om dit park over te slaan. In de zomer is het erg heet in Osaka (ruim 35 graden). Bij een eerder bezoek aan Hong Kong Disneyland merkten we het dat een pretpark met lange wachtrijen in die hitte geen pretje is, vaak is er namelijk weinig schaduw in zo’n park. Ook de hoge entreeprijs (€ 205 voor ons gezin met twee kinderen, prijs 2018), vonden we een flinke drempel. Omdat Osaka nog maar het begin was van onze reis, kozen we voor een budgetvriendelijk uitje in KidsPlaza.

Wist je dat je zo’n 3 maanden voor je bezoek vaak met korting online tickets kunt bestellen voor Universal Studios Japan via Klook. Hier zijn altijd kaartjes te koop met korting voor veel verschillende kindvriendelijk attracties. 

Dikke pret in KidsPlaza Osaka voor je kinderen

KidsPlaza Osaka was het eerste museum in Japan dat helemaal gewijd is aan educatie van kinderen. Klinkt saai? Nou nee. Bij KidsPlaza, gevestigd in een oude televisietoren, vinden ze namelijk dat kinderen het best leren als ze spelen en plezier maken. Daar waren onze kinderen het helemaal mee eens!

Verspreid over drie grote verdiepingen kunnen je kinderen zich vermaken met wetenschappelijke proefjes, verkleedpartijtjes, muziek, het journaal presenteren of een tekenfilm inspreken in een tv-studio, workshops koken of knutselen. Ze kunnen hun kleurplaat laten inscannen en zien hoe deze op een groot scherm tot leven wordt gewekt.

KidsPlaza Osaka

Voor Fleur (7)was Kids Street favoriet, waar kinderen een supermarkt of restaurantje runnen, als postbode werken, naar de kapper gaan of thuis koken en de was ophangen. Ze nam haar taakjes heel serieus en had de grootste lol met de andere kinderen. Toen Niels (9) alle wetenschappelijke proefjes had uitgeprobeerd, speelde hij tikkertje en verstoppertje in Kids Town. Dit is de kleurrijke toren die alle verdiepingen met elkaar verbindt; een fantastisch bouwwerk vol gangetjes, scheefgezakte muurtjes, een touwbrug, glijbaan, trappetjes, uitkijktorens en een klimmuur. Een ontwerp van de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser.

Dit museum is vooral leuk voor kinderen vanaf een jaar of 4, al is er ook goed aan de kleinere broertjes en zusjes gedacht. Er is een rustige, afgeschermde speelhoek en een leeshoekje, een speciale nursingroom om je baby te voeden en op ieder verdieping vind je verschoningsruimtes bij de nette toiletten. Je kunt zelfs gratis een buggy lenen, uiteraard op basis van beschikbaarheid. Trek zeker een halve dag uit voor een bezoek aan dit museum, wij bleven er uiteindelijk bijna de hele dag. Niet alleen ideaal op een regenachtige dag, ook op een hete zomerse dag, omdat het hier aangenaam koel is! Zijn je kinderen nog niet uitgespeeld, dan kunnen ze nog verder uitrazen in de speeltuin in het park achter KidsPlaza. Een heerlijk en betaalbaar dagje uit, wij waren met het hele gezin 4.400 yen kwijt, oftewel € 35,- (prijzen 2018).

KidsPlaza Osaka
KidsPlaza Osaka

Naar een baseball game in Osaka met je kinderen

Baseball is dé nationale sport in Japan. Het is erg leuk om een baseballwedstrijd te bezoeken met je kinderen. Zelfs als je, net als wij, het spel niet echt goed kent. Het is echt een hele happening, zeker als je een wedstrijd bezoekt van de HanshinTigers in Osaka. Misschien niet de sterkste ploeg uit de competitie, maar in Japan beroemd om de meest enthousiaste en trouwe fanbase. De sfeer in het stadion was inderdaad opperbest, het team werd massaal toegejuicht, er werd een mooi feestje gebouwd. Zelfs toen de thuisploeg verloor, bleef de sfeer goed. Na afloop van de wedstrijd liet iedereen het stadion netjes achter en stroomde het bomvolle stadion heel rustig in keurige rijen leeg.

De wedstrijd was best een lange zit, zeker voor de kinderen. Tijdens de wedstrijd kun je gewoon even met je kinderen naar de eetstalletjes en toiletten in de catacomben lopen als je wilt. Wel op tijd terug zijn voor het spektakel bij de zevende inning! Kaartjes boek je online vanuit Nederland, of in Osaka bij een automaat in een Lawson Store of Family Mart Store.

baseball game in Osaka
baseball game in Osaka

Osaka cuisine uitproberen met je kinderen

Osaka staat bekend om zijn lokale cuisine. Er is zelfs een uitdrukking voor: “Osaka no kuidaore”, wat zoiets betekent als: eten tot je erbij neervalt. Uiteraard met bijbehorende mascotte, de clowneske KuidaoreTaro. In Dōtonbori (waar anders) staat hij vrolijk te drummen voor NakazaCui-daore Building, een gebouw vol eettentjes, karaokebars en cafeetjes. Typische gerechten uit Osaka zijn: takoyakioko, nomiyaki en fugu. Fugu(kogelvis) is giftig als deze verkeerd is bereid, dat hebben we maar niet uitgeprobeerd, de andere specialiteiten uiteraard wel.

Takoyaki zijn een soort poffertjes met stukjes inktvis erin. Een lekker tussendoortje. Over de poffertjes komt takoyaki saus (een soort Worcestershire saus) en mayonaise, wat gedroogd zeewier en een soort gedroogde visvlokken. Die gaan bewegen door de hitte, dat ziet er heel grappig uit vonden onze kinderen. Pas op: de vulling is enorm heet, wel voorzichtig eten dus!

Okonomiyaki is een soort hartige pannenkoek, gevuld met witte kool, groente en noodles. Je zit rondom een hete bakplaat en krijgt een plastic schortje om. Een kok komt dit gerecht aan tafel bereiden op de bakplaat, alleen dat is al leuk met kinderen. Met een grote spatel verdeel je de okonomiyaki in stukjes en dan is het smullen geblazen. Er zijn verschillende varianten van de okonomiyaki, ieder met een eigen vulling.

Het aanbod in Osaka is natuurlijk veel uitgebreider, van sushi en het wereldberoemde Kobe beef tot ramen soep en fastfood.

Osaka cuisine
Osaka cuisine
Osaka cuisine

Nog zo veel meer te doen in Osaka met kinderen

In Osaka hoef je je geen moment te vervelen. Ga bijvoorbeeld met je kinderen naar Tempozan Harbor Village, een amusementsgebied met het indrukwekkende Tempozan reuzenrad en het beroemde Osaka Aquarium Kaiyukan, ook zeker een bezoekje waard. Het is een van de grootste ter wereld en staat vooral bekend om de zeldzame walvishaai die je hier kunt bezichtigen. Blogger Tikva bezocht het aquarium wel en het is echt de meest indrukwekkende ter wereld. Met naast de walvishaai ook een maanvis en meerdere manta rays. Hoewel het toch ook een dubbel gevoel geeft om deze prachtige dieren die normaal een hele oceaan hebben nu in een (weliswaar enorm) aquarium te zien.

oskaka aquarium

Met je kinderen reizen met het openbaar vervoer in Osaka

Het trein- en metronetwerk in Osaka is uitgebreid, maar zeker niet ingewikkeld als je vaker in een metropool geweest bent. Bestemmingen staan zowel in het Japans als in het Engels aangegeven, alles rijdt keurig op tijd en meerdere keren per uur. De metrostations zijn groot en drukbezocht, maar het is een georganiseerde chaos. Als mieren lopen de mensenstromen kriskras door elkaar heen, maar botsingen zijn er niet. Iedereen houdt continu rekening met elkaar. Op de perrons staan de reizigers netjes in rijen te wachten tot de metro of trein komt, zetten dan een stap opzij en laten eerst iedereen uitstappen. Dan stappen ze rustig in. En iedereen houdt zich aan al die regels, daardoor is het heel prettig reizen met kinderen.

Reis je met kleine kinderen naar Osaka? Dan is het goed om te weten dat er in de metro of trein speciale zitplekken zijn voor ouders met kleine kinderen. Die zitplekken zijn ook voor invaliden en ouderen en iedereen staat keurig voor je op, regel is regel. Ik heb genoeg Japanse gezinnen met buggy zien reizen, dat is te doen. Of het echt handig is, vraag ik me af. Zeker in topdrukte lijkt het me niet zo fijn voor je kleintje en bovendien loop je behoorlijk in de weg in de stroom mensen. Een rugdrager lijkt mij dan praktischer.

Een handige app als je met het openbaar vervoer reist, is de Japan Official Travel App. Naast toeristische informatie over bezienswaardigheden en openingstijden vind je hierin ook een routeplanner voor het openbaar vervoer. Je krijgt meerdere opties te zien, zodat je reistijd en kosten met elkaar kunt vergelijken. Ideaal!

Het gebruik van het metro- en treinennetwerk vond ik heel overzichtelijk. Maar welk kaartje of welke dagpas slim is om aan te schaffen, dat vond ik nog best ingewikkeld. Wil je Osaka verkennen met je kinderen, dan heb je de keuze uit de metro, treinen, bussen en de JR-lijn.

Er zijn verschillende soorten dagpassen en tweedaagse passen in omloop voor korting op je reis en op allerlei bezienswaardigheden, zoals Osaka Castle. Het is even puzzelen welke het best past bij jullie reisplannen, let in elk geval goed op voor welke vervoersmiddelen de kaart allemaal geldig is. Zeker omdat je voor de JR-Loopline weer een apart ticket nodig hebt of een duurdere variant van de dagpas. Een los kaartje kost 180 tot 370 yen, afhankelijk van de reisafstand. Kinderen van 6 tot 11 jaar reizen voor half geld, jongere kinderen reizen gratis.

Een JR-pass heb je niet nodig in Osaka, kostentechnisch is het interessanter om de JR-pass in te zetten voor de grote reisafstanden tussen de steden. Wij kozen uiteindelijk de ene dag voor losse tickets en een andere dag voor de One-day pass van 850 yen (430 yen voor kinderen).

Een handig betaalmiddel in alle soorten openbaar vervoer is de Icoca-card. Deze is via een automaat te koop op vrijwel ieder station en is een soort ov-chipkaart waar je saldo op zet om vervolgens je dagpas of losse tickets mee te betalen. Met deze chipkaart check je steeds in en uit bij de toegangspoortjes, een stuk handiger dan de kleine metrotickets.Je kunt er ook in supermarkten mee betalen of bij de kleine supermarkten. De Icoca-card kun je in heel Japan gebruiken, echt heel handig. Want pinbetalingen zijn niet gebruikelijk in Japan, bijna alles moet je contant betalen.

Kindvriendelijk overnachten in Osaka

In Osaka vind je hotels in alle prijsklassen. Wij verbleven in Raku Hostel Osaka, een klein hostel op een paar minuten lopen van het station Sakuranomiya op de Osaka-loopline. We hadden nog niet eerder in een hostel geslapen met onze kinderen, maar dit verblijf is ons uitstekend bevallen. We hadden een ruime kamer met twee stapelbedden en genoeg ruimte voor onze tassen. Het was er erg schoon, ook in de gedeelde douches en toiletten. En om 23 uur is het er verplicht stil, ook fijn.

In Japan overnachten gezinnen vaker in hostels, waardoor de kans groot is dat je ’s avonds met een ander gezin gezellig aan de keukentafel een spelletje zit te spelen. Wij vonden het een hele leuke ervaring!

Osaka_hostel_Raku_Osaka_Japan_kindvriendelijk
Osaka_hostel_Raku_Osaka_Japan_kindvriendelijk

Hoe kom je in Osaka?

Wij vlogen met een rechtstreekse vlucht van KLM in 11 uur van Amsterdam naar Osaka. Kansai International Airport ligt zo’n 50 kilometer buiten Osaka, daarna reis je met de trein in ongeveer 30 minuten naar het centrum van Osaka. Op het treinstation kun je ook een Icoca + Harukakaart kopen waarmee je met korting naar Osaka reist.

Per kaart betaal je 500 yen borg (€ 4,-). Deze krijg je alleen terug als je deIcoca-kaart inlevert op een station in de regio JR-West (Osaka, Kyoto, Kobe, Nara). Tokyo heeft weer een eigen kaart, bijvoorbeeld Suica of Pasmo. Ook deze is in heel Japan te gebruiken, maar de borg krijg je alleen in Tokyo terug.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top