Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / Karimunjawa eilanden, een paradijs voor de kust van Java

Karimunjawa eilanden, een paradijs voor de kust van Java

De Karimunjawa eilanden waren een absoluut hoogtepunt van onze rondreis door Indonesië. Prachtige stranden, rustig, mooi snorkelen en een vriendelijke bevolking. Je krijgt hier ook echt het gevoel iets bijzonders ontdekt te hebben, voordat het bekend is bij de grote groepen toeristen.

Vaak wordt er gezegd dat Java geen mooie stranden heeft of dat een reis hier vooral uit grote steden bestaat. Karimunjawa laat zien dat het ook anders kan. De eilanden liggen ten noorden van Java en je komt er vanuit Jepara of vanuit Semarang, twee bestemmingen die meestal niet opgenomen worden in een route door Indonesië. Ga ja naar Java met kinderen en heb je wat ruimte in je reisschema? Dan kan ik Karimunjawa alleen maar van harte aanbevelen.

Reis je vanuit Jepara, lees dan ook ons blog: wat te doen in Jepara.

Hoe kom je op Karimunjawa?

De Karimunjawa archipel bestaat uit een ongeveer dertig eilanden. Hiervan zijn er maar twee die echt permanente bewoning en faciliteiten hebben, namelijk Pulau Karimunjawa en Pulau Kemujan. Het grootste eiland met de meeste faciliteiten is Pulau Karimunjawa. Om de verwarring nog groter te maken, heet het grootste dorpje op het eiland ook Karimunjawa.

Karimunjawa

Veel websites schrijven dat dit het enige dorpje op het eiland is, maar ook in het noorden van het eiland is nog een cluster van woningen met winkeltjes en een school met de naam Bugis village. De meeste faciliteiten en accommodaties vind je echter in het dorp Karimunjawa en dit is ook waar de boot aankomt. Er zijn twee opties om naar de Karimunjawa eilanden te reizen: met de boot of met het vliegtuig.

Karimunjawa

Je hebt de keuze uit de fast boat of de slow boat. Nou ja, een echte keuze is het niet, want er zijn veel dagen dat slechts een van beide boten gaat. Er zijn ook dagen dat er helemaal geen boot van of naar het eiland vertrekt. Dit is mede afhankelijk van de periode van het jaar, in het regenseizoen is de zee ruiger en komen er minder toeristen. Onze zomervakantie valt gelukkig in het droge seizoen.

Aangezien er op het eiland vooral Indonesische toeristen komen, is het in het weekend drukker dan doordeweeks. Dat betekent ook dat er op vrijdag en zaterdag zeker boten naar het eiland gaan en je op zaterdag en zondag ook weer kunt vertrekken. Op sommige van deze dagen gaat zelfs zowel de slow boat als de fast boat. Op de andere dagen is het een beetje afwachten. Ik vond de Facebookgroep Karimunjawa ideaal, omdat daar elke maand het schema geplaatst wordt. Ook veranderen de vertrektijden nog wel eens last-minute, bijvoorbeeld waarbij de fast boat opeens om 11:00 uur gaat in plaats van om 9:00 uur. Beide boten vertrekken uit Jepara.

Omdat de boten in principe in de ochtend vertrekken, kun je de nacht van tevoren het beste in Jepara overnachten. Wij sliepen bij the Gecko Inn Town, een net guesthouse waar ze ook een extra bed kunnen plaatsen of waar je twee kamers naast elkaar kunt huren. Vanaf daar liepen we in een kwartier naar de haven.

Karimunjawa

Op de heenweg hadden we alleen de keuze uit de slow boat. Hoewel deze volgens het officiële schema om 7:00 uur zou vertrekken en om 11:30 zou aankomen, deden we er in de praktijk een stuk langer over. Ons guesthouse adviseerde ons er om 5:45 uur te zijn en toen was het al druk. Gelukkig konden we nog kaartjes kopen voor de first class. Eerst moesten alle reisbewijzen gecontroleerd worden, daarna konden we een kaartje gaan kopen. Een bemoeilijkende factor is dat je niet met cash geld kunt betalen, maar alleen met een van de transportkaarten die ze op Java gebruiken. Die hadden we natuurlijk niet, dus moesten we eerst zo’n kaart kopen met het correcte bedrag erop. Daarna moet ook nog een of andere belasting betaald worden (wat wel cash kan). We moesten dus op vier verschillende plekken in de rij staan. Als je met meerdere mensen bent, is het handig om op te splitsen zodat je wat sneller bent.

We spraken ook een ander gezin die via hun hotel op Karimunjawa kaartje had gekocht. Je betaalt wat extra, maar dan kun je wel langer uitslapen.

Ferry karimunjawa

Reken eerder op 5,5 à 6 uur dan op de 4,5 uur die in het schema staat voor de slow boat. De slow boat is misselijkmakend. First class is een stuk beter te doen omdat je hier airco hebt. Desondanks kon een groot deel van onze medepassagiers hun eten niet binnen houden. Bij ons ging het goed, maar onze dochter wilde heel eigenwijs een koekje. Daar heeft ze kort plezier van gehad. Neem zakjes mee en als je al weet dat je gevoelig bent voor zeeziekte, neem dan preventief een pilletje. Eventueel kun je ook nog op het dek gaan zitten, maar de ruimte, zeker in de schaduw, is daar beperkt. Heb je een ijzeren maag? Op het dek kun je ook wat drinken of snacks kopen. De first class heeft eigen toiletten.

Op de terugweg konden we wel kiezen voor de duurdere fast boat. Deze keer hadden we een second class ticket. We waren daarin een uitzondering, want bijna alle westerlingen zaten in de first class. We vonden de second class op de fast boat ook prima te doen, al is de beenruimte beperkt. Ook op deze boot hadden enkele mensen last van zeeziekte, maar wel echt een stuk minder dan op de slow boat. Deze boot zou er twee uur over moeten doen, maar ook hier waren we langer onderweg. Reken eerder op 2,5 uur.

Vanaf de haven op Karimunjawa kun je naar de meeste guesthouses lopen. Wanneer dit niet kan, vraag dan je guesthouse of hotel om je op te halen. Er zijn geen taxi’s op het eiland.

Karimunjawa

Tenslotte kun je ook nog vliegen naar de Karimunjawa eilanden. Er gaan meerdere keren per week vluchten vanuit Semarang, die doen er 40 minuten over. De landingsbaan op Karimunjawa is maar kort en het gaat dan ook om een klein vliegtuigje. Als gast van het luxe Kura Kura resort kun je zo’n vlucht boeken. Het resort zelf ligt op Menjawakan eiland met een dependance op Krakal eiland. Beide zijn dus privé-eilanden die exclusief toegankelijk zijn voor resort gasten.

Wat te doen op Karimunjawa eiland?

Karimunjawa is vooral een eiland om te relaxen en te genieten met je voetjes in het zand. Als jeKarimunjawa met kinderen bezoekt, zoals wij deden, moet je ook zeker gaan snorkelen. Je kunt hier hartstikke mooie vissen zien. Ook de nachtmarkt vond onze dochter hartstikke leuk. We hadden in eerste instantie vier nachten op het eiland gepland, waardoor we dan 3,5 dag zouden hebben. Doordat onze vlucht naar Indonesië niet ging en we pas later aankwamen, is dit uiteindelijk een dag minder geworden. In die 2,5 dag hebben we alsnog alles gedaan wat we wilden doen, maar een dagje extra om gewoon te niksen was ook wel lekker geweest. Heel veel langer zou ik ook niet op het eiland verblijven, tenzij je meerdere dagen wil gaan duiken.

Karimunjawa

De stranden van Karimunjawa

Karimunjawa heeft prachtige stranden, maar je moet er wel wat moeite voor doen. Het is dus niet zoals bij de Gili’s, Koh Rong of de Perhentians dat je zo van je huisje naar een fantastisch wit strand loopt. Je hebt hier echt een scooter nodig. Wat dan ook direct een nadeel kan zijn voor een bezoek aan Karimunjawa met kinderen. Wil je niet zelf rijden, dan is dit niet de bestemming voor jullie gezin.

Karimunjawa

We vroegen ons guesthouse om tips en besteedden de meeste tijd op drie verschillende stranden. De eerste middag gingen we naar Bobby Beach, gelegen aan de oostkant van het eiland aan een weg die verderop doodloopt. Je betaalt (net als op de meeste andere stranden hier) een klein bedrag en daarvoor krijg je dan een fijn schoongemaakt strand met enkele faciliteiten, zoals de schommels die hier in de bomen hangen. Ook kun je bij een van de warungs op het strandje wat te drinken of een simpele maaltijd kopen.

Karimunjawa

Voor de kust van Bobby’s Beach ligt een groot koraalrif. Het water loopt hier extreem langzaam af. Eerst kom je langs grote zeegrasvelden en dood koraal. Voor het echt mooie gezonde koraal moet je dus wel een eind zwemmen en aan de linkerkant van het strand zijn. Wij vonden dit een heel fijn rustig bounty strandje met mooie palmbomen. De weg ernaartoe is ook goed en je hoeft maar over een hoge heuvel te rijden. Tussen Bobby’s Beach en het dorpje ligt ook nog Pancuran beach.

Karimunjawa

We hebben het niet zelf gedaan, maar kregen een tip van een ander gezin: vanaf Bobby’s Beach kun je ook een bootje van een visser charteren. Voor 100.000 rupiah wordt je dan in een klein bootje naar Pantai Kanjen gevaren. Er is geen weg naar deze locatie. Op dit strand in het beschermde gedeelte van het eiland worden schildpadden uitgebroed en daarna weer uitgezet. Als je in de juiste periode van het jaar bent, kun je de jonge schildpadjes zien of wellicht zelf een paar loslaten.

Karimunjawa

We gingen een hele dag met de scooter op pad en reden helemaal naar het noorden. We kwamen ook langs diverse stranden, Barracuda Beach is aardig, maar smal en er liggen veel boten. We rijden zelf naar Pantai Annora. Je kunt er lastig komen, vooral het laatste stuk is een smal paadje. We parkeren de scooter en zien dan al een prachtig bounty strandje liggen. Ook hier zijn enkele schommels en er is een warung met, toen wij er waren, een heel beperkt aanbod. We hadden dit prachtige plekje de hele tijd dat we hier waren helemaal voor onszelf. Natuurlijk namen we ook een kijkje onder water, maar het snorkelen hier vonden we minder dan bij de twee andere stranden.

Karimunjawa

Tenslotte gingen we naar Sunset Beach, eigenlijk een cluster van drie strandjes: Sunset Beach, Topeng Beach en Tanjung Gelam. Dit is ook direct het meest toeristische strand van Karimunjawa eiland. Je betaalt hier net wat meer entree, maar er zijn ook meer faciliteiten, zoals zitzakken, tafeltjes en zelfs parasols. Vanuit de beachbar schalt een muziekje over het strand en je kunt hier naast een koude Bintang ook een lekkere zoete fruit smoothie krijgen. Ook het etensaanbod is uitgebreider dan op de andere stranden.

Karimunjawa

Neem je snorkelspullen maar mee, want ook vanaf dit strand kan je erg mooi snorkelen. Daarnaast kun je vanuit deze hoek van het eiland de zonsondergang goed zien. Omdat we niet in het donker terug wilden rijden, zijn we zelf niet tot de zonsondergang gebleven.

Snorkelen of duiken op Karimunjawa

Omdat we beiden een duikbrevet hebben, wilden we natuurlijk graag duiken rondom de Karimunjawa eilanden. We wisten alleen niet helemaal hoe we dat met onze dochter moesten doen. We vragen wederom ons guesthouse om een tip. Hij zegt dat veel bureautjes in het dorp een padi-sticker hebben, maar dat ze uiteindelijk allemaal uitkomen bij Salma Dive Shop.

Karimunjawa

We lopen erheen, maar de shop is dicht. Iemand belt Salma op en die blijkt in Jakarta te zijn. Hij kan wel een duikmaster voor ons regelen morgen, maar die echter niet zo goed Engels. Volgens hem is het geen probleem als onze dochter gewoon mee gaat op de boot. De kapitein zal dan wel een oogje in het zeil houden. We vragen het haar en ze ziet het wel zitten. We beloven haar dat als ze er toch anders over denkt een van ons dan bij haar blijft.

Karimunjawa

De volgende ochtend staat de divemaster klaar. We passen wat spullen en vertrekken met de auto naar de haven waar een boot klaar ligt. Onze divemaster kan inderdaad niet zo goed Engels, maar voor ons is het prima. Ik moet ook eerlijk zeggen dat zowel de wetsuits, de BCD’s en de ademautomaat behoorlijk oud zijn en kleine gebreken hebben. Dat mijn slang op de aansluiting een beetje lucht lekt, is voor mij geen issue. Ik kan me voorstellen dat je hier als minder ervaren duiker toch wat zenuwachtig van wordt.

Karimunjawa

Later krijgen we nog de tip dat er op het eiland nog wel een tweede duikschool zit. Kemujan Divers, die ook betere materialen heeft en meer Engelsprekende divemasters. Het nadeel is alleen wel dat de duikschool in het noorden van het eiland zit en dus niet in het dorpje Karimunjawa. Ze kunnen alleen vast transport regelen.

Karimunjawa

De twee duiken die we maken zijn mooi. Het zicht is goed en we zien veel mooie waaiers en er is genoeg afwisseling onder water. Het is alleen niet zo spectaculair als we gehoopt hadden voor een plek als dit waar weinig duikers komen. Later duiken we op Bali nog bij Pemuteran en ik vond het daar persoonlijk beter. We duiken op Karimunjawa eerst bij Menjangan island dive site, hier ligt een klein houten schip dat met een lading dakpannen is gezonken, daarna gaan we naar een andere duiksite genaamd Gosong Cemara.

Karimunjawa

Gosong Cemara is een gezonken atoll en hier komen ook veel snorkelboten. Op de eerste plek zijn we echt helemaal in ons eentje in de zee, maar op de tweede plek zijn meer mensen aan het snorkelen. Tussendoor hebben we een pauze op het kleine onbewoonde eiland Pulau Cemara Besar. Hier is het water ook echt superblauw en helder. Boek je een snorkeltour op Karimunjawa, dan is de kans groot dat je ook hierheen gaat. Er is een warung op het eiland waar je wat eten kunt kopen. Veel snorkelboten stoppen hier ook om te barbecueën.

Het binnenland verkennen met een scooter

Wanneer je met de scooter op pad gaat, zijn er ook in het binnenland nog een aantal plekken waar je kunt stoppen. Bezoek bijvoorbeeld Bukit Love, een uitkijkpunt met restaurant waar je Instagram foto’s kunt maken.

Karimunjawa

We zien op de kaart dat er midden op het eiland een tempel ligt met een waterval met de naam Nyamplungan. Het blijkt een soort heiligdom met een graf. Er is wel een plek om je voeten te wassen, dus het zal zeker een heilige plek zijn, maar er is weinig te zien. Ook de waterval is niet meer dan een stroompje. Bovendien is de weg er naartoe echt heel steil en moeten we het laatste stuk traplopen.

Karimunjawa

Leuker vinden we restaurant The Happinezz Ricefields Karimunjawa, op het smalste stuk van het eiland gelegen in een aantal hele mooie rijstvelden. Er is ook een verhoogd pad aangelegd zodat je een stukje kunt wandelen tussen de rijstvelden. Het eten en drinken is hier ook prima en je zit op zitzakken op de houten vloer of aan hoge tafels. Een prima lunchstop tijdens je rondreis over het eiland.

Karimunjawa

Tenslotte kun je nog een wandeling maken door de mangrove. Als westerse toerist moet je hier echter 150.000 rupiah betalen, wat omgerekend ongeveer 10 euro is. Dat vonden wij een beetje te veel, maar als je nog nooit mangrove hebt gezien, is het misschien wel interessant.

Eten (bij de nightmarkt) op Karimunjawa

Er zijn in het dorpje Karimunjawa best veel leuke restaurantjes, hoewel de meesten alleen in de avond open zijn en niet in de middag. Op basis van de grootte van het eiland vonden we in ieder geval meer eetopties dan we verwacht hadden. Wel is het zo dat het overal best wel rustig was.

Karimunjawa

Het leukste om te eten vonden we de nightmarkt. Die is er elke avond, maar in het weekend wel aanzienlijk groter dan op een doordeweekse dag, zeker als er die dag ook alleen maar boten vertrokken zijn en niet aangekomen. De nightmarkt vind je op het grote grasveld in het dorp. Op het grasveld worden plastic doeken neergelegd met lange tafeltjes. Kies gewoon een plekje uit.

Karimunjawa

Langs de rand van het grasveld staan lokale dames die vers gevangen vis verkopen. Kies je vis en die wordt ter plekke klaar gemaakt op de barbecueën en met rijst en een een komkommertje geserveerd. Weer andere dames verkopen drankjes. Mocht je vegetarisch zijn of geen vis willen eten, dan was er ook nog een dame waar je nasi goreng en wat andere gerechten kon krijgen.

Kindvriendelijke accommodatie op Karimunjawa

Op zoek naar een leuk kindvriendelijk hotel op Karimujawa? Wij sliepen bij Ayu Hotel Karimunjawa, waar we helemaal blij mee waren. Ze hebben hier bungalows, onder andere eentje voor drie personen, maar je kunt ook twee naast elkaar gelegen bungalows krijgen die via het balkon verbonden zijn. Het is een kleinschalige accommodatie met een mooie groen tuin. De eigenaren wonen er zelf ook, hebben kinderen, denken mee en zijn hartstikke vriendelijk. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Er is alleen geen zwembad, maar dat hebben we ook niet gemist.

Karimunjawa

Een populair hotel met zwembad is The Happinezz Hills Hotel. We spraken verschillende gezinnen die hier sliepen en het een fijne plek vonden. Met als extra pluspunt dat ze ook boottickets voor je kunnen regelen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Karimunjawa

Een andere plek met familiekamers en een zwembad is Deepsky villa. Je zit hier net iets buiten het dorp waardoor het rustiger is (alhoewel het dorp ook echt wel rustig is) en de eigenaar is Nederlands. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Lees ook onze andere blogs over Indonesië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top