Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / Wat te doen in Jepara, behalve de boot naar Karimunjawa

Wat te doen in Jepara, behalve de boot naar Karimunjawa

Jepara is een stad in het noorden van Java. De belangrijkste reden om hier te komen, is om de boot te nemen naar de Karimunjawa eilanden. Omdat die boten in de ochtend vertrekken, is de kans echter groot dat je een nachtje in Jepara moet blijven. Je bent vast benieuwd wat er dan in Jepara met kinderen te doen is, indien je een halve dag of misschien wel langer in Jepara te besteden hebt.

Lees ook ons blog over de Karimunjawa eilanden.

Kura Kura ocean park

Het lastige van Jepara is dat er geen taxi’s rijden, dus je moet al snel veel lopen. Ook via Grab of Go-jek zagen we hier geen auto’s. Wel kwamen we diverse fiets riksja’s tegen. Eventueel kan je hotel wel een privé auto voor je regelen of wellicht een scooter aan je verhuren.

Wij sliepen in Jepara bij The Gecko Inn Town, een prima betaalbare en nette optie met ruime kamers en airco. Je kunt twee kamers naast elkaar nemen of met een kind kan er een bed bijgeplaatst worden. Er is ook een restaurant. Vanaf hier is het een half uurtje lopen naar de haven. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Homestay Premium 45 is een andere optie in dezelfde omgeving. Een andere optie met familiekamers en wat meer luxe, zoals een zwembad, is Joglo Jawa Jepara. Vanaf hier is het echter wel te ver lopen naar de haven. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Er zijn nog wel meer hotels in Jepara, maar de meeste hebben slechte reviews, aangezien de meeste mensen ook maar een nachtje blijven. Buiten de stad heb je nog wel wat meer opties.

Gecko inn
Gecko inn

Wat te doen in Jepara?

Kura Kura Ocean Park en aquarium Jepara

Wanneer je Jepara met kinderen bezoekt en je hebt maar één middag, dan zou ik je aanraden naar Kura Kura Ocean Park te lopen. Ook als je geen kinderen hebt, is dit best een leuke plek. Het is bovendien op loopafstand van het centrum en naast de bootterminal. Dus ook handig als je alvast een kaartje richting Karimunjawa wil kopen. Hoewel dit alleen kan als de terminal open is, wat niet elke dag het geval is.

aquarium Jepara

Vanaf ons hotel, The Gecho Inn Town, was het zo’n half uur lopen, waarbij we deels door de stad liepen, maar ook een stuk langs de garnalen kwekerijen die ze hier veel hebben.

aquarium Jepara

Het Kura Kura Ocean Park is helaas door gebrek aan onderhoud en aan toeristen in de corona periode niet meer zo bruisend als het ooit geweest moet zijn. Binnen het grote terrein vind je winkeltjes, restaurantjes en kermisachtige attracties. Zo kun je op een mini elektrische scooter een rondje rijden of spelen in de speeltuin. De verkopers vonden wij helemaal niet opdringerig en het is dan ook een prima plek om een hapje te eten. Zeker ook omdat er in Jepara zelf niet echt bijzondere restaurantjes zijn. De meeste mensen eten hier bij hun hotel.

Kura Kura ocean park

Het meest opvallende bouwwerk is een enorme schildpad. Niet echt natuurlijk, maar van beton. Wel aardig om binnen te kijken en het is goedkoop. In dit gebouw zitten een aquarium en een science museum. Helaas is bij die laatste bijna alles stuk. Het aquarium gedeelte is wel netjes onderhouden met een tunnel met diverse vissen en ook een schildpad. Een klein voorproefje op wat je hopelijk op Karimunjawa in het echt gaat zien.

aquarium Jepara

Bentang VOC fort

Een andere bezienswaardigheid in Jepara is het oude VOC fort. Het fort van Jepara ligt op een kleine heuvel. Dit was vroeger natuurlijk een strategische locatie. Er zijn nog enkele muren van het fort te zien. Verder is er een uitkijktoren. Rondom het oude fort is nu een groene tuin. Dit maakt het ook een fijne plek om de drukte en warmte van de stad even te ontvluchten.

Kartini museum

Tenslotte zou je nog een bezoekje kunnen brengen aan het Kartini Museum in Jepara. Dit museum is gewijd aan R.A. Kartini. Ze is een Javaanse aristocrate en voorvechtster van vrouwenrechten die de regels van de traditie overtrad om hetzelfde recht te krijgen als een man. Ze kwam op voor het recht van vrouwen om onderwijs te volgen en een beter leven te krijgen. In het museum kun je onder andere foto’s van haar bekijken en meubels en andere gebruiksvoorwerpen. Ook leer je meer over het leven van deze dame.

Jepara garnalen

Wat te doen rondom Jepara?

Heb je meer dan een (halve) dag in Jepara, dan zou ik je aanraden om te kiezen voor een hotel buiten de stad. Hier heb je namelijk wel een aantal redelijk mooie stranden. Ten noorden van Jepara zit aan het witte strand van Bandengan bijvoorbeeld het goed beoordeelde Coconut Lodge Resort met een zwembad. Ze verhuren hier ook kajaks om een mooie tocht mee te maken. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Vanaf het strand van Bandengan kun je met een bootje naar Long Island varen. Dit is een klein eiland met witte stranden, een wandelpad en kraampjes die eten verkopen. Je kunt een fiets huren om mee rond het eiland te fietsen of huur een snorkel om het leven onderwater te ontdekken. Ook vanuit de haven in Jepara gaan er regelmatig bootjes naar Long Island. Boten gaan als ze vol zijn of eerder, als je meer wil betalen.

Jepara Boten

Je kunt ook een dagje doorbrengen in Jepara Ourland Park. Dit is een groot waterpark ten noorden van Jepara. In het weekend is het drukker en betaal je meer, doordeweeks is het vaak erg rustig, behalve tijdens de Indonesische schoolvakanties. Ook dit waterpark heeft helaas te leiden aan gebrek aan onderhoud, wellicht wordt dat weer beter nu er weer meer toeristen komen.

Jepara strand

Ook ten zuiden van Jepara zijn er enkele stranden. Hier is het drukker met restaurantjes en kleinschalige hotels en vakantiehuizen aan het strand. Een goede optie hier is bijvoorbeeld Jepara Marina Beach Bungalows. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Transport van en naar Jepara

Als je naar Jepara gaat, is de kans groot dat je vanuit Semarang komt en daar ook weer terug naartoe gaat. Hoewel het ook een optie is om tot Kudus te reizen en daar dan te wachten op een bus naar Surabaya. Aangezien de trein vanaf Semarang naar Surabaya een stuk sneller is, zou ik dat echter niet aanraden. Vanuit Semarang gaan er bussen van en naar Jepara. De terminal van Jepara ligt in het centrum op een kleine 2 kilometer van de haven en ongeveer tien minuten lopen vanaf diverse hotels.

Jepara

Wij hebben uiteindelijk zowel heen als terug gekozen voor een privé taxi. Buiten het treinstation van Semarang werd ons een taxi aangeboden voor 325.000 rupiah. In een ruime twee uur bracht die ons van het treinstation naar ons hotel in Jepara. Een stuk sneller dan eerst weer van de trein naar het busstation en dan in Jepara weer van het busstation naar het hotel. Terug konden we niet direct een taxi vinden. Veel toeristen die we spraken, hadden hun transport ook al vooraf laten regelen door een hotel en werden in de haven opgewacht.

Jepara aquarium

We hadden net twee fietsriksja’s geregeld om dan maar naar het busstation te gaan, toen ik buiten het haventerrein werd aangesproken. Buiten het terrein (zo’n 5 minuten lopen) staan wel privé auto’s die zichzelf als taxi verhuren. We betaalden nu wel wat meer, namelijk 400.000. Door de vele files waren we uiteindelijk bijna vier uur onderweg naar het hotel in Semarang, waar we een nachtje sliepen voordat we de trein namen naar Surabaya.

In mijn eerdere planning had ik bedacht dat we wel direct nadat we van de boot kwamen naar Semarang hadden kunnen reizen en door naar Surabaya. Op basis van de gegeven tijden had dat ook best gekund en zouden we dan tussen 13:00-14:00 uur in Semarang moeten zijn. De boot vanuit Karimunjawa vertrok echter al later en deed er ook langer over en door de vele files waren we nog veel langer onderweg. De trein van 15:35 hadden we net niet gehaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top