Er zijn ontzettend veel kastelen in Luxemburg, maar ken je de 7 kastelen route al? Dit is een route van 27 kilometer van Koerich naar Mersch. Het gebied is net iets te heuvelachtig om met kinderen met de fiets te rijden. Daarom reden we de 7 kastelenroute met de auto. Ga je onderweg lekker lunchen, bezoek je de diverse kastelen en maak je ook gebruik van de verschillende wandelmogelijkheden? Dan kun je voor de route een dag uittrekken. Wil je alleen de kastelen zien en meer niet, dan is een halve dag voldoende.
Wij rijden de route door de vallei van de zeven kastelen van Koerich naar Mersch, maar je kunt natuurlijk ook andersom starten. Met uitzondering van de kasteeltuinen van Ansembourg is geen enkel kasteel echt een attractie op zichzelf. Het gaat vooral om de mooie route langs de kleine dorpjes en veel natuur in de regio Guttland.
7 kastelenroute Luxemburg
Kasteelruïne van Koerich
Onze eerste stop is bij de Kasteelruïne van Koerich. Deze is gerenoveerd en dankzij de metalen trappen is ook de oude toren nu weer toegankelijk. Er worden hier ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Wij vonden de kelders het meeste interessant, omdat die nog vrijwel intact zijn. Ook zien we heel veel vogels met nestjes in de oude kasteelmuren.
Septfontaines
Onze volgende stop in de vallei van de zeven kastelen is in Septfontaines. Een pittoresk dorpje met gekleurde huizen en een kerkje. We parkeren de auto en lopen dan naar de boven het dorp gelegen Burg Simmern. Dit kasteel is privébezit en daarom niet te bezoeken. Het ziet er vervallen uit. De autoweg naar wat ooit de parkeergarage was, ligt nu vol met boomstammen. Mijn fantasie neemt een loopje. Van wie zou dit 12e-eeuws kasteel eigenlijk zijn en waarom doen ze er niks mee?
Ansembourg
We vervolgen de route die steeds mooier groen wordt. Kleine beekjes, grazende koeien.. Dit is het echt het plattenland van Luxemburg.
In Ansembourg zijn twee kastelen. Oud Ansembourg is privébezit en ook echt niet toegankelijk. We proberen het nog, maar bij de oprijlaan staan duidelijke borden. We zijn niet welkom. Alleen wanneer je (schrik niet) minimaal 1000 euro per nacht wil betalen, ben je welkom in de Airbnb die nu in een deel van het kasteel zit. De rest wordt bewoond door de graaf en zijn familie.
Kasteel Nieuw Ansembourg is wel te bezichtigen. Tenminste, de tuinen van dit paleisje. De tuinen zijn duidelijk geïnspireerd op Franse siertuinen. Met heel veel geurende bloemen, een doolhof, beelden en fonteinen. Het kasteel dat bekend staat als het nieuwe kasteel Ansembourg stamt niet, zoals de meeste andere kastelen op deze route, uit de Middeleeuwen. Het werd tussen 1639 en 1647 gebouwd door Thomas Bidar, die rijk was geworden in de ijzerindustrie. Later werden zijn nazaten wel in de adelstand verheven.
Kasteel Hollenfels
We vervolgen onze route en nemen de stijgende slingerweg naar Hollenfels. Het kasteel hier heeft een hartstikke mooi uitzicht over de lagere gelegen vallei. Ook hier kun je overnachten, maar daar hoef je geen dikke portemonnee voor te hebben. In (de bijgebouwen van) het kasteel zit een jeugdherberg. Naast het kasteel ontdekken we ook nog een leuke natuurspeeltuin.
Kasteel Schoenfels
De route wordt steeds mooier en waar we eerder op de dag nog moesten wachten in de auto op een droog momentje lijkt nu de ergste regen voorbij. Er zijn op de route verschillende mogelijkheden voor een langere of kortere wandeling. We parkeren de auto bij de Claushaff aan de Rue de Keispelt. Vanaf hier is het een korte wandeling, eerst door het veld en daarna door het bos naar de grotten van Mamerleeën. In de diepte zien we het kasteel al liggen.
De ingang is makkelijk te vinden en we kijken op ons gemak rond. Verderop in de grot zien we op de muur geschreven staan “Uitgang”. Maar hier is het pikkedonker. Met het licht van onze telefoon lopen we er een stukje in, maar besluiten dan toch terug te gaan. Gelukkig maar, want later lezen we dat de grotten zich meer dan een kilometer ver onder de grond uitstrekken. Wil je dit deel ontdekken, dan moet je echt met een gids gaan. Deze tours worden georganiseerd door Speleoteam Luxemburg.
We rijden door naar het dorpje om het kasteel Schoenfels te bekijken. Het is meer een uit de kluiten gewassen toren dan een echt kasteel. Er is ook een kasteeltuin. Beiden worden echter tijdens ons bezoek gerenoveerd.
We twijfelen of we nog een wandeling zullen maken. Hier staat een bord met diverse routes, maar helaas blijkt de droge periode toch van korte duur geweest te zijn en we hebben trek gekregen.
Mersch
Mersch is voor ons het eindpunt van de 7 kastelenroute met de auto. Ook hier is weer een kasteeltje te vinden, deze keer met een klein museum. Met klein bedoelen we ook echt maar één kamer. Hier staan enkele voorwerpen die hier gevonden zijn en kun je wat meer informatie lezen over het gebouw. Zo was er in 1232 al een Heer van Mersch. Dat kasteel ging grotendeels verloren door brand na aanvallen van bourgondische troepen. Op dezelfde plek werd het huidige kasteel herbouwd. Inmiddels is het gebouw grotendeels in gebruik door de gemeente. Naast het kasteel ligt ook een speeltuintje.
Van de verschillende dorpjes waar we doorheen zijn gekomen is Mersch de grootste. Hier is dan ook iets meer keuze aan restaurantjes. Er was hier in de Romeinse tijd al een dorpje. Je kunt hier nu nog de fundaties van een Romeinse villa bekijken.
Wat is er nog meer te doen in de omgeving?
Ben je nog niet uitgekeken na het rijden van de 7 kastelroute in Luxemburg? Het kasteel van Pettingen is een makkelijke toevoeging aan de route. Je leest hier meer over op de website van de regio Guttland.
Of ga naar Useldange, waar je ook nog een mooie grote burcht kunt vinden. Wij overnachtten hier, voordat we begonnen aan de 7 kastelenroute. Useldange is een mooi gelegen dorpje met een riviertje. De grote burcht is van binnen te bezoeken. Een bezoek is gratis, maar een aantal van de binnenruimtes zijn alleen toegankelijk tussen 8 en 19 uur.
We beklommen de toren voor een mooi uitzicht over de omgeving. De toren beklimmen is interessanter gemaakt, doordat er op elke verdieping een informatieve zuil staat. Je kunt hier ook een verhaal luisteren in meerdere talen en in de kelders van het kasteel is een tentoonstelling te vinden.
We sliepen in Useldange in een hele toffe accommodatie. Bij Péitche Lauer een Mushroom huisje. Echt een Tiny House aan het water, met een klein balkonnetje. De woonkamer is super knus, maar heeft toch ruimte voor een tafeltje en twee fijne stoelen. Via een steile trap komen we op zolder met een tweepersoonsbed. Hier is een matrasje bijgelegd voor onze dochter. De bovenkant van het huisje kan open. Boeken kan via de website of via booking. Verblijf je liever op een vakantiepark, lees dan hier onze uitgebreide blog met de leukste vakantieparken in Luxemburg.
Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Visit Luxembourg. Lees ook onze andere blogs over Luxemburg met kinderen.
Super leuk verslag. Ik kom zelf al meer dan 50 jaar in Luxemburg met vakanties en heb daar vele kennissen inmiddels maar blijf het leuk vinden om blogs over dit prachtige land te lezen. Ik herken alles. Alhoewel ik de eerste 20 jaar van mijn Luxemburg-historie in Useldange doorgebracht heb (ik heb het kasteel tot 3 keer toe gerenoveerd zien worden. Het is nu prachtig) heb ik nog nooit in de “Mushrooms” gelogeerd. Ga ik snel een keer doen. Willen jullie nog een keer logeren in bijna the middle of nowhere… kan ik jullie nog een leuk adresje doorgeven.