Home / Reisinformatie / Europa / Luxemburg / Wat te doen in Echternach, de oudste stad van Luxemburg

Wat te doen in Echternach, de oudste stad van Luxemburg

Echternach, gelegen ten oosten van Luxemburg stad vlakbij de grens met Duitsland, is de oudste stad van Luxemburg. De Romeinen en de middeleeuwse bewoners hebben allemaal een stempel gedrukt op de hedendaagse stad. Hoewel Echternach vooral bekend is om haar oude abdij, waren wij als gezin vooral enthousiast over het relaxte meer en de combinatie van een leuk stadje in een groene omgeving.

Eternach

Echternach is maar een klein plaatsje, er wonen net wat meer dan vijfduizend mensen. Het centrum verken je dan ook prima te voet. Er is nog een klein stukje stadsmuur te zien en het centrum heeft een historische uitstraling. Van het centrum naar het meer van Echternach is het ook maar een minuut of twintig lopen.

Echternach ligt in het Mullerthal en je kunt rondom het stadje dan ook fantastisch wandelen. Lees vooral ons blog met wandelingen in Luxemburg voor inspiratie.

Eternach

Wat te doen in Echternach

Abijd en Abdijmuseum Eternach

De belangrijkste bezienswaardigheid van Echternach is de Abdij en het bijbehorende Abdijmuseum.

Abijd en Abdijmuseum Eternach

Het huidige Echternach bestaat dankzij de Abdij. Deze werd gesticht in 698 door Sint Willibrord, nu de patroonheilige van Luxemburg en ooit bisschop van Utrecht. Ondanks dat hier dus al eeuwen een abdij staat, is wat je nu ziet van een veel recentere datum. De abdij zelf is niet te bezoeken, maar wel de abdijkerk en het abdij museum.

Abijd en Abdijmuseum Eternach

In het museum van de Abdij van Echternach is een uitgebreide tentoonstelling over kerkgeschiedenis. Het museum is niet al te groot en wij vonden bijvoorbeeld de oude boeken met bladgoud en nog met de hand geschreven interessant om te zien.

Abijd en Abdijmuseum Eternach
Abijd en Abdijmuseum Eternach

Museum van de Prehistorie

Het Museum van de Prehistorie is een klein en goedkoop museum. Leuk als je tijd over hebt en in de buurt bent. Het geeft je een inkijkje in de prehistorische geschiedenis van Luxemburg, welke op een duidelijk manier hier wordt tentoongesteld.

Museum van de prehistorie

Stadsmuren en stadpark Echternach

Een korte wandeling maken? Loop dan door het stadspark van Echternach langs de historische stadsmuren. Voor een langere wandeling kan je ook een stukje van het Mullerthaltrail wandelen vanuit Echternach.

Stadsmuur Echternach

Meer van Echternach

Het meer van Echternach is een kunstmatig meer aan de rand van de stad. Je mag er helaas niet zwemmen, maar je kunt er wel suppen en kanovaren. Een wandeling rondom het meer is 3,5 kilometer. Dit is echt een recreatiegebied.

Leuk om naar toe te gaan wanneer je Echternach met kinderen bezoekt. Langs het meer zijn namelijk speeltuinen en trampolines te vinden. Ook is er een beach volleybal court. Zeker in de zomer is het gezellig druk met wandelaars, fietsers en spelende kinderen.

jeugdherberg Eternach
jeugdherberg Eternach
jeugdherberg Eternach

Villa Romaine (Romeinse villa)

Aan de rand van de stad, naast het meer, zijn de overblijfselen van een Romeinse villa te vinden. Dit was tweeduizend jaar geleden wellicht een paleis of gewoon een groot huis met maar liefst zeventig kamers. De fundamenten van deze eens zo grote villa werden pas in de jaren zeventig per ongeluk ontdekt toen het kunstmatige meer werd aangelegd.

Villa Romaine eternach
Villa Romaine eternach

Tegenwoordig kun je ronddwalen tussen de oude muren. Ook is er een tuin aangelegd met planten die de Romeinen waarschijnlijk ook al gebruikten als voeding of medicijn.

Villa Romaine eternach

In het bijbehorende museum zijn tentoonstellingen over het leven in het Romeinse rijk in dit deel van Europa. Interessant om een idee te krijgen hoe sommige kamers ingericht geweest kunnen zijn, wat ze toen aten en met welk speelgoed kinderen speelden.

Villa Romaine eternach
Villa Romaine eternach

Overnachten in Echternach

Hotel in Echternach

Voor zo’n klein stadje is er een ruime keuze van hotels in Echternach. Wil je iets bijzonders, kies dan bijvoorbeeld voor Prisma Hotel Burg Bollendorf, waarbij je slaapt in een landhuis. Hoewel de (bad)kamers wel wat verouderd zijn.

Liever meer luxe? Hotel Bel Air Sport & Wellness in de natuur, met zwembad en wellness faciliteite,n is dan een goede optie. Dit hotel in Eternach heeft ook familiekamers. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Echternach Luxemburg

Jeugdherberg Echternach

Ook de jeugdherberg van Echternach ligt aan een meer. Wij sliepen hier en dit is met kinderen echt een fijne locatie. De kamers zijn prima en voor Luxemburgse begrippen heel betaalbaar.

De grote attractie in de jeugdherberg is de klimwand die aan het einde van de middag en in de avond open is. Je kunt hier onder begeleiding of op eigen gelegenheid klimmen. Ook is er een restaurant, wat wel meer de uitstraling heeft van een bedrijfskantine en waar je aan een buffet kunt deelnemen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

jeugdherberg Eternach
jeugdherberg Eternach

Wandelen vandelen vanuit Echternach

Je kunt in Echternach de Mullerthal Trail route 2 starten. Dit is een lus van 38km die je kunt beginnen en eindigen in Echternach. Vind je 38km een beetje te veel? Dan zijn er ook een aantal andere korte routes die je kunt wandelen vanuit Echternach.

Echternach wandelen

Wij kozen voor de lokale E1 wandeling van 13,5 km. Dit is zonder enkele extra opties naar uitkijkpunten, waardoor je toch al snel een kilometer of twee extra loopt. De E1 volgt het eerste deel dezelfde route als het Mullerthal Trail. De wandeling heeft moeilijkheidsgraad drie, de hoogste van de routes rondom Echternach. We liepen hem met onze toen bijna acht jaar oude dochter in net wat meer dan vier uur.

Je komt langs bijzondere plekken, zoals de Wollefsschluch kloof, het labyrint en de grot Huel Lee. Daarom staat deze route bekend als een van de mooiste wandelingen in Luxemburg.

Echternach wandelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top