Home / Reisinformatie / Europa / Luxemburg / Actief en ontspannen aan het stuwmeer van de Boven-Sûre

Actief en ontspannen aan het stuwmeer van de Boven-Sûre

Eén van de mooiste plekken in Luxemburg is het stuwmeer van de Boven-Sûre. Wat een fijne plek om lekker te zwemmen en te luieren maar ook om actief met de kajak te verkennen.

Stuwmeer van de Boven-Sûre

Na de rit vanuit Nederland is het plaatsje Lultzhausen, weinig meer dan wat huizen en de jeugdherberg, onze eerste stop. Een heel ander stukje Luxemburg dan wat we tot nu toe kennen met een meer dat ons tegemoet fonkelt. 70% van het drinkwater van Luxemburg komt uit het stuwmeer van de Boven-Sûre en daarom is een deel van het meer niet toegankelijk voor recreanten. Maar op het gedeelte richting de heuvels is meer dan genoeg te doen.

stuwmeer boven sure

Boottocht over het meer met de zonneboot

Alleen de politie en de natuurbescherming mogen met een motorboot het water op. Gelukkig is er voor toeristen de Solarboot op zonne-energie. Ideaal om dit mooie meer en de natuur te zien. De hele tocht duurt ongeveer 2 uur inclusief een stop van een half uur bij het visitors centrum. Je kunt zowel buiten als binnen zitten in de boot.

Het is een hele ontspannen boottocht en een bioloog geeft onderweg uitleg over het ontstaan van het stuwmeer en de flora en fauna die je tegen komt. Wat ons betreft een aanrader. Voor energieke kinderen duurt het alleen net een half uurtje te lang, dus neem wat te spelen of eten en drinken mee.

solarboot
solarboot
solarboot
solarboot

Visitors centrum

Het bezoekerscentrum aan het meer is een fijne stop om even de benen te strekken en ook wanneer je de boottocht niet maakt een aanrader. Het is niet heel groot maar er is voor kinderen wel veel te doen en te zien. Zo kunnen ze zelf “Roodkapje” uitbeelden met de poppenkastpoppen, verschillende opgezette dieren bekijken en ook zelf puzzels maken en dingen met de handen bekijken. Naast dit bezoekerscentrum is er ook in het dorpje Esch-sur-Sûre een informatiecentrum over het Boven-Sûre natuurpark.

stuwmeer boven sure
stuwmeer boven sure
stuwmeer boven sure
stuwmeer boven sure

Kajakken, suppen of kanoën

Meestal leent dit spiegelgladde zich uitstekend voor watersport. Al moet je wel het weerbericht in de gaten houden want door de langgerekte vorm en de omliggende heuvels kan het bij de verkeerde windrichting flink spoken.

Ik heb enorm genoten van mijn kajaktocht over het fonkelende, groen schitterende (door de goede algen) water. Je zit echt midden in de natuur en is helemaal stil. We hadden graag een kajak of kanotocht gemaakt met onze dochter, maar dat mag pas op het moment dat je kind zelf kan zwemmen. Om haar tevreden te houden hielden we het dus bij een ienie-mini rondje direct aan het strand.

Je kunt op de meer ook uitstekend zeilen en we zagen diverse mensen bezig met suppen (stand-up paddle boarding). Wil je dit ook doen, lees dan eerste onderaan dit artikel onze praktische tips. Je kunt hier namelijk niet zomaar watersporten.

kajakken stuwmeer luxemburg
kajakken stuwmeer luxemburg
kajakken stuwmeer luxemburg

Zwemmen

Aan het meer zijn diverse grasvelden die de bomen onderbreken en waar je kunt zwemmen. Hartstikke fijn, zeker op een warme zomerdag in Luxemburg met kinderen. Deze grasvelden zijn met de auto bereikbaar. Het meer is erg diep maar loopt langs de rand niet gelijk steil af en dus kunnen ook kleine kinderen hier lekker spetteren.

stuwmeer boven sure
stuwmeer boven sure
stuwmeer boven sure

Dorpje Esch-sur-Sûre

Het fotogenieke dorpje Esch-sur-Sûre ligt aan de Sûre vlak voordat deze overgaat aan in het stuwmeer. Het is dan ook logische plek om te bezoeken wanneer je dit gebied van Luxemburg bezoekt.

Je kunt hier goed wandelen. We hebben één van de routes beschreven in ons artikel wandelen in Luxemburg. Vanaf deze wandelroute heb je een uitzicht op het stadje en over het daarboven gelegen kasteel, één van de vele kastelen in Luxemburg.

Esch-sur-Sûre
Esch-sur-Sûre
Esch-sur-Sûre
Esch-sur-Sûre

Praktische informatie

Er is maar één accommodatie aan het stuwmeer van de Boven-Sûre, de jeugdherberg in Lultzhausen. Eén van de maatregelen die genomen zijn om het meer zo mooi te houden is dat de kajaks van de jeugdherberg alleen gebruikt mogen worden door gasten en niet door dagjesmensen. De jeugdherberg heeft een prima ligging aan een fijn zwem-grasveldje. Reden genoeg dus om hier te slapen en zo optimaal te kunnen genieten van de pracht van het meer.

Esch-sur-Sûre

Wij bezochten Luxemburg in samenwerking met visit Luxembourg.

2 gedachten over “Actief en ontspannen aan het stuwmeer van de Boven-Sûre”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top