Home / Inspiratie / Reisbloggen / Reis om de wereld met kids: hoe betrek je de kinderen bij de reis?

Reis om de wereld met kids: hoe betrek je de kinderen bij de reis?

Wij zijn Leonie (39) en Mark (44) en samen met onze dochter (8) en zoon (5) zijn wij voornemens om op wereldreis te gaan. Een droom die binnenkort werkelijkheid wordt. We dromen al een paar jaar van dit idee en nu wordt het tijd om dit idee om te zetten naar realiteit! Eigenlijk zouden we al terug moeten zijn van onze wereldreis, maar helaas gooide corona roet in het eten.

De komende maanden neem ik je hier op GezinOpReis mee in de voorbereiding van onze wereldreis met leerplichtige kinderen.

Even voorstellen

Wij zijn een gezin met twee kinderen. Ik (Leonie) werk in het MBO onderwijs en Mark is werkzaam bij een zorgverzekeraar. Voordat wij kinderen kregen, waren we al erg reislustig. Ik kom uit een gezin waar er door mijn ouders en grootouders al veel gereisd werd. Het is mij eigenlijk wel met de paplepel ingegoten. Ook Mark heeft al veel van de wereld gezien. Toen we kinderen kregen, namen we ze al snel mee de wereld in.

Lees de gehele introductie in mijn eerste blog.

Ieder zijn wens

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, zijn onze kinderen nog jong, 5 en 8 jaar om precies te zijn. Een veel gestelde vraag die we vaak krijgen, is: “Hoe betrek je de kinderen bij de reis?”. Eerlijk gezegd doen wij het deze reis niet heel veel anders dan een ‘gewone’ vakantie of weekendje weg. Onze kinderen mogen altijd hun wensen delen met ons tijdens de vakantie. Zij hebben ook vakantie en willen ook graag dingen zien en doen. Wij vinden hun mening belangrijk.

route rondreis mexico

Wanneer wij een vakantie boeken, dan boeken wij vaak alle onderdelen apart van elkaar. Wij boeken geen georganiseerde vakanties via een reisbureau. Onze favoriete vakantie is een roadtrip en de laatste jaren doen we niet anders. Als gezin houden we van afwisseling en het opdoen van nieuwe prikkels. Als we eenmaal op reis zijn, verkassen we vaak om de drie à vier dagen en zoeken we nieuwe plekken op. Wij blijven nooit lang op één plek en vinden het fijn om rond te rijden. Onze kinderen vinden dit prima, zij weten immers niet beter.

Toen wij net kinderen kregen, zeiden een aantal vrienden tegen ons: “Wacht maar, als je kinderen groter zijn, dan willen ze dat gereis niet meer en boek je een camping, want daar vermaken de kinderen zich altijd. Want als de kinderen zich vermaken, heb je als ouder pas echt vakantie.”. Wij werden altijd een beetje kriebelig van deze gedachte. Een paar weken op dezelfde plek, op dezelfde camping. Nee, ons niet gezien. Als klein kind deed ik dat al niet. We trokken door Noorwegen heen en pakte onze boel na een paar dagen weer op om naar een nieuwe plek te verkassen. 

Waar je mee omgaat, word je mee besmet, zeggen ze vaak. Dus zoals wij opgevoed zijn, dragen we dit reisvirus ook weer over aan onze kinderen.

Krabi strand thailand

Balans zoeken

Veel mensen denken dat reizen met kinderen niet makkelijk is. Natuurlijk is het afhankelijk van je kind. Wanneer je kind niet makkelijk kan aarden op een andere plek is het wellicht wat lastiger, maar wij hebben de ervaring dat er heel veel wel met kinderen kan. Als ik nu terugkijk op de babytijd, was dat misschien wel de makkelijkste periode om te reizen. Ze zijn dan zo jong en slapen veel. Het reizen met het vliegtuig in die tijd ging altijd erg soepel.

Zuid-afrika panoramaroute

Wat wij erg belangrijk vinden, is de balans zoeken en overleggen met elkaar. Ook voor deze wereldreis doen we dat. Iedereen heeft zijn eigen wensen en gedachten bij een vakantie. Zo wil ik graag altijd historische gebouwen en steden bezoeken en vindt Mark het bourgondische leven op vakantie heerlijk. Als het aan de kinderen ligt, spelen ze lekker in de bossen of zwembaden.

Hoe we het nu vaak op een vakantie doen, is dat we in de ochtend iets actiefs doen en in de middag lekker relaxen aan een zwembad. Of we nu heel Barcelona doorwandelen of de Souks in Marrakesh bekijken, onze kinderen klagen niet vaak. Misschien omdat ze niet anders gewend zijn, maar misschien ook omdat we rekening houden met elkaar. Hoe klein ze ook zijn, zij weten dat ze ook hun portie krijgen. Het zal straks op wereldreis niet heel veel anders eraan toe gaan. 

Volubilis

Wel zullen de dagen anders ingevuld worden, want ik kan me zo voorstellen dat je niet elke dag een toeristische attractie wilt gaan bekijken. De kinderen zullen ook onderwijs moeten volgen, er zullen reisdagen bij zitten en soms heb je ook gewoon de puf niet om op pad te gaan. Dat moet ook gewoon mogen. 

Voorbereiden

We kunnen onze wereldreis in deze tijd niet heel uitgebreid voorbereiden. Voor corona hadden we een route uitgestippeld, maar dat is nu lastig te plannen. Vandaag gaat er een land op slot en morgen een ander weer open. We hebben globaal een aantal landen in ons hoofd die we willen bezoeken. 

Wij plannen nu elk weekend een moment met het gezin om te praten over de wereldreis. Het samen doornemen van plannen en ideeën helpt bij de voorbereiding. We pakken de wereldbol er dan bij en laten de kinderen zien waar de landen liggen. We hopen dat ze zo een beeld krijgen bij de route die we gaan vliegen. Het levert hele leuke gesprekken op met de kinderen: zo was onze dochter verrast hoe ver Hawaii van Nederland ligt en vond onze zoon dat Australië heel laag op de wereldbol ligt, hij was bang dat we dan van de wereld zouden vallen. Of we deze landen ook echt gaan bezoeken is onzeker, maar we hopen het wel. Net zoals we hopen dat we naar Japan, Frans-Polynesië en Zuid-Amerika kunnen gaan.

pisac peru

Een andere activiteit die we met de kinderen ondernemen, is het bekijken van filmpjes op YouTube over diverse landen. Zo weten de kinderen dat er in Japan een Disney World en Ninja stad is. Dus als we Japan aandoen, kunnen we dat niet overslaan. We zoeken naar culturele bezienswaardigheden en kinderactiviteiten in diverse landen om een fijne afwisseling te maken.

Andere dingen die we doen om de kinderen mee te nemen in de voorbereidingen zijn het lezen van boeken, het bekijken van atlassen en verhalen voorlezen over andere landen. Leuke boeken die wij lezen, zijn: 

Het is leuk om te lezen over reizen en de kinderen horen zo spannende verhalen waar ze over kunnen fantaseren.

Ook nog op zoek naar een goed boek voor jezelf? Bekijk dan het GezinOpReis Handboek Verre Reizen met kinderen.

Eten

Buitenlands eten is wel een onderwerp dat we vaak bespreken aan de keukentafel. In elk land hebben ze andere specialiteiten. Nu zijn onze kinderen echt geen eetwonders, dus willen we ze een beetje voorbereiden op wat komen gaat.

We hebben een grote pot gemaakt met papiertjes. Op deze papiertjes staan landen die we willen bezoeken. Soms grabbelen we in de pot en dan staat het eten die dag in het thema van dat land. Zo eten we bij Mexico die avond tortilla’s en staat er bij Japan ramen en hartige pannenkoek op het programma. Het is echt niet dat de kinderen dit altijd even leuk vinden en soms proeven ze alleen maar een paar hapjes. Maar ze moeten wel weten dat je niet in elk land alles kan eten wat je wilt. Alhoewel ze zelf ondertussen wel weten dat er bijna overal McDonalds te halen valt. Dus ze denken dat het wel goedkomt.

Het is nu eenmaal zo dat het leven niet te plannen valt en het komt zoals het komt. Zo gaan we eigenlijk ook de wereldreis in. Wij willen deze periode niet volplannen en tot de minuut voorbereiden. Maar toch is het leuk om de kinderen mee te nemen in alle ideeën die we hebben. Zo maak je het ook hun wereldreis en niet alleen die van ons als ouders. Want het is nu eenmaal zo dat het onze wens is om de wereld over te gaan en niet die van de kinderen. En daarom vinden wij dat we ze zeker moeten meenemen in alles wat we doen!

De komende maanden neem ik jullie mee in alle voorbereidingen en avonturen die we vooraf beleven. Reizen jullie met ons mee? In mijn volgende blog zal ik een toelichting geven over hoe we het aanpakken met betrekking tot de leer- en schoolplicht van de kinderen. Heb jij daar vragen over die ik kan beantwoorden, laat het dan gerust weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top