Home / Inspiratie / Reisbloggen / Reis om de wereld met kids: Van droom naar doen

Reis om de wereld met kids: Van droom naar doen

De meeste ongelukken gebeuren thuis, een betere reden voor een wereldreis kun je niet hebben

Loesje

Wij zijn Leonie (39) en Mark (44) en samen met onze dochter (8) en zoon (5) zijn wij voornemens om op wereldreis te gaan. Een droom die binnenkort werkelijkheid wordt. We dromen al een paar jaar van dit idee en nu wordt het tijd om dit idee om te zetten naar realiteit. Eigenlijk zouden we al terug moeten zijn van onze wereldreis, maar helaas gooide corona roet in het eten.

De komende maanden neem ik je hier op GezinOpReis mee in de voorbereiding van onze wereldreis met leerplichtige kinderen.

Even voorstellen

Wij zijn een gezin met twee kinderen. Ik (Leonie) werk in het MBO onderwijs en Mark is werkzaam bij een zorgverzekeraar. Voordat wij kinderen kregen, waren we al erg reislustig. Ik kom uit een gezin waar er door mijn ouders en grootouders al veel gereisd werd. Het is me eigenlijk wel met de paplepel ingegoten. Ook Mark heeft al veel van de wereld gezien. Toen we kinderen kregen, namen we ze al snel mee de wereld in.

Zo waren we destijds met onze dochter van 10 weken al in Tunesië en liepen we met onze zoon van 4 maanden al in Athene door de straten te struinen. Gelukkig zijn onze kinderen makkelijk en hebben ze nooit geklaagd over nachtelijke vluchten, lange afstanden rijden en vreemd eten. Hoe het komt? Geen idee, ja ze zijn makkelijk van aard, maar ik ben er ook van overtuigd dat wat je ze aanleert, ze gewoon gaan vinden. En nu weet ik ook wel dat dat niet voor iedereen zo is, maar we mogen in onze handen knijpen dat het reizen met kinderen ons makkelijk afgaat.

Onze droom om de wereld rond te reizen met kinderen

In 2019 waren we tijdens de zomervakantie op roadtrip door Spanje. Spanje is trouwens ons favoriete land, het voelt als tweede huis. Ik weet nog goed waar we waren toen we definitief ‘ja’ zeiden tegen het idee van de wereldreis. In Alicante hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt om het te doen.

Al jaren zeiden we tegen elkaar dat het zo tof zou zijn om een lange reis met de kinderen te maken. Gelukkig werk ik in het onderwijs, dus een lange zomervakantie heb ik jaarlijks, maar we wilden nog langer weg. Maar als je het elke keer benoemt en het niet doet, wat houdt je dan eigenlijk tegen?

Na lang hierover gepraat te hebben, kwamen we tot de conclusie dat in ons geval niets of niemand ons tegenhield. Natuurlijk zijn er altijd redenen te bedenken om niet te gaan, maar deze wegen in onze situatie niet op tegen het geweldige idee om met de kinderen de wereld te ontdekken. Daar zaten we op een terras in de Spaanse zon. We keken elkaar aan en zeiden: “We gaan het gewoon doen!”

Het idee alleen al om dat tegen elkaar te zeggen, geeft al zoveel energie.

In de lente van 2021 zouden we op wereldreis gaan

We zijn vrij praktisch ingesteld en gingen na die zomervakantie in 2019 gewoon aan de slag met om te kijken wat een geschikt moment was om te gaan. We wilden niet dat de kinderen te jong waren, maar ook weer niet te oud, want dan zit je met veel meer verplichtingen richting sport en het sociale leven.

En hoelang moet onze wereldreis dan duren, vroegen we ons af.

Wat we erg belangrijk vinden, is dat de kinderen niet teveel onderwijs zouden gaan missen. Dus kwamen we tot de conclusie dat april een mooie maand was om weg te gaan. We wilden ongeveer 4,5 maand reizen en dan konden de kinderen in september weer fris in het nieuwe schooljaar starten.

Dan was het schooljaar 2020-2021 het perfecte jaar. De jongste zat toen in groep 1 en de oudste in groep 4. Helemaal vol overtuiging riepen we dat niets en niemand ons tegen hield: Wij gingen op wereldreis in 2021!

En toen gingen we toch niet

Maar toen gebeurde er iets wat toch onze hele planning overhoop haalde: er kwam een pandemie. Jeetje, wat was dat een enorme teleurstelling. Maar oplossingsgericht als wij zijn, konden we daar ook snel over heen stappen. Want hoe belangrijk was onze wereldreis eigenlijk? Niet, er gebeurden wel ergere dingen in de wereld, dus parkeerden we onze droom weer. In plaats daarvan maakten we een rondje door Nederland en bezochten bijvoorbeeld de Elfstedenroute.

En nu 1,5 jaar na de komst van de pandemie, halen we onze droom weer uit de ijskast.

Van uitstel kom geen afstel

Helemaal vol overtuiging roepen we dat niets en niemand ons tegen gaat houden: Wij gaan op wereldreis in 2022!

Wel zal het anders zijn dan voorheen, maar we hebben besloten dat dit het jaar is dat we moeten gaan. De jongste zit in groep 2 en de oudste zit in groep 5. Als we langer wachten, wordt het alleen maar ingewikkelder, vooral met school: de jongste gaat leren lezen en schrijven en de oudste gaat dan richting de eindcito op school.

Gelukkig hebben we het afgelopen 1,5 jaar goed geoefend met het zelf lesgeven aan onze kinderen in de lockdown. Dus het is wel gebleken dat we dit als ouders zelf goed kunnen.

De komende maanden neem ik jullie mee in alle voorbereidingen en avonturen die we vooraf beleven. Reizen jullie met ons mee? En heb jij specifieke vragen of wil je iets uitgelicht zien, wil je mij dat dan laten weten? Dan kan ik dit voor je gaan uitzoeken en erover vertellen!

Lees hier ons nieuwe blog. Hierin vertel ik jullie meer over hoe je de kinderen betrekt bij de reis of mijn vervolg blogs over de leerplicht en over de uiteindelijke route.

15 gedachten over “Reis om de wereld met kids: Van droom naar doen”

 1. Wat leuk om dit te lezen, het is net alsof het over ons gaat! Wij hadden exact dezelfde plannen, met onze kinderen van 8 en 4 jaar! Wij gaan nu ook in 2022 alsnog onze reis maken. Ik ben heel benieuwd waar jullie heen gaan, wil je je route ook met ons delen? Ik zou het leuk vinden om eens met jullie in contact te komen, gewoon om ook even te kunnen sparren over bepaalde dingen en hoe jullie dat dan aanpakken. Als je dat ook leuk lijkt hoor ik het graag! Veel succes met jullie mooie plannen!

  1. Hoi Suzanne, dat is leuk wat tof! Je kunt ons volgen op in IG account KLG_Travel_family. En jullie? Dan kunnen we met elkaar in contact komen, lijkt me leuk! Heel benieuwd naar jullie verhalen.

 2. Leuk om mee te lezen. Wij gaan ook in 2022 voor 8 maanden op reis. Onze dochter is 5 en onze zoon bijna 2. Ben benieuwd waar jullie naar toe gaan

  1. Hi Marlynn, waar gaan jullie naartoe? Heb je jullie route al een beetje in je hoofd, ook gezien corona? Wij willen ook 8 maanden gaan reizen in 2022, maar twijfelen nog of we goed kunnen reizen met kinderen buiten Europa ivm corona.

 3. Lucy Luttikholt-Kolkman

  Wat cool Mark en Leonie, en ook knap. maar als je het kunt, en de gelegenheid er voor kunt krijgen, dan geweldig toch. En ja ben zeer benieuwd naar, hoe en wat jullie allemaal gaan beleven.

 4. Ik was benieuwd hoe jullie dit zelf met het werk regelen en hoe de school van de kinderen reageerde. Hoop dat je hier ook nog op terugkomt.

  1. Ja dat ga ik zeker doen, elke maand komt er een blog en vertel jullie hierover. Mbt de leerplicht is het een groot feest

 5. Benieuwd naar jullie route en waar jullie denken naar toe te gaan. Wij willen net voor de leerplicht in maart/april 2022 6weken weg.

   1. Wat leuk en ontzettend gaaf dat jullie je droom gaan realiseren! Wij gaan komende kerst met onze zoon van 4 voor 2 maanden naar Zuid-Amerika. Leuk om te lezen dat er ook in deze onzekere tijden veel reislustige plannen worden gemaakt. Ik ben heel benieuwd naar jullie voorbereiding en reis, en volg je graag! Ik zou het leuk vinden om wat ervaring uit te wisselen en kom ook graag in contact met andere ouders.

    1. Super Frances, kom graag in contact. Op Instagram; KLG_Travel_family kun je ons vinden, stuur me een DM en we kunnen gegevens uitwisselen. Heel gaaf dat jullie ook mooie plannen hebben. Ben heel benieuwd.

  1. Super! Ik ga jullie alles vertellen in de komende blogs. Plannen met Corona is vrij moeilijk maar ideeen genoeg. Wat gaaf dat jullie gaan. En slim om vd leerplicht te vertrekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top