Ben je op zoek naar een leuk museum in het centrum van Den Haag? We nemen je mee naar het Kinderboekenmuseum.
Van veel vrienden met kinderen kregen wij al de tip om hier heen te gaan. Het zou een must-do zijn als je Den Haag bezoekt met je kind. Zodoende brachten wij op een doordeweekse dag een bezoek aan dit museum met een heus testpanel: twee peuters van 2 en 3 jaar.
Allereerst is het museum goed bereikbaar. Het bevindt zich pal tegenover het Centraal Station, waardoor het prima te combineren is met een treinuitje. Mocht je toch met de auto Den Haag bezoeken, dan is er ook een parking (Babylon) in de buurt, waar je voor 4 euro per uur kunt parkeren.
Het is even zoeken, maar na wat rondvragen vinden we toch de juiste ingang.
Kinderboekenmuseum Den Haag
Het museum bevindt zich in het Gebouw van de Koninklijke Bibliotheek en strekt zich uit over meerdere verdiepingen, die stuk voor stuk hun eigen doelgroep hebben.
Zo zijn er drie tentoonstellingen te vinden: Op de begane grond vindt je de tentoonstelling ‘Papiria’, welke geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar. Kinderen van 0 tot 6 jaar kunnen zich helemaal uitleven op de eerste verdieping met de tentoonstelling ‘Kikker’ en ‘ABC met de dieren mee’.
Op de verdieping voor de jongere kinderen bevinden zich verschillende themakamers, waar de kinderen zich helemaal uit kunnen leven. Via deze kamers maken kinderen op spelende wijze kennis met bekende kinderboeken. Niet alleen prachtig voor kinderen, ook voor ouders is het één groot feest der herkenning. Want wie is er nou niet groot geworden met de boeken van Kikker, Nijntje of Rupsje Nooitgenoeg?
Bij binnenkomst stap je gelijk in de wondere wereld van Kikker: kinderen kunnen bootje varen in een echte boot, terwijl ze kijkend naar een groot beamer scherm op zoek moeten naar Kikker zijn vriendjes. Ook zijn er diverse huisjes waar kinderen zich helemaal uit kunnen leven, aan alles is gedacht!
Mijn zoontje van 2 jaar kon geen genoeg krijgen van deze hoek van het museum. Steeds als we naar een andere kamer gingen, wilde hij toch weer terug naar ‘Kikker’ om te varen en in de huisjes te spelen.
De rest van de kamers hebben de thema’s van andere kinderboeken. Zo is er onder andere een kamer van Nijntje, De kleine IJsbeer en Rupsje Nooitgenoeg. Vooral die laatste was voor onze kinderen een grote hit. Kinderen kunnen zich al klauterend een weg banen door allerlei voedsel, net zoals in het boek. Mijn zoontje vond het fantastisch.
Aan het eind is de enorme vlinder in zicht en kunnen de kinderen plaats nemen tussen de vleugels van de vlinder: een goed fotomoment!
Wat mij opviel, is dat er aan alles is gedacht. Er is echt door de ogen van een kind gekeken bij het bedenken van dit museum. Zo zijn er overal openingen en geheime doorgangen speciaal voor kinderen gemaakt en zijn er hoekjes gecreëerd om te ontdekken en te spelen.
Heb je een buggy? Dan is er een speciale kamer waar de buggy geplaatst kan worden, zodat je er niet steeds mee rond hoeft te rijden. Heel fijn.
Voor ouders zijn er overal bankjes geplaatst zodat zij even neer kunnen strijken terwijl hun kind ongestoord kan spelen. Er zijn ook verscheidene hoeken voor ouders en kinderen om samen een boek te lezen. Alles mag gepakt worden, een walhalla voor de boekenwurm.
In eerste instantie was de planning om alleen maar naar de bovenste verdieping te gaan, omdat deze het beste aansloot bij de leeftijd van onze kinderen. Toch konden we het niet laten om ook beneden even een kijkje te nemen. Gelukkig hebben we dit gedaan, want ondanks dat deze verdieping voor de ‘grote’ kinderen bedoeld is, hebben onze kinderen hun ogen uitgekeken.
Zo was mijn zoontje met geen mogelijkheid weg te krijgen bij de grote auto die midden in de ruimte stond te pronken: binnenin bevindt zich een grote radio met twee knoppen waaraan gedraaid kan worden. Op elke frequentie is een liedje van Annie M.G. Schmidt te horen. Mijn zoontje kreeg hier echt geen genoeg van.
Kids die onder de doelgroep van deze verdieping vallen, krijgen bij binnenkomst een bandje waarmee zij kunnen ‘inchecken’. Bij elke hoek is er een activiteit waarmee ze door middel van dit bandje te scannen toegang krijgen. Zo kun je plaats nemen in de lift van ‘Abeltje’, of in het huis kruipen van ‘Minoes’. Bij elke activiteit krijgen de kinderen virtueel een deel van een eigen personage, aan het eind krijgen zij deze uitgeprint mee naar huis.
Een grote tip is dus om zeker ook op deze verdieping een kijkje te nemen: leuk voor jong en oud!
Wij hebben een super leuke middag gehad in het Kinderboekenmuseum, waar niet alleen de kinderen, maar ook wij, onze ogen hebben uitgekeken.
Je kunt je zeker een middagje vermaken met kinderen, zeker als je beide verdiepingen bezoekt. Vooral het kikkergedeelte is leuk voor de jongste kinderen, mijn zoontje is nog iets te jong om de interactieve spelletjes te doen. Toch heeft hij zich prima vermaakt, omdat er ook genoeg speelmogelijkheden zijn.
Vooral als kinderen kunnen lezen wordt het echt heel erg leuk, veel spelletjes zijn namelijk gericht op het maken van zinnen of verzamelen van letters/woorden. Oudere kinderen kunnen zich weer prima vermaken op de begane grond. Naast dat het heel interactief is, kunnen kinderen zich ook op veel plekken zich terugtrekken met een boek of plaatsnemen in de kleine bioscoop om een filmpje te kijken.
Praktische informatie Kinderboekenmuseum
Ben je dus op zoek naar een interactief museum waar je kind zich helemaal uit kan leven? Dan ben je bij het Kinderboekenmuseum zeker aan het goede adres. Hier kun je zeker een middag/ochtend spenderen zonder je ook maar een minuut te vervelen. Het is een museum dat juist ook leuk is voor kinderen die nog niet kunnen lezen, zoals peuters en kleuters, maar natuurlijk ook voor kinderen die al op de basisschool zitten.
Volwassenen betalen meer dan kinderen (bekijk de website voor actuele tarieven), maar met een Museumkaart kun je gratis naar binnen. Voor de speciale kinderactiviteiten betaal je vaak wel een paar euro. Let wel op: op maandag is het museum gesloten. Meer tips nodig? Lees ook ons blog over Den Haag met kinderen.