Home / Nederland / Den Haag met kinderen

Den Haag met kinderen

Wat dacht je van een weekendje Den Haag met kinderen? Wij deden het meerdere keren. Er zijn dan ook zoveel kinderactiviteiten in Den Haag dat je aan twee of drie dagen niet genoeg hebt. In de zomer combineerden we Den Haag met het strand van Scheveningen, terwijl we tijdens een bezoek in december veel van de kindermusea in Den Haag bezochten. Onze favoriet is het Museon, waar je makkelijk een dag zoet kunt zijn met allerlei testen, workshops en dingen leren over de natuur en wetenschap. Ga je met een peuter naar Den Haag, dan is het Kinderboekenmuseum een aanrader. Hier kunnen ze bijvoorbeeld Rupsje Nooit Genoeg spelen. Terwijl tieners weer blij zullen worden van de uitgebreide winkelmogelijkheden in de stad.

Kindvriendelijk hotel Den Haag

We gingen meerdere keren een weekendje naar Den Haag. We verbleven in verschillende kindvriendelijke hotels met familiekamer in Den Haag.

Novotel

Het Novotel is een van onze favoriete kindvriendelijk hotelketens. Je weet altijd precies wat je krijgt. Een ruime kamer met bedbank waar twee kinderen op kunnen slapen. Kinderen tot 16 jaar kunnen bovendien gratis gebruik maken van deze bedden. Novotel heeft altijd een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet en in de lobby een speelhoekje. Er zijn in Den Haag maar liefst drie Novotel hotels. Novotel Suites in de winkelstraat en waar je ook een klein keukentje hebt in de ruime kamer. Novotel Den Haag Centrum vlakbij het binnenhof heeft ook een hele goede locatie. Novotel Den Haag Forum is vaak net wat goedkoper, iets verder van het centrum van Den Haag maar wel dichter bij Scheveningen. Wij vonden dit een hele fijne locatie toen we een dagje Den Haag combineerden met een dagje strand. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

den haag met kids hotel

Goedkoop kindvriendelijk hotel Den Haag

Ben je op zoek naar een goedkoop hotel in Den Haag met familiekamer? Misschien is The Hague Teleport Hotel ook iets voor jou. Ook hier verbleven we een nachtje. Dit hotel heeft een wat vreemde locatie op een soort industrie-terreintje maar je kunt er wel gratis voor de deur parkeren en met de bus is het maar 6 minuten naar Den Haag Centraal. Je zit dus eigenlijk op een hele goede locatie vlakbij de stad, alleen je moet niet rondom het hotel nog wat willen doen. Voor gezinnen zijn er drie maisonettes op de bovenste verdieping. Het uitzicht is dan ook een groot pluspunt. Bovendien heb je zelf een slaapkamer en kunnen de kinderen op de slaapbank beneden slapen. Gebruik van de minibar is inbegrepen. De prijs-kwaliteit verhouding is echt heel goed vonden wij. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs

teleport hotel den haag
teleport hotel den haag

Stayokay Den Haag

Ook een fijne plek om te overnachten in Den Haag met kids is het Stayokay. Hier verbleef blogger Leonie met haar dochter. Stayokay Den Haag ligt heel centraal in Den Haag, vlakbij het centrum en op maar 5 minuten loopafstand van het treinstation Hollands Spoor. De kamers zijn simpel maar wel ruim, licht en schoon. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs van Stayokay Den Haag.

Stayokay den haag

Kinderactiviteiten Den Haag

Madurodam

Wie kent het niet? Madurodam! Het miniatuurpark in Den Haag bestaat al sinds 1952 en is helemaal met de tijd meegegaan. Blogger Leonie was als kind vaak in Madurodam geweest en bezocht het park onlangs weer eens met haar kinderen Resa (12) en Viggo (8).

Bij binnenkomst downloaden we eerst de gratis Madurodam app op onze telefoon. Heel handig, in deze app vind je een overzicht van het park, kun je kiezen uit verschillende wandeltours en kun je extra informatie krijgen bij de miniaturen en attracties. Eerst bezoeken we een van de vijf indoor attracties die Madurodam telt.

Madurodam met kinderen

We zien en horen het indrukwekkende levensverhaal van oorlogsheld George Maduro, de man naar wie Madurodam genoemd is. Dan maken we een wandeling door het miniatuurpark en komen onderweg allerlei leuke "doe dingen" tegen. Viggo blust een brandje op een schip, Resa stapelt containers in de Rotterdamse haven en ze staan samen achter de draaitafel bij een concert van DJ Armin van Buuren. Bij de Mars fabriek laten we een echt mini Marsje "maken" en bij de klompenfabriek rollen er 2 klompjes uit de fabriek.

Madurodam met kinderen
Madurodam met kinderen

Na het rondje door het park wordt er nog even gespeeld in de speeltuin. Madurodam heeft 2 speeltuinen: een Nijntje speeltuin voor kleine kinderen en een avontuurlijke speeltuin, waar kinderen kunnen volop klimmen en klauteren, zelfs op een echt boot. Na een hapje en drankje in het zelfbedieningsrestaurant van Madurodam bezoeken we de andere vier indoor attracties die Madurodam heeft. "Het Hof van Nederland", hier schuif je aan tafel van de Eerste Vrije Staatsvergadering in 1572, best een spannend verhaal. In "Zo groot is Oranje" voelen je kinderen zich echte voetbalkampioenen. Hier kun je ook een 3D foto of voetbal avatar van jezelf laten maken. In de attractie "Nieuw Amsterdam" ga je op een schip op ontdekking naar New York en kun je echte kanonnen afvuren. En in de "Waterwolf" ga je samen met de stoommachine de strijd aan tegen het water in Nederland, het is best hard werken!

We hebben ons allemaal prima vermaakt in Madurodam en omdat er voor kinderen zoveel te doen is een leuk dagje uit in Den Haag voor het hele gezin.

Madurodam met kinderen

Drievliet

Blogger Leonie woont in de buurt van Den Haag en is met haar kinderen, Resa en Viggo, al vaak naar familiepretpark Drievliet geweest. Haar kinderen zijn er ook met school geweest, want het attractiepark is een favoriete bestemming voor schoolreisjes.

Drievliet is een overzichtelijk attractiepark voor grote en kleine kinderen. Voor de jonge bezoekers zijn er allerlei leuke attracties te vinden in het gebied "Lol Atol". In dit themagebied hebben de attracties allemaal een zeethema. Kleintjes kunnen, samen met hun ouders, ritjes maken in de sleepbootjes, de vliegende vissen caroussel of de vliegende hondjes. Of spelen in het zand, klimmen op de vuurtoren en springen op het springkussen. Maar de zingende stal, waar dieren na een druk op de knop gaan zingen, is zeker ook een favoriet bij de kleine bezoekers. Klimmen, klauteren en glijden kunnen de kleinsten in de kleuterspeeltuin.

drievliet den haag met kinderen
drievliet den haag met kinderen

Ook voor oudere kinderen heeft Drievliet spannende attracties, zoals de Kwal, een supersnel draaiende attractie die over de kop gaat. Of de spectaculaire kopermijn achtbaan. De favoriet van de 7 jarige Viggo is de Twistrix. Een familie achtbaan met draaiende uilen waar we na twee rondjes een beetje misselijk uit kwamen. Dochter, Resa van 11 jaar kan geen genoeg krijgen van de Formule X. Een supersnelle achtbaan die een paar keer over de kop gaat.

Familiepark Drievliet is van april tot en met oktober dagelijks geopend. Op de website kun je meer informatie terugvinden over de prijzen en openingstijden.

drievliet den haag

Omniversum

Na een leuke en drukke dag wilden we ook even relaxen. Het Omniversum is een van die uitjes in Den haag die daarvoor heel geschikt zijn. In de koepelbioscoop zijn films te zien voor het hele gezin, vaak met de natuur als thema. Met onze dochter keken we een film over haaien en dat vond ze ontzettend mooi. "Het is net alsof je echt in de zee zwemt". 

Kindermuseum Den Haag

Op zoek naar een leuk museum met kinderen in Den Haag? De keuze is reuze en het is onmogelijk om alles in één weekend te bezoeken. Onze favoriet is het Museon. Ook in Scheveningen kun je nog leuke musea voor kinderen vinden. Zoals Muzee Scheveningen over het Scheveningen van vroeger: een afwisselend museum met een openluchtmuseum sfeertje. Ook het museum Beelden Aan Zee kan interessant zijn voor gezinnen. Je leest erover in ons blog Scheveningen met kinderen.

scheveningen met kids museum

Museon 

Wij vinden het Museon het leukste kindermuseum in in Den Haag. We vinden het zelfs een van de leukst kindvriendelijke musea van heel Nederland. Nu houden wij ook van plekken die interactief zijn en waar je zelf kunt ontdekken. Dit kan in Museon echt volop. Beneden zijn wisselende tentoonstellingen terwijl die boven gelijk blijft. Tijdens ons bezoek ging het over de ruimte.

"Ik win", onze dochter speelt met papa een astronauten spel. Als ze klaar is, stel ik voor op een andere tafel een spelletje te doen. Deze gaat over reactie vermogen. Gelukkig ik kan nog winnen. Daarna is het Marcel tegen mij. Gelukkig spelen we gelijk, anders had de dag er wel eens heel anders uit kunnen zien. 

Den Haag met kinderen museon
Den Haag met kinderen museon

Denk niet dat het Museon in Den Haag alleen spelen is. Zo'n tentoonstelling heeft ook een heleboel leerzame onderdelen. Wil je echt op een toffe manier bezig zijn met wetenschap, kijk dan ook even welke shows er zijn en hoe laat. Ruim veertig minuten lang zit onze vijfjarige dochter net als de rest van de kids te kijken naar een meneer die wetenschap tastbaar maakt met testjes tijdens de Scienceshow.

de haag met kinderen museon
de haag met kinderen museon

Museon is echt een van de activiteiten in Den Haag met kinderen waar je wel een hele dag voor uit kunt trekken. Dan hebben we nog niet eens een activiteit in de familiewerkplaats gereserveerd. Want die is er ook nog. Hier kan je geheel in het thema bijvoorbeeld zelf een raket maken.

Op de begane grond is er naast het tijdelijke thema ook een ruimte waar je met een 3D bril een filmpje kunt kijken. Hier is het altijd druk en er zijn maar een beperkt aantal brillen beschikbaar, dus je kunt hier het beste direct bij opening heen gaan. "Ik vlieg, ik vlieg op een draak", vol verbazing beleeft onze dochter het avontuur. Daarna gaan we zelf filmpjes maken. Niet in 3D maar heel simpel door dino poppetjes elke keer iets te bewegen en een foto te maken. Zo werden vroegen tekenfilms gemaakt. Ook op verschillende andere plekken in deze ruimte is nog van alles te doen op een tablet. 

den haag met kinderen museon
Den haag met kinderen
Den haag met kinderen

We moeten onze dochter echt meeslepen. Er is zoveel leuks te doen en we zijn nog niet eens boven geweest. Hier bevinden zich een aantal vaste thema's zoals de Poolzaal, Vulkanen en Recht en Vrede. Het geheel wordt aan elkaar verbonden door "Expeditie Museon". We halen een ouderwetse knipkaart en op verschillende plekken moeten we vragen beantwoorden en die met ja en nee beantwoorden. 

Door tijdgebrek kunnen we lang niet alles doen maar wat we doen is allemaal weer hartstikke gaaf. We presenteren zelf het weer, vangen afval op een digitaal scherm en leren over satellieten. 

den haag met kinderen museon
den haag met kinderen museon

Gemeentemuseum Den Haag

Het Haags gemeentemuseum ligt naast het Museon en het is dan ook handig om beide te combineren. Dit is een kunstmuseum, maar wel een met een aantal activiteiten voor gezinnen. Jammer genoeg waren de wonderkamers tijdens ons bezoek gesloten voor verbouwing. Hier kunnen kinderen met behulp van digitale middelen zelf kunst maken. Liever met papier en kwast aan de slag? Ga dan op zondag, dan is het kinderatelier open. 

Wij liepen een rondje door het museum en vertelden onze dochter hoeveel de "victory boogie woogie" had gekost. Haar reactie: "Dat kan ik ook wel maken". 

den haag met kinderen gemeentemuseum
den haag met kinderen gemeentemuseum

Bij binnenkomst hadden we een aantal boekjes (per afdeling) meegenomen die je helpen het museum interessant te maken voor kinderen. Zo moesten we bijvoorbeeld op zoek naar stukjes uit verschillende schilderijen en mocht onze dochter zelf dingen natekenen. Bij de boekjes krijg je ook een tasje met kleurtjes mee.

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft ook een aantal historische ruimtes die een mooi contrast vormen met het verder vrij industrieel aandoende gebouw. Hier bevind zich ook een enorm poppenhuis. 

den haag met kinderen gemeentemuseum
den haag met kinderen gemeentemuseum

Beeld en geluid Den Haag

Het museum van COMMunicatie, gaat tegenwoordig door het leven als Beeld en Geluid Den Haag. Dit is een erg leuk, modern en interactief museum voor kinderen vanaf 8 jaar. Het museum werd een jaar verbouwd en opende eind 2017 het vernieuwde museum. Je stapt vrijwel gelijk de lounge van het museum binnen die toegankelijk is voor iedereen en je uitnodigt om een kopje koffie of thee met wat lekkers te nuttigen. In ‘het hart’ van het museum worden gedurende de week verschillende activiteiten aangeboden. Zo is er de mogelijkheid tot live programmeren, waarbij je via een tablet een robot kan laten tekenen. 

Via een geweldige entree, een prachtige trap centraal gelegen in de COMM Lounge, stap je het museum met maar liefst 4 etages binnen. Elk etage is voorzien van een thema en geeft uitleg over communicatie, maar laat ook de manier van communiceren zien met de collectie items. Zo gaat het op de eerste etage met het thema ’Impact’ over de manier waarop jij communiceert. Het gebruik van de mobiele telefoon wordt benadrukt met een grote Iphone die bediend kan worden. Op deze verdieping kun je zelfs nog een geheim berichtje achterlaten in het biechthokje, dat ergens anders in het gebouw door iemand beluisterd kan worden.

De tweede etage, genaamd ‘Update’, gaat over de belangrijkste ontwikkelingen binnen de communicatie. Er staat een wand vol emoji’s die je vast wel kent van Whatsapp, maar weet jij hier ook de betekenis van?

Op de derde etage ‘Tools’ staat het communicatiemiddel centraal. Hier kun je verhalen horen over verschillende (oude) telefoons en deze telefoons ook echt spotten. Hoe werden vroeger de brieven gevouwen en bezorgd en hoe gebeurt dit nu? Op deze verdieping zul je hier de juiste antwoorden op krijgen.

De vierde etage staat in het teken van de ‘Cloud’. Hier vind je o.a. oude telefoonboeken, kun je via de buizenpost iets versturen en vinden er wisselende exposities plaats. Kun je niet genoeg krijgen van alles en wil je nog meer over iets in het museum weten? Dan zijn er QR-codes te vinden die je kunt scannen met je telefoon of een tablet die bij de kassa te verkrijgen is.

Door de vele interactie is het museum zeer aantrekkelijk en leerzaam voor kinderen. Kinderen tot 8 jaar kunnen gratis het museum binnen en tot 16 jaar krijg je korting. Voor de actuele prijzen en openingstijden zie website.

Communicatie museum den haag

Escher in het Paleis 

Escher in het Paleis ligt aan de Lange Voorhout vlakbij het binnenhof. Voor dit museum is de museumjaarkaart niet geldig. Wel zijn kinderen tot en met 6 jaar gratis en is er een familiekaart te koop met korting. Bij binnenkomst krijgen we direct een speurtocht in de hand gedrukt. Mijn dochter gaat druk op zoek naar de plaatjes die ze moet matchen met de schilderijen. De vragen zijn, zodra je kunt lezen, vrij makkelijk zoals "Wat is de naam van het schilderij?". Het vinden van de plaatjes valt nog wel tegen. De illusies van Escher zitten vol met optische illusies zoals de oneindige wenteltrap. Het gebouw zelf is heel erg mooi. Niet voor niks heet het museum Escher in het Paleis. Het paleis een voormalige woning van Wilhelmina en is echt de moeite waard.

Bij een bezoek aan Escher in het Paleis met kinderen moet je er wel rekening mee houden dat er een vrij serieuze sfeer hangt. Mijn dochters enthousiaste "Mama, jaaaaa ik heb de mier gevonden" levert wat gemengde blikken op van de grijze bezoekers.

Op de bovenverdieping zijn enkele interactieve displays die nog het meest interessant zijn. Zo is er een oneindige trap op de vloer om over heen te lopen.  Ook is er een kamer waar gespeeld is met perspectief. Onze dochter kent die al want ook in Nemo en in diverse andere wetenschapsmusea heeft ze dit gezien. De vrijwilligers die haar uitleg wil geven, wuift ze dan ook weg. "Mama jij moet daar en ik moet hier, nu zijn we even groot". Hartstikke leuk dat er hier zo'n kamer is maar wat nergens op slaat is dat je geen foto's mag maken. Je kunt alleen een foto laten maken door een van de vrijwilligers en daar vragen ze dan vijf euro voor. Zeker gezien de entreeprijzen echt belachelijk. Verder is het een aardig museum, maar als je zelf geen bijzondere interesse hebt in Escher zijn er betere opties in Den Haag.

den haag met kids escher in het paleis
den haag met kids escher in het paleis
den haag met kids escher in het paleis

Panaroma Mesdag 

Panorama Mesdag hoort er natuurlijk bij. Mijn dochter vond het leuk om hier even rond te kijken, maar met de echte zee dichtbij is dat natuurlijk veel leuker. Heb je een museumkaart en ben je in de buurt, dan is leuk om te doen, maar anders niet om speciaal voor naartoe te reizen. 

den haag met kids panorma mesdag

Haags Historisch museum 

Het Haags Historisch museum is een museum in het centrum van Den Haag. Dit blijkt een verrassend leuk museum te zijn voor gezinnen. Ga wel in het weekend of tijdens de vakanties, want anders zijn een aantal onderdelen niet open.

We gaan op een spinnensafari met Simon Smalpoot. Een speurtocht voor kinderen vanaf 6 jaar, maar voor onze vijfjarige dochter met wat hulp ook goed te doen. We beginnen helemaal op zolder van het historisch pand waar een aantal poppenhuizen te zien zijn. Mijn dochter volgt trouw alle opdrachten en ondertussen leren we over het leven van vroeger.

Totdat we naar buiten moeten voor de salon en ontdekzolder. Hier is zoveel te doen dat de speurtocht even niet meer zo belangrijk is. Er is ook zoveel leuks te doen. Er liggen mooie kleurplaten, er is een poppenhuis om mee te spelen en boven op zolder maakt ze haar eigen spel met alle oude telefoons die er staan en andere kinderen. 

haag historisch museum
haag historisch museum

We willen natuurlijk wel wat "winnen" en dat kan als de speurtocht af is. Uiteindelijk gaan we dus verder en vrolijk huppelt ze na afloop naar buiten.

Het Haags historisch museum is wat betreft hoeveelheid activiteiten niet te vergelijken met de grote musea die je in in Den Haag met kids kunt bezoeken. Maar heb je niet zoveel tijd en/of wil je vooral lekker in de binnenstad blijven, dan is het wel echt een aanrader. Er vinden ook regelmatig gezinsvriendelijke tijdelijke tentoonstellingen plaats.

Kinderboekenmuseum 

Ga je naar Den Haag met een peuter of kleuter, dan mag je het Kinderboekenmuseum niet missen. Er is ook wel wat te doen voor oudere kinderen, maar dit is toch vooral een van de favoriete Peuter activiteiten in Den Haag. Bij binnenkomst staat er al een enorme rij van ouders met ongeduldige kids bij de kassa. In het weekend, in de winter, is het hier druk, eigenlijk te druk naar mijn zin. 

Op de bovenste verdiepingen zijn de activiteiten voor jonge kinderen. Die zijn wel heel leuk. Zo zijn er een aantal thema speelkamers. Onze dochter kruipt als Rupsje Nooit Genoeg door een appel, gaat op zoek naar Nijntje en speelt met kikker. Allemaal figuren uit bekende kinderboeken komen voorbij. 

kinderboekenmuseum den haag
kinderboekenmuseum den haag
kinderboekenmuseum den haag

Mijn dochter vermaakt zich uitstekend maar ik vind het echt te druk. Na een tijdje gaat de bel. Het seintje dat het verhalen uurtje gaat beginnen. Even rust, lekker zitten en luisteren naar een mooi verhaal. 

Daarna besluit ik niet terug te gaan naar de bovenverdieping maar het beneden gedeelte te bezoeken. Eigenlijk voor kinderen vanaf 7 jaar maar er lopen ook veel jongere kinderen rond. Met een beetje hulp kan onze dochter ook veel van de opdrachten doen. Je speelt met een figuurtje "de slurper". Op verschillende plekken maak je hiermee opdrachten. Zoals figuren opsporen in een groot schilderij. 

kinderboekenmuseum den haag
kinderboekenmuseum den haag

Na zoveel opwinding is het weer tijd om even te relaxen. Dat kan bij de Luistermuur. Hier worden uit de luidspreker stukjes verhaal voorgelezen. Ik stel mijn dochter voor dat ik haar hier laat en aan het einde van de dag wel kom ophalen, zo lekker ligt ze hier te chillen. Dat wil ze niet, maar of we thuis bij haar op de kamer wel zo'n muur kunnen maken. 

kinderboekenmuseum den haag

Louwman Museum

Ook het Louwman museum werd bezocht door het gezin van Leonie. Ze waren niet heel enthousiast over dit museum. Voor kids is er niet echt veel te doen behalve naar de auto’s kijken. Je mag niks aanraken. Op de bordjes staat uitleg over de historie van de auto's. Dit museum raden we alleen als je kids echt blij worden van het kijken naar bijzondere auto's. 

Kindvriendelijk restaurant Den Haag

Mocht je op zoek zijn naar een kindvriendelijk restaurant in Den Haag. Vlakbij het Kinderboekenmuseum en het station zit het Foodcourt Den Haag. Wij vinden een foodcourt altijd wel fijn om te eten. Dan kan je allemaal zelf uitzoeken waar je zin in hebt. Deze keer ga ik voor een pittig Thais gerecht terwijl mijn dochter kiest voor de frietjes. Er is ook een kleine speelhoek aanwezig.

Ook leuk restaurant Steen, hier kan je vanuit de tuin ook met een roeiboot door Den Haag.

foodcourt den haag
foodcourt den haag

Meer lezen? Lees ook over andere stedentrips met kinderen in de buurt zoals:


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top