Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Linz met kinderen, ontdek de derde grootste stad van Oostenrijk

Linz met kinderen, ontdek de derde grootste stad van Oostenrijk

Linz, gelegen aan de oevers Donau, is de derde grootste stad van Oostenrijk, na Wenen en Graz. Het is de levendige hoofdstad van de oostelijk gelegen deelstaat Oberösterreich (Opper-Oostenrijk) met een unieke mix van modern en historisch. Ben jij benieuwd of Linz met kinderen een leuke bestemming is op doorreis of wanneer je Oberösterreich met kinderen wil ontdekken?

Ik vertel je wat je allemaal kunt doen in Linz met kids, zoals het supermoderne Ars Electronica Center (ook bekend als het Museum van de Toekomst), de dierentuin en sprookjeswonderland.

©Linz Tourismus_Robert Josipovic

Linz Card

Wil je meerdere dingen zien, dan adviseer ik je om een Linz Card (digitaal) aan te schaffen. Er is een Linz Card voor 1, 2 of 3 dagen. Daarmee heb je gratis toegang tot veel musea en nog andere extra’s. Je haalt de kosten er echt makkelijk uit. Bekijk hier alle informatie over de Linz Card.

Wat te doen in Linz met kinderen?

Het centrum van Linz

Linz bestaat al heel lang. De romeinen bouwden hier een fort, in de middeleeuwen was het een handelsstad en in de 19e eeuw een industriestad. Het heeft nog niet de toeristische bekendheid van bijvoorbeeld Wenen, Innsbruck of Graz, maar net als deze steden wel een mooi historisch centrum met naast typische barokke gebouwen en middeleeuwse kerken ook moderne architectuur. Het hart van Linz is het Hauptplatz. Hier zit ook het lokale toerismekantoor waar je informatie kunt halen.

©Linz Tourismus_Robert Josipovic
Foto Oberösterreich Tourismus/Linz Tourismus/Robert Josipovic: Unterhaltung in der Sonne am Donauufer in Linz-Urfahr.

Pöstlingberg Adventure World, met dierentuin en rijk van sprookjes

De grootste attractie in Linz voor gezinnen is Pöstlingberg Adventure World. Dit dagvullende uitje is ook direct een goede reden om Linz op te nemen in je vakantieplanning. Neem eerst de Pöstlingbergbahn vanuit Linz omhoog de berg op. Op de top heb je direct een gaaf uitzicht over de stad Linz en kun je even een kijkje nemen in de rijkelijk versierde bedevaartbasiliek. Als je kinderen tenminste niet hard naar de speeltuin rennen.

Op de top zijn meerdere attracties. Met jonge kinderen is de Grottenbahn dé plek om naar toe te gaan. Dit is het rijk van dwergen en sprookjes. Een bezoek begint met een treintje dat door de grot rijdt en langs allemaal dwergen taferelen. Daarna ga je te voet verder. Je komt dan door een Efteling-achtig sprookjesbos waar je naar sprookjesvertellingen kunt kijken.

Neem de bergbahn weer terug, maar vergeet niet uit te stappen bij het station halverwege. Dan ben je namelijk direct bij de ingang van de dierentuin van Linz. Deze dierentuin is met zo’n 600 dieren een prima middelgrote dierentuin. Je hebt er een tropenhuis en dieren zoals apen, stokstaartjes, zebra’s en kangoeroes. Het mooie uitzicht en de groene omgeving maken het een fijne plek om rond te wandelen.

De dierentuin in Lille

Ars Electronica Center

Een van de verschillende interessante musea voor kinderen in Linz is het Ars Electronica Center, wat in de volksmond ook wel het Museum van de Toekomst wordt genoemd. Zeker ook boeiend voor oudere kinderen en heel passend gevestigd in een futuristisch gebouw.

©Linz Tourismus/Robert Josipovic

Er zijn in dit museum wisselende en vaste tentoonstellingen. Je kunt er interactieve stations, kunstwerken, onderzoeksprojecten, grootschalige projecties en laboratoria verwachten. Het Ars Electronica Center gaat over onderwerpen zoals kunstmatige intelligentie, neurowetenschappen, robotica en biotechnologie.

In het Kinderonderzoekslaboratorium kan je kind zelf aan de slag. Dit gedeelte is speciaal gericht op kinderen in de bassischool leeftijd. Onze dochter vind het altijd heel tof om robots te bouwen en te programmeren, dat kan hier ook. Je kunt ook zelf iets bouwen van Lego en dat vervolgens op een scherm tot leven zien komen. Of wat dacht je van je eigen muziektrack componeren? Je kinderen zullen hier niet meer weg willen!

© Linz Tourismus_Robert Josipovic

Kasteelmuseum Linz

Het Schlossmuseum in Linz is een museum over natuur, cultuur en geschiedenis van zowel de stad Linz als de regio Oberösterreich. Interessant om te bekijken met kinderen is de natuurhistorische collectie, met opgezette dieren en fossielen. Zo zie je een reuzenhaai, die vele duizenden jaren geleden, toen Oberösterreich nog bedekt was door een zee, zijn rondjes zwom.

Als je interesse hebt in geschiedenis dan neem je een kijkje bij de vondsten uit de Romeinse tijd of bij de oude wapens. Minder oud, maar zeker niet minder boeiend, zijn de complete woonkamers uit de jaren ’50 en ’70. Kijk of je kinderen de telefoon van toen weten te herkennen.

© Linz Tourismus_Robert Maybach

Kulturquartier en speciale activiteiten in Linz

Neem ook zeker even een kijkje in het Kulturquartier wanneer je in Linz bent. Hier zijn wisselende tentoonstellingen en activiteiten. Vaak is er wel iets te doen voor gezinnen. Sowieso worden er in Linz veel activiteiten georganiseerd gedurende het jaar, zoals het Kinderfilmfestival, de Kinder Cultuurweek en het Riddersfestival (begin juli). Ook het Pflasterspektakel, een straatteather festival in de zomervakantie, is gaaf om te zien.

©Linz Tourismus_Robert Josipovic

Wat kun je nog meer doen in Linz met kinderen?

  • Er zijn verschillende wandelroutes door het centrum van Linz en net buiten Linz. Loop bijvoorbeeld een route die langs het Pleschinger Meer gaat. In de zomer neem je dan natuurlijk je zwemspullen mee.
  • LENTOS Kunstmuseum: Een museum met vooral kunst uit de 19e en 20e eeuw. Check van tevoren de website om te zien of ze op dit moment iets organiseren voor kinderen.
  • Tocht over de Donau: Bekijk Linz vanaf het water.
  • Voestalpine Stahlwelt: Industriekultur op zijn Oostenrijks. Hier kun je alleen terecht met een rondleiding.

Ook enthousiast geworden over Linz? Bekijk de website van Linz Tourismus met nog meer tips en alle actuele informatie over evenementen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top