Home / Reisinformatie / Europa / Luxemburg / Wat te doen Luxemburg stad met kinderen?

Wat te doen Luxemburg stad met kinderen?

Wat zijn leuke bezienswaardigheden in Luxemburg met kinderen? Ga zeker naar de hoofdstad van Luxemburg: Luxemburg Stad. Tot de gratis bezienswaardigheden in Luxemburg Stad behoren enkele geweldige speeltuinen. Er zijn ook genoeg musea met speciale activiteiten voor gezinnen. Wij geven je onze topplekken in Luxemburg Stad voor kinderen. Wil je ook weten wat er buiten de stad te doen is, bekijk dan reisinformatie Luxemburg.

Luxemburg stad met kinderen

Bezienswaardigheden Luxemburg stad

Het oude centrum van Luxemburg stad

Luxemburg Stad met kinderen biedt heel veel leuks. Als je alleen al door de het oude centrum loopt, kom je veel dingen tegen die ook kinderen leuk zouden vinden. Je staat zomaar opeens voor grappig standbeeld. Verderop is er weer een toren die bij een echt kasteel zou passen en in de kronkelstraatjes kun je perfect verstoppertje spelen.

Luxemburg stad

Bock Kazematten

Heb je maar tijd om één ding te doen in Luxemburg Stad? Als je maar één ding bezoekt in Luxemburg met kinderen, dan zijn de Bock Kazematten onze aanrader. Luxemburg Stad ziet er nog steeds uit als een vesting, maar wat we nu zien is maar een klein percentage van wat er ooit was.  De kazematten deden in het verleden dienst als verdedigingsnetwerk en je kunt onder de grond zo’n 27 kilometer aan uitgegraven tunnels en gangen ontdekken.

bock kazematten luxemburg stad
bock kazematten luxemburg stad

De kazematten waren in gebruik als munitieopslag, verdediging en er woonden soldaten. De kazematten van de Bock zijn één van de enkele plekken in de stad waar je hier nog iets van kunt zien. Via diverse trappen loop je naar beneden. De uitgegraven tunnels zijn indrukwekkend en spannend voor kinderen.

bock kazematten luxemburg stad

Ga op zoek naar kanonnen en de onverwachte uitkijkpunten over de stad (allemaal veilig afgeschermd met tralies). Probeer de echo uit en stel je voor hoe het was om hier te leven.

bock kazematten luxemburg stad

Natural History museum

Het Natural History museum in Luxemburg Stad heeft veel gedaan om het museum voor kinderen interactief te maken. De tentoonstellingen zijn een mix van opgezette dieren, levende dieren (vissen, insecten), stenen en fossielen.

natuurhistorisch museum luxemburg stad

Kinderen kunnen door middel van puzzelstukjes of tv schermpjes de juiste dieren bij de juiste natuurgebieden zoeken. In 2017 is het Natuurhistorisch Museum in Luxemburg Stad vernieuwd en zijn er ook meer moderne en interactieve opties toegevoegd. De opgezette dieren zijn niet verdwenen, maar worden wel op een aantrekkelijkere manier tentoongesteld.

natuurhistorisch museum luxemburg stad
natuurhistorisch museum luxemburg stad

Lëtzebuerg City Museum

Hoewel het Lëtzebuerg City Museum, het stadsmuseum van Luxemburg, niet een museum is dat zich richt op gezinnen, zijn er wel genoeg dingen te zien om even een kijkje te nemen. Zie hoe de stad er uit heeft gezien in de middeleeuwen.

luxemburg stad museum

Ook moderne geschiedenis komt aan bod. Zo vond onze wielrenliefhebber Marcel het natuurlijk leuk om de tentoonstelling te bezoeken over de Luxemburgse wielrengeschiedenis. Naast de vaste tentoonstelling zijn er regelmatig wisselende exposities.

luxemburg stad museum

Workshop in Mudam

Luxemburg Stad heeft diverse musea met kunst, zoals het Mudam (afkorting van Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean). Wij vonden zelf de ruimtes met alleen een radio of een foto van Obama al erg experimenteel. Maar mocht je interesse hebben in kunst, neem dan vooral een kijkje.

Check van tevoren ook de website van het Mudam. Ze hebben ze regelmatig workshops voor kinderen vanaf 6 jaar. Je kunt dan zelf een model van een kunstwerk maken.

mudan luxemburg

Stadwandeling door Luxemburg Stad speciaal voor kinderen

De gidsen van het tourism office in Luxemburg Stad hebben een tour speciaal voor families met kinderen. Ze raden de tour aan voor kinderen vanaf 6 jaar. Tijdens de tour ga je langs enkele van de bekende bezienswaardigheden in het oude centrum van Luxemburg. De verhalen zijn speciaal afgestemd om je kinderen bij de les te houden. Zo wordt een kerk een stuk interessanter als je een kanonskogel kunt zoeken die nog steeds in de muur zit. 

wandeling luxemburg stad

Speeltuinen in Luxemburg stad

Luxemburg-Stad heeft enkele geweldige speeltuinen. Niet zo’n klein pleintje zoals wij gewend zijn, maar een compleet piratenschip of een kasteel.

Piratenschip speeltuin

De Piratenschip speeltuin (Parc de Monterey) in het uitgestrekte park Municipal is heerlijk om te spelen, vooral bij mooi weer. Een compleet piratenschip om op en over te klauteren. Daarnaast is er ook een hele leuke waterspeeltuin om dammetjes in te bouwen en te spetteren. Natuurlijk zijn er ook wipkippen en schommels.

speeltuin luxemburg

Op loopafstand vind je Lambert Redoubt, een stukje van de oude verdedigingswerken. Ook zijn er wat meertjes, wandelpaden en zelfs een kleine waterval vlakbij.

speeltuin luxemburg

Kasteelspeeltuin

De Kasteelspeeltuin vind je in Parc Schéiwisschen aan Rue Charlemagne. Binnen in het kasteel is genoeg te ontdekken, zoals tekenfilmachtige figuren.

luxemburg speeltuin

Vliegtuigspeeltuin

De vliegtuigspeeltuin bevindt zich midden in een woonwijk, dus hier kom je wat minder snel. Aan het einde van de doodlopende straat “Op der Heed”. Je kunt hier wel vrij makkelijk parkeren. Heb je een hotel in de wijk Luxemburg of Kirchberg, dan kun je er ook naartoe lopen.

vliegtuigspeeltuin

Treintje “Pétrusse Express”

De ligging van Luxemburg Stad is prachtig. Gebouwd op een rots met daaromheen diepe dalen. Al dat klimmen kan soms alleen wat te veel zijn voor kleine kindervoetjes. Gelukkig is daar het treintje. Loop niet meer, maar laat je lekker rijden.

treintje luxemburg stad

Science museum Luxemburg stad

Luxembourg Science Centre werd in 2017 geopend. Het is een welkome aanvulling op de activiteiten in Luxemburg voor gezinnen met kinderen op de basischool. In het Science Center kun je op een leuke manier de wetenschap en technologie ontdekken. Er zijn meer dan honderd praktische experimentele stations met uitleg in o.a. het Engels en Duits. Til zelf een auto op, laat je haar omhoog staan door elektriciteit of speel tegen een robot. Daarnaast kun je een show bijwonen of meedoen aan een van de workshops.

Dit museum bevindt zich echter niet, zoals de naam wellicht doet vermoeden, in Luxemburg Stad, maar in Differdange, dertig kilometer buiten de stad. Lees hier meer over het Luxembourg Science Centre.

Luxemburg science museum

Kanner in the City Festival

Ga je in de zomervakantie naar Luxemburg met kinderen? Kanner in the City is een jaarlijks terugkerend festival. Tijdens 2 dagen in juli wordt de stad omgetoverd tot speelplaats voor kinderen. Opblaaskussens, muziek, goochelen, workshops en nog veel meer.

Luxemburg stad

Luxemburg Card

Ga je naar Luxemburg en blijf je minimaal één dag, dan adviseer ik je de Luxemburg Card aan te schaffen voor een, twee of drie dagen. Voor een vast bedrag heb je vervolgens gratis entree tot heel veel bezienswaardigheden. Niet alleen handig voor de activiteiten in Luxemburg Stad, maar voor het hele land. Zo zijn ook de meeste kastelen in Luxemburg aangesloten bij deze kaart. Voor meer informatie: Luxemburg Card.

luxemburg met kinderen

Kindvriendelijk hotel Luxemburg Stad

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Luxemburg Stad? Het Best Western Plus Grand Hotel Victor Hugo heeft tweepersoonskamers, maar voor baby’s en kinderen tot 12 jaar kan een bed bijgeplaatst worden. Wij vonden het weinig sfeervol, maar de prijs/kwaliteit verhouding was prima.

Tijdens ons laatste verblijf sliepen we bij het toen net geopende Mercure Luxemburg off Kirchberg. Sfeervolle inrichting, lekkere bedden en in het weekend gratis parkeren op straat. Wel een aandachtspuntje is de badkamer: die heeft een glazen wand verbinding met de slaapkamer. Daar zullen oudere kinderen niet blij mee zijn. Door de opstelling van de bedden heb je met twee kinderen ook weinig ruimte meer, terwijl er met één kind er nog een fijne zithoek blijft.

Mercure Luxembourg Off Kirchberg

Luxemburg is niet al te groot. Wij hebben ervaren dat wanneer je niet in de stad zelf verblijft, maar iets erbuiten, je dan veel betere hotels krijg voor dezelfde prijs. Lees voor onze tips het blog kindvriendelijk overnachten in Luxemburg. Het is ook goed mogelijk om Luxemburg Stad te bezoeken vanuit een hotel buiten het centrum.

Gezin op Reis bezocht Luxemburg op eigen gelegenheid. Visitluxembourg heeft ons ondersteund met een Luxemburg Card.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top