Met de auto naar Zweden via Denemarken? Dan kom je het land waarschijnlijk binnen via de spectaculaire Öresundbrug die de Deense hoofdstad Kopenhagen met het Zweedse Malmö verbindt. Je kunt gelijk doorrijden, maar het leek mij wel leuk om te ontdekken wat Malmö met kinderen te bieden heeft.
Het is de derde grootste stad van Zweden en er wonen meer dan een half miljoen mensen. Ga je naar Stockholm met kinderen of naar Göteborg met kinderen, dan zijn er echt toffe musea en bijzondere plekken om te bezoeken. Misschien dat daarom mijn verwachtingen voor Malmö wat te hoog waren.
Het is een prettige stad als begin- of eindpunt van een vakantie in Zweden, maar als stedentripbestemming vind ik het te weinig hoogtepunten hebben. Een volle dag in Malmö is voldoende tijd om de stad te ontdekken. Is het mooi weer en willen je kinderen ook lekker lang aan zee of in de vele speeltuinen spelen, ga dan twee dagen.
Malmö is te belopen, maar dat hangt ook echt af van de leeftijd van je kinderen. Zo is het van het oude centrum naar de Turning Torso een half uur wandelen. Veel bezienswaardigheden zijn geclusterd, dus het is slim vooruit te plannen wat je zou willen zien en doen.
In het oude centrum kun je de meeste restaurants en winkels vinden. Wij hebben in Malmö veel gebruik gemaakt van de elektrische stepjes die overal staan. Officieel moeten kinderen hier echter een helm dragen.
Wat te doen in Malmö met kinderen
Disgusting food museum
Het Disgusting food museum is wat ons betreft het leukste museum in Malmö, al heeft het natuurlijk helemaal niks met de stad te maken. Dit museum draait helemaal om vreemde etenswaren. Zoals wodka met een slang erin, gevangeniswijn gemaakt in een wc en cavia in de Andes. Het is leuk om de gerechten te zien en erover te lezen.
Echt interessant begint het te worden, wanneer het ook mogelijk is gerechten te ruiken. Dit kan vooral bij veel verschillende kazen. Ieeeuwww… Onze dochter trekt haar neus op. “Jij eerst ruiken hoor mama” en dan zelf schaterlachend weglopen.
Er is ook een photoboot waar we ons hoofd in kunnen hangen. Dan krijg je een geur te ruiken en worden er vier foto’s gemaakt. Gegarandeerd grappig welk gezicht je dan trekt.
Nadat we het hele museum zijn doorgelopen, komen we weer terug bij het begin. Er is een bar waar we zelf aan de slag mogen en de verschillende vieze gerechten mogen proeven. We beginnen lekker veilig met sprinkhanen en meelwormen. Door onze eerdere reizen naar Azië voor onze dochter niet zo raar, de meelwormen eet ze zelfs smakelijk op.
Dan een klein kevertje die bij haar het verkeerde keelgat in gaat. Stond ze toch bijna op het bord: het bord waarop word bijgehouden hoeveel mensen hebben moeten overgeven in het museum. Niet voor niks is je entreebewijs een kots zakje.
Met wat water komt het weer goed, maar ze waagt zich toch maar niet aan de volgende delicatesse: de junikever. Dat is een insect dat zo groot is dat je er echt flink op moet kauwen. De staf geeft nog even een goede tip hoe je die het beste kunt doorbijten en doorslikken.
We gaan verder en komen bij de durian. De beroemde stinkvrucht die niet voor niks in Azië verboden is om mee te nemen in het openbaar vervoer of vliegtuig. Eenmaal in je mond is de smaak best aardig, maar niet genoeg om te de geur te trotseren.
Als Nederlander heb ik dan weer minder moeite met de diverse stinkkazen. De zoute drop waar ze in sommige landen niks van snappen, is ook geen probleem. Rootbeer, een drankje dat smaakt als een mix van cola en tandpasta, spoelt de mond weer lekker schoon, al snap ik niet dat iemand hier een blikje van zou kopen.
Tenslotte komen we bij de vis. Ik ben normaal al geen visliefhebber dus ik haak af, maar Marcel laat zich verleiden de Hákarl te proeven. Oftewel, een blokje haai. Omdat deze haai vers giftig is voor mensen, laten ze die eerst nog wat maanden rotten. Heerlijk!
De prijs voor het vieste gerecht gaat naar toch naar een Zweeds gerecht. Surströmming, gefermenteerde haring die niet alleen een enorme stank verspreid, maar volgen Marcel smaakt alsof je na een hele dag markt een viskraam moet aflikken.
Het museum is wel vrij prijzig, we zijn uiteindelijk een uur binnen geweest. Maar als je alle zure boertjes meetelt, heb je er de hele dag “plezier” van.
Malmö Museum
Dit museum zit in het in het kasteel van Malmö en bestaat uit verschillende kleinere musea. Daarnaast zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Er is een deel met historisch ingerichte kamers, de oude wachtoren met ridderspullen, moderne kunst en schilderijen en een stuk geschiedenis van de stad. Daarom is het een prima plek om je bezoek aan Malmö te starten.
Een van de meest interessante onderdelen van het museum vonden het gedeelte over Malmö in de middeleeuwen. Het vertelt hoe de stad Malmö is ontstaan en hoe was het om er toen te wonen. Wist je dat je alleen al in de gevangenis kon komen omdat je arm was?
Bij verschillende gevangeniscellen lezen we de verhalen van vroegere inwoners van de stad. Zoals de arme dame met baby die na haar vrijlating weer kwam aankloppen of ze terug de gevangenis in mocht. Hier had ze tenminste eten.
Ook wordt er aandacht besteed aan een bijzondere periode in de geschiedenis van het museum. Na de Tweede Wereldoorlog werd het museum gebruikt als opvangplek voor oorlogsslachtoffers. Op foto’s zien we hoe mensen hun bedden vonden tussen de kunstwerken.
Door de vele verschillende onderwerpen blijft het museum boeiend en we hebben hier zo’n twee uur doorgebracht.
Techniek en zeevaartmuseum
Het beste museum voor kinderen in Malmö is het ‘Teknikens och Sjöfartens Hus’. Jammer genoeg waren tijdens onze bezoek zowel de onderzeeër, de maritieme speeltuin voor kinderen onder de 10 jaar, als de meest recent vernieuwde vleugel waar je zelf testjes kunt doen, gesloten vanwege de pandemie.
Wat dan overblijft, is nog steeds wel interessant maar een stuk minder hands-on. Uiteindelijk waren we dan ook na een uur wel uitgekeken. Zo is er een grote zaal vol met historische auto’s, fietsen, motorfietsen en zelfs vliegtuigen.
In enkele kun je zelf plaatsnemen, zoals in de historische brandweerwagen. In een andere hal gaat het over treinen en aandrijftechnieken, terwijl je op de vide boven deze ruimte ook wat testjes kunt vinden, zoals tekenen met behulp van magnetisme.
In het maritieme gedeelte zijn exotische voorwerpen te zien die schippers van vroeger hebben meegenomen. Zoals een handtas gemaakt van een schildpadden schild. Ook zijn er veel replica’s van schepen en kun je meer leren over de geschiedenis van de scheepvaart in Zweden. Bekijk voor de openingstijden en eventueel verplichte reservering de website.
Slottsparken en waterfietsen
Beide musea kun je vinden in of aan het Slottsparken. Dit is een van de grotere parken in de stad. Er zijn meerdere speeltuinen in Slottsparken, zoals Sagolekplatsen, een speeltuin in sprookjesthema die ook heel geschikt is voor jonge kinderen vanwege de kleine speeltoestellen zijn en een zachte vloer.
Een populaire activiteit in de zomer in Malmö is waterfietsen. Dat kan door het Slottsparken park en, als je er energie voor hebt, helemaal rond de oude stad.
Turning Torso toren & Varvsparken Malmö
De meest opvallende bezienswaardigheid van Malmö is de Turning Torso. Deze toren is zo hoog dat deze bij mooi weer helemaal te zien is vanaf de kliffen van Mons Klint in Denemarken. De toren is alleen in de zomer te bezoeken als onderdeel van een tour. Wij hebben dit niet gedaan.
Vlak naast de toren zit ook een park. Ik had gelezen dat in Varvsparken een van de leukste speeltuinen van Malmö zit voor oudere kinderen. Helaas vonden vandalen in de zomer van 2021 dat die speeltuin het ook mooi zou doen als brandhout. Hopelijk komt er in de toekomst weer een mooie speelplek.
We lopen dan maar naar de boulevard voor de toren. Hier is een skateboard park en zijn er een aantal vlonders in zee. Er hangt een gezellige sfeer en er zijn ook een aantal terrasjes te vinden.
Ribersborg Strand
Lekker in de zee spelen en een mooi uitzicht op de skyline van Malmö? Ga dan naar Ribersborg Strand, hét stadsstrand van Malmö. De zee loopt hier enorm langzaam af, ook fijn met kleine kinderen. Er is ook een kiosk waar je ijsjes kunt halen en een speeltuintje. Een van de opvallendste gebouwen hier is het Ribersborgs Kallbadhus. Een historisch badhuis met een zwembad in zee.
Folketspark
In een stad vol parken en speeltuinen kan er maar eentje de leukste zijn. Volgens ons en volgens onze dochter is dat toch echt het Folketspark. Waarom? Het is om te beginnen een enorm park met niet één, maar heel veel verschillende speeltuinen. Van plekjes voor de kleintjes tot klauterkastelen voor oudere kinderen.
Er is een skatepark, er zijn trampolines, je kunt er midgetgolfen en er is een waterspeeltuin. In het park zit ook een razend populair restaurant met de uitstraling van een exotische tempel. Is daar geen plek, dan zijn er ook genoeg kiosken waar je terecht kunt voor een ijsje of snack.
Eerlijk is eerlijk, we hebben niet alle speeltuinen in Malmö bezocht. Op deze website kun je een compleet overzicht vinden (in het Zweeds) van alle thema speeltuinen in de stad. Van een safarispeeltuin tot space speelplek.
Kindvriendelijk hotel in Malmö
Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Malmö? Wij sliepen bij het Scandic Malmö City, een van de Scandic vestigingen in de stad. Je weet dat je hier gewoon prima kamers krijgt, met voor kinderen een bedbank. Ook het ontbijtbuffet is uitstekend. Dit hotel heeft een parkeergarage onder het hotel (niet inbegrepen), wat ook wel zo makkelijk was.
Toch moet ik zeggen dat prijs-kwaliteit verhouding mij uiteindelijk wat tegenviel. Mede ook doordat de wifi echt niet goed was en we bij de liften vaak lang moesten wachten. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.
Lees ook onze andere blogs over Zweden met kinderen.