Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Wat te doen in Göteborg met kinderen
Universeum gotenburg

Wat te doen in Göteborg met kinderen

Naar Göteborg met kinderen? Zeker, er is ontzettend veel te doen voor gezinnen in deze stad. Van attracties, zoals het originele wetenschapsmuseum Universeum en amfibie bus Oceanbus, tot gratis te bezoeken stadsparken en speeltuinen.

Zowel Tikva als Esther bezochten Göteborg met hun gezin, de een voor een dagje en de ander twee en een halve dag. In dit blog combineren we hun tips. Desondanks zijn er nog steeds plekken waar we niet geweest zijn, omdat ze dicht waren tijdens ons bezoek, zoals het Maritiem museum en pretpark Liseberg. Je kunt voor een stedentrip Göteborg met kinderen dus prima drie à vier dagen uittrekken. Heb je minder tijd, dan moet je keuzes maken.

Hoe kom je in Göteborg

Een reis naar Zweden met kinderen kan op verschillende manieren, maar de kans is groot dat je Göteborg onderweg aandoet. Göteborg is vanuit Nederland namelijk bereikbaar met boot vanuit het Duitse Kiel.

zweden stenaline

Ideaal, de Stenaline schepen vertrekken aan het begin van de avond. Je kunt op de boot prima eten en daarna heerlijk slapen. Ondertussen vaar je door en de volgende ochtend wordt je met auto en al afgeleverd in Göteborg op nog geen kwartier rijden vanaf het centrum van de stad. Misschien wil je wel zo snel mogelijk doorrijden, op weg naar je eindbestemming, maar waarom zou je niet kiezen voor een dagje of langer in Göteborg met kinderen?

Of bezoek Göteborg met kinderen als stedentrip met het vliegtuig. KLM heeft dagelijkse vluchten naar de tweede grootste stad van Zweden.

Wat is er te doen in Göteborg met kinderen

Naar Göteborg met kids? In het centrum van de stad vind je een aantal attracties die heel geschikt zijn met jonge kinderen in de eerste klassen van de basisschool, maar ook voor peuters.

Terwijl je met het openbaar vervoer in een kwartiertje bij het Universeum, pretpark Liseberg en het gratis wereldculturen museum bent. Deze drie attracties vlakbij elkaar zijn echt voor alle leeftijden, of je nou met een kleuter of met tieners naar Göteborg gaat.

Bij mooi weer kun je je ook prima vermaken in het enorme Slottsskogen park met gratis dierenpark en natuurhistorisch museum.

The Garden Society of Gothenburg

The Garden Society of Gothenburg is een mooi historisch park in het hart van de stad. Het is niet het grootste park van Göteborg, want deze groene stad heeft nog meer parken. Dit aantrekkelijke park is gelegen direct buiten de stadsgracht.

The Garden Society of Gothenburg
The Garden Society of Gothenburg

Natuurlijk is er ook een speeltuin. Fijn als je kinderen even hun energie kwijt moeten. Neem zeker ook een kijkje in het historische palmenhuis. Een kas vol met tropische planten, waaronder enorme waterlelies.

In het park is ook een rozentuin te vinden met daarnaast een restaurantje. Rosencaféet is een perfecte plek om mee te doen aan de Zweedse gewoonte van Fika. Oftewel, wat te drinken met iets zoets erbij.

The Garden Society of Gothenburg

Alfons Åbergs Kulturhus

Alfons Åbergs, of in het Nederlands Alfons Alfrink en in het Engels Alfie Atkins, is een een fictief personage bedacht door de Zweedse auteur Gunilla Bergström. De boeken over dit jongetje die alleen met zijn vader woont, zijn in veel landen vertaald. Wellicht ken je de filmpjes ook wel.

Alfons Åbergs Kulturhus

Het cultuurhuis aan de rand van het park is een historisch gebouw dat nu is ingericht zoals het huis uit de boeken. Ook als je die niet kent, is het tof hierheen te gaan. Het is een grote speelplek voor jonge kinderen. Klimmen, klauteren, glijden of spelen in de keuken.

Alfons Åbergs Kulturhus

Het cultuurhuis is echt gericht op kinderen tot een jaar of acht. Het is grappig om te zien hoe snel mijn dochter hier een vriendinnetje maakt.

Voor ouders is er niet zoveel te doen, maar gelukkig is er wel een plekje om te zitten en wat te drinken terwijl je kind speelt.

Alfons Åbergs Kulturhus

Daarnaast doen ze heel veel aan educatieve programma. Er is een leeszolder met boeken. Op de zolder hebben peuters ook nog een eigen speelplek. Extra leuk zijn de zeer regelmatige shows en optredens. Dit kan echt van alles zijn, van wetenschap shows tot theater.

Wij wonen een pantomime optreden bij over vervuiling. Mijn dochter ligt net als de andere kindjes compleet in een deuk van het lachen. Zodra het serieus wordt en de muziek verandert, zie je dat de kinderen de boodschap ook heel goed snappen.

Bekijk de website van het Alfons Åbergs Kulturhus voor actuele activiteiten. Het is niet heel groot, dus ik zou je aanraden om het zo te timen dat je een of meerdere shows kunt bijwonen.

Alfons Åbergs Kulturhus

Stadsmuseum Göteborg

Het stadsmuseum in het centrum van Göteborg is een uitgebreid en boeiend museum over de historie van de stad. In de kelder beginnen we met de prehistorie en de Vikingen, inclusief Vikingschip en gouden schatten.

Stadsmuseum Göteborg

Daarna gaan we snel verder naar de tentoonstelling over Göteborg. Ik leer hier bijvoorbeeld over de toch best belangrijke rol die wij Nederlanders hebben gehad in de ontwikkeling van Göteborg.

Stadsmuseum Göteborg

Göteborg is namelijk niet natuurlijk ontstaan, maar een bewust geplande stad. Op een plek die zo drassig was dat er kanalen gegraven werden, die dan ook weer goed van pas kwamen voor de handel over zee.

Stadsmuseum Göteborg

Ook mijn dochter vindt het museum interessant. Dit komt vooral die manier van vormgeven. Er zijn mooie voorwerpen te zien en in diverse ruimtes is er ook wat te doen voor kinderen.

“Nog een keertje”, zo kunnen we aan een rad draaien en het lot laten bepalen wat we vroeger geweest zouden zijn. “Dochter van een officier” of “Bedelaar”. Ergens anders kan ze zich weer verkleden. En helemaal grappig is houten wc deksels optillen en zien wat eronder zit.

Stadsmuseum Göteborg

In het stadsmuseum van Göteborg zit ook het “Children’s museum”. Hoewel speelruimte een betere omschrijving is dan museum voor kinderen. Mijn zeven jaar oude dochter vond de klimmuur nog wel leuk, maar voelde zich voor veel van het andere aanwezige speelgoed al wat te oud.

Wel vind ik het handig bedacht, zeker als je jongere kinderen hebt. Zo kan een ouder hier blijven terwijl de ander het museum bekijkt.

Stadsmuseum Göteborg

Universeum Science museum in Göteborg

Het Universeum is de attractie in Göteborg die zowel Esther als ikzelf bezocht. In dit bijzonder originele wetenschaps- en technologiecentrum ontdek je van alles over het universum; van onderwaterwereld, tot regenwoud, de ruimte, het lichaam enzovoort.

Het begrip museum is ook niet bepaald alomvattend voor het Universeum. Zo zou je er ook dierentuin bij kunnen zetten!

Universeum gotenburg

Als we binnen zijn, weten we even niet zo goed waar we moeten beginnen. Liften en trappen gaan naar de verschillende zones. We besluiten om vanaf het dak naar beneden toe te werken. Op het dakterras blijk je lekker te kunnen eten en drinken en soms zijn hier ook speciale tentoonstellingen.

We vervolgen onze weg naar het regenwoud. De deur gaat open en het vocht en de warmte komen ons tegemoet. Via touwbruggen en door een klimboom lopen we langs reptielen, vissen, vogels en aapjes. Er is veel te zien en er zijn interessante ontdekhoekjes gemaakt.

Universeum gotenburg

Ook leuk om te zien dat de aapjes net gevoerd worden. Echt, dit is niet zomaar een museum! De kinderen zijn regelmatig aan het wijzen: ‘kijk daar, wat een mooie vogel! O zie die toekan daar, wauw zeg!’. En zo lopen we heerlijk door het regenwoud, totdat we de volgende zone ingaan: de oceaan.

Universeum gotenburg

Vanaf de kust ga je steeds dieper de wereld van de oceaan in. Ook hier valt weer veel zelf te ontdekken, bijvoorbeeld met de onderwatermicroscoop. Eenmaal onderwater is het donker en lopen we op een gegeven moment door een gang waarin het water met allerlei vissen, waaronder ook verschillende haaien, zelfs boven onze hoofden te zien is.

Universeum gotenburg

Zo breed als het universum is, zo is ook dit museum. In de verschillende zones is veel te zien en veel te ontdekken. Sommige zones zijn groter dan andere en niet iedere zone is even boeiend. Voor Esther sprongen het regenwoud, de oceaan en de ruimte er wel echt uit.

Het laboratoriumgedeelte was voor haar kids bijvoorbeeld minder interessant, wat ook gewoon wat lastiger was door de taal. Terwijl mijn dochter zich juist weer enorm lang vermaakte met het sport thema. Waar je lekker kunt klauteren, maar ook tegen de computer wedstrijdjes kunt spelen.

universeum gotenburg

Ook de tentoonstelling over de ruimte vond ze erg boeiend. Hier kan je zien hoe een astronauten wc eruitziet en proberen om zelf een robot te landen op een planeet.

Onze meiden zijn altijd erg happy als er winkeltjes bij een museum of pretpark zijn. Dat ken je vast wel. Als ouder vind ik het trouwens iets minder. Maar goed, eerlijk is eerlijk, dit museum heeft wel een erg mooie winkel met heel veel educatieve materialen. Dus ga er toch maar even naar binnen zou ik zeggen.

universeum gotenburg

Het Universeum is heel afwisselend maar ondanks de zeven verdiepingen is het kleiner dan bijvoorbeeld Nemo in Amsterdam. Ook als je maar twee à drie uur hebt is het echt de moeite om te gaan. Hoewel je je ook prima het grootste deel van de dag hier kunt vermaken.

Voor jonge kinderen is er ook nog een binnenspeeltuin in de kelder. Kijk op de website voor meer informatie.

Världskulturmuseet, gratis Wereld Culturen Museum met kinderafdeling

Het wereldculturen museum in Göteborg zit naast het Universeum. Dit is een van de gratis activiteiten in Göteborg die ik je echt kan aanraden. Het gebouw zelf is architectonisch interessant om te zien en het heeft ook een restaurant.

 Wereld Culturen Museum

Op een verdieping bevindt zich de vaste collectie van het museum. Niet heel groot dus, maar wel met boeiende voorwerpen die door de verlichting en de uitleg nog extra tot leven komen.

Denk aan houtsnijwerk uit Afrika, aardewerk uit Latijns-Amerika en zelfs een zeldzame quipu’s van de Inca’s. Deze touwen met knoopjes waren een vorm schrift.

 Wereld Culturen Museum

Een andere verdieping is helemaal gericht op gezinnen met kinderen. Het is eigenlijk een indoor speelplek met cultuur erdoorheen. Op interactieve schermen speelt mijn dochter een spelletje terwijl verderop kinderen door een tunnel kruipen. Er hangt een grote schommel en je kunt er glijden.

 Wereld Culturen Museum

Ook leuk: zet een muziekje op en krijg dansles via het scherm. Terwijl er ondertussen ook gewoon allemaal interessante voorwerpen langs de muren in vitrines zijn opgesteld. Voor ouders zijn er meerdere fijne hoekjes om te wachten terwijl je kind speelt.

Daarnaast zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen. Bekijk hier de website.

gotenburg

Slottsskogen, een heerlijk stadspark in Göteborg

Neem je picknickspullen maar mee, want het is heerlijk vertoeven in dit grote en veelzijdige stadspark. Of sterker nog, je barbecuespullen! Kinderen zullen zich in ieder geval uitstekend vermaken in dit mooie park in Göteborg.

Er zijn grote grasvelden, een grote waterpartij en hoe hoger je komt, hoe meer je je in het bos waant. En tussen al dat groen zijn ook grillplaatsen te vinden.

Maar dit Slottsskogen park heeft nog veel meer te bieden. Willen de kids zich gewoon even lekker uitleven, dan kun je ook de speeltuin opzoeken. In het park staan er wegwijsbordjes en zijn er ook plattegronden te vinden.

Kijk van tevoren even waar je precies heen wilt, dat scheelt een hoop zoekwerk, want het park is echt groot.

Slottsskogen

Je kunt elke dag en op ieder tijdstip dit park binnen en het is helemaal gratis! Parkeren kan op diverse plekken rondom het park, maar hier betaal je wel voor. Geen picknick- of BBQ spullen mee? Geen probleem. Er zijn namelijk ook verschillende plekken waar je iets te eten kunt kopen en lekker op een terrasje kunt zitten.

Slottsskogen

Dierenpark Göteborg

In het park zit ook de Childrens Zoo, de gratis dierentuin van Göteborg. Hoewel dierenpark een betere omschrijving is. Hier zijn er bijvoorbeeld elanden, herten, pinguïns en dieren van de kinderboerderij te zien.

Slottsskogen

Natuurhistorisch museum

Aan de rand van Slottsskogen kun je het gratis te bezoeken natuurhistorisch museum van Göteborg vinden. Een goede optie als je in het park bent en het begint te regen.

gotenburg natuurhistorisch museum

Er is een ruimte met wat interactieve speelelementen, maar verder is het een heel traditioneel natuurhistorisch museum. Met dus vooral veel opgezette dieren achter glas.

gotenburg natuurhistorisch museum

Vervoer in Göteborg

Göteborg is een stad die echt ingericht is op voetgangers en openbaar vervoer. Met de tram kun je overal naar toe. Een auto is niet zo handig. Zoals in veel andere grote steden zijn parkeerplekken schaars en duur. Zet de auto gewoon bij je hotel of in een parkeergarage en gebruik voor je tijd in de stad de andere vervoersmogelijkheden.

Ocean bus

Super leuk om te doen en echt een aanrader wanneer je Göteborg met kids bezoekt, is de Ocean Bus. Deze amfibie bus neem je in een tour van een uur en een kwartier mee langs de belangrijkste plekken in de stad.

ocean bus gotenburg

Ook duik je het water in en zie je zo de stad op een heel andere manier. Ik wil niet alles verklappen, maar wij vonden het echt tof. Vooral ook door de vrolijke gids, alle grappen en het goed gebruik van muziek in de bus.

Het is niet alleen een rondrit door Göteborg, maar ook een muzikale reis door Zweden. Abba, Ace of Base en Avicii komen sowieso voorbij.

ocean bus gotenburg

Een tip, trek wel warme kleding aan als je in de herfst of winter deze rondrit maakt, want de bus heeft open ramen en na een tijdje wordt dat best frisjes op het water.

Elektrische step

In steeds meer Europese steden zie je de elektrische step verschijnen. Ook in Göteborg zie je ze overal. Ik vind het super handig, want je kunt net wat langere afstanden van bijvoorbeeld 1 of 2 kilometer heel snel overbruggen zonder te wachten op de bus.

Natuurlijk rijden kinderen niet zelf, maar als je kind groot genoeg is, kun je samen op een step. Lees mijn uitgebreide blog over de lime elektrische step.

Gotenburg

Kindvriendelijk hotel in Göteborg

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Göteborg? Wij verbleven in het Radisson Blu Scandinavia Hotel centraal gelegen in de stad op loopafstand van veel bezienswaardigheden.

Radisson Blu Scandinavia Hotel

Dit fijne hotel heeft familiekamers voor gezinnen en suites. Mooi lichte kamers met veel ruimtes. Natuurlijk is er een uitgebreid ontbijtbuffet.

Radisson Blu Scandinavia Hotel

Het hotel heeft ook een spa waar je tegen gereduceerd tarief (of inbegrepen bij een suite) gebruik van kunt maken. Elke ochtend tussen 8 en 10 zijn kinderen vanaf zes jaar hier ook welkom. Lekker samen bubbelen als heerlijk begin van de dag.

Radisson Blu Scandinavia Hotel

Ook fijn is de ondergrondse parkeergarage. Göteborg is een stad die echt ingericht is op voetgangers en openbaar vervoer. Je kunt het beste de auto parkeren en die pas weer gebruiken bij vertrek. Bekijk hier meer reviews en de actuele prijs.

Radisson Blu Scandinavia Hotel

Kindvriendelijk restaurants in Göteborg

Lekker uit eten met kinderen in Göteborg? Dan kan, we tippen je een aantal restaurants waar we zelf enthousiast over waren. Daarnaast moet je natuurlijk in Zweden ook genieten van al het lekkers dat ze hier hebben.

Göteborg

Nou vonden wij het centrum van Göteborg niet zo sfeervol als het centrum van Stockholm, maar de wijk Haga is wel weer heel knus en hier barst het ook van leuke knusse koffietentjes.

gotenburg

Boulebar

Jeu de Boules alleen voor oude mannetjes? Niet in Zweden, daar hebben ze restaurants waar je indoor Jeu de Boules kunt spelen. Met een hapje en een drankje of voor of nadat je echt gaat eten. Super leuk om te doen. Mijn dochter was echt helemaal enthousiast en vond het super jammer dat we in onze stad niet zoiets hebben.

gotenburg boulebar

Het menu is wel erg Frans met veel visgerechten en daardoor wat lastiger als je kind een moeilijke eter is. In het weekend is er echter ook een brunch menu met wel een aantal gerechten speciaal voor kinderen. Bekijk hier de website.

gotenburg boulebar

Restaurant Norda

Restaurant Norda in Clarion Hotel Post is een plek om te lunchen of dineren in een bijzondere sfeervolle en historische setting. Met hoge ramen en bijzonder plafond. Restaurant Norda zit in het centrum op loopafstand van het centraal station.

Norda gotenburg

De menukaart is een mix van Amerikaanse en Zweedse gerechten en ja, ze hebben ook een kindermenu met opties zoals hamburger met frietjes of een pannenkoek. We hebben hier uitstekend gegeten.

Norda gotenburg

Pinchos

Wil je ergens eten in Gotenburg met kinderen wat vooral makkelijk en leuk is? Ga dan naar Pinchos in circusthema. Bij binnenkomst krijgen we gelijk een bak met popcorn. “Dit is de lekkerste popcorn die ik ooit heb gegeten”, zucht mijn dochter en ik hoef niet te denken dat ik ook maar een hapje krijg.

Pinchos gotenburg

Bestellen doe je hier via de app en je krijgt ook op je telefoon een seintje als het eten of drinken klaar staat. Gerechten hier zijn in tapas style. Ook makkelijker met kinderen die niet zo veel honger hebben. De keuze is niet heel uitgebreid, maar wel gevarieerd van Zweedse gerechten tot Aziatisch en Mexicaans. Ook is er een uitgebreid cocktailmenu.

Pinchos gotenburg

Heaven 23

Voor een culinaire ervaring met een geweldig uitzicht ga je naar Heaven 23. Heaven 23 is een cocktailbar en een restaurant op de 23e verdieping van de Gothia Towers. Daar heb je dus uitzicht over pretpark Liseberg, maar ook over de binnenstad. Je kunt hier ook uitstekend eten.

Heaven 23

Wij kwamen hier voor de lunch en ondanks de chique setting waren we toen zeker niet het enige gezin. Ze hebben hier ook een kindermenu met natuurlijk ook aardappelpuree en gehaktballetjes.

Heaven 23
Heaven 23

Heb jij nog tips voor een bezoek aan Göteborg met kids zoals restaurants, hotels en activiteiten? We horen het graag. Bezoek vooral ook de website van Gotenburg toerisme voor meer tips of de website van VisitSweden.

1 gedachte over “Wat te doen in Göteborg met kinderen”

  1. Beste Tikva.
    Mooi verslag over de herfstvakantie in Zweden.
    Lijkt mij heel leuk om daar eens naar toe te gaan, ook zonder
    kinderen zal het een mooie reis zijn.

    Jacqueline.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top