Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Småland met kinderen, route voor een rondreis van twee weken

Småland met kinderen, route voor een rondreis van twee weken

De Zweedse regio Småland is geweldig voor een vakantie met kinderen. Zweden is natuurlijk een enorm land, maar in deze regio is zo ontzettend veel te doen dat je er prima twee weken door kunt brengen. Zo zit je minder in de auto en geniet je meer van al het moois dat Zweden met kinderen te bieden heeft.

Ja, Småland is mooi! Dit is echt Zweden zoals je hoopt dat het gaat zijn, met veel meertjes, bossen en misschien zie je als je, net als wij, geluk hebt wel een eland in het wild. Zo niet, dan zijn er nog tal van parken waar je deze dieren kunt zien. Småland ligt in het zuidelijke deel van Zweden, net boven de zuidelijkste regio Skåne. 

smaland met kinderen

De route die ik hier met jullie deel, is bijna helemaal de route zoals we die zelf hebben gedaan tijdens de zomervakantie in Småland. Alleen met net wat meer tijd op de plekken die voor ons te gehaast aanvoelden, plus nog twee extra suggesties die al een keer eerder werden bezocht. Zo kom je op een mooie route van twee weken. Ook geschikt dus voor de meivakantie in Zweden.

Je reis liever laten organiseren? ANWB vakantie heeft verschillende rondreizen door Scandinavië, bekijk hier de rondreizen speciaal voor gezinnen. Of check SNP reizen met diverse rondreizen in Scandinavië. Ook TUI heeft enkele autoreizen Zweden

Småland met kinderen

Småland met kinderen

Dag 1 van Nederland naar Zweden

Wist je dat je prima in één dag van Nederland naar Zweden kunt reizen? Ja, ook met je eigen auto. Het is voor een vakantie in Småland wel zo makkelijk om je eigen auto mee te nemen. Hoewel vliegen en ter plekke een auto huren natuurlijk ook kan.

De makkelijkste en snelste manier om dit te doen, is door een Scandlines boot te nemen van Duitsland naar Denemarken. Dan kun je vervolgens door Denemarken heen rijden en de brug of nog een boot nemen om in Zweden te komen.

Het is een hele ontspannen manier van reizen, omdat je de tijd op de boot ook echt even pauze hebt. Een rondje lopen, wat eten en naar buiten kijken. Eigenlijk wat je normaal doet met een lange pauze bij een tankstation, maar nu ben je nog steeds onderweg. Je leest er alles over in ons blog: met Scandlines naar Denemarken en Zweden, relaxed en snel dankzij de ferry.

Scandlines ferry

Dag 2 Elanden en Ikea

Ben je gisteren niet verder gereden, dan is het nu tijd om Småland in te rijden. Vanaf Malmö is het anderhalf uur rijden naar Smålandet Safari and Moose park. Hier ga je direct typisch Zweedse elanden zien. In dit safaripark kun je ze gewoon niet missen.

Het is namelijk een redelijk smal stuk natuur waar een slingerweg doorheen gaat. Je kunt de dieren met eigen auto bekijken of met een treintje. Verder is er een leuke speeltuin en een prima restaurant. Een perfecte plek om even de benen te strekken.

Smålandet Safari and moose park

Vervolgens is het nog een half uur rijden naar het IKEA Hotell. Een prima hotel met familiekamers. Precies zoals je van IKEA zou verwachten: functioneel en praktisch ingericht. Afhankelijk van het weer kun je gelijk al een bezoek brengen aan het naastgelegen IKEA museum of zoek een lekker zwemmeer op.

IKEA Hotell

Het IKEA museum in Zweden is echt een boeiend museum voor volwassenen en voor kinderen. We leren meer over de historie van IKEA en van de oprichter Ingvar Kamprad. Natuurlijk zijn er veel oude meubels te zien. We gaan weer even terug naar mijn eigen kindertijd, maar ook naar IKEA van de jaren zeventig en tachtig.

Wat het leuk maakt voor kinderen is dat er ook diverse interactieve stations zijn. Zo is er een stukje over de boerderij waar Ingvar opgroeide. Hier kan onze dochter “boter” maken en verderop kan ze zelf een stukje weven.

ikea museum smaland

Sjöstugan ligt slechts 5 minuten rijden vanaf het IKEA Hotell en dit is echt een heerlijk zwemmer met een strandje. Een prima afsluiting van je eerste avond in dit mooie stukje Zweden.

jöstugan

Dag 3 – 5 Kosta

Kosta is een leuke bestemming in Småland waar je makkelijk enkele dagen kunt doorbrengen. Het is een van de plekken waar wijzelf graag wat meer tijd gehad zouden hebben. Kosta wordt ook wel de Glasriket, oftewel het koninkrijk van Crystal, genoemd. De reden hiervan is dat er in het dorpje een bekende glasfabriek zit.

Kosta Lodge

Je kunt hier ook zelf glasblazen, wat echt leuk is om te doen! Er zijn nog veel meer activiteiten ontstaan. Sommige daarvan, zoals een grote outletshopping mall, zou je zeker niet verwachten.

Toch voelt Kosta echt nog als een dorpje in de mooie groene bossen. Zeker ook omdat we in een schattig rood huisje sliepen van Kosta Lodge waar ze tot groot plezier van onze dochter ook een verwarmd buitenzwembad hebben. Je kunt hier ook erg mooi wandelen en er zijn mountainbike routes.

Kosta Safari Park

Vlakbij Kosta zit ook een safaripark. Van de drie elandenparken die we in Småland bezochten, was die in Kosta onze favoriet. Het is echt een groot terrein met veel vrijheid voor de dieren.

Het is daardoor wel lastiger om de dieren te zien, maar als je ze spot is het wel in een prachtige setting. Het voelde echt een beetje zoals een safari in Afrika waar je ook je best moet doen, in tegenstelling tot een safari in de dierentuin waar de dieren niet te missen zijn. Je leest er alles over in mijn blog over Kosta.

Tenslotte maakten we vanuit Kosta nog een dagtrip naar de allertofste activiteit die we ondernamen tijdens onze zomervakantie in Zweden. De Little Rock Lake Zipline: een prachtig stuk natuur waar we met diverse ziplines door op pad gingen. Dit kun je al doen met kinderen vanaf vijf jaar die dan samen met een instructeur mogen ziplinen. Lees hier mijn blog over Little Rock Lake.

Little Rock Lake Zipline

Dag 6 – 8 Vimmerby

Ook op de volgende bestemming kun je makkelijk meerdere dagen doorbrengen. In en rondom Vimmerby is van alles te beleven. Wij sliepen ook hier weer in een hele fijne accommodatie. Net buiten Vimmerby in Småland ligt het oude dorp Ingebo.

Ingebo Hagar is een werkende boerderij met verschillende overnachtingsmogelijkheden. Van simpele houten huisjes tot appartementen in een sfeervol huis. Er is een heerlijk groot grasveld waar kinderen kunnen spelen. Bekijk hier de verschillende accommodaties.

smaland met kinderen

Op de kleinschalige boerderij worden biologische groenten verbouwd en ze hebben er dieren. Je kunt zelf een kijkje nemen in de moestuin en elke ochtend mogen de kinderen helpen met de schapen, konijnen, kippen, eenden en varkens eten te geven. In de kleine winkel worden eigen producten en souvenirs verkocht.

smaland met kinderen

Op de route van Kosta naar Vimmerby is het leuk om een halve dag te gaan fietsen met een railbike. Dit kan tussen Hultsfred en Målilla. Je fietst over een oude spoorlijn door de mooie Zweedse natuur. Het leuke hiervan is dat de route vrijwel vlak is en je echt op plekken komt waar je met de auto nooit zou komen.

Het is een smalspoor, waardoor je hier, zoals je misschien wel eens hebt gedaan in Nederland of de Belgische Ardennen, met zijn tweeën aan het fietsen bent. Je fietst in je eentje en kinderen kunnen er dan nog naast zitten, maar die hoeven zelf niks te doen.

smaland met kinderen

Onderweg kwamen we ook nog langs een heerlijk meertje waar we natuurlijk stopten om te gaan zwemmen. Hier zijn ook picknicktafels en is er een composttoilet. Aan het einde van de route is er nog een oud verlaten sanatorium waar je een kijkje kunt nemen. Bekijk hier de prijzen en vertrektijden.

smaland met kinderen

De bekendste bezienswaardigheid in Vimmerby is Astrid Lindgren’s World. Een themapark dat helemaal in het teken staat van de figuren uit de verhalen van Astrid Lindgren, waaronder natuurlijk haar meest bekende creatie Pippi Langkous. Maar ook verhalen waar bij ons niet direct een belletje gaat rinkelen, zoals Bertil en het kaboutertje Nils Karlsson Pyssling.

Het leuke aan dit park zijn de vele voorstellingen. Deze zijn in het Zweeds, maar doordat er veel expressie in het spel van de acteurs zit, is het ook voor ons wel te volgen. In Astrid Lindgren’s World zijn daarnaast veel speelplekken, maar geen pretpark attracties. Met haar acht jaar is onze dochter een van de oudste kinderen. Hoewel ze het nog steeds leuk vond, is het park toch wat meer gericht op een iets jongere doelgroep.

Vlak buiten Vimmerby vind je het Filmbyn museum, wat dan juist ook weer erg leuk is met wat oudere kinderen. In dit interactieve museum over film leer onder andere je meer over special effects en kun je zelf filmpjes maken. Ook zijn er veel beelden te zien uit bekende Zweedse films. Lees ons blog over het Filmmuseum Filmbyn Småland

smaland met kinderen

Ook echt leuk om te bezoeken, is het Vimmerby Adventure Park, net buiten Vimmerby. Dit adventurepark van een Nederlandse eigenaar is echt een top plek om een paar uur actief bezig te zijn. Het klimpark heeft negen verschillende routes op meerdere moeilijkheidsniveau. Drie routes zijn geschikt kinderen tot 125 centimeter.

Marcel ging voor de moeilijkste route op 18 meter, een flinke uitdaging, maar wel heel tof. Het leuke van dit park is dat je wel in de natuur zit, maar dat vrijwel alle routes starten vanuit een centrale toren. Zo ben je toch dicht bij elkaar, ook al klim je op een ander niveau. Er is ook een hele lange zipline en mooie plannen om in de toekomst verder uit te breiden.

smaland met kinderen

Andere plekken die je kunt bezoeken vanuit Vimmerby zijn onder andere Mossebo Gästhamn, Katthult en Bullerbyn. De eerste is een oud Zweeds landhuis waar nu een restaurant zit. Je kunt hier mooi wandelen en daarna eten in het restaurant.

Katthult en Bullerbyn zijn twee plekken die vooral in de smaak zullen vallen bij de echte Astrid Lindgren fans of bij wie het gewoon leuk vind mooie historische Zweedse huizen te zien. In Katthult zijn de Emil films uit 1971-73 opgenomen. Het grootste deel van de de boerderij is nog in dezelfde staat als hoe het toen was.

Voor kinderen is er ook een speeltuintje en onze dochter vond het vooral erg grappig dat, toen wij hier waren, er net wat geiten waren ontsnapt. Bullerbyn is een mini-dorpje waar de Bullerby films uit 1986 en 1987 werden opgenomen.

smaland met kinderen

Dag 9 en 10 Jönköping

Op dag negen rijd je naar Jönköping. Je bent een kleine twee uur onderweg, maar omdat er onderweg veel verschillende stop mogelijkheden zijn, ben je pas in de avond in Jönköping.

smaland met kinderen

Wil je elanden zien? Ga dan naar Skullaryd Älgpark. Voor ons was dit het derde elandenpark dat we bezochten tijdens onze rondreis in Småland. Toch was het hier weer anders dan in de parken die we eerder bezochten.

In het Skullaryd Älgpark ga je op safari in een karretje dat achter een grote tractor hangt. De dieren worden gevoerd en komen daardoor heel dichtbij. Ondertussen kregen we ook uitleg en veel informatie over de dieren. Naast elanden zijn hier ook herten te zien.

smaland met kinderen

Halverwege de route stopten we in Eksjö om te lunchen. Dit is echt een uitnodigend stadje met een mooi uit centrum. Gekleurde huisjes, kinderkopjes, diverse autovrije straten en veel leuke winkeltjes.

Mijn dochter en ik hadden hier nog wel wat langer willen rondkijken. Mocht je in Eksjö willen overnachten, het Eksjö Stadshotell is een centraal gelegen hotel in een historisch pand uit 1862.

smaland met kinderen

Wij stopten daarna nog bij Åsens by. Dit is een cultureel reserve wat zich misschien nog het beste laat vergelijken met een openluchtmuseum zonder medewerkers. Voor kinderen is er niet heel veel te doen, al is er een huisje met oud-Zweedse spelletjes die verrassend veel lijken op oud-Hollandse spelletjes, zoals steltlopen.

Het dorpje heeft de sfeer van een dorp in Småland, zo’n honderd jaar geleden. Inclusief een aantal historische ingerichte huizen en boerderijen. We liepen de rondwandeling rondom Åsens by en kwamen indrukwekkende koeien tegen. Zelfs de dieren die hier rondlopen en het graan dat hier verbouwt, wordt, past bij de tijd van toen.

Åsens by

Hiermee zat onze dag vol, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een van deze activiteiten over te slaan en in plaats daarvan het kleine plaatsje Gränna vlakbij Åsens by te bezoeken. Gränna is gelegen aan het grote Vättermeer en staat bekend om de typische rood-wit gestreepte zuurstokken die hier gemaakt worden. Bij snoepwinkel Polkagrisar kun je zelf op traditionele wijze zuurstoffen maken. Je leest hier meer over deze activiteit die Vera met haar gezin ondernam.

smaland met kinderen

In Jönköping sliepen we in een perfect hotel voor mijn man en dochter die beide erg actief zijn. RC Hotel Jönköping is een sporthotel. Je kunt er dus allerlei activiteiten ondernemen. Zo zijn er een bowlingbaan en een tennisbaan, maar ook een enorme klimhal en je kunt zelfs een curlingworkshop van twee uur boeken. Hoewel dat laatste wel erg duur is en aangeraden wordt om te doen met een groep van 8 à 10 personen.

smaland met kinderen

We hadden zelf maar één nachtje in Jönköping, maar ik zou je aanraden hier twee nachtjes te slapen zodat je nog een volledige dag in Jönköping en omgeving hebt. Jönköping is een studentenstad en een industriestad. Hoewel het centrum niet overal even aantrekkelijk is, heb je er dus wel veel leuke restaurantjes en cafés.

Ook zijn er langs het Vättermeer fijne stranden te vinden en bij minder mooi weer kun je naar het Rosenlunds zwembad gaan met diverse glijbanen. In deze stad zijn diverse boeiende, maar wel wat aparte musea, zoals een museum dat volledig over lucifersdoosje gaat. We maakten hier zelf een doosje en dat was nog best moeilijk. Geen wonder dat het nog niet eens zo heel lang geleden kinderwerk was.

Tijdens een eerder bezoek aan Jönköping bezocht Marcel het Husqvarna Museum. Hier kun je van alles zien dit merk, van motoren tot naaimachines.

smaland met kinderen

Dag 11-13 High Chaparral, Hestraviken en Isaberg Mountain Resort

Je vakantie in Småland zit er bijna op, maar niet voordat je nog een paar ontzettend leuke laatste dagen gaat hebben. Als eerste staat attractiepark High Chaparral op de planning, oftewel het Wilde Westen van Zweden. Het eerste wat je moet doen wanneer je binnen komt, is een klappertjespistool en heel veel navulling kopen. Nu ben je klaar voor een hele dag fun!

smaland met kinderen

Ook dit is weer een attractiepark met veel shows. Daarnaast kun je ook zelf dingen doen, zoals een armband maken of pijl en boog schieten. Er zijn ook veel speelplekken. Je leest er alles over in ons blog over High Chaparral.

Onderweg naar onze volgende bestemming zien we opeens een eland lopen. Niet in een park, maar gewoon langs de weg. Bucketlist momentje hoor!

smaland met kinderen

We sliepen een nachtje in Hestraviken. Echt een heel prettig luxe hotel met verschillende type kamers. Wij hadden een ruime kamer, eigenlijk bijna een appartement met uitzicht op het water. Ook het bed had een uitstekend matras en de badkamer met regendouche was echt een feestje.

smaland met kinderen

Dit hotel heeft ook een zwembad. Je kunt hier in het restaurant ook echt goed eten. Kortom, als je op zoek bent naar een luxe, maar kindvriendelijk hotel op een rustige plek, maar wel in de buurt van heel veel activiteiten, dan is Hestraviken een aanrader. Bekijk hier meer informatie over Hestraviken.

smaland met kinderen

Je kunt ook vlakbij overnachten in een vakantiehuisje op het Isaberg Mountain Resort. In de winter een skibestemming en in de zomer een echte outdoor-bestemming. Hier gingen we bijvoorbeeld mountainbiken, maar hadden we ook een hele relaxte midden in een saunaboot op het meer. Er werd geklommen in het klimpark en we raceten naar beneden met de rodelbaan. Ik vertel je er alles over in ons blog over Isaberg Mountain Resort.

Saunaboot op het meer

Onze allerlaatste stop in Småland was Vandalorum. Een museum voor moderne kunst met een goed restaurant. Het leuke is dat er een aparte ruimte is voor kinderen, waar ze zelf met klei ook een eigen kunstwerk kunnen maken.

smaland met kinderen

Dag 14 terug naar Nederland

Helaas, je rondreis door Småland zit erop. Heb je nog langer de tijd, dan kun je natuurlijk op een aantal plekken langer verblijven. Of combineer deze rondreis van twee weken met een paar dagen in Malmö, West-Zweden of Denemarken.

smaland met kinderen

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door VisitSmåland en door Scandlines Heb je meer tips nodig voor de regio, bezoek dan vooral de websites voor handige informatie.

3 gedachten over “Småland met kinderen, route voor een rondreis van twee weken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top