Nu ben ik in Spanje, een sprongetje opzij en ik ben in Frankrijk. De oude grenspost staat er vervallen bij maar het asfalt verraadt de exacte locatie waar de twee landen starten. In Spanje is de weg grijs en smal, in Frankrijk donkerder en korreliger.
Molló ligt werkelijk op het randje van Spanje. Twee uur geleden vertrok ik uit de Costa Brava nu sta ik midden in de Pyreneeën. Wielrenners feliciteren elkaar met het het behalen van de top van de Col d’Ares. Rondom ons heen zijn de besneeuwde bergtoppen. Hier start ik mijn wandeling over de “Camí de la Retirada”.
Wat te doen in Mollo
Wandeling Camprodon vallei
Het pad is eenvoudig te volgen en loopt deels door de bossen. Ik wandel met Xavier, een lokale gids die me meeneemt in de geschiedenis van de regio. Dit nu zo kalme bosgebied was in de tijd dat Spanje een dictatuur was onder Franco een smokkelroute voor mensen die wilden ontsnappen naar Frankijk. Daarvoor, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was het andersom. Het gebied, de Camprodonvallei, is altijd een plek geweest waar culturen elkaar ontmoetten. We zijn op weg naar het dorpje Molló, waarvan zelfs gedacht wordt dat de naam afstamt van het Romeinse woord voor “mijlpaal”.
Nu is de sfeer op deze bospaden vooral vredig, de lente is begonnen. De veldbloemen maken vormen in primaire kleuren in een tapijt van gras. Bijna te mooi om op te zitten maar ik doe het toch. De ontbijt picknick is gemaakt door Eva. In een regio waar weinig werkgelegenheid is, hebben veel mensen meerdere banen. Zo ook deze dame, die Can Jordi runt, een klein restaurantje met maar 6 tafels in Espinavell. Ook onze gids heeft meerdere banen: hij is architect en gids. Gids is hij vooral in de wintermaanden wanneer Fransen en Catalanen hier komen om te langlaufen of om te skiën in het kleinschalige, kindvriendelijke skigebied.
Toeristen uit andere Europese landen komen er weinig, zeker niet in de zomer. Ook ik belandde hier bij toeval. Aansluitend aan een conferentie die ik aan de Costa Brava bezocht werd deze mogelijkheid geboden. Ik probeerde informatie te vinden maar Google geeft me een Franse voetballer en het dorpje Prats-de-Mollo-la-Preste in Frankrijk. Het Spaanse Molló blijft zo toch een grote onbekende. Ook de andere 10 reisbloggers in mijn groep zijn verbaasd door de uitzonderlijke schoonheid van dit gebied. Achter elke bocht wacht weer een nieuwe fotomogelijkheid. De wandeling is prima te doen in 4 uur, zeker omdat je bijna alleen maar omlaag loopt. Uiteindelijk moeten we haasten want er is nog een dorpje te verkennen.
Het dorpje Molló
Molló is een typisch Pyreneeëndorpje met 300 inwoners. Huizen die nog grotendeels opgetrokken zijn uit stenen, de slager wacht buiten in het zonnetje op klanten en kindjes gebruiken de straat als speelterrein.
Het enige uitzonderlijke bouwwerk in Molló is Santa Cecília de Molló kerk. Deze Romeinse kerk werd gebouwd in de 12e eeuw. De bouwers waren waarschijnlijk niet zo ervaren want er zijn een aantal constructiefouten en afwijkingen die je bij andere Romeinse kerken uit deze tijd niet tegenkomt. De robuuste en simpele uitstraling zijn een contrast met de elegante toren die later opnieuw werd opgebouwd. In diverse andere dorpjes in de vallei zijn ook Romeinse bouwwerken te vinden van kerkjes tot bruggetjes.
Behalve natuur en geschiedenis heeft de Camprodonvallei ook veel te bieden op culinair gebied. Gebruik van verse en lokale ingrediënten staat voorop. Een van deze lokale specialiteiten is vlees van veulens waar bijvoorbeeld een hele zachte carpaccio mee bereid wordt. Ook is er een lokale aardappel die in veel gerechten wordt verwerkt. In het juiste jaargetijde spelen truffels en wilde paddenstoelen een grote rol in de keuken.
Mollo Animal park
Het Mollo Animal park is een dierentuin maar dan anders. De hertjes lopen vrij rond en er zijn hier alleen diersoorten te zien die ook van nature in de Pyreneeën voorkomen.
De nestor van de familie was eigenaar van een groot stuk bergachtig grond nabij het schattige dorpje Mollo. Hij had ook een passie voor dieren en zo werd het het Mollo Animal Park geboren. Ook vandaag de dag is het nog een familiebedrijf. De meeste dieren die je hier ziet, konden niet meer terug naar hun wilde leefomgeving en worden hier nu opgevangen. Sommige dieren komen echter ook uit dierentuinen in Frankrijk.
De dieren van het Mollo Animal Park
Niet dat het ontstaan van het Animal Park voor je kinderen er veel toe zal doen, die zijn waarschijnlijk al een hertje aan het knuffelen. Want ja dat kan hier tijdens je vakantie in Spanje met kinderen ook doen. Diverse hertachtigen zijn erg nieuwsgierig naar mensen. Ze komen je even een kopje geven.
Andere dieren zoals de moeflons blijven juist het liefst op een afstandje. Wat nou zo goed is van dit animal park is dat de dieren zelf deze keuze kunnen maken. Ze hebben grote leefgebieden waar de wandelroute doorheen loopt. Ze kunnen zelf kiezen wel of niet naar je toe te komen. Het is soms net verstoppertje spelen, wie spot als eerste het dier?
De marmotten zoeken de aandacht zelf op, wat een enorm nieuwsgierige aagjes. Als je het gelukt hebt er tijdens voedertijd te zijn dan komen ze misschien wel vanaf je hand eten. Ik vond het toch wel een beetje spannend zo’n enorm knaagdier met reusachtige tanden maar gelukkig hadden ze alleen aandacht voor het eten en niet voor mijn vingers.
Andere dieren zoals de bruine beren zitten wel in een setting zoals je die kent van traditionele dierentuinen. Het kan ook niet anders want hoe schattig ze er ook uitzien, het blijven gevaarlijke beesten. In het bergen van de Pyreneeën is de bruine beer trouwens bijna uitgestorven. In 1990 waren er nog maar 7 wilde exemplaren in Frankrijk en helemaal geen één meer in Spanje. In 2005 werden er 5 beren uit Slovenië gehaald die zich met de Franse exemplaren mixten en inmiddels is de wilde populatie gegroeid tot ruim 30 exemplaren die streng beschermd worden. De kans om in het wild tegen een bruine beer aan te lopen in de Pyreneeën is dan ook nihil.
Andere zeldzame diersoorten die je in het Mollo Animal Park kunt zien, zijn de lynx en de wolf.
Praktische informatie Mollo Animal Park
Om alle dieren in het park te zien heb je twee uur nodig. Maar ik zou er zeker een halve dag voor uittrekken. Het park beslaat een grote oppervlakte en de natuurlijke setting is erg mooi. Er zijn diverse picknickplekken waar je ook wat eten en drinken kunt krijgen. Ook een speeltuin is aanwezig en voor de kleintjes is er een kinderboerderij. Voor meer informatie bezoek je de website van het Mollo Animal Park.
Er is een combinatie-entree ticket beschikbaar voor het Mollo Animal Park en het naastgelegen adventure park waar je tussen de bomen een parcours kunt volgen. Ga voor een simpele route die geschikt is voor kleuters of kies een uitdagend parcours voor tieners.
Praktische informatie Molló
Met een (huur)auto is Mollo 1,5 uur van Girona, 2 uur van Barcelona en de grootste Franse stad in de regio Perpignan is ook 1,5 uur rijden. Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer dan kan je eerst de trein nemen naar Ripoll, vanaf hier gaat er ongeveer een keer per uur een bus naar Camprodon, het grootste stadje in de vallei.
Bezoek je Molló met kinderen dan mag je het Animal Parc de Molló zeker niet missen. Er zijn honderden kilometers aan wandelroutes in de Camprodon vallei, ook zijn er diverse plekken om een mountainbike of racefiets te huren.
In Mollo zijn enkele restaurants, wij aten heerlijk bij Calitxo wat ook het grootste hotel is van het dorpje. Verder zijn er diverse campings in de omgeving.
Tip: Lees ook onze andere blogs over Spanje, of ons blog over de Franse Pyreneeën.
Bedankt voor onze gastheer Xavier die dit allemaal geregeld had met hulp van andere lokale ondernemers. Mooi die passie voor natuur en zijn regio. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd alleen onze mening op onze website.