Molló, karaktervol dorp in de Spaanse Pyreneeën

2

Nu ben ik in Spanje, een sprongetje opzij en ik ben in Frankrijk. De oude grenspost staat er vervallen bij maar het asfalt verraadt de exacte locatie waar de twee landen starten. In Spanje is de weg grijs en smal, in Frankrijk donkerder en korreliger.

Molló ligt werkelijk op het randje van Spanje. Twee uur geleden vertrok ik uit de Costa Brava nu sta ik midden in de Pyreneeën. Wielrenners feliciteren elkaar met het het behalen van de top van de Col d’Ares. Rondom ons heen zijn de besneeuwde bergtoppen. Hier start ik mijn wandeling over de “Camí de la Retirada”.

Cami de la retirda

In frankrijk

Cami de la retirda

In Spanje

Wandeling Camprodon vallei

Het pad is eenvoudig te volgen en loopt deels door de bossen. Ik wandel met Xavier, een lokale gids die me meeneemt in de geschiedenis van de regio. Dit nu zo kalme bosgebied was in de tijd dat Spanje een dictatuur was onder Franco een smokkelroute voor mensen die wilden ontsnappen naar Frankijk. Daarvoor, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was het andersom. Het gebied, de Camprodonvallei, is altijd een plek geweest waar culturen elkaar ontmoetten. We zijn op weg naar het dorpje Molló, waarvan zelfs gedacht wordt dat de naam afstamt van het Romeinse woord voor “mijlpaal”.

mollo spanje

mollo spanjeNu is de sfeer op deze bospaden vooral vredig, de lente is begonnen. De veldbloemen maken vormen in primaire kleuren in een tapijt van gras. Bijna te mooi om op te zitten maar ik doe het toch. De ontbijt picknick is gemaakt door Eva. In een regio waar weinig werkgelegenheid is, hebben veel mensen meerdere banen. Zo ook deze dame, die Can Jordi runt, een klein restaurantje met maar 6 tafels in Espinavell. Ook onze gids heeft meerdere banen: hij is architect en gids. Gids is hij vooral in de wintermaanden wanneer Fransen en Catalanen hier komen om te langlaufen of om te skiën in het kleinschalige, kindvriendelijke skigebied.

Toeristen uit andere Europese landen komen er weinig, zeker niet in de zomer. Ook ik belandde hier bij toeval. Aansluitend aan een conferentie die ik aan de Costa Brava bezocht werd deze mogelijkheid geboden. Ik probeerde informatie te vinden maar Google geeft me een Franse voetballer en het dorpje Prats-de-Mollo-la-Preste in Frankrijk. Het Spaanse Molló blijft zo toch een grote onbekende. Ook de andere 10 reisbloggers in mijn groep zijn verbaasd door de uitzonderlijke schoonheid van dit gebied. Achter elke bocht wacht weer een nieuwe fotomogelijkheid. De wandeling is prima te doen in 4 uur, zeker omdat je bijna alleen maar omlaag loopt. Uiteindelijk moeten we haasten want er is nog een dorpje te verkennen.

Mollo

mollo spain

Het dorpje Molló

Molló is een typisch Pyreneeëndorpje met 300 inwoners. Huizen die nog grotendeels opgetrokken zijn uit stenen, de slager wacht buiten in het zonnetje op klanten en kindjes gebruiken de straat als speelterrein.

Het enige uitzonderlijke bouwwerk in Molló is Santa Cecília de Molló kerk. Deze Romeinse kerk werd gebouwd in de 12e eeuw. De bouwers waren waarschijnlijk niet zo ervaren want er zijn een aantal constructiefouten en afwijkingen die je bij andere Romeinse kerken uit deze tijd niet tegenkomt. De robuuste en simpele uitstraling zijn een contrast met de elegante toren die later opnieuw werd opgebouwd. In diverse andere dorpjes in de vallei zijn ook Romeinse bouwwerken te vinden van kerkjes tot bruggetjes.

Santa Cecília de Molló

Behalve natuur en geschiedenis heeft de Camprodonvallei ook veel te bieden op culinair gebied. Gebruik van verse en lokale ingrediënten staat voorop. Een van deze lokale specialiteiten is vlees van veulens waar bijvoorbeeld een hele zachte carpaccio mee bereid wordt. Ook is er een lokale aardappel die in veel gerechten wordt verwerkt. In het juiste jaargetijde spelen truffels en wilde paddenstoelen een grote rol in de keuken.

Mollo Restaurant

molloPraktische informatie Molló

Met een (huur)auto is Mollo 1,5 uur van Girona, 2 uur van Barcelona en de grootste Franse stad in de regio Perpignan is ook 1,5 uur rijden. Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer dan kan je eerst de trein nemen naar Ripoll, vanaf hier gaat er ongeveer een keer per uur een bus naar Camprodon, het grootste stadje in de vallei.

Bezoek je Molló met kinderen dan mag je het Animal Parc de Molló zeker niet missen. Hier schreef ik al eerder uitgebreid over in mijn post: Animal Parc de MollóEr zijn honderden kilometers aan wandelroutes in de Camprodon vallei, ook zijn er diverse plekken om een mountainbike of racefiets te huren.

In Mollo zijn enkele restaurants, wij aten heerlijk bij Calitxo wat ook het grootste hotel is van het dorpje. Verder zijn er diverse campings in de omgeving.

wandelen spanje

motor rijden spanje

mollo spanje

Bedankt voor onze gastheer Xavier die dit allemaal geregeld had met hulp van andere lokale ondernemers. Mooi die passie voor natuur en zijn regio. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd alleen onze mening op onze website.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

2 reacties

  1. Madrid trip on

    Wandelen in de bergen, altijd ontspannend. Enkele jaren terug van de Franse kant naar de Spaanse kant getrokken (Torla) – via Gavarnie. Wat een schoonheid aldaar.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.