Je rondreis door Oman met kinderen begint en/of eindigt hoogstwaarschijnlijk in de hoofdstad Muscat. Dit is zeker geen straf, want de stad heeft veel te bieden. Verken de Sultan Qaboes Moskee, koop souvenirs op de Mutrah Souk en boek een hotel aan het strand. Muscat ligt namelijk direct aan de zee! Vanuit Muscat maak je ook gemakkelijk een uitstapje naar Wadi Shab. In dit blog geef ik je alle tips voor het verkennen van Muscat met kinderen en het maken van een onvergetelijk uitstapje naar Wadi Shab in Oman.
Bezienswaardigheden in Muscat met kinderen
Sultan Qaboes Moskee
De Sultan Qaboes-moskee is een echte blikvanger vanwege de enorme omvang van het complex. Het is gebouwd op een terrein van maar liefst 416.000 m², waarvan de gebouwen ongeveer 40.000 m² beslaan. Daarmee is het de grootste moskee van Oman. De moskee werd geopend in 2001 door Sultan Qaboes, de toenmalige Sultan van Oman.
Het is toegestaan om als toerist vrij rond te lopen op het terrein. Je zult er veel mooie plekjes vinden waar je prachtige foto’s kunt maken. Het hoogtepunt van de Sultan Qaboes Moskee is de gebedsruimte, waar een enorme kroonluchter hangt van maar liefst 14 meter hoog, bestaande uit 1.122 lampen.
Nóg indrukwekkender is het vloerkleed in deze ruimte, dat speciaal is gemaakt voor deze locatie. Het tapijt meet maar liefst 70 bij 60 meter en bestaat uit 1.700.000 knopen. Het kostte dan ook vier jaar om het tapijt te maken, dat uit één stuk bestaat.
Je kunt het complex gratis betreden, maar er geldt een kledingvoorschrift. Vrouwen dienen een lange broek of jurk tot aan de enkels en lange mouwen te dragen, plus een hoofddoek. Mannen mogen wel een T-shirt dragen, maar geen korte broek. Indien nodig kun je bij de entree gepaste kleding huren.
Let op de openingstijden van de moskee: toeristen mogen de Sultan Qaboes Moskee alleen bezoeken tussen 08.00 en 11.00 uur. Op vrijdag is de moskee gesloten voor publiek. Er is een groot parkeerterrein voor de deur waar je gratis kunt parkeren.
Mutrah Souk
Aan de Corniche Boulevard vind je de bekendste souk van de stad: Mutrah Souk. Het is hier altijd druk en alle kleine stalletjes proberen hun waren aan toeristen te verkopen. Je vindt er werkelijk van alles: specerijen, sjaals, antieke voorwerpen, kleding, zilverwerk en snuisterijen. De verkopers weten van alles aan te prijzen.
Zo ging onze zoon naar huis met een houten kistje met een geheime opening, mijn man met een oosterse lamp en ikzelf met porseleinen theebakjes. Vergeet vooral niet af te dingen, want de gevraagde prijzen starten vaak hoog. Als je verder de souk in dwaalt, kom je ook bij winkeltjes en kraampjes waar de lokale bevolking hun boodschappen doet. Het gebied is niet erg groot, dus zelfs als je verdwaalt in de straten, kun je snel weer terugkeren naar het toeristische gebied.
De souk is dagelijks geopend van 08.00 uur tot 13.30 uur en van 16.00 uur tot 22.00 uur. Het kan lastig zijn om een parkeerplek te vinden bij de drukke Corniche. Wij hadden geluk dat er net voor ons een auto wegging. Een tip is om je auto te parkeren bij de vismarkt, waarna je gelijk een stukje langs de beroemde Corniche en de zee loopt.
Dagtrip Wadi Shab
Wadi Shab was voor ons gezin een hoogtepunt van onze rondreis door Oman met kinderen. Wadi Shab is een oase die je bereikt na ongeveer één uur wandelen vanaf de ingang. Daarna zwem je verder door drie poelen om uiteindelijk bij een grot met een waterval te komen.
We rijden in ongeveer twee uur vanuit Muscat naar Wadi Shab, een afstand van 175 kilometer. Bij aankomst op de kleine parkeerplaats zien we dat alle plekken en de aangrenzende bussen vol staan, maar we vinden een plekje langs de weg. De tocht begint met het oversteken van een rivier, waarbij lokale bewoners je in ongeveer twee minuten naar het startpunt van de wandeling varen. Voor deze overtocht betalen we 1 OMR per persoon, voor onze achtjarige zoon hoeven we niet te betalen.
Wij beginnen de wandeling vrij laat, rond 12.30 uur. We zien dan enorme groepen terugkeren die de Wadi reeds verkend hebben. Oververhit van de wandeling komen ze ons tegemoet. Hoewel de heenweg erg heet is (het is ongeveer een uur wandelen en klauteren), lopen wij aan het einde van de middag juist in de schaduw terug. Overal lees je dat je Wadi Shab juist vroeg moet bezoeken vanwege de drukte, maar wij raden je juist aan om later te vertrekken. Zo eindig je de wandeling in de schaduw van de kloof, ook is het dan veel rustiger!
De wandeling brengt je langs bananenplantages en langs grote rotsen langs het water met een enorm gaaf uitzicht. Langzamerhand begint de route steeds zwaarder te worden en begint het klauteren over enorme rotspartijen. Ik raad je dan ook aan om goede wandelschoenen te dragen. Het is namelijk een fikse wandeling. De route wordt gemarkeerd door grote zwarte pijlen, maar vanwege de grote groepen die in tegengestelde richting lopen, hoeven we niet zelf op zoek naar de route. Het laatste stuk volgen we oude irrigatiekanalen. Wauw, deze wandeling was zo geweldig!
We zijn aangekomen bij het water en zien overal spullen op de rotsen liggen. Vanaf hier moet je zwemmend verder en kun je de route niet verder lopen. We kleden ons om. Let op: je mag hier niet in bikini, badpak of zwembroek zwemmen. Het is belangrijk dat je je bedekt tot aan je knieën en tot je polsen. Er zijn slechts enkele toeristen die dat niet doen, de rest houdt zich gelukkig keurig aan de voorschriften.
De tocht bestaat vanaf nu uit drie poelen. Het water is heerlijk qua temperatuur. Verfrissend na een hete wandeling in de zon, maar niet te koud. We zijn al snel door de eerste poel heen en zijn daarna onwijs blij dat we met sandalen aan zijn gaan zwemmen. We lopen namelijk door ondiep water (kuithoog) naar de tweede poel over enorme kiezelstenen die pijn doen aan je voeten. Ook is het op sommige plekken spekglad door onderwaterplanten. Zelfs met onze sandalen aan vallen we een paar keer in het water.
Langzamerhand komen we in steeds dieper water terecht. In de tweede poel kunnen we op sommige plekken niet meer staan. Gelukkig zijn er veel rotsen waarop je kunt rusten. Sommige van deze rotsen liggen hoger zodat je kunt staan, op andere kun je gemakkelijk klimmen zodat je kunt uitrusten. Of je kunt er natuurlijk vanaf springen. Dit wordt dan ook volop door de bezoekers gedaan.
We zijn nu bijna bij het einde van onze zwemtocht aanbeland. Het laatste deel van de route leidt naar een waterval in een grot met een zeer smalle doorgang waar alleen je hoofd doorheen past.
Omdat we goede zwemmers zijn, besluiten we om het erop te wagen. Het is hier beduidend rustiger dan aan het begin van de tocht, dus we zwemmen eerst naar de ingang van de grot. Halverwege de route is er gelukkig nog een rots waar we kunnen uitrusten en de drukte kunnen bekijken voordat we de grot binnen zwemmen. De doorgang is gelukkig maar kort, ongeveer drie meter voordat we binnen zijn.
In de grot bevindt zich een kleine waterval, waar een touw hangt voor de durfals die zichzelf omhoog willen trekken en vanaf de waterval het water in willen springen. Het is te diep om te staan, je moet blijven zwemmen. Je kunt je wel een beetje vasthouden aan sommige richels van de rotsen. Ik vind het best spannend, ik besluit na een paar minuten voorzichtig weer naar buiten te zwemmen. We zijn alle drie onder de indruk van deze zwemtocht! Een tip voor gezinnen met jonge kinderen is om een opblaasbare boei mee te nemen (te koop bij bijvoorbeeld de Decathlon) zodat ze onderweg naar de grot nog even kunnen uitrusten. We hadden zelf een grote waterdichte tas mee, zodat we onze spiegelreflexcamera veilig konden vervoeren. Als je zelf geen waterdichte tas hebt, kun je er een huren bij de ingang van Wadi Shab.
Het is inmiddels laat in de middag en de Wadi is nu veel rustiger dan eerder op de dag. De grote groepen zijn al vertrokken en de zon is inmiddels gedraaid, waardoor de Wadi nu in de schaduw ligt. We kleden ons om en lopen in alle rust terug naar de entree. De wandeltocht is opnieuw prachtig en ontspannen.
Het duurt ongeveer een uur om terug te lopen, maar nu we in de schaduw lopen, kunnen we echt genieten van onze omgeving. We steken opnieuw de rivier over met het bootje en rijden terug naar Muscat. Ik zal deze onvergetelijke wandel- en zwemtocht nooit vergeten. Lees hier ons uitgebreide blog over Wahibi Sands, overnachten in de woestijn.
Kindvriendelijk hotel in Muscat
Wij bezochten Muscat pas aan het einde van onze indrukwekkende reis door Oman met kinderen. We kozen voor een luxe afsluiter; een gaaf hotel dat aan het strand ligt. Dat werd het Kempinski Muscat Hotel. Bekijk hier direct de prijs en beschikbaarheid.
Het hotel beschikt over ruime en grote kamers. Sommige kamers hebben zeezicht, andere kijken uit op de binnenplaats met het grote zwembad. In de kamer stond een enorm tweepersoonsbed, voor onze zoon is er een eenpersoonsbed naast gezet. De badkamer was enorm met een aparte regendouche en een groot vrijstaand bad. Wat een heerlijke luxe!
Het hotel beschikt over meerdere zwembaden. Vanaf het grote overloopzwembad heb je uitzicht op zee. Er staan bedjes omheen en elke gast krijgt kosteloos een koelboxje aangeboden met koud water. Direct ernaast is een klein peuterbad met ondiep water en een schaduwdoek zodat je niet in de brandende zon zwemt.
Het complex beschikt over veel meer faciliteiten waaronder een bowlingbaan, een kidsclub met gave indoorspeeltuin, een sportschool en diverse restaurants. Het prijsniveau van de restaurants vonden wij gelijk aan de prijzen in de nabijgelegen restaurants in de wijk. Vooral het Indische restaurant is een benoeming waard. Het staat bekend in Muscat en er komen dan ook veel mensen van buiten het hotel dineren. Het was heerlijk! En mét kinderkaart.
Het ontbijt wordt geserveerd in restaurant The Kitchen. Nergens eerder had ik zoveel keus voor mijn ontbijt. Hier drink je de overheerlijkste verse sappen (zoals wortel- of watermeloensap), kies je de lekkerste gerechten en vind je een overdaad aan zoete lekkernijen. Alleen al voor dit ontbijt zou ik nogmaals terugkomen in dit hotel. Lees ook ons blog de leukste kindvriendelijke hotels in Oman.
Wij organiseerden en betaalden zelf onze reis door Oman. Ons verblijf bij het Kempinski Hotel Muscat werd ons aangeboden. Zoals je van ons gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met volledige vrijheid van content.
Wat een feest der herkenning om te lezen! Wij zijn 6 jaar geleden in Oman geweest, destijds nog zonder kinderen, maar wel 28 weken zwanger. Ik heb me nog nooit ergens zo welkom gevoeld, zelfs met een dikke buik. We gaan zeker nog eens terug met onze 2 kids!