Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Oman / Wahibi Sands, overnachten in de woestijn van Oman

Wahibi Sands, overnachten in de woestijn van Oman

Het Sultanaat Oman is onderdeel van het Arabische schiereiland en bestaat voor maar liefst 70% uit woestijn. Een bezoek aan de uitgestrekte zandvlakten van dit land kun je daarom bijna niet overslaan als je Oman bezoekt met kinderen. Wij kozen voor het bekende Wahiba Sands en bleven een nachtje slapen in de woestijn van Oman bij het kamp Sama Al Wasil. Dit toegankelijke maar desolate woestijngebied bestaat uit maar liefst 16.000 vierkante kilometer zand. Voor onze zoon was het bezoek aan de woestijn hét hoogtepunt van onze reis door Oman.

overnachten in de woestijn van Oman

Overnachten in de woestijn van Oman

Ga je ook naar Oman met kinderen? Om een woestijnkamp te bereiken heb je écht een 4×4 auto nodig. Sowieso is het een goed idee om zo’n stoere jeep te huren als je ook naar de bergen van Jebel Shams wil gaan. De route naar de woestijn staat goed aangegeven. Tot de laatste 14 kilometer rijd je op goed onderhouden snelwegen. Wij kwamen hier pick-ups met kamelen, koeien en ezels erin tegen. De laatste 14 kilometer rijd je zelf door de lege woestijn de horizon achterna.

auto rijden woestijn oman

Hoewel het niet moeilijk is om in het zand te rijden, is het wel handig om van tevoren op te zoeken wat de basistips hiervoor zijn. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om snelheid te behouden om niet vast te komen zitten. Verder lijkt het op rijden bij gladheid in Nederland: niet te abrupt sturen en dan kom je er wel.

auto rijden woestijn oman

De route naar ons kamp Sama Al Wasil staat aangegeven met bordjes, maar ook de vooraf gedownloade kaart op Google Maps werkte bij ons gewoon. De weg is uitgesleten in het zand en ligt een stukje lager dan de andere delen van de woestijn. Je kunt natuurlijk ook gewoon de sporen volgen. Deze 14 kilometer door het zand zijn onwijs gaaf en spannend. We zien direct kamelen, laten een enorme stofwolk achter ons en glijden over het zand. De tijd vliegt voorbij, want opeens zien we ons kamp in de verte al liggen.

auto rijden woestijn oman

Dune bashen en zonsondergang

De populairste activiteit in de woestijn is ‘dune bashen’: door het zand knallen met een jeep met chauffeur. Dat gaan we natuurlijk doen! Per auto kost het ongeveer 90 euro en het duurt zo’n 60 tot 75 minuten (afhankelijk van of je ook de zonsondergang kijken erbij boekt).

Oman met kinderen wahibi sands

Stipt om 17.00 uur staat de vriendelijke Omaanse chauffeur voor onze neus. Onze ervaren chauffeur heeft de auto uitstekend onder controle en we glijden letterlijk van de duinen af. Onderweg zien we in de verte een enkele andere auto, maar we hebben vooral het gevoel dat we helemaal alleen zijn in de hele grote woestijn.

Dune bashen

Om 18.00 uur stopt onze chauffeur op een verlaten plek om de zonsondergang te bekijken. We zien ineens ook andere auto’s in de verte die ook weer vertrekken, de chauffeurs doen namelijk hun uiterste best om een plek te vinden waar je helemaal alleen bent. We horen alleen de wind wuiven en zien de felrode zon langzaam achter de duinen zakken. Wauw, we zijn sprakeloos.

Wahibi Sands zonsondergang

Duizend sterren kijken

Het kamp is gelegen aan een hoge duinenrij van tientallen meters hoog. Er hangt een touw om je te ondersteunen om het duin op te komen, het is namelijk een enorme klim. We redden het zelfs niet eens om in één keer boven te komen en moeten een paar keer bijkomen voordat we verder kunnen. Gelukkig zijn we niet de enigen, iedereen om ons heen heeft er moeite mee om boven te komen.

Wahibi Sands zonsondergang

Eenmaal boven is de beloning fantastisch. We staan echt enorm hoog en zien direct al de sterren. We lopen nog een stuk verder de donkere woestijn in omdat er vanuit het kamp nog redelijk wat licht naar boven schijnt. Hier zien we inderdaad nog meer sterren!

We herkennen direct Orion en de Grote Beer. Op onze telefoon hebben we vooraf al een app geïnstalleerd om de vele sterrenstelsels en sterrenbeelden te kunnen onderscheiden. We zien zelfs Mars met het blote oog. Helaas schijnt de maan ook nogal fel, waardoor de Melkweg deze avond niet zichtbaar is. Ach, dit is sowieso een fantastische ervaring.

Oman met kinderen wahibi sands

Een vroege zonsopkomst

Natuurlijk willen we ook de zonsopkomst meemaken nu we in de woestijn slapen. Bij de receptie kun je de exacte tijden van de zonsopkomst vragen, in ons geval is dat om 06.30 uur. Met slaperige koppies beklimmen we de enorme duin. Gun jezelf de tijd om boven te komen en zet je wekker daarom ruim op tijd. Na zo’n kort nachtje heb je waarschijnlijk even nodig om boven te komen.

Wahibi sands zonsopkomst

Stipt om 06.30 uur zien we de rode zon achter de duinen verschijnen. Hoewel er best wat mensen op de duin zitten te kijken, kun je gemakkelijk nog een plekje vinden waar je helemaal alleen bent. Langzaam wordt de zon helemaal zichtbaar. De stilte maakt langzaamaan plaats voor het opstarten van de dag. Wij verlengen ons bezoek nog even met het zoeken naar dierensporen. We zien sporen van vogels, geiten en een ander bijzonder spoor dat we niet direct aan een dier kunnen linken.

Wahibi sands zonsopkomst

Toen wij om 06.00 uur opstonden, was het al helemaal licht buiten. Een volgende keer zou ik ervoor kiezen om nog eerder naar de duin te vertrekken, zodat je ook de ervaring van donker naar licht meekrijgt.

Het kamp Sama Al Wasil

Wij verbleven één nacht in het mooie en gezellige woestijnkamp Sama Al Wasil. Het bestaat uit stenen huisjes en enkele tenten. De huisjes zijn modern ingericht met traditionele elementen. We slapen heerlijk in het grote tweepersoonsbed. Voor onze zoon is er een extra eenpersoonsbed geplaatst.

Het kamp Sama Al Wasil
Het kamp Sama Al Wasil

Het huisje heeft een badkamer met een toilet, wasbak én warme douche. Enorm fijn om je af te kunnen spoelen na alle avonturen in de woestijn (vooral onze zoon zat echt onder het zand nadat hij rennend en rollend de zandbergen afging). Elk huisje heeft een eigen terrasje waar je heerlijk op een tapijtje in de schaduw kunt zitten.

Het kamp Sama Al Wasil

Een verblijf bij Sama Al Wasil is op basis van halfpension. Het diner wordt geserveerd in een grote tent met zowel hoge als lage tafels. Het heeft een traditionele uitstraling en ziet eruit alsof het rechtstreeks uit een sprookje komt.

Het kamp Sama Al Wasil

Het diner bestaat uit een buffet met een ruime keus aan gerechten. Natuurlijk is er hummus, brood en een saladebar. Maar ook de warme gerechten zijn van hoge kwaliteit en smaken uitstekend. Wij kiezen onder andere voor de vegetarische dahl en onze zoon kiest juist weer voor de pasta. Voor de vleeseters kun je bij de barbecue spiesjes bestellen met kip of… kameel! Van andere reizigers hoor ik dat dit goed smaakt. De avond wordt aangekleed met twee traditionele muzikanten die op de achtergrond prachtige muziek spelen zonder dat het enorm overheersend is. De repeterende klanken zijn werkelijk waar prachtig.

Het kamp Sama Al Wasil

Ook het ontbijt wordt op deze plek geserveerd. Er is vers brood, cornflakes, yoghurt, muffins en je kunt eieren op verzoek bestellen. Wij kiezen alle drie een ander ei-gerecht en genieten van de verse koffie nadat we de hoge duin hebben beklommen om de zonsopkomst te bekijken.

Het kamp Sama Al Wasil

Het meest verrassende aan het Sama Al Wasil kamp is misschien wel de buitenbios. Om 18.30 uur start er elke avond een film. Bij ons is dat de nieuwste Jungle Book. We zitten op heerlijk grote kussens en het scherm is echt van gigantische omvang. Op een tafel staat water, koffie, thee en gratis bakjes popcorn klaar. Wauw, wie had gedacht dat we op zo’n plek een film zouden kijken? Onze zoon vindt de film aangenaam griezelig en kruipt helemaal bij ons op schoot. Fijn om na een dag met veel indrukken op zo’n manier te kunnen relaxen.

Het kamp Sama Al Wasil

Na de vroege start voor de zonsopgang doen we het verder rustig aan in de ochtend. Pas om 12.00 uur hoeven we uit te checken, waardoor we de tijd hebben om te schrijven en een spelletje te spelen op ons balkon. In de gezamenlijke tent halen we nog een extra kopje koffie voordat we de reis weer terug door de woestijn maken.

Oman met kinderen wahibi sands

Wij vonden een bezoek aan de woestijn één van de hoogtepunten van onze reis door Oman. We hebben het geluk om al in meerdere landen de woestijn meegemaakt te hebben, de woestijn van Oman springt daar door de hoge duinen, de desolate vergezichten en het aangename verblijf ver bovenuit. Ik raad je dan ook zeker aan om hier minimaal één nacht te verblijven. Veel plezier!

Het kamp Sama Al Wasil

Wij organiseerden en betaalden zelf onze reis door Oman. Eén nacht bij het Sama Al Wasil kamp werd ons aangeboden, de rest van ons verblijf was voor eigen rekening. Zoals je van ons gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met volledige vrijheid van content.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top