Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Oman / Route voor rondreis Oman in anderhalve week

Route voor rondreis Oman in anderhalve week

Oman is een waanzinnige bestemming met kinderen. Je vindt hier eeuwenoude kastelen, majestueuze bergen met toppen die tot wel 3.009 meter reiken, uitgestrekte stranden, verborgen wadi’s en natuurlijk de zandduinen van de woestijn. Het beste van alles? Je kunt dit alles ervaren in een ruime week. Dit maakt Oman ook ideaal voor een rondreis tijdens bijvoorbeeld de meivakantie, voorjaarsvakantie of herfstvakantie. In dit blog neem ik je mee op ontdekkingsreis van anderhalve week door Oman met kinderen en deel ik onze route door Oman.

Praktische informatie over Oman met kinderen

Oman bevindt zich op ongeveer zeven uur vliegen van Amsterdam. Je kunt rechtstreeks naar de hoofdstad van Oman vliegen met KLM. Wij kozen echter voor een vlucht met Lufthansa met een tussenstop in München vanwege de voordeligere vliegtickets. Bij aankomst in Muscat heb je geen vooraf aangevraagd visum nodig. Je krijgt in de rij bij de paspoortcontrole een stempel in je paspoort waarmee je 14 dagen in het land kunt verblijven. Er zijn dus geen visumkosten verbonden aan een reis naar Oman als je korter dan 14 dagen in het land verblijft.

Oman ligt tussen de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië en Jemen in. Laat je niet afschrikken daardoor. Oman behoort namelijk tot één van de veiligste landen wereldwijd. Tijdens onze reis hebben we alleen maar vriendelijke mensen ontmoet, de wegen zijn uitstekend onderhouden en we zijn niet één keer lastiggevallen.

In Oman betaal je met de Omaanse rial, één Omaanse rial staat ongeveer gelijk aan 2,5 euro. Hierdoor wordt direct duidelijk dat het land behoorlijk welvarend is, vooral dankzij de olie-industrie. Toch is Oman geen kostbare bestemming; de meeste toeristische attracties zijn namelijk gratis (of hebben een zeer lage toegangsprijs) en in de restaurants zijn de gerechten minstens de helft goedkoper dan in Nederland. De prijzen voor hotels en autohuur zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Wat betreft kleding is het belangrijk om rekening te houden met de lokale gewoonten. Voor vrouwen is het wenselijk om kleding te dragen die schouders, borst en knieën bedekt (bijvoorbeeld een lange jurk met korte mouwen). Als je een moskee bezoekt, dien je als vrouw volledig bedekt te zijn (lange mouwen en lange broek) en een hoofddoek te dragen. Meestal kun je een hoofddoek ter plaatse huren (tegen betaling). Persoonlijk had ik een sjaal bij me die ik als hoofddoek kon dragen. Mannen kunnen gewoon korte broeken dragen (boven de knie). Voor jonge kinderen gelden doorgaans geen kledingvoorschriften. De meeste mannelijke Omani lopen in een traditioneel wit gewaad (kaftan) met tulband, wat prachtig is om te zien.

Je bezoekt Oman het beste in de periode november t/m april vanwege de warmte. De zomers in Oman kunnen namelijk extreem heet zijn, waarbij temperaturen van 40 graden geen uitzondering zijn. Houd wel rekening met temperatuurverschillen in het land; in de bergen kan het ’s avonds behoorlijk afkoelen, dus het is raadzaam om een trui mee te nemen.

Auto huren in Oman

Oman beschikt over een uitstekend wegennetwerk. Veel wegen zijn breed en sommige snelwegen hebben zelfs vier rijstroken aan beide zijden. En dat terwijl de snelwegen bijna altijd leeg zijn. Omani houden zich overigens keurig aan de snelheid, er hangen namelijk overal snelheidscamera’s op de wegen. 

Oman met kinderen auto huren

Wij huurden onze auto via Rentalcars.com en haalden deze op bij de luchthaven. Daar kregen we een uitgebreide uitleg over de auto (aangezien we nog nooit in een 4×4 hadden gereden) en namen ze ruim de tijd om onze vragen te beantwoorden. Als je van plan bent om de bergen en woestijn te verkennen, raad ik zeker aan om een 4×4 te huren. Ondanks dat deze keuze enorm op je budget drukt, had ik niet anders gewild.

Oman met kinderen auto huren

In de Wahabi woestijn is het namelijk niet toegestaan om met een gewone auto te rijden (waardoor je afhankelijk bent van je hotel voor vervoer tegen extra kosten) en ook in de bergen van Jebel Shams waren we erg blij met onze 4×4. De wegen in de bergen zijn goed, maar soms erg steil en smal. De weg naar de Balcony Walk loopt deels over onverharde wegen, dus ook daar is een fourwheeldrive essentieel.

Oman met kinderen auto huren

Onze route door Oman met kinderen

Veel reizigers volgen de gebruikelijke route door Oman en ook wij hebben ons hierdoor laten inspireren. Toch hebben we op bepaalde plaatsen een extra nacht doorgebracht, aangezien reizen met kinderen soms vraagt om een aangepast tempo. Daarnaast hebben we rekening gehouden met de aankomsttijd van onze vlucht en de dag van de week (vanwege de geitenmarkt in Nizwa, die alleen op vrijdag plaatsvindt) bij het plannen van onze rondreis door Oman. Hierdoor ontstond het volgende schema. Ik neem je mee naar elke bestemming en vertel je over de hoogtepunten en de aanbevolen tussenstops om in je reisschema op te nemen.

  • Nizwa: 3 nachten
  • Jebel Shams: 2 nachten
  • Wahiba Sands: 1 nacht
  • Ras Al Jinz: 1 nacht
  • Muscat: 3 nachten

Nizwa

Onze vlucht vanuit Amsterdam landde op een donderdag om 07.00 uur ’s ochtends in Muscat. Omdat we de geitenmarkt in Nizwa op vrijdag wilden ervaren, besloten we meteen door te rijden naar Nizwa en Muscat voor het laatst te bewaren aan het einde van onze reis. We verbleven dus maar liefst drie nachten in het Antique Inn in Nizwa. Als je van plan bent Nizwa aan het einde van je reis te bezoeken of maar een week hebt voor een rondreis door Oman, zou ik een verblijf van twee nachten aanbevelen.

Oman met kinderen Nizwa

In Nizwa is er altijd wat te beleven; het is namelijk een van de oudste steden in heel Oman. Het historische centrum herbergt eeuwenoude huizen die je kunt verkennen terwijl je door de sfeervolle, slingerende steegjes wandelt. Bezoek zeker ook het Nizwa Fort. Dit indrukwekkende bouwwerk midden in het hart van de stad dateert al uit 1650 en diende oorspronkelijk als verdedigingsfort, wat duidelijk terug te zien is in de architectuur. Als je de trappen van de toren beklimt, stuit je op diverse ingenieuze verdedigingsmechanismen, zoals valstrikken die de Omani gebruikten tijdens belegeringen. Bovendien kun je de ronde toren beklimmen, die maar liefst 30 meter hoog is. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. Wij bezochten het fort ’s avonds en bewonderden alle lichtjes in de stad.

Oman met kinderen Nizwa

Uiteraard mag je de geitenmarkt in Nizwa niet overslaan! Elke vrijdagochtend kun je dit spektakel in de souk meemaken. Vanaf 06.00 uur ’s ochtends stroomt het terrein vol met Omani en geiten. Ze lopen een soort rondje met hun geiten terwijl aan beide zijden van deze baan de lokale bevolking biedt, kijkt en luidkeels onderhandelt met de verkopers. Het is een levendige en luidruchtige bedoening, waarbij de geiten maar blijven komen. Hoewel de geitenmarkt in bijna elke reisgids als een hoogtepunt wordt vermeld, zul je voornamelijk omringd worden door de lokale bevolking. Overigens, de ingang van de geitenmarkt vind je door naar de Souk daadwerkelijk in te lopen. Google Maps geeft helaas een verkeerde locatie aan.

Tussenstops: Zukait en Birkat Al Mouz

Onderweg vanuit Muscat kun je een paar bijzondere tussenstops inplannen. Wij kozen voor Zukait en Birkat Al Mouz. Bij Zukait vind je zogenaamde bijenkorfgraven die waarschijnlijk dateren uit 3.000 voor Christus. Er is een kleine parkeerplaats waarvandaan je met een trap het gebied kunt verkennen. Vanwege de vermoeidheid van de vlucht hadden we na drie graven genoeg gezien, maar je kunt hier ook een wandeling maken. Het is een geweldige plek om in je route op te nemen, en bovendien waren we hier helemaal alleen – we zagen geen andere toeristen.

Oman met kinderen Birkat Al Mouz

De volgende stop was het verlaten dorp Birkat Al Mouz. Dit bezoek beschouwen we als één van de hoogtepunten van onze hele reis door Oman. Het dorp is ooit tegen een heuvel gebouwd en alles is ingestort, maar tegelijkertijd te bezoeken. Elk huisje kun je betreden, maar wees voorzichtig waar je loopt en klimt.

Oman met kinderen Birkat Al Mouz

We verkenden de stad en verwonderden ons over het feit dat je alles kunt betreden. Let ook op de irrigatiesystemen die hier nog steeds aanwezig zijn. Dit staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is meer dan 5.000 jaar oud. Wat een avontuur om Birkat Al Mouz te ontdekken!

Jebel Shams

Wij kozen voor twee nachten bij het Sama Heights Resort. Aangezien we pas laat in de middag in Jebel Shams aankwamen, gaf dit ons met twee overnachtingen een volledige dag om het ruige Hajargebergte te verkennen. 

Jebel Shams Oman balcony walk

Jebel Shams is de naam van de hoogste bergtop in Oman, met een indrukwekkende hoogte van 3.009 meter. Deze berg staat niet voor niets bekend als de ‘Berg van de zon’, omdat hij als eerste het zonlicht van de dag vangt. Aan de voet van Jebel Shams ligt de Al Nakhur Canyon, dat vaak wordt vergeleken met de Grand Canyon van het Midden-Oosten. Hier kun je schitterende wandelingen maken, waarbij de Balcony Walk de meest beroemde wandelroute in dit gebied is.

We trekken hier maar liefst een halve dag voor uit, zodat we onderweg de broodnodige pauzes kunnen nemen in de hitte, en aan het einde van de route kunnen genieten van een verfrissende duik in een klein bergmeer. De Balcony Walk is werkelijk de mooiste wandeling die ik ooit heb ervaren. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over de Al Nakhur-kloof, die zich tot een diepte van ongeveer 1.500 meter uitstrekt. Lees ook ons uitgebreide blog over Jebel Shams.

Tussenstops: Jabrin Kasteel en Bahla Fort

Op de eerste dag maken we een tussenstop bij het Jabrin Kasteel, dat door de Lonely Planet wordt aanbevolen als het enige kasteel in Oman dat je echt niet mag missen. En ik kan je vertellen, de verwachtingen worden zeker waargemaakt.

Oman met kinderen Bahla

We dwalen door verborgen gangen achter muren waarvan we nooit hadden gedacht dat het kasteel nog verder doorliep. Vervolgens stoppen we bij het Bahla Fort, dat het grootste en oudste fort van heel Oman is.

Oman met kinderen Jabrin

We worden vriendelijk begroet en krijgen dadels als welkomstgeschenk. Wat een warme ontvangst! Het kasteel is bijna verlaten, waardoor we heerlijk kunnen rondstruinen.

Wahiba Sands

Het Sultanaat Oman bestaat voor maar liefst 70% uit woestijn en een bezoek aan de Wahibi Sands woestijn mag dan ook zeker niet ontbreken in je reisplan! Wij besloten om één nacht te verblijven in het Sama Al Wasil kamp.

Wahibi Sands zonsondergang

Om in de Wahibi Sands woestijn te rijden, met zijn uitgestrekte 16.000 vierkante meter zand, is een 4×4 auto essentieel (of je kunt ervoor kiezen om door je hotel te worden opgehaald). Je zult namelijk zelf zo’n 14 kilometer door het zand moeten rijden. Hoewel het niet bijzonder moeilijk is om op zand te rijden, is het handig om van tevoren de basisprincipes te leren. Zo is het belangrijk om een zekere snelheid aan te houden om niet vast te komen te zitten. Het lijkt een beetje op rijden op gladde wegen in Nederland. De 14 kilometer door het zand is een gave ervaring. We spotten meteen kamelen, laten een enorme stofwolk achter ons en glijden over het zand. De tijd vliegt voorbij, en plotseling zien we ons kamp al in de verte opdoemen.

overnachten in de woestijn van Oman

Bij ons hotel boeken we de excursie dunebashen. We scheuren met een jeep (met chauffeur) over de zandduinen en maken een stop op een afgelegen plek om van de zonsondergang te genieten. Op dat moment voelt het alsof we helemaal alleen zijn in deze uitgestrekte woestijn. Alleen het geluid van de ruisende wind horen we, terwijl we de felrode zon langzaam achter de duinen zien zakken. Het is werkelijk adembenemend.

’s Avonds wagen we ons aan de beklimming van de zeer hoge zandduin achter ons kamp. Na de vermoeiende klim laten we ons in het zand vallen en staren we naar de sterrenhemel. We herkennen meteen Orion en de Grote Beer. Vooraf hebben we op onze telefoon een app geïnstalleerd om de sterren te herkennen. Het lukt ons zelfs om Mars met het blote oog te spotten.

Op de volgende dag besluiten we om nog een halve dag in de woestijn te blijven. We aanschouwen de zonsopgang vanaf dezelfde duin die we gisteravond hebben beklommen en genieten van dit avontuur. Lees ook ons uitgebreide blog over Wahiba Sands.

Het kamp Sama Al Wasil

Ras Al Jinz

Een van de meest bekende hoogtepunten in Oman is de kustplaats Ras Al Jinz. We hebben deze plek dan ook opgenomen in onze route en besluiten om één nacht te verblijven in het Ras Al Jinz Turtle Beach Resort. Ras Al Jinz is de jaarlijkse geboorteplaats van ongeveer 200.000 schildpadden. Wist je dat schildpadden altijd terugkeren naar de plek waar ze zelf zijn geboren om hun eieren te leggen?

Oman met kinderen Ras al Jinz

In Ras Al Jinz is een speciaal centrum opgericht om deze schildpadden te beschermen. Het strand waar de schildpadden hun eieren leggen, is alleen toegankelijk tijdens avond- of nachtexcursies georganiseerd door dit centrum. Het is niet mogelijk om deze excursie van tevoren te reserveren of te boeken. Helaas was er tijdens ons bezoek veel belangstelling en een tekort aan gidsen, waardoor we pas om 3 uur ’s nachts aan de beurt zouden zijn. Daarom hebben we deze excursie overgeslagen, maar het is zeker een reden om in de toekomst terug te keren naar Oman.

Tussenstop tip: Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid is één van de meest populaire bestemmingen in Oman vanwege zijn nabijheid tot een parkeerplaats, waardoor je niet ver hoeft te lopen (of te zwemmen) om van de wadi te kunnen genieten. Hoewel Wadi Bani Khalid prachtig is, hebben we nog mooiere wadi’s bezocht in Oman.

Oman met kinderen Wadi Bani Khalid

Muscat

We besloten onze reis door Oman te beëindigen in Muscat. Hier hebben we onder andere de Sultan Qaboes-moskee bezocht. Deze prachtige moskee is gebouwd op een terrein van maar liefst 416.000 vierkante meter, waarvan de gebouwen ongeveer 40.000 vierkante meter beslaan. Hiermee is het de grootste moskee van Oman.

Muscat Oman Moskee

Het heeft tal van indrukwekkende kenmerken, waaronder de grote gebedsruimte waar een immense kroonluchter van 14 meter hoog met 1.122 lampen hangt. Maar wat nog indrukwekkender is, is het enorme vloerkleed in dezelfde ruimte, dat speciaal voor deze locatie is gemaakt. Dit tapijt meet maar liefst 70 bij 60 meter en bestaat uit 1.700.000 knopen. Het kostte vier jaar om dit tapijt te vervaardigen.

Langs de Corniche Boulevard bevindt zich de meest beroemde souk van de stad: Mutrah Souk. Het is er altijd een drukte van belang, hier koop je de mooiste sjaals, zilverwerk, antieke voorwerpen en specerijen. 

Muscat Oman Moskee

Tussenstop tip: Wadi Shab

Voor ons gezin was Wadi Shab een absoluut hoogtepunt tijdens onze rondreis door Oman met de kinderen. Deze oase is te bereiken na ongeveer een uur wandelen vanaf het beginpunt. De wandeling voert langs bananenplantages en langs indrukwekkende rotsen aan het water, met prachtige uitzichten.

Oman met kinderen Wadi Shab

Daarna is het tijd voor de zwemtocht die je door drie verschillende poelen brengt om uiteindelijk te eindigen bij een grot met een kleine waterval. Lees ook ons uitgebreide blog over Muscat met kinderen, waarin Wadi Shab is opgenomen.

Oman Wadi Shab

2 gedachten over “Route voor rondreis Oman in anderhalve week”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven