Home / Nederland / Brabant / Natuurmuseum Brabant met kinderen

Natuurmuseum Brabant met kinderen

Een leuk en leerzaam uitje met kinderen? Ga dan naar het natuurmuseum Brabant in Tilburg. Dit is een natuurhistorisch museum in moderne stijl met veel te ontdekken en leren op een hartstikke leuke manier. Hierbij is er ook rekening gehouden met kinderen van verschillende leeftijden. Tijdens een bezoek aan het natuurmuseum Brabant met kinderen is er ook iets voor jouw kind te vinden, of je nu met een peuter of met een tiener gaat.

Bekijk hier direct aanbiedingen voor het Natuurmuseum.

Natuurmuseum Brabant

Wat is er te doen bij Natuurmuseum Brabant met kinderen?

In het museum heb je meerdere verdiepingen met tentoonstellingen. Er zijn een aantal vaste tentoonstellingen en enkele tijdelijke tentoonstellingen. Het museum bestaat uit drie verdiepingen aan een zijde en een vleugel aan de andere zijde.

Potviszaal

We beginnen in de losse vleugel, waar we eerst in de Potviszaal komen. Hier hangt een enorm skelet van een potvis aan het plafond. Dit skelet, 15 meter lang en 1.000 kilo zwaar, is van één van de 3 potvissen die in 1995 in Scheveningen aanspoelden.

Natuurmuseum Brabant

De IJstijd

Onze reis gaat verder naar het tijdperk van de prehistorie. Hier treffen we niet alleen talloze opgezette dieren aan, zoals een sabeltandtijger en een indrukwekkende mammoet, maar stuiten we ook direct op een interactief spel. Om succesvol op een mammoet te jagen, moeten we uiterst voorzichtig sluipen of zelfs kruipen. Te veel geluid en hij vlucht weg en we hebben niks te eten. Ook leren we hier meer over Neanderthalers en hoe ze vroeger bijvoorbeeld vuur maakten.

We gaan naar de andere vleugel en besluiten hier op de bovenste verdieping te beginnen. Hier is een grappige tijdelijke tentoonstelling met allemaal hilarische dierenfoto’s. Ook zijn hier drie ruimtes die specifiek gericht zijn op kinderen van verschillende leeftijden. Vooral in de zalen voor jonge kinderen is het druk. Ik zou je aanraden om direct bij opening in het natuurmuseum hier als eerste naartoe te gaan.

Natuurmuseum Brabant

Kikker is hier

Ga je naar het natuurmuseum Brabant met een peuter of kleuter, dan is de Kikker-tentoonstelling waar je moet zijn. In deze ruimte is de wereld uit het bekende boek ‘Kikker en zijn vriendjes’ van Max Velthuijs tot leven gebracht. Kinderen kunnen hier spelen in Kikkers huis, dat is ingericht met een keukentje, tafel, stoelen en een bedje. Ze kunnen appels in de boom hangen en vissen vangen. Je kunt je verkleden als een van Kikkers vriendjes, Haas, Varkentje of Eend, en leuke foto’s maken. Deze ruimte is voor kinderen tot 8 jaar en er zijn vaak medewerkers die een oogje in het zicht houden.

Natuurmuseum Brabant kikker

BOS

BOS staat voor Beleef, Ontdek, Samen. Deze ruimte richt zich op kinderen vanaf 4 tot 8 jaar en is tijdens ons bezoek ook erg druk en populair. Dankzij een projectievloer verandert het thema met elk seizoen. Kinderen kunnen hier allemaal opdrachten doen en meer leren over een seizoen. Net als bij de Kikker tentoonstelling is het hier een mix van spelen en ontdekken.

Natuurmuseum Brabant BOS

Zoek het zelf uit

De ‘Zoek het zelf uit’ ruimte is gericht op oudere kinderen vanaf 10 jaar. Wat hier leuk is, is dat er een soort snackbar systeem is met allemaal vakjes. Op de computer geef je je leeftijd aan en of je ‘alleen’ of ‘samen’ een opdracht wil doen en dan gaat er een vakje open. Ik moet wel zeggen dat de leeftijdgrens wat mij betreft een beetje laag is. Mijn 10-jarige dochter vind het erg leuk hier en doet ook met gemak de opdrachten voor 12-14 jaar wanneer ze klaar is met die van 10-12 jaar. Je gaat hier echt meer de wetenschap in, zoals dieren op basis van bepaalde kenmerken kwantificeren.

Zoek het zelf uit

Leve het leven 

“Leven het leven” was de nieuwste tentoonstelling tijdens ons bezoek. Hier lijk het al meer op een traditioneel natuurhistorisch museum met veel opgezette dieren. Wel prachtig vormgegeven met veel kleur en illustraties en met een verhaal. Het gaat over biodiversiteit en de rol van de mens op de natuur. Ook met jonge kinderen kun je hier prima doorheen lopen, maar voor het educatieve aspect klopt de adviesleeftijd vanaf 10 jaar wel.

Natuurmuseum Brabant met kinderen

Mispoezen en Pechvogels

Een van de meest bijzondere tentoonstellingen in het natuurmuseum Brabant vond mijn dochter “Mispoezen en Pechvogels”. Hier gaat het over het opzetten van dieren. Dat is heel gedetailleerd te zien met videobeelden en voorbeelden. Wel echt heel raar om te zien hoe een hele vogel uit zijn velletje wordt gehaald. Ze was hier echt door gefascineerd en verderop konden we weer hardop lachen om dieren waar duidelijk wat mis was gegaan bij het opzetproces.

Natuurmuseum Brabant

Jouw Brabant, Mijn Brabant

Even heel wat anders is de tentoonstelling “Jouw Brabant, Mijn Brabant”. Geen exotische dieren, maar alles over Brabant. Het leukste hier vinden we de pubquiz. Echt goed gedaan met een ingerichte kroeg en een digitale presentatie. We spelen tegen vier andere gezinnen. Jammer genoeg verliezen we op de vraag “Wat is een ‘pierkebôm’?”. Niet alle vragen gaan over de Brabantse taal hoor, de meesten zijn meer algemene natuurkennis.

Ook leuk om hier te doen is een wandeling met de Vossenstreken app. Dit is de enige binnen wandeling die je kan lopen met deze app. Dit is een van de leukere wandelapps voor gezinnen in Nederland en hiermee kun je op verschillende plekken in Brabant routes lopen.

Natuurmuseum Brabant met kinderen pubquiz

OO-Zone

Op de begaande grond bevindt zich de OO-Zone, ingericht als een depotruimte met opgezette dieren achter glas. Wat het dan ook vooral leuk maakt, is alles wat er tussendoor te doen is. Van chemische proefjes tot kijken door een telescoop. Ook vinden hier vaak speciale activiteiten plaats, zo knutselen wij papieren sneeuwvlokjes in elkaar om vervolgens te kijken welke sneller omlaag valt en welke dwarrelt.

Praktische informatie Natuurmuseum Brabant

Het natuurmuseum Brabant bevindt zich in het hart van Tilburg, direct naast het NS station. Er zijn geen eigen parkeerplekken, dus om te parkeren moet je gebruik maken van de betaalde parkeermogelijkheden in de omgeving. Het museum heeft uitgebreide openingstijden, enkel op maandag zijn ze gesloten (behalve in de schoolvakanties). Maar check voor de zekerheid toch even de website. Daar kun je ook direct zien of er speciale activiteiten zijn waar je voor moet reserveren en die je kinderen misschien ook leuk vinden.

Natuurmuseum Brabant

De museumkaart is geldig in Natuurmuseum Brabant. Heb je die niet, dan is het slim om even te kijken op actiewebsites. Tijdens ons bezoek was een normaal ticket bijvoorbeeld €15,- per volwassene, terwijl Tripper een aanbiedingsactie had voor €8,50 per volwassene. Bekijk hier direct aanbiedingen voor het Natuurmuseum.

Je kunt je in Natuurmuseum Brabant makkelijk een halve dag vermaken. Benieuwd voor welke leeftijd het Natuurmuseum in Tilburg leuk is? Vooral voor kinderen van 6-14 jaar. Hoewel er dus zeker ook wat te doen is voor kinderen in alle leeftijden, ook voor peuters en kleuters met de Kikker tentoonstelling. Maar wanneer je al net iets meer interesse hebt in natuur en techniek, haal je de meeste waarde uit je bezoek aan dit museum.

In Natuurmuseum Brabant zit ook een prima restaurant. Er is een beperkte kaart met belegde broodjes en natuurlijk Brabantse specialiteiten, zoals een worstenbroodje.

Natuurmuseum Brabant

Je combineert een bezoek aan het natuurmuseum in Tilburg prima met de vele andere leuke activiteiten in Tilburg. Voor meer tips lees je ons blog over Tilburg met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top