Home / Nederland / Leukste wandel apps voor gezinnen, met speurtochten en quizzen

Leukste wandel apps voor gezinnen, met speurtochten en quizzen

Wandelen in Nederland of België met kinderen? We doen het nu allemaal extra veel. Wandelen is nog leuker wanneer er een speciale familieroute is. Dit kan een route zijn met speeltoestellen, maar ook een speurtocht of quiz. Soms moet je hiervoor een tasje met opdrachten ophalen op een bepaalde plek, wat natuurlijk alleen kan wanneer deze open is. Maar er zijn ook veel wandel apps waarmee je speciale wandelingen voor kinderen kunt lopen. Je speurt hiermee bijvoorbeeld naar de route of moet onderweg vragen beantwoorden. Soms is het ook een combinatie van een app en informatie bordjes op de route.

wandel app kind

We hebben ontzettend veel gewandeld met onze dochter en vaak ook met andere kinderen. Daardoor hebben we vele leuke wandel apps ontdekt. Sommige apps kun je in het hele land gebruiken, anderen alleen in bepaalde provincies. Ik heb voor jou een overzicht gemaakt van de apps voor wandelaars die ook leuke familieroutes hebben.

Wandelroute Kapucijnenberg

Wandelen met kinderen? Wandelsandalen of wandelschoenen zijn super handig. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, check hier goede maar goedkope kinderwandelschoenen. Wandelen is nog leuker met een kinderverrekijker en/of kindercamera.

Ga in de herfst eens op pad met een paddenstoelengidsje. Van april tot september heb je kans op teken, gebruik tekenspray met deet.

Wandelen lemerlerberg

Wandel apps voor gezinnen

Geocaching app, Nederland en België

De Geocaching app is natuurlijk een super bekende wandel app. Je kunt bijna overal ter wereld geocachen. Geocaching is een hobby waarbij je op zoek gaat naar caches, kleine of grote doosjes waar een logboekje en soms wat speeltjes zitten.

Het leukste vinden wij de multi-caches. Dan zoek je niet één dingetje, maar moet je langs meerdere waypoints en onderweg bijvoorbeeld puzzels oplossen voor je uiteindelijk bij de cache komt. Voor kinderen is dit echt een speurtocht en de beloning is dan natuurlijk het vinden van de cache, oftewel “de schat”.

Geocaching Nederland

Een nadeel is wel dat je het best lastig is om echt leuke kindvriendelijke multi-caches te vinden. De app is gratis, maar eigenlijk heb je wel de betaalde versie nodig om vooraf meer informatie te krijgen. Dan moet je door de routes in jouw omgeving om uit te zoeken of er een toffe kindvriendelijke multi-cache in de buurt ligt. Meer weten? Lees ook ons uitgebreide blog over Geocachen met kinderen of lees ons blog over de leuke Astrix en Obelix multi-cache op de Veluwe.

Geocachen met kinderen

Izi.TRAVEL App, Nederland en België

De Izi.TRAVEL App is een app die ook in diverse landen gebruikt wordt. Veel regio’s, maar ook steden, hebben met de Izi.TRAVEL app kindvriendelijk wandelingen opgezet. Dit kan van alles zijn: van speurtochten, audioguides, quizzen tot foto zoektochten. We hebben al zeer regelmatig gewandeld met deze app in Nederland en in België. Heb je zelf een leuk idee voor een familieroute dan kan je die ook zelf maken met deze app.

Izi.TRAVEL app

De app is gratis om te gebruiken. Er is ook een betaalde versie zonder reclame en met meer functies. Handig is ook dat je veel routes van tevoren kunt downloaden. Zeker op de routes met filmpjes gebruik je anders best veel data. Een groot nadeel vind ik alleen dat een goede zoekfunctie om kindvriendelijke wandelingen te vinden, ontbreekt. Je moet dus eigenlijk al weten hoe een wandeling heet om die ook echt te kunnen vinden in deze app.

Kindvriendelijke wandelingen die je kunt vinden in deze app zijn:

Kasteel Cannenburch

Perfect Earth Animals, Nederland

Perfect Earth Animals is een app gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer. Het doel van deze wandel app is om wandelen leuker te maken voor kinderen door ze dierenkaarten te laten sparen. Verspreid over heel Nederland liggen deze digitale dierenkaarten in parken, natuurgebieden en natuurlijk ook in de Nationale parken in Nederland.

perfect earth animals app

Daarnaast kun je ook nog kaartjes verdienen door gewoon te lopen. Voor elke kilometer krijg je een kaartje, met een maximum van vijf kilometer kaartjes per dag. Er worden ook nog meer extra opties voor de App ontwikkeld.

Lees hier mijn uitgebreide blog over wandelen met de Perfect Earth Animals app.

perfect earth animals app

Vossenstreken App, Provincie Noord-Brabant en Antwerpen

De Vossenstreken App is een wandel app met bijna twintig wandelroutes voor kinderen in Noord-Brabant (Nederland) en in de provincie Antwerpen (België). De interactieve wandelingen zijn speciaal gemaakt voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar.

Wij vinden dit echt een leuke wandel app. Je kunt er niet alleen op veel plekken mee wandelen, maar je kunt ter plekke ook nog eens kiezen voor het thema dat je het meest aanspreekt. Daardoor kan je dus op een locatie meerdere keren wandelen met elke keer nieuwe vragen en weetjes. De wandelingen zijn een mix van weetjes over dieren, vragen over de omgeving, beelden en geluidsfragmenten.

vossenstreken app

Omdat alle wandelingen in de app familieroutes zijn, hoef je ook niet te zoeken. Bovendien zit er een handige kaart in de app waarop je alle locaties kunt zien en staat er bij elke wandeling direct aangegeven hoe lang die is. Door deze wandel app kom je ook op plekken waar je anders wellicht niet aan zou denken. Mooie kasteeltjes, forten en oude landgoederen.

Landgoed de Utrecht

Kindvriendelijke wandelingen die je kunt vinden in deze app zijn:

 • Landgoed Nemerlaer, 3,5km lange wandeling
 • Kasteel Zellaer, 2,2km lange wandeling
  Fort Altena, 3,2km lange wandeling
 • Kasteel Tongelaar, 3,2 km lange wandeling
vossenstreken app

Routemaker App, oosten van Nederland

De Routemaker App is zeer vergelijkbaar met de Izi.TRAVEL App. Ook dit is een wandel app waarmee je op verschillende plekken routes kunt lopen. Deze wandel app heeft echter een minder grote bekendheid en ook minder routes. Veruit de meeste wandelingen van de Routemaker app bevinden zich in het Oosten van Nederland, met name in Twente en de kop van Overijssel. Maar er is ook een enkele wandeling in Amsterdam, op Ameland en in Drenthe.

Routemaker App

De meeste wandelingen in de Routemaker app zijn ontwikkeld door toeristische regio’s, zoals het Vechtdal en Weeribben Wieden. Daardoor zijn de wandelingen wel echt goed, vind ik. Ook deze app heeft weer als nadeel dat er geen echt goede zoekoptie is om wandelingen voor kinderen mee te vinden. Al kan je wel selecteren op speurtochten wat helpt als je routes voor kinderen zoekt.

Kindvriendelijke wandelingen die je kunt vinden in deze app zijn bijvoorbeeld:

 • Speurtocht Lemelerberg, kindvriendelijke wandeling van 3 km
 • Natuurpad Hulsbeek
 • Uitkijktoren Woldberg
Speurtocht Lemelerberg

Wandelen in Overijssel App. , Overijssel

Een vijftal wandelingen die voorheen in de Routemaker App stonden, kun je sinds 2020 alleen nog maar terug vinden in de Wandelen in Overijssel App. Dit is eigenlijk precies dezelfde app, alleen met een lokale uitstraling.

Kindvriendelijke wandelingen die je kunt vinden in deze app zijn:

Speeltuin in bos

Opstapp App, Noord-Holland

De Opstapp App is ook een lokale wandel app. Deze app is van de provincie Noord-Holland en bevat een vijftal wandelroutes voor kinderen, plus een vaartocht voor kids. Drie van deze wandelingen kun je vinden in de buurt van Den Helder. Leuk als je daar woont, maar jammer dat er niet wat meer opties zijn in de rest van Noord-Holland. Ook dit is weer een gratis app waarbij je van tevoren de route kunt downloaden op je mobiel.

Buitenplaats Leyduin

Zodra je op het startpunt van de route bent, krijg je bolletjes te zien waar je heen moet lopen. Op deze plekken moet je dan vragen beantwoorden. Die kunnen over de omgeving gaan, maar ook over het dierenleven. Ik zou deze app ook inschatten voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Onze zeven jarige dochter vond het in ieder geval erg leuk en uitdagend genoeg. We hadden zeker niet alle antwoorden goed.

Kindvriendelijke wandelingen die je kunt vinden in deze app zijn:

 • Wandelen over Buitenplaats Leyduin, 4km
 • Wildrijk korte wandeling van 2km
 • Helderse duinen route van 4km
Buitenplaats Leyduin

De Hondsrug Hunzebosroutes, Drenthe

Met de hondsrug Hunzebosroutes app kan je twee wandelingen lopen. Een hiervan is echt heel erg leuk voor gezinnen. Je leest er meer over in ons uitgebreide blog over het Sabeltandtijgerspoor.

Sabeltandtijgerspoor

Katoenpad app, Noord-Brabant

In Mierlo ten oosten van Eindhoven kan je ook een leuke wandeling met een app lopen. Ontdek het geheim van het verdwenen katoenpad met allerlei speeltoestellen onderweg. Je leest er meer over in ons uitgebreide blog over het katoenpad.

Kinderwandeling Katoenpad Mierlo

Ken je nog andere wandel apps voor gezinnen? Laat het ons weten, we nemen ze graag op in dit overzicht. Meer tips nodig? Ga naar alle door ons geteste wandelroutes voor gezinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top