Naar Noorwegen met een baby? Welke wandelingen kan je maken in Noorwegen met een buggy? Welke spullen neem je mee naar Noorwegen? Dat Noorwegen een fijne vakantiebestemming is, dat wist we door onze eerdere bezoeken wel. Maar is het ook een fijne bestemming met een twee maanden oude baby?
Voordat Rune geboren werd, hadden we het er al over om als gezin in mijn verlof op vakantie te gaan. Zonder kinderen was dit nooit een probleem, maar hoe dit zou zijn met een jonge baby is toch altijd spannend. Toen na de geboorte bleek dat zowel Rune als ik het goed deden, boekten we de vakantie. Noorwegen is voor ons een veilige en vertrouwde vakantie locatie, dit moesten we ook met z’n drieën aankunnen. Hieronder een aantal punten waarom Noorwegen met een baby zo fijn was.
Van Nederland naar Noorwegen met de boot
Sinds er een nieuwe bootverbinding ligt tussen Nederland en Noorwegen, is het nog makkelijker om in Noorwegen te komen. Je stapt op in Groningen en 18 uur later ben je in Noorwegen, waarbij het grootste stuk van de route ’s nachts afgelegd wordt.
Voor ons betekende dit maar twee uur rijden om daarna op de boot onze kamer op te zoeken. Autorijden vonden we in het begin nog spannend, want Rune was nogal onvoorspelbaar. Twee uur rijden was dus te overzien. Eenmaal op de boot kun je alle spullen die je nodig hebt gewoon meenemen naar je kamer. Zo namen wij onder andere een reisbedje, kolfapparaat en waterkoker mee. Voor de zekerheid boekten wij een luxere kamer, zodat we zeker wisten dat ons campingbedje erin paste.
’s Ochtends meer je aan in Kristiansand en kun je (als het goed is) allemaal uitgerust weer verder. Eventueel is de overtocht van Kiel naar Göteborg ook ideaal, omdat deze ook in de nacht vaart. Je komt dan aan in Zweden, maar rijdt dan in 3 uur naar Oslo. Het is net waar je in Noorwegen wilt zijn. Check hier de verschillende bootmaatschappijen naar Noorwegen.
Autorijden in Noorwegen
Normaal zijn wij niet van het autorijden, maar autorijden in Noorwegen vinden we alweer een stuk prettiger. Alleen in het zuiden kan het wat drukker zijn, maar wanneer je eenmaal de grotere steden achter je laat, is het één scenic drive.
Autorijden in Noorwegen met een baby is om een andere reden fijner dan in bijvoorbeeld Nederland, namelijk door de vele mooie picknickplekken langs de snelweg. Met een kleine baby moet er vaak gestopt worden, elke 2 á 3 uur een voeding en je wilt ze niet te lang in het kinderzitje laten zitten.
Waar je in Nederland vaak bij een benzinepomp terecht komt, hebben we meerdere keren picknickplekken gehad die eruit zien als een park. Veel bankjes en geen last van het verkeer. Er is zelfs gedacht aan overkappingen voor wanneer het regent. Elke parkeerplek heeft ook een toiletgebouw waar je gratis gebruik van kan maken en soms hebben deze ook een familietoilet (met verschoonmogelijkheden) en zijn ze zelfs verwarmd. Nog een laatste tip: neem een verschoningskussen mee (als deze nog in je auto past) zodat je baby overal even zijn benen kan strekken.
Babyvriendelijk overnachten in Noorwegen
Wist je dat veel Noren een tweede huisje hebben aan de kust of in de bergen? Waar vroeger deze hutjes erg basic waren (zonder stromend water of elektra), houdt de gemiddelde Noor onderhand ook van wat meer luxe.
Deze cabins worden regelmatig verhuurd via o.a. Airbnb en zijn daardoor erg toegankelijk. Vooral in de gebieden waar in de winter geskied kan worden, zijn hele huttenparken te vinden waar je een huisje kunt huren. Hierdoor ben je niet enkel aangewezen op hotels of campings.
Wij kozen voor onze vakantie met baby voor twee luxe cabins met uitzicht, aangezien we niet wisten of we wel makkelijk naar buiten konden gaan. We verbleven op een hoogvlakte bij Nordseter (vlakbij Lillehammer) en op een hoogvlakte in de regio Valdres. Het voordeel van zo’n hoogvlakte is dat je de eerste hoogtemeters al gehad hebt en je direct tussen de heuvels/bergen zit. Het is er rustig en je loopt zo vanuit je huisje de omgeving in.
Wat neem je mee op vakantie naar Noorwegen met een baby?
Voor een kleine baby heb je niet veel nodig, maar wat je nodig hebt, kan je in elke supermarkt vinden. Luiers, melkpoeder, flesjes, speentjes, ze hebben het allemaal. Mocht je met je baby de supermarkt in gaan, dan hebben ze je het in Noorwegen makkelijk gemaakt. Bijna alle supermarkten hebben één of twee winkelwagens met een babyzitje erop gemonteerd. Rune vond het in ieder geval fantastisch, een stuk leuker dan winkelen in de draagzak.
Buggyproof wandelen in Noorwegen
Normaliter kennen wij Noorwegen vooral van haar steile wandelingen, maar we waren ervan overtuigd dat er ook babyproof wandelingen waren. De locaties die we voor deze vakantie uitkozen, daarvan wisten we dat er veel gravelwegen lagen. Ideaal voor met een kinderwagen of buggy (met een beetje stevige banden).
Uiteindelijk hebben we maar korte stukjes met onze kinderwagen gelopen, want Rune vond de draagzak net zo leuk. De wandelgebieden rondom Lillehammer hebben veel glooiende bergen, waardoor je met een draagzak (en als herstellende moeder) prima uit de voeten kan. Voor ons was het ideaal om hier te beginnen.
Ook in Valdres, het tweede gebied waar we heen gingen, waren er meerdere glooiende wandelingen, wat prima met een draagzak te doen is. De steile wandelingen zijn natuurlijk ook mogelijk als je conditie dit toe laat, maar een draagzak maakt het toch lastig om je voeten te kunnen zien op dit terrein en dat blijkt toch wel handig te zijn.
Voor ons was mijn conditie en herstel de limiterende factor en niet onze baby. Rune vond wandelen in de draagzak ideaal en sliep vrijwel de hele tijd. De omgeving is rustig waardoor we onderweg ook altijd de ruimte hadden voor een fles en een verschoonsessie.
Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Noorwegen met kinderen.