Benieuwd wat er allemaal te doen is in Sandnes en Stavanger met kinderen? Er is veel te beleven, van een gaaf interactief wetenschapsmuseum tot uitstapjes naar de Fjorden. Zo maakten wij een tocht met een RIB boot over de beroemde lysefjord en bekeken zo de Preikstolen van onderen.
Sandnes en Stavanger zijn twee steden die inmiddels bijna aan elkaar zijn gegroeid. Dankzij de goede trein en busverbindingen is het ook makkelijk om bezienswaardigheden in beide steden te bezoeken. Samen met een aantal kleinere plaatsen en natuurlijke attracties vormen ze de toeristische regio “Edge of Norway”.
De leukste attracties in Sandnes en Stavanger met kids
Vitenfabrikken, Sandnes
Vitenfabrikken is een heel leuk interactief wetenschapsmuseum in het centrum van Sandnes. Heb je een dagje wat minder mooi weer als je in de regio Stavanger, bent dan is dit mijn nummer één tip.
We beginnen op de bovenste verdieping waar heel veel te puzzelen is met geometrische figuren. Kunnen we met verschillende blokken een vierkant maken? Ook zijn er reken uitdagingen. Gelukkig is er overal uitleg, in zowel het Noors als in het Engels. Op deze verdieping zijn de puzzels best uitdagend en zelfs voor mij als volwassene moeilijk. Mijn dochter ziet een tekenmachine hangen. Leg een vel papier onder een de machine en geef die een zetje. Wat volgt, is een verassend patroon.
Mijn dochter kon hier wel eindeloos blijven, maar ik stel voor om ook even verder te kijken. Zo komen we bij het planetarium van Vitenfabrikken, waar je films kunt kijken en meer kunt leren over het heelal. Vraag bij de ingang op welke tijdstippen de Engelse films draaien.
Een andere activiteit die ook leuk is voor jongere kinderen is het bouwen van dammen in een watertafel of gewoon je snelheid meten op de glijbaan. Je kunt ook kijken hoe sterk je bent door jezelf in een stoeltje omhoog te hijsen, door heel hard aan een touw te trekken of door tegen elkaar te racen in een rolstoel. Ook kunnen ze met een kraantje met blokken bouwen en meer leren over geld tijdens het winkeltje spelen. Kortom, er is verspreid over verschillende verdiepingen van alles te ontdekken.
Er zijn gedurende de dag regelmatig demonstraties, zoals eentje met een Tesla-Coal.
Wij hadden extra veel geluk door bij toeval op een dag met demonstraties en workshops daar te zijn. Ze hebben dit soort activiteiten, genaamd “Maker Space”, regelmatig, vooral op woensdag en vrijdagmiddag. De meeste activiteiten zijn gericht op en toegankelijk voor kinderen vanaf 10 jaar of vanaf 13 jaar. Er was toen ontzettend veel te doen, zoals zelf een 3D voorwerp ontwerpen en laten printen, een pannenkoekenrobot je zelf getekende figuur laten bakken, knuffels naaien en je eigen T-shirt ontwerpen en maken. Wij hadden helaas maar tijd voor één activiteit, maar tijdens zo’n dag kun je je wel de hele dag in Vitenfrabrikken vermaken. Zonder speciale activiteiten zou ik kiezen voor een halve dag met kinderen in de laatste klassen van de basisschool of op de middelbare school, en 2 à 3 uur met jongere kinderen.
Dalsnuten wandeling, Sandnes
In de omgeving van Stavanger en Sandnes zijn verschillende wandelingen. De meest bekende is natuurlijk de Preikestolen wandeling. Je kunt de Preikestolen met kinderen beklimmen. Genoeg lokale gezinnen die het doen. Je kind moet dan wel 3 à 4 uur bergop kunnen lopen en vervolgens weer terug. In het najaar en in de winter werd ons verteld dat je beter met een gids kan gaan indien je met kinderen omhoog wil lopen. Dit ook omdat paden echt glad kunnen zijn of onder de sneeuw liggen.
Wij kozen daarom ook voor een andere meer familievriendelijke wandeling in de omgeving van Sandnes. Namelijk de wandeling naar de 324meter hoge Dalsnuten piek. Een route waarbij je langs meerdere meren loopt en af en toe een uitdagender stukje hebt waar je moet klimmen.
Je kunt hier een rondje wandelen. Dan kun je het beste eerst via links gaan, dan klim je geleidelijk omhoog en dan ga je via de rechtse route met veel grote treden en stenen weer omlaag. Een andere optie is om op een ander punt te starten dan te beginnen, maar dan moet je wel een stukje met de bus daarna.
Klimpark met netten parcours, Sandnes
Een activiteit waar je in de lente en zomer naartoe kunt gaan, is het SkogSprett klimpark net buiten Sandnes. SkogSprett biedt 3 verschillende activiteiten: een netpark waar kinderen vanaf 2 jaar al mogen spelen (zelfs kleine kinderen), een klimpark en je kunt er Stand Up Paddleboarden. Bekijk de website voor meer informatie.
Centrum van Stavanger
Het oude centrum van Stavanger, Gamla Stavanger, is in het bijzonder leuk om een rondje lopen. Dit gedeelte van de stad bij de haven bestaat uit veel historische honderden jaren oude houten huizen. Vaak wit geschilderd, maar er zijn ook typische straatjes, zoals de Fargegaten straat, met heel veel kleur. In het oude deel van de stad heb je veel restaurantjes, winkels en barretjes.
Musea in Stavanger
Stavanger museum, met het Noorse kindermuseum
Het leukste museum in Stavanger om met kinderen te bezoeken, is naar onze mening het Stavanger museum. Dit is een natuurhistorisch museum en cultuurhistorisch museum met binnen haar muren ook het Norwegian Children’s Museum.
Wij bezochten dit museum op een speciale avond die helemaal in het teken stond van Halloween. Ook gedurende de rest van het jaar zijn er wel vaker speciale events. De reguliere tentoonstellingen waren op dat moment ook open en natuurlijk namen we hier ook een kijkje.
Het Noorse kindermuseum is vooral erg leuk voor jonge kinderen van 2 tot 12 jaar. Er is bijvoorbeeld een kasteel waar je achter elkaar doorheen kunt rennen en ridder kunt spelen. In een andere ruimte zie je speelgoed van vroeger en is er speelgoed van nu om mee te spelen. Dit was dan ook direct het drukste deel van het museum.
Er is voor kinderen hier zeker wat te leren, maar ik denk toch dat de meeste kinderen het vooral zien als een hele leuke indoor speelplek.
Het natuurhistorisch gedeelte is het grootste. Hier zijn veel opgezette dieren te zien en ook skeletten van dieren die in het verleden of nu nog in Noorwegen voorkomen. In veel ruimtes is net wat extra’s gedaan om het boeiender te maken voor gezinnen. Zoals de ruimte vol vogels waar een levensgroot vogelhuisje is waar je zelf in kunt kruipen. Of in de ruimte met zoogdieren waar je de huid van een aantal dieren kunt voelen.
Het cultuurhistorisch gedeelte bestaat onder andere uit kleding van vroeger en voorwerpen die voor de industriële revolutie werden gebruikt.
IDDIS, Norwegian Printing Museum en Norwegian Canning Museum
Het IDDIS Museum in Stavanger gaat deels over boekdrukkunst en reclame en deels over de verloren industrie van sardientjes vissers en het inblikken van deze vissen. Dit was ooit de grootste en belangrijkste industrie van de stad. Door middel van veel foto’s en een aantal historische voorwerpen komt dit verleden tot leven. Het museum is deels gevestigd in een oude fabriek.
Om het voor kinderen interessanter te maken, zijn er ook voor hen enkele dingen om te doen. Zo kun je plastic sardientjes rijgen aan een ijzeren staaf en kun je sardientjes inpakken in kleine blikjes. Dit vond mijn dochter leuk om te doen, zeker als ze daarbij ook nog een historische outfit aan mocht trekken. Wanneer ik haar vervolgens vertel hoe snel mensen dit vroeger moesten doen, was ze wel onder de indruk. Het is bijna niet voor te stellen dat mensen dag in dag uit dit soort geestdodend werk moesten uitvoeren.
Stavanger Maritime Museum
Het Stavanger Maritime Museum is een kleinschalig museum in de haven van Stavanger. Het museum heeft wat oude scheepsvoorwerpen en miniatuurschepen. Daarnaast zijn er aantal kamers ingericht zoals woningen en winkels uit de 17e eeuw. Denk aan een woonkamer of studeerkamer van een rijke koopmansfamilie.
Wat dit maritiem museum in Stavanger leuk maakt met kinderen is dat er een hele aparte kamer is voor kinderen. Met een schip om in te spelen en een aantal spellen.
Norwegian Petroleum Museum
Het Norwegian Petroleum Museum gaat over olie, over offshore werken en ook een klein beetje over duurzame energie en vernieuwingen. Voor kinderen is er een speurtocht waarbij ze plekken op foto’s moeten herkennen. Dat maakte het voor mijn dochter wel wat interessanter.
Ik vond de informatie over het leven op een boorplatform ook best interessant. Dat is toch een manier van leven die lastig voor te stellen is. Sowieso is de olie industrie tegenwoordig natuurlijk meer omstreden, maar tegelijkertijd technisch ook echt wel interessant. Hoe krijgen ze de olie bijvoorbeeld uit de bodem van de zee? Ook is er in het museum veel informatie over wat Noorwegen allemaal doet met het geld dat ze verdienen aan de olie in hun land.
Tenslotte is er in het museum ook nog een kleine speelplek met glijbaan en waar je met blokken kunt bouwen.
Archeologisch museum Stavanger
Het Archeologisch museum in Stavanger is een kleinschalig museum waar voornamelijk voorwerpen uit de Viking tijd worden tentoongesteld, zoals diverse gouden voorwerpen die in graven zijn gevonden. Er zijn ook oudere voorwerpen te zien, zoals het skelet van een holenbeer. In de kelder is een kleine ruimte waar kinderen kunnen spelen. Zo kun je zelf rustig een rondje lopen door het museum.
Viking House
Het Viking House in Stavanger is een souvenir winkel in de haven, met een aantal attracties. Zo keken we hier een 3D film over de Vikingen. Een interessante manier om een stukje geschiedenis tot leven te laten komen. In de winkel zijn ook regelmatig demonstraties, bijvoorbeeld van een zilversmid die historische sieraden namaakt.
Kongeparken
Kongeparken is een pretpark net buiten Stavanger. We zijn hier zelf niet geweest, omdat het tijdens ons bezoek in de herfstvakantie al dicht was voor het seizoen. Ga je in een andere periode van het jaar, check dan de website voor de openingstijden.
RIB boot tour op de Lysefjord
Een van de stoerste activiteiten om te doen in Stavanger met kinderen is een boottocht met een RIB boot op de Lysefjord. Deze boottochten gaan het hele jaar door, maar in het laagseizoen alleen als er een cruiseschip in de haven ligt en er voldoende animo verwacht wordt.
Voor we in de RIB boot stappen, krijgen we een speciaal pak aan voor de warmte en tegen eventueel opspattend water. Ga je in de winter of herfst? Trek dan zelf ook echt wel extra warme kleding aan, neem een muts en handschoenen mee.
De boot vaart eerst rustig de stad uit en dan is het tijd om te gaan racen. Wanneer er veel boten op het water zijn, kan de powerboot klappen op de golven van andere boten. Wij hadden een dag met een rustige zee en nauwelijks andere boten, wat mijn dochter wel jammer vond, die had liever nog meer ‘kunstjes’ gehad.
De natuur waar je doorheen vaart op de Lysefjord is wel echt wonderschoon. Regelmatig is er even een stop voor wat meer informatie, zoals bij een grot die gebruikt werd door bandieten en natuurlijk onderaan de Preikestolen.
De mooiste stop vond ik toch wel die bij de Whiskey waterval, waar je met deze boot echt heel dichtbij kan komen. Daarna is het alweer tijd om ons om te draaien en weer terug te gaan naar Stavanger.
Kindvriendelijke accommodatie in Stavanger
Ben je op zoek naar een kindvriendelijke accommodatie in Stavanger en heb je graag wat ruimte voor jullie gezin? Dan is Frogner House – Sirkus Renaa een goed idee. Je huurt hier namelijk een appartementje met meerdere slaapkamers. Het zijn nette appartementjes met een kitchenette, waar je dus eventueel ook zelf kunt koken.
Op de begane grond zit een populaire bakkerij en restaurant. Eventueel kun je ontbijt laten bezorgen aan de deur of je kunt hier zelf wat halen.
De locatie is niet in het centrum, maar op een kwartiertje lopen. Er is ook een bushalte voor de deur. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.
Uit eten in Stavanger
Ben je op zoek naar een leuke plek om te eten met je gezin in Stavanger? We aten zowel bij Hekkan Burger in Pedersgata, Fish & Cow en bij Olivia Torget. Drie heel verschillende restaurants, maar bij alle drie hebben we uitstekend gegeten. Hekken Burger is een kleinschalig, hip ingericht en populair hamburgerrestaurant waar je snel en makkelijk kunt eten.
Fish & Cow is een luxe restaurant, bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid. Het fijne is dat ze hier ook echt meedenken met gezinnen. Zo kon mijn dochter van de menukaart wat opties mixen en zo een voor haar perfect gerecht creëren.
Olivia Torget is een Italiaans restaurant aan het water in Stavanger. Sfeervol ingericht en ze hebben hier ook een kindermenu.
Ons bezoek aan Noorwegen werd mede mogelijk gemaakt door Edge of Norway en Fjord Norway. Bezoek deze sites voor nog meer tips of lees al onze blogs over Noorwegen met kinderen.