Interview: kampeerhuttenrondreis door Noorwegen Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?
Deze keer Saskia en gezin die met 10 maanden oude dochter een kampeerhuttenrondreis door Noorwegen maakten. Deze familie is gek op uitjes en reizen graag binnen Europa. Veel verslagen en tips van Saskia een diverse gastbloggers kan je vinden op kidseropuit.
Wil je zelf ook een soortgelijke reis maken? ANWB vakanties biedt diverse rondreizen door Noorwegen voor gezinnen met kinderen. Ook de Jong Intra heeft een Noorwegen rondreizen voor gezinnen.
Wie zijn jullie en waar ging de reis naartoe?
Wij zijn Gerard, Saskia, Maureen en Camiel. 6 jaar geleden, toen Maureen 10 maanden was en er van Camiel nog geen sprake was, hebben we een kampeerhuttenrondreis in Noorwegen gemaakt.
Waarom heb je gekozen voor deze bestemming en op welke manier heb je gereisd?
Noorwegen stond al heel lang op ons wensenlijstje. Elke keer als we foto’s van de fjorden zagen zeiden we tegen elkaar dat we toch echt eens naar Noorwegen wilden. Maar voordat we kinderen hadden zijn we met z’n tweeën vooral buiten Europa op vakantie geweest. Met een jong kind zagen wij het niet zitten om zo ver weg te gaan (al krijg ik wel de reiskriebels als ik de verhalen lees van anderen die het wel doen!) en kwam Noorwegen weer in beeld.
Tijdens mijn zwangerschapsverlof heb ik veel over Noorwegen gelezen en uitgezocht welke route we wilden doen. Omdat we vast zaten aan de bouwvak wilden we op tijd de boot boeken, dus in december ging ik naar het reisbureau om de nachtferry te boeken. Al pratende kwam de brochure van Buro Scandinavia op tafel en zij bleken precies de rondreis te hebben die ik bedacht had. Tja, dat was wel erg makkelijk! Zo kwam ik niet thuis met ferrytickets, maar met een compleet geboekte kampeerhuttenrondreis.
Een paar weken voor vertrek kregen we een boekwerkje thuis gestuurd vol met routetips en bezienswaardigheden, daar hebben we erg veel plezier van gehad. Onze rondreis kwam langs: Halden,Sore Osen, Oppdal, Orsta, Balestrand, Voringfossen, Hovden en Oslo. In drie weken tijd hebben we ruim 5.000 kilometer gereden. Heen gingen we met de ferry van Kiel naar Göteborg. Dat was nog heel spannend, want vanwege wegwerkzaamheden in Duitsland schoot het niet op. We hebben de boot net op het nippertje gehaald. Op de terugweg wilden we dat voorkomen en stonden we ruim op tijd in Oslo bij de boot die ons naar Frederikshaven bracht.
Wat was de mooiste vakantieherinnering van deze reis?
Dit is een onmogelijke vraag. Het was een aaneenschakeling van hoogtepunten. De natuur is zo prachtig dat we na elke bocht tegen elkaar zeiden dat het landschap op een ansichtkaart leek. Van de uitgestrekte bossen en meren aan de grens met Zweden tot het overbekende Geirangerfjord en de Trollstigvei. Maar ook steden als Trondheim, Lillehamer, Alesund en Oslo hebben indruk gemaakt.
Overal in Noorwegen zie je bordjes staan die waarschuwen voor overstekende elanden. Wij hadden geluk en troffen onderweg een eland met jong, ze liepen zomaar langs onze auto. Dan besef je dat je echt in Noorwegen bent.
We hebben een prachtige boottocht gemaakt in het Trollheimgebergte en door het Geirangerfjord. Onderweg stopten we regelmatig om korte wandelingen te maken. Maureen ging in de rugdrager en keek haar ogen uit.
Ook het overnachten in kampeerhutten was ontzettend leuk. Elke keer opnieuw de verrassing hoe de hut er uit ziet, de knusse uitstraling en het gemak dat je er zo in kan. Wij vonden het een ideale manier van overnachten.
Hoe zit het met de muggen, het weer en de prijzen?
Er waren drie vragen die heel vaak terug kwamen. De eerste vraag ging over de hoeveelheid muggen. Scandinavië heeft wat dat betreft een slecht imago, maar het viel ons 100% mee. We smeerden ons ’s avonds wel in met anti-muggenspul en zijn nauwelijks geprikt. De tweede vraag ging over het weer dat volgens niet-Scandinaviëgangers altijd heel slecht zou zijn en of we dat wel zagen zitten met een klein kind. Wij hebben weleens bewolkte dagen gehad en zelfs 1 hele regenachtige dag, maar de andere dagen was het 25 graden en zonnig. Ideaal vakantieweer voor ons. Tot slot werd er opgemerkt dat Noorwegen zo ontzettend duur is. Het is maar net waar je het mee vergelijkt. 3 weken in een stacaravan in Italië in het hoogseizoen is in ieder geval duurder. Wij hebben ongeveer 1300 euro voor de overnachtingen en overtochten betaald, we kookten elke avond zelf (prijsniveau boodschappen ligt iets hoger dan in Nederland) en wandelen is gratis. Ook de entrees voor musea vielen mee, kinderen zijn meestal gratis. Alleen de overtochten over de florden tikten aardig aan, elke oversteek waren we tussen de 10 en 20 euro kwijt. In totaal is dat opgelopen tot ruim 200 euro.
Welke tips heb je voor andere ouders die een soortgelijke reis willen maken?
Gewoon doen! Het voordeel van een ‘standaard’ rondreis is dat je regelmatig dezelfde mensen tegen komt. Dat kan erg leuk voor de kinderen zijn omdat ze dan steeds dezelfde speelkameraadjes treffen. Wij vonden het met een baby ook een fijne manier van reizen: ze sliep lekker in de auto en was wakker als we ergens waren. Overal waren er goede voorzieningen voor ouders met kleine kinderen, in één van de openluchtmusea was zelfs een aparte ruimte voor moeders die borstvoeding wilden geven. Inclusief koelkast om eventueel afgekolfde melk te bewaren.
Ik denk dat de bestemming minder handig is met peuters die zelf niet graag lopen en wat te zwaar worden voor de rugdrager, maar vanaf een jaar of 5 gaat dat weer prima. Ook het overnachten in de kampeerhutten is leuk voor kinderen. Wij gaan dit jaar in Zweden opnieuw in kampeerhutten overnachten en de kinderen verheugen zich nu al op de stapelbedden in de kleine rode huisjes.
Alle foto’s in het artikel zijn gemaakt door Kidseropuit
Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.
Hoi,
Wij gaan deze zomer precies het zelfde doen voor 6 weken met ook een even oude baby van 10 maanden als we weg gaan.
Hoe deden jullie dat in de hutten met het slapen? Omdat het 1 ruimte is. Ging jezelf weg als de baby op bed lag? Of ook gewoon heel vroeg in bed? De hut moet natuurlijk donker zijn en je kan geen geluid meer maken….
Ben heel benieuwd! En alvast bedankt voor het antwoorden!
Groetjes,
Marja
Hoi,
Super leuk om jullie verslag te lezen! Ik ben gelijk de site van buro scandinavia gaan bekijken en daar zitten hele leuke reizen tussen. Goede tip! Wij twijfelen alleen nog of we in plaats van 5 slaapplaatsen 2 of 3 plekken aan doen.. Hoe vonden jullie het om zoveel te reizen, is het niet fijner om langer op 1 plek te blijven met een kleintje? Ons zoontje is, als we op vakantie zijn, 13 maanden. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Groetjes,
Frederika
Hoi!
Leuk verhaal om te horen, wij zijn ons nu aan het oriënteren op een soortgelijke reis met een peuter van 2 jaar. Echter twijfelt ons reisbureau of er een campingbedje op kamers met de stapelbedden kan.
Daarnaast zien we ook niet overal 2-persoonsbedden staan maar soms ook alleen stapelbedden. Hoe was jullie ervaring daarmee?
Alvast bedankt voor je reactie.
Wij zouden ook graag met een baby van 10 maanden een kampeerhuttenrondreis houden.
Feit is dat we beide niet over een rijbewijs beschikken.
Is een dergelijke reis dan wel mogelijk?
Hallo Eva,
Dat lijkt me in Noorwegen best lastig. Het is niet onmogelijk, maar vraagt dan een hele goede planning vooraf. De meeste campings liggen midden in de natuur en zijn niet of zeer beperkt bereikbaar met ov. Ook de meeste bezienswaardigheden liggen in de natuur en hebben dus beperkte ov verbinding. Ik kan me voorstellen dat het bijvoorbeeld in Zuid Zweden en Denemarken makkelijker is.
Leuk geworden! Inmiddels maken we deze zomer een vergelijkbare reis in Zweden, net zo heerlijk 🙂
Leuk ben benieuwd hoe zweden vs noorwegen gaat zijn.