Een opblaasbare kajak? Is dat leuk? Wij testen de Itiwit Toerkajak van Decathlon voor twee of drie personen. We hebben er nu een paar keer mee gevaren in Nederland en ik kan je al verklappen: wij zijn enthousiast! Maar wees gewaarschuwd, want je halve vriendengroep zal hem willen lenen.
Waarom een opblaasbare kajak kopen?
Op vakantie hebben we regelmatig een kajak gehuurd. Varen over riviertjes in Tsjechië, door de Everglades in Florida of op een heldere rivier in Montenegro. Het is iets dat we altijd leuk vinden om te doen, want je bent lekker buiten en ziet vaak veel mooie natuur.
In eigen land kajakken we niet zo vaak. Het blijft meer een activiteit voor een dagje met de familie of met vrienden, terwijl er bij ons in de buurt toch genoeg mooie routes zijn. Wat ons vooral tegenhoudt? Dat je moet plannen en op een bepaalde tijd ergens moet zijn. Bovendien, als het in het weekend mooi weer is, zijn kajaks ook nog snel allemaal verhuurd en zijn we vaak te laat met reserveren. Ook is het lastig om 3 persoons kajaks te vinden, kano’s zijn gebruikelijker.
Aangezien in het voorjaar van 2020 al onze tripjes worden afgezegd, vinden we dat we onszelf wel mogen trakteren op iets tofs. We worden enthousiast van de opblaasbare kajak van Decathlon, de tour kajak voor 2 tot 3 personen. De voordelen van een eigen kajak:
- Kajakken wanneer je zin hebt, want je bent niet afhankelijk van de openingstijden van de verhuur
- Je kunt je eigen route verzinnen en kan op veel meer plekken terecht
- Opblaasbare kajak is makkelijk mee te nemen, ook op vakantie
Een opblaasbare kajak of een opblaasbare kano?
Mocht je het verschil tussen een kano en kajak niet weten, is dat vrij simpel ui te leggen. Bij een kano zit je op stoeltjes, de bovenkant is open en je gebruikt een peddel met een blad. Bij een kajak zit op je billen, lager op het water (op of onder de waterspiegel) en gebruik je een peddel met twee bladen.
De stabiliteit is anders, je gezichtsveld en ook de beweging die je maakt. Ik heb zelf door operaties zwakke borstspieren en kajakken kan ik prima (als je dat goed doet maak je een duwende en cirkelende beweging) terwijl kanoën echt snel voor overbelasting zorgt. Voor ons was de keuze dus simpel.
Zowel een opblaasbare kano als een opblaasbare kajak is niet volledig te vergelijken met een reguliere kano en kajak. Eigenlijk is het een soort tussenvorm. Bij de opblaasbare kajak zit je wel op bodem en hebt de peddel met twee bladen. Je bent echter ook een stuk breder en daardoor net zo stabiel als een kano. Wel lig je wat hoger op het water en is de kajak open. Hierdoor kan je minder snel bochten maken en heb je meer last van de wind.
Onze ervaringen met de Itiwit opblaasbare toerkajak
Kajak in opbergtas
De opblaasbare kajak weegt 17 kilo en komt in een handige opbergtas. Je kunt deze op je rug dragen. Het is dus niet zo dat je enorme afstanden met deze opbergtas wil lopen. De peddels koop je los en ook een pomp moet je zelf apart kopen.
Wij kozen voor deze peddels die uit elkaar te halen zijn. Een handpomp hadden we al.
Voor het eerst gebruiken
Voor het eerste gebruik halen we de opblaasbare kajak uit de tas. Het opblazen wijst zichzelf. Er zijn drie compartimenten: de bodem en de twee zijkanten. Met onze handpomp kost het drie minuten om de opblaasbare kajak op te blazen.
Daarna moet je nog de stoeltjes erin zetten. Ook die hebben een zitting die je moet opblazen.
Als laatste plaats je de vinnen onder de kajak. Het zijn drie vinnen die je onderin inklikt. Doe dit als je verder al helemaal klaar bent, daarna kan je de kajak niet meer plat neerleggen want dan zouden ze kunnen afbreken.
De diepgang van deze kajak is maar 15 cm, daar komen de vinnen nog bij. De vinnen zorgen voor stabiliteit en dat je makkelijker kun sturen. Ga je op een hele ondiepe rivier varen dan hoef je die niet te gebruiken.
Afstelling van de stoeltjes 2-3 personen
De Itiwit opblaasbare kajak van de Decathlon is bedoeld voor 2 of 3 personen. Er is ook een opblaasbare kajak voor twee personen beschikbaar en die is een stukje goedkoper (zie hier prijs en beschikbaarheid). Indien je toch niet van plan bent met drie personen te gaan kajakken zou ik die kopen.
De kajak komt met drie stoeltjes. Die zet je vast met klittenband en de rugleuning met spanbanden. De eerste keer dat we gingen kajakken had Marcel die achterin zat vrij weinig ruimte. Inmiddels hebben we een goede afstelling gevonden. Voorin heb ik precies voldoende ruimte om mijn benen recht te leggen in het puntje. Marcel heeft zit achterin ligt gebogen en onze dochter heeft in het midden ook ruimte voor allerlei houdingen.
Voor ons is het comfortabel zitten ook voor lange afstanden van vier uur. Nou moet ik daarbij wel zeggen dat we allemaal niet erg lang zijn. 169 cm, 175 cm en 122 cm.
De kajak is 382cm lang. Met een tiener is dit geen optie. Ben je zelf beiden lang dan wil je wellicht ook gaan voor twee kajaks. Vrienden van ons wilden de kajak lenen om te varen met hun twee kids, maar ook dat zou ik niet aanraden want hebben ze ook geen eigen stoeltje.
Vaareigenschappen
Het is makkelijk instappen en wegvaren. De kajak ligt stabiel op het water. Sturen gaat makkelijk. Voorin de kajak heb je geen last van druppels van de peddels. Achterin en in het midden wel wat meer. Met warm weer is dat alleen maar lekker, maar bij wat kouder weer is het wel handig een waterdichte jas aan te trekken.
Volgens de website van Decathlon kan je deze opblaasbare kajak ook in je eentje varen. Marcel kan dat vast, maar voor mij is dat voor een langere afstand echt te zwaar.
Overtillen van de kajak
Sowieso is de kajak te zwaar en groot om in je eentje te tillen. Op de meeste routes in Nederland zijn er sluisjes of lage bruggetjes waardoor je toch af en toe moet aanleggen en een stukje moet lopen.
De kajak heeft twee handvatten en is daarmee makkelijk te dragen voor korte stukjes.
Ruimte voor spullen meenemen
Wanneer je met zijn drietjes gebruik maakt van de opblaasbare kajak is de ruimte om spullen mee te nemen beperkt, maar wel ruim voldoende voor een dagtocht. De ruimte is te beperkt om een tent en kampeeruitrusting mee te nemen.
Ik leg zelf graag een kleine waterdichte tas bij mijn benen met daarin telefoon en camera. Achter het achterste stoeltje is nog ruimte genoeg om een tas droog neer te leggen onder de afdekking, met bijvoorbeeld zwemspullen, handdoeken en snacks.
Ook zitten er op het achterste deel van de kajak nog elastieken banden waaronder je nog een extra tas zou kunnen stoppen.
Leeg laten lopen en opruimen kajak
Klaar met kajakken? Dan tillen we de kajak weer op de kant. Wel even uitkijken met de vinnen. Die halen we er eerst vanaf.
Het leeg laten lopen duurt een paar seconden. Daarna is het wel handig om eventueel water er nog even af te lopen. Het fijne is dat de opbergtas wat ruim is, dus het niet allemaal precies zo erin moet als het er ooit in gezeten heeft. Binnen vijf minuten is alles weer opgeborgen in de auto,
Daarmee ben je alleen nog niet klaar want het is wel verstandig de kajak schoon te maken, zodat je niet alle waterplantjes als schimmel tegen komt de volgende keer dat je gaat kajakken. Zeker als je weet dat je de kajak een tijdje niet gaat gebruiken. Het goed schoonmaken kost ons ongeveer een half uurtje.
Voor het helemaal winterklaar maken (alle binnen en buiten compartimenten uit elkaar halen) denken we nog wel wat langer bezig te zijn. Sowieso is het handig deze in huis op een droge plek op te bergen.
Conclusie
Wij zij heel blij met onze opblaasbare kajak. Hij is makkelijk in gebruik en voldoet prima voor ons gezin. We kunnen nu lekker met zijn drietjes op pad, wat met verhuur vaak lastig is. En het is hartstikke leuk om te doen!
Natuurlijk zijn er ook afwegingen waarom dit voor jou geen goed product is. Een opblaasbare kajak is niet goedkoop. Je koopt niet alleen de kajak, maar ook de peddels en eventueel nog een pomp. Bij elkaar geef je dan toch al snel 350,- euro uit.
Check hier de actuele prijs van de kajak.
De kosten van het huren van een driepersoonskajak verschillen enorm. Op sommige plekken betaal je voor een dag huren maar 22,50 terwijl je elders incl transport al snel 65,- euro kwijt bent. Je moet er dus eigenlijk wel een keer of tien gebruik van maken voordat het financieel aantrekkelijk gaat worden.
Een ander nadeel is dat je heen en terug moet varen naar je begin punt. Op een snelstromende rivier niet handig. Hier is natuurlijk ook wel wat voor te verzinnen is, bijvoorbeeld starten en vertrekken op een plek die met het openbaar vervoer bereikbaar is. Of wat we ook al gedaan hebben: eerst Marcel’s fiets neerzetten bij het eindpunt zodat hij de auto op kon halen.
Wij kochten deze kajak zelf, Decathlon is niet betrokken bij deze review.