Home / Voorbereiding / Producten / Beste slaapzak voor je kind, wij vergelijken diverse merken

Beste slaapzak voor je kind, wij vergelijken diverse merken

Op zoek naar een goede kinderslaapzak? Wij ook en daarom hebben we verschillende merken en modellen getest en vergeleken. Er is niet een beste slaapzak voor alle kinderen maar er is wel een duidelijk verschil in kwaliteit en prijs. Met dit overzicht hoop ik dat jij  een goede kinderslaapzak vindt. 

Kinderslaapzak snel vergelijken 

Naam Lengte Temp Type Prijs
Quechua Apernaz 20 140 cm 20 °C  Simpel € 
Quechua Forclaz 10 140 cm 10 °C  Simpel met kap €€ 
Quechua 0 140 cm 0 °C Mummie €€€ 
Ayacucho Vario Junior tot 155 cm 6 °C Meegroei, mummie €€€€€ 
De Pelikaan  160 cm  8 °C Simpel €€€€€ 
Acekamp Glow in the Dark 150 cm -1 °C Mummie met glow in the dark €€€€€  
Nomad Triple-S  145 cm – 2 °C Multifunctioneel €€€€€€€ 

Slaapzak kind: de basisvoorwaarden

Er zijn een aantal basisvoorwaarden waaraan elke slaapzak voor kinderen aan moet voldoen:

Grootte: de slaapzak moet sowieso kleiner zijn dan een slaapzak voor volwassenen. In een te grote slaapzak zit meer lucht en die moet allemaal opgewarmd worden en warm blijven. Dit doet jouw eigen lichaamswarmte en een te grote slaapzak wordt voor jouw kleintje veel te langzaam warm. 

Materiaal: ook materiaal is belangrijk, grootte in combinatie met het materiaal moeten zorgen voor een prettige temperatuur. 

Afwerking rits en naden: verder moeten de rits en de naden goed en veilig afgewerkt zijn. Het is wel zo handig dat je kind zelf de slaapzak open kan doen wanneer hij/zij het te heet heeft of naar de toilet moet. 

kinderslaapzak decathlon

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een kinderslaapzak?

De grootte (lengte) van de kinderslaapzak

Hoe meer onnodige ruimte hoe moeilijker het voor je kind is om het warm te krijgen. Maar een te kleine slaapzak is ook niet fijn. De slaapzak moet minimaal tien centimeter langer zijn dan je kind zelf is.  

Materiaal van de slaapzak

Voor de binnenkant heb je de keuze; synthetisch of dons. De meeste kinderslaapzakken zijn van synthetisch materiaal. Dit is goedkoper en makkelijk in het onderhoud. Dons gaat langer mee en kun je kleiner samenpersen. Ook de binnenkant wordt gemaakt van verschillende materialen, zo is er in sommige slaapzakken katoen gebruikt of ook synthetisch materiaal zoals polyester. Katoen voelt prettig aan en er is een goede regulatie van lucht en lichaamswarmte. In polyester ga je eerder zweten maar het materiaal is lichter en warmer. Een nadeel van katoen is dat het vocht uit de lucht opneemt (bijvoorbeeld bij regenachtig weer of hoge vochtigheidsgraad) en lastiger droog te krijgen is. 

De vorm van de slaapzak

In de wondere wereld van slaapzakken zijn er een hoop vormen. Zo is een mummie slaapzak warmer dan een reguliere slaapzak. Deze loopt spits toe en heeft een fijne hoofdkap en houdt daardoor veel warmte vast. Dit houdt wel in dat je kind ook minder ruimte heeft om de voeten te bewegen. Er zijn ook tussenin opties. Een slaapzak met een halsstuk, waarbij de slaapzak iets doorgaat in de nek. Of een normale slaapzak met een muts. Met een gewone reguliere slaapzak is ook zeker niks mis als je deze alleen gebruikt voor logeerpartijtjes of als je gaat kamperen met warm weer. 

Temperatuur kinderslaapzak

Op een kinderslaapzak moet vermeld staan voor welke omstandigheden deze geschikt is. Soms staan er zelfs meerdere temperaturen op waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen comfort, lower limit en extreme. Slaapzakken in Europa worden geclassificeerd volgens de EN13537-norm en comfort wordt gebaseerd op de gemiddelde vrouw. Dus bij een vermelde “comfort” temperatuur van nul graden heeft een gemiddelde vrouw het tot nul graden niet koud. Voor de standaard man kan de lower limit worden aangehouden als temperatuur waarbij je nog prettig kunt slapen. Bij ‘extreme’ vries je niet dood, maar kan het wel heel koud aan voelen. Voor kinderen zou ik alleen kijken naar comfort temperatuur op de slaapzak. 

kinderslaapzak decathlon

Extra’s

Dan zijn er nog de extra’s om op te letten. Hoe is de afwerking en wat voor een soort rits is er gebruikt zijn er enkele. En ook het aantal ritsen is van belang. Zijn er twee ritsen dan kun je onderin ook voor ventilatie zorgen. Ook handig om op te letten: een halsstuk. Dan loopt de slaapzak iets door in de nek en houdt de slaapzak nog wat extra warmte vast. Geen koude nek voor jouw kindje!

Uitgebreide review slaapzak kinderen

Quechua Apernaz 20° Kinderslaapzak

De Quechua Apernaz 20° kampeerslaapzak is de goedkoopste slaapzak voor kinderen bij de Decathlon. Hoewel het een kampeerslaapzak wordt genoemd zou ik deze daar zelf niet zo snel daarvoor gebruiken, met een comfort temperatuur van 20 °C. Het is voor mij eerder een fijne extra slaapzak voor een logeerpartijtje. 

De slaapzak heeft een vrolijke uitstraling. Onze dochter vond de roze binnenbekleding en grappige plaatjes erg mooi maar sommige jongetjes zullen hier minder blij mee zijn. De slaapzak weegt 730 gram en is redelijk klein in een zak te stoppen. De slaapzak kan volledig opengeritst worden en heeft een rechttoe-rechtaan model. De rits is simpel, het is een kunststof rits met een touwtje eraan. De slaapzak is gemaakt 100% polyester. Je krijgt op deze slaapzak net als op andere Decathlon kinderslaapzakken vijf jaar garantie. Bekijk hier hoe goedkoop deze slaapzak is.

kinderslaapzak decathlon

Quechua Forclaz 10° Kinderslaapzak

De Quechua Forclaz 10° kinderslaapzak is een multifunctionele, goedkope kinderslaapzak met kap en vierkante onderkant. De kap is niet aan te trekken en dus echt alleen als extra laag onder het hoofd te gebruiken. De slaapzak rits je alleen aan één zijkant open en de rits gaat niet helemaal tot onder door. De rits is verder simpel. De slaapzak is te gebruiken tot een comfort temperatuur van 10 graden. Dus prima om mee te nemen als je naar Zuid-Europa gaat. De binnenkant is van katoen, wat ik zelf wel prettig vind. Deze kinderslaapzak weegt 790 gram. Wat mij betreft een goede prijs-kwaliteit verhouding en een prima aanschaf wanneer je incidenteel een slaapzak voor je kind nodig hebt. Bekijk hier de verschillende kleuren waarin deze slaapzak beschikbaar is.

kinderslaapzak decathlon

Quechua 0° Kinderslaapzak

De Quechua 0° kinderslaapzak is echt een heel ander soort kinderslaapzak dan bovenstaande Decathlon kinderslaapzakken. Onze dochter vindt deze het fijnste van de drie Decathlon slaapzakken voor kinderen die we getest hebben. Niet alleen omdat deze lekker warm is met een comfort temperatuur van 0°, maar ook vanwege de extra opties. De Quechua Forclaz 5° slaapzak voor kinderen is een mummie model met hoofdkap die je strakker en losser doet. Er zit ook een nekkraag in, zodat de warmte echt in de slaapzak blijft. Naar beneden toe loopt deze slaapzak smaller toe. Wat wij heel fijn vinden is dat er een dubbele ritssluiting is. Er zijn ritsen aan beide kanten dus de slaapzak is ook goed te luchten.  Je kind maakt deze ook vanaf de binnenkant gemakkelijk open. Voor de ventilatie is het ook mogelijk om één van de ritsen aan de onderkant gedeeltelijk te openen. Op de website van Decathlon staat dat de binnenkant katoen is, maar zo voelt het niet en in de slaapzak zelf wordt vermeld dat deze volledig uit polyester bestaat. Ik was een beetje bang dat deze bij warme nachten misschien te veel zou zweten maar we hebben deze gebruikt bij een nachttemperatuur van 13 graden en hier geen last van gehad. Deze slaapzak is met 1,2 kilo wel wat zwaar. Toch maakt alles bij elkaar deze kinderslaapzak een hele allround. betaalbare optie maar wel wat te zwaar en te groot voor een wandelvakantie of backpackreis ondanks dat deze met een compressiehoes komt. Bekijk hier de actuele prijs en specificaties van deze kinderslaapzak.

kinderslaapzak decathlon
kinderslaapzak decathlon

Ayacucho Vario Junior Kinderslaapzak

De Ayacucho Vario Junior kinderslaapzak is een meegroei slaapzak voor kinderen. Ayachucho is het eigen merk van de Bever. Ze doen hun inspiratie op bij de A-merken die Bever ook verkoopt, maar je betaalt een lagere prijs. Fijn dus als je een slaapzak zoekt met veel extra features. Deze meegroei slaapzak heeft een onderste gedeelte dat weg te ritsen is. Daardoor ontstaan er een kleine slaapzak, waarin het kind beter warm blijft. De afwerking van deze slaapzak is goed. Met bijvoorbeeld nog een extra klittenband sluiting op de rits. De rits is tweezijdig en ook van binnen open te maken. Ook is de rits, net als bij de Quechua Forclaz 5, aan de onderkant open te maken om extra te luchten. Deze Ayacucho heeft maar aan één zijde een rits. In de slaapzak zit ook nog een klein vakje om wat in te stoppen. Wat ik zelf alleen minder fijn vind aan deze slaapzak, is het korte hoofdgedeelte. Dit is niet echt een capuchon maar meer een klein stukje om op te liggen. Deze slaapzak weegt 1,1 kg en is volledig van polyester. Bekijk hier de verschillende kleuren waarin deze slaapzak beschikbaar is

kinderslaapzak ayachuya

Polydaun Pelikaan slaapzak

Persoonlijk zou ik niet voor de Polydaun Pelikaan slaapzakgaan. Het is een vrij simpele slaapzak voor een prijs waar je ook uitgebreidere opties voor krijgt. Er is hier wel gebruik gemaakt van katoen voor de buiten- en binnenvoering wat voor sommige kinderen erg prettig is. Verder is het een simpele slaapzak, die rondom open te ritsen is. Heb je meerdere van deze slaapzakken dan rits je ze aan elkaar om een tweepersoonsslaapzak te maken. 

Coleman Glow in the Dark Kinderslaapzak 

Eén van de meest populaire slaapzaken van dit moment is de Coleman Glow in the Dark kinderslaapzak. Heel veel ouders en kinderen vinden de glow in the dark vuurvliegjes print heel tof. Als het donker is geeft de slaapzak nog een tijdje een zacht licht. Los van de bijzondere print is het ook een prima simpele slaapzak, met rits aan één kant. De slaapzak is gemaakt van polyester. Je betaalt wel extra voor deze gadget waardoor de slaapzak wat duurdere is dan vergelijkbare slaapzakken zonder glow in the dark. Bekijk hier de actuele prijs en meer reviews van Coleman Glow in the Dark slaapzak

Coleman kinderslaapzak Glow in the Dark

Nomad Triple-S Kinderslaapzak

Ben je op zoek naar een slaapzak voor kinderen die echt het hele jaar door bruikbaar is? In de koude voorjaarsvakantie en in de warme zomer is de Nomad Triple-S junior een goede optie. Wat deze slaapzak anders maakt dan de rest, is dat deze een zomer en lente/herfstkant heeft. Dit staat duidelijk op de slaapzak aangegeven en afhankelijk van welke kant je boven legt is de slaapzak warmer of koeler. Daarnaast is de slaapzak zowel een mummie als een regulier model. In de zomer rits je de hoofdkap gewoon weg. Op deze slaapzak krijg je twee jaar garantie. Deze slaapzak heeft uitstekend afgewerkte ritsen met tochtstrip die ook van binnen open te maken is. Ook is er de mogelijkheid de slaapzak te luchten door de rits vanaf onderen gedeeltelijk open te maken. Deze slaapzak weegt 1 kg. Bekijk hier de actuele prijs

Nomad triple-s kinderslaapzak

Check ook onze andere reviews van handige reisartikelen zoals wandelschoenen voor kinderen, Duukies Beachsocks, en kinderslaapzakken.

1 gedachte over “Beste slaapzak voor je kind, wij vergelijken diverse merken”

  1. Leuke website met voor mij bruikbare informatie. De eigen kinderen zijn weliswaar al lang volwassen, maar nu zoek ik iets voor logeren en kamperen van de kleinkinderen.
    Persoonlijk mis ik wat informatie over ervaringen met/na het wassen van slaapzakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top