Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Praag met kinderen, accommodatie en attracties voor het hele gezin

Praag met kinderen, accommodatie en attracties voor het hele gezin

Wat is er te doen in Praag met kinderen? Ik verbleef drie nachten in de hoofdstad van Tsjechië met mijn dochter en deel de leukste tips voor een citytrip Praag met kids. Je vliegt heel makkelijk en betaalbaar voor een (lang) weekend naar Praag. Heb je meer tijd, maak Praag dan onderdeel van een vakantie in Tsjechië met kinderen. Alleen al rondom Praag in de regio Midden-Bohemen is ontzettend veel te doen voor gezinnen. Zoals het het hele vette Mirakulum met klimtoestellen in het bos en diverse kastelen. Je leest hier meer over in mijn blog Midden-Bohemen met kids.

praag met kinderen

Praag was de laatste van de grote centraal gelegen, Europese hoofdsteden die ik bezocht. Sommige delen deden mij denken op Boedapest, Bratislava en verrassend genoeg Vilnius. Maar de stad heeft ook echt haar eigen karakter. Wij bezochten Praag in het hoogseizoen. Praag was druk. Vooral op de plekken waar tientallen (vaak Aziatische) groepen de weg versperden. In de Praagse burcht konden we alleen maar schuifelen in de mensenmassa. Tel daarbij temperaturen boven de 35 graden op en je snapt dat ons bezoek aan Praag een zweterige bedoening was. Ga je net als wij in het hoogseizoen naar Praag, neem dan even de tijd om je bezoek slim te plannen zodat je de drukste en heetste plekken vroeg op de dag bekijkt. 

Tip, wist je dat je ook met de TUI expres per nachttrein naar Praag kan? Check hier de vertrektijden en prijzen.

Hoeveel tijd heb je nodig voor Praag? In deze mooie stad keken we onze ogen uit. De meeste van de bekende bezienswaardigheden zijn ook interessant met een gezin en daarnaast zijn er tijdens een citytrip Praag met kids genoeg kinderattracties te vinden. Wij hadden twee volle dagen en een avond in Praag. Dat is voldoende om een goede indruk te krijgen van de stad maar ik denk dat een dag extra nog net wat fijner is zodat je op je gemak de stad kunt ontdekken. Heb je meer tijd, dan zijn er genoeg dagtrips vanaf Praag te ondernemen.

Praag met kinderen

Praag met kinderen

Openbaar vervoer in Praag

Plan je ook een bezoek aan Praag met kinderen? Ga zo vroeg mogelijk naar de drukste plekken, cluster bezienswaardigheden en mix voldoende kinderattracties in Praag met reguliere bezienswaardigheden. Praag is best een uitgestrekte stad hoewel het oude centrum redelijk compact is. Het openbaar vervoer is dankzij de tram en metro uitstekend. Je kunt een openbaar vervoer pas aanschaffen voor één of meerdere dagen. Die heb je er zo uit. Of koop een Prague Card, daarmee maak je gebruik van het openbaar vervoer en heb je gratis of met korting toegang tot musea en diverse attracties. 

Kindvriendelijk hotel Praag 

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Praag? Via TUI boek je een vlucht plus kindvriendelijke vier- of vijfsterren hotel zoals de Occidental Praha, dit is vaak makkelijker en goedkoper dan zelf regelen. Bekijk hier het aanbod.

Met een gezin is ook fijn om in een appartement te verblijven. Bekijk hier de best beoordeelde appartementen voor gezinnen in Praag.

Heb je een klein budget dan wil je misschien liever een hostel kiezen. Zoals Hostel Seven met erg goedkope vierpersoonskamers, met gedeelde badkamer. Of net weer een klasse beter Hostel Dakura met driepersoonskamers, maar ook appartementjes voor gezinnen. 

Wij kozen zelf uiteindelijk voor een Airbnb, omdat ik het wel prettig vond om de laatste dagen van onze rondreis door Tsjechië wat meer ruimte en een eigen slaapkamer voor mijn dochter te hebben. Die kamer was alleen veel te heet, dus uiteindelijk sliepen we toch op dezelfde kamer. Ik koos voor een Airbnb buiten het oude centrum maar op 5 min loopafstand van de groene metro lijn.

Praag met kinderen

Citytrip Praag kosten

Is Praag goedkoop? Prijzen liggen zeker lager dan in Nederland of steden zoals Dubrovnik. Bovendien vlieg je goedkoop naar Praag met diverse low cost maatschappijen. Maar Praag is duurder dan de rest van Tsjechië. Voor bijvoorbeeld een cola betaal je in mijn ervaring ongeveer 20% meer in Praag dan elders. Pak zeker in de oude stad niet zomaar een terrasje. Loop even twee straten van de drukte en check eerst de menukaart, als je niet voor een onaangename verrassing wil komen te staan. 

Ik had geluk dat mijn dochter tijdens ons bezoek nog vijf was. Openbaar vervoer en vrijwel alle musea (maar niet de dierentuin) zijn gratis voor kinderen tot zes jaar. Wil je veel zien koop dan een Prague Card (zie boven). 

Voor een idee van de prijzen (actueel tijdens de trip):

  • Airbnb voor 3 nachten met 2 slaapkamers: € 198,-
  • Croissantje bij de bakker: € 0,60
  • Crêpes met een drankje in de oude stad: € 5,40
  • Museum Karla Zeman (zonder korting): € 10,-
  • Maaltijd voor 2 personen bij treinrestaurant: € 18,-
  • Retourvlucht met Ryanair geboekt in april, vliegen in juli: € 82,52 p.p.
  • Dierentuin kind: € 6,-
praag met kinderen burcht

Bezienswaardigheden Praag met kinderen

De Praagse Burcht

De Praagse Burcht ook wel bekend als het kasteel van Praag is de meeste populaire attractie in Praag. Dit mag je dan ook niet missen tijdens een bezoek aan Praag, met kinderen. Rondom de burcht zijn mooie tuinen die vrij toegankelijk zijn en uitzicht geven over de stad. Eigenlijk geeft de naam burcht een verkeerd beeld. Het is namelijk niet een gebouw, maar een complex van paleizen, kerken en zelfs woningen allemaal binnen de muren. Het heeft dan ook meer weg van een vestingstad dan van een paleis.

Praag met kinderen burcht

Je betaalt voor de diverse attracties afzonderlijk dus het is handig van tevoren te bedenken wat je wil zien. Wij kozen voor het zogenaamde circuit A met de St. Vitus Kathedraal, het oude koninklijke paleis, de St. George’s Basilica en het gouden straatje met de Daliborka Toren. Allemaal attracties waar een Prague Card gratis entree op geeft. 

Praag met kinderen burcht

We waren om half 11 bij de Praagse Burcht en dat is in de zomer echt te laat. Zeker in de St. Vitus Kathedraal was het schuifelen tussen de mensen. De St. George’s basilica is van buiten en van binnen een stuk ingetogener maar wel een stuk beter te bewonderen rond deze tijd.

Praag met kinderen burcht

Een andere bezienswaardigheid in in het burchtgebied is het ‘Gouden Straatje’. De huisjes hier zijn piepklein, “dwergenhuisjes” volgens mijn dochter. Nu zitten er in de vrolijk gekleurde huisjes vooral souvenirwinkeltjes. Maar enkele huisjes zijn nog ingericht zoals vroeger en het is moeilijk voor te stellen hoe mensen leefden in zo’n piepkleine woning waar je nu uit moet kijken je hoofd niet te stoten. 

praag met kinderen burcht
praag met kinderen burcht

Speelgoedmuseum Praag

Het speelgoedmuseum in Praag binnen de muren van de Praagse burcht is een van de grootste speelgoedmusea ter wereld, met een collectie speelgoed van de Romeinse tijd tot het heden. Tijdens ons bezoek was het museum gesloten voor verbouwing en renovatie. 

Petrin Park met spiegeldoolhof

Het Petrin park aan de overkant van de rivier is een een groot en groen park op een heuvel met mooi uitzicht over Praag. In het park zijn verschillende bezienswaardigheden. Je kunt natuurlijk omhoog lopen, maar omdat we veel wilden zien leek mij dat geen goed idee. Wij kozen dus voor de Petrin Funiculair, een treintje dat ons omhoog brengt. Ik schrik wel even van de enorme wachtrij die hier staat. Gelukkig is er een speeltuin dichtbij en terwijl ik wacht vermaakt mijn dochter zich prima. 

Praag met kinderen Petrin park

We zien de stad steeds kleiner worden hoe hoger we gaan. Voor een nog beter uitzicht is er ook nog de 60 meter hoge Petrin toren om te beklimmen. “Mama het is echt veel te warm”, we slaan dit dus over. Maar voor het spiegeldoolhof is ze wel te porren. Niet heel groot, maar wel grappig en na het doolhof kunnen we nog eens extra hard lachen met de verschillende lachspiegels.

praag met kinderen petrin spiegeldoolhof
praag met kinderen petrin spiegeldoolhof

We besluiten om omlaag niet de funiculair te nemen, maar terug te lopen. Onderweg stoppen we nog bij een restaurantje om met een fris drankje het uitzicht over de stad op te nemen. Het is een fijne wandeling met veel groen en schaduw. Hierna zijn we weer helemaal opgeladen. 

Oude stadsplein

Het hart van Praag is van mij betreft het oude stadsplein, met mooie historische gebouwen. Vroeger werd hier een grote markt gehouden, nu zijn het de terrasjes en gevels die de bezoekers trekken. Plus natuurlijk de beroemde astronomische Klok, die helaas tijdens ons bezoek niet te bekijken was omdat deze gerestaureerd werd. 

Praag met kinderen

Oude Raadhuis

Het Oude Raadhuis aan het plein is te bezoeken en we sluiten ons in eerste instantie aan bij een tour, maar komen er al snel achter dat je ook zelf mag rondlopen. Dan leer ik wel wat minder, maar dit is voor mijn kleuter prettiger. De kamers zelf met kleurige muren en historische meubels zijn inspirerend genoeg.

Daarna beklimmen we de toren, er is een lift waarmee we de meeste trappen overslaan. Eénmaal boven is er een echt mooi uitzicht over de stad Praag. 

Praag met kinderen
Praag met kinderen

Karelsbrug Praag

Eén van de meest gefotografeerde plekken in Praag is de Karelsbrug Praag. Het is dan ook een prachtige historische brug met grote standbeelden. “Wie is dat” vraagt mijn dochter en ik verzin ter plekke een verhaal over een ridder. 

Praag met kinderen karlsburg
Praag met kinderen karlsburg

Joodse Synagoges

Het historische centrum van Praag is buitengewoon goed bewaard gebleven. Praag heeft in tegenstelling tot veel andere steden de Tweede Wereldoorlog goed doorstaan. Datzelfde geldt niet voor de eens zo grote Joodse bevolking. Als je meer wil leren over het lot van de Joden dan raad ik je aan het Joods Museum in Praag te bezoeken. Tijdens dit bezoek met mijn dochter beperkten wij ons tot het bekijken van diverse synagogen, die voor haar aanvoelen als paleizen.

De Synagogen in Praag zijn zoveel uitbundiger en indrukwekkender, dan de vaak sober ingerichte tegenhangers in Nederland. Vooral in de Jerusalem Synagoge (in een combinatie van Art Nouveau en Moorse stijl) en in de glimmende Spaanse Synagoge, kijken we onze ogen uit. 

praag met kinderen
Praag met kinderen synagoge

Dierentuin van Praag 

De dierentuin in Praag was echt een positieve verassing. Meestal zijn dierentuinen die al erg oud zijn (die dierentuin in Praag bestaat als sinds 1931) in steden niet zo uitgebreid. De dierentuin in Praag is echter enorm en de dieren hebben echt alle ruimte. De dierentuin ligt dan ook niet in het oude centrum maar aan de rand van de stad. Makkelijk bereikbaar met de bus in ruim een half uur. Of als je meer tijd hebt; de (stoom)boot is een optie maar dan ben je ongeveer 75 minuten onderweg en moet je daarna nog een kwartiertje lopen. 

Praag met kinderen dierentuin
Praag met kinderen dierentuin

Mijn dochter genoot echt van de dierentuin van Praag. De meeste dieren hebben verblijven die helemaal zijn aangepast aan hun oorspronkelijke leefomgeving en dat maakt de dierentuin extra interessant en afwisselend.  

“Mama ik ben hier”, mijn dochter zwaait vanaf de avonturenspeeltuin en ondertussen drink ik in de schaduw wat. Verspreid door de dierentuin zijn verschillende horecagelegenheden en meerdere avonturenpaadjes en speeltuinen. Ook aan de kleintjes is gedacht met een kinderboerderij, waar ze geiten kunnen voeren en in een treintje kunnen rijden. Er is zelfs een zwembadje wat met het warme weer zeer in trek was bij verschillende peuters. 

De dierentuin in Praag heeft veel hoogteverschil maar om het makkelijk te maken is er een kabelbaantje. Net als eerder bij Petrin Hill kozen wij ervoor die omhoog te nemen en dan rustig omlaag te lopen. De dierentuin is echt een aanrader als je Praag met kinderen bezoekt. Omdat deze zo groot en uitgestrekt is, zou ik voor een bezoek minimaal vier uur (zonder reistijd) uittrekken. 

Praag met kinderen dierentuin
Praag met kinderen dierentuin

Nationaal Museum Praag

Het Nationaal Museum in Praag bestaat uit meerdere musea in verschillende panden. Wij bezochten het zo genoemde New National Museum, waar we naast een tweetal tijdelijke tentoonstellingen ook de permanente opstelling van het Natuurhistorisch Museum bezochten. De zogenaamde Noach’s Arch opstelling is één van de binnenactiviteiten in Praag die interessant zijn voor kinderen. 

Hoewel het nog steeds een vrij traditioneel Natuurhistorisch Museum is, met voornamelijk opgezette dieren, maakt de manier van presenteren het wel een stuk boeiender. De dieren zitten niet achter glas en zijn opgesteld rondom een grote boot. Ze hebben bovendien een actieve houding waardoor het lijkt of het luipaard klaar staat om ons te bespringen. 

Praag met kinderen
Praag met kinderen

Het museum heeft ook een kleine kinderhoek. Onze dochter begint direct met de wereldbol puzzel. Het olifanten puzzelstuk past op meerdere plekken maar je moet het juiste continent kiezen. Ik moet eerlijk toegeven dat sommige dieren nog best lastig waren. Maar het is ons gelukt. 

Praag met kinderen

Karel Zeman Museum Praag

Het Karel Zeman special Movie Effects Museum gaat over film en laat zien hoe je met simpele technieken special effect kunt krijgen. Geen computer gegenereerde bewerkingen maar spiegels, dubbele wandelen en mechanische oplossing. Het is een heel interessant museum en top voor kinderen. “Mama maak een foto van”, mijn dochter rent op de Pegasus af. “Mag ik kijken”, ze bewondert het eindresultaat en gaat direct op zoek naar de volgende fotoplek. Als je wel eens in een 3D Art Museum bent geweest, dan heb je een idee wat te verwachten. Maar dit museum heeft meer afwisseling.

In het museum zijn ook heel veel (zwart-wit) filmpjes te bekijken van oude films. Daarnaast is er te zien hoe poppen werden gebruikt voor special effects en kunnen we zelfs in een oude vliegmachine klimmen. Mijn dochter heeft in haar enthousiasme weinig geduld om alle filmpjes te bekijken en wil liever dingen doen. De teleurstelling is groot als we binnen vijftien minuten het einde van het museum hebben bereikt. Kortom, wel heel leuk om te doen als je Praag met kinderen bezoekt maar de entreeprijs van het Karel Zeman museum vond ik te hoog voor de hoeveelheid activiteiten. 

Praag met kinderen karl zeman
Praag met kinderen karl zeman

Treinrestaurant Praag 

Een grappige plek om te eten is het treinrestaurant (Výtopna Railway Restaurant). Drinken wordt hier gebracht door een treintje en de lege glazen worden ook weer opgehaald per trein. We kozen voor een tafel waar de trein echt midden over onze tafel gaat (kost 25 kroon extra, per volwassene) in plaats van een tafel waar de trein alleen maar langs gaat. Voor kinderen is het echt een attractie! “Kijk kijk, waar gaat die heen”.

Mijn dochter liep mee met de treintjes om te kijken waar ze allemaal bezorgd werden. Het eten is prima maar niet heel bijzonder, ik had een pizza, mijn dochter een kindermenu met pasta.  Maar zoek je een kindvriendelijk restaurant in Praag dan mag je dit niet missen. Halal eten? Lees dan de tips van Jasmina over Halal eten in Praag.

praag met kinderen treinrestaurant

Lego Exhibitions, Hamleys

Je hebt in Praag het Lego museum maar ook de Lego Exhibition. Mijn dochter vindt Lego wel leuk, maar is nou ook weer niet zo’n fan dat wij beide panden moesten bezoeken. Op basis van reviews kozen we voor de Lego Exhibition die in de kelder zit van Hamleys, de grootste speelgoedwinkel in Praag. Toevallig waren vrienden van ons ook met hun zoontje in Praag, wat het bezoek extra gezellig maakte. 

De Lego Exhibition is echt indrukwekkend. Op de bordjes is te zien hoeveel werk elk gebouw heeft gekost. Het leukste vond mijn dochter het pretpark van Lego, door op de knopjes te drukken gaat het reuzenrad echt draaien en beginnen de botsautootjes te rijden. Ook vele bekende gebouwen uit Tsjechië zijn nagebouwd. Zoals het kasteel van Karlstejn en de St. Vitus Kathedraal.  Je ontdekt telkens nieuwe dingen, zoals twee legopoppetjes die door grapjassen vast anders zijn neergezet dan de bedoeling was :-).

Praag met kinderen lego ezpress hamleys

Veel kunstwerken zitten achter glas en dat is maar goed ook, met twee nieuwsgierige kleuters die graag overal aanzitten. Voor kinderen is er wel een speelhoek waar ze zelf aan de slag kunnen met Lego. En er is een green screen waar allemaal leuke grappen mee uitgehaald kunnen worden. “Ik pak je hoor”, een enorme hand waar een kleuter makkelijk in past.. lachen.

Praag met kinderen lego ezpress hamleys

Hamleys  is meer dan een speelgoedwinkel en als je de Lego Exhibition bezoekt moet je ook zeker de andere verdiepingen bezoeken. Favoriet bij mijn dochter is de glijbaan van de eerste verdieping naar de begaande grond. Ze kan er geen genoeg van krijgen! En er is zelfs een complete draaimolen in de winkel. 

Praag met kinderen lego ezpress hamleys

Speeltuinen in Praag

Er zijn weinig speeltuinen in Praag om even te stoppen wanneer je door de oude stad loopt. Aan de overkant van de rivier vind je wel een leuke speeltuin, aan de voet van Petrin Hill en in Letna Hill Park. Je kunt ook naar kindereiland (Detsky Ostrov), één van de eilanden in de Moldau met veel speelmogelijkheden. We zijn niet naar kindereiland gegaan omdat het echt wel een eindje lopen is. Bovendien las ik gemixte reviews over de staat waarin de speeltoestellen verkeren. 

praag met kinderen speeltuin

De beste speeltuin in het oude centrum is die in de Franciscan garden, vlakbij metro halte Můstek. De tuin zit vrij verstopt, naast de kerk is een poort met een wat viezig straatje. Ga je de bocht om en de tuin opent zich. Aan de linkerkant van de tuin achter een muur zit de speeltuin. Met bankjes onder de bomen en speeltoestellen die vooral leuk zijn voor jonge kinderen. Voor ons was het een prima plek om na een drukke dag even lekker te spelen. 

praag met kinderen speeltuin

Majaland indoor attractiepark

Majaland is het nieuwe (indoor) attractiepark in Praag wat je zeker niet wilt missen. Zoals de naam al verraad staat het park in het teken van het figuur ‘Maya de Bij’. Het park is voornamelijk geschikt voor kinderen tussen de 2 en 10 jaar oud. De ligging van Majaland is ideaal, namelijk naast de luchthaven en middenin het winkelcentrum ‘Premium Outlet Prague Airport’, erg makkelijk dus om beide te combineren tijdens je bezoek aan Praag.

Majaland Praag

Overige bezienswaardigheden Praag met kids

Behalve de door ons bezochte bezienswaardigheden in Praag is er nog meer te doen. Ben je een kunstliefhebber, dan zijn er bijvoorbeeld verschillende goede musea. Voor jonge kinderen schijnt het National Agricultural Museum leuk te zijn met een speeltuintje en verkleedmogelijkheden. Terwijl het National Technical Museum met oude vliegtuigen en auto’s interessant is voor kinderen die interesse hebben in techniek.  Vlak na ons bezoek opende ook het Museum of Senses een vestiging in Praag. Deze doe-musea zijn altijd erg leuk om te bezoeken met kinderen. 

Wil je liever lekker ontspannen? Als wij een volgende keer naar Praag zijn dan willen we zeker een bezoekjes brengen aan het stadsstrand. Er zijn er meerdere om uit te kiezen, de meeste mensen gaan naar Žluté Lázně, een recreatieterrein met een strand en ligweide. Wat verder weg ligt Slapy, hier is een stuwmeer waar je ook fijn kunt zwemmen. 

Praag met kinderen

Prague card

Wil je veel doen en zien koop dan een Prague Card voor 24/48/72 uur. Hiermee zijn een aantal bezienswaardigheden in Praag gratis, je kunt ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer wat heel handig is. Daarnaast krijg je nog korting op veel plekken. Ik had voor mijzelf een Prague Card, deze was niet nodig voor mijn dochter omdat ze met haar vijf jaar bij veel bezienswaardigheden in Praag gratis toegang had en nog kosteloos met het openbaar vervoer mocht reizen. De Prague Card voor 2 dagen kost 58 euro (prijs 2018). De grote bezienswaardigheden in Praag zoals de dierentuin en de burcht kosten niet meer dan tien euro. Dus je moet wel lekker veel willen zien of veel reizen in de stad om de kaart aantrekkelijk te maken. Is dit niet het geval, check dan in ieder geval even hier voor welke attracties je online kaartjes met korting of skip-the-line tickets kunt krijgen. 

Dagtrips vanaf Praag

Heb je meer tijd in Praag en wil je ook graag wat in de omgeving doen, dan is er volop keuze. Net buiten Praag vind je Průhonice, een stad met paleis en paleistuin om te wandelen en een heel groot waterpark. Ideaal als je een dagje cultuur met een kindvriendelijke activiteit wil combineren. Je komt hier vanuit Praag met de trein en je moet dan nog een klein stukje met de bus voor het waterpark. 

Midden bohemen kasteel Průhonice

Een andere optie is kasteel Karlstejn, veertig minuten met de trein buiten Praag. Een veertiende eeuwse burcht waar je ook kunt wandelen in de omgeving.

Onze favoriete bestemmingen buiten Praag in de regio Midden-Bohemen was Mirakulum, een heel tof speelpark met klauterparcoursen door de bomen en waterspeeltuin.

Je leest meer over deze bezienswaardigheden in ons blog over Midden-Bohemen in Tsjechië. Lees ook onze andere blogs zoals Pilsen met kinderen.

midden bohemen tsjechie mirakulum

Wij bezochten Praag op eigen gelegenheid en kosten, maar ontvingen dankzij een samenwerking met het Tsjechisch Verkeersbureau een Prague Card, bekijk hun website voor tips over Tsjechië met het gezin. 

1 gedachte over “Praag met kinderen, accommodatie en attracties voor het hele gezin”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top