České Budějovice, de provinciehoofdstad van Zuid-Bohemen in Tsjechië, is een relaxte bestemming. Met een sfeervol plein en goede restaurants. Hoewel České Budějovice zelf niet overloopt van bezienswaardigheden heeft de stad wel een fijne centrale ligging. Je kunt vanaf hier dagtrips maken naar bekendere plekken, zoals Český Krumlov en zelfs het Lipnomeer. Ook huurden we fietsen en reden we daarmee naar Hluboká nad Vltavou.
Na een dag in de drukte waren we elke avond weer blij om in het rustige České Budějovice aan te komen.
Přemysl Otakar II plein
Het hart van České Budejovice is het grote plein met een mooie fontein en diverse bankjes. Dit is de plek om te chillen en mensen te kijken. Rondom het plein staan de mooiste gebouwen en kun je diverse restaurants vinden. Net als in veel Middellandse Zee bestemmingen is er hier een overdekte promenade. Zo kun je ook bij regen, of als het heel warm is, rustig rondom het plein lopen zonder last te hebben van het weer.
We hebben verschillende restaurantjes rondom het plein uitgeprobeerd. Er is afwisseling genoeg, van traditioneel Tsjechisch tot Italiaans en hippe hamburger bars.
Liever iets anders? Dan anders adviseer ik je om een blokje verder te lopen naar restaurant Naše farma, met vlees van de eigen boerderij. Je kunt hier goed eten in een gezellige setting. Voor onze dochter komt er ook gelijk een kleurplaat met kleurtjes, dus die is ook gelijk blij.
Černá věž
Een ander opvallend kenmerk van de stad is de zwarte toren (Černá věž). Deze toren van 72 meter hoog was oorspronkelijk een klokkentoren van de kerk. Je kunt de 225 treden van de toren beklimmen voor uitzicht over de stad.
Het Zuid-Boheems Museum
In České Budějovice zit het museum van Zuid-Bohemen. We hebben het museum zelf niet bezocht, maar mocht je meer willen leren over de regio, dan kan dat hier.
Parken in České Budějovice
České Budějovice is een groene stad. Direct rondom het historisch centrum is een groene ring met een smal park met bankjes. Loop een paar minuten door en je bent aan de rivier. Ook hier weer veel groen en jongeren die aan het fietsen, skaten of skeeleren zijn op de promenade langs het water. Ook hier kun je enkele restaurantjes vinden. Naast het Lanna Cafe zit een grote speeltuin. Wat verderop in de stad heb je nog Park Stromovka, een groot park in een bosachtige setting.
Zwemmen in České Budějovice
Ben je in de zomer in České Budějovice en wil je afkoelen, dan zijn er verschillende opties. Bij Plavecký stadion is een groot zwembad met buiten- en binnenbad. Er zijn echter ook genoeg Tsjechen die in de rivier de Moldau zwemmen. Er zijn verschillende strandjes en zwemsteigers.
Overnachten in České Budějovice
In České Budějovice sliepen we bij Residence U Černé. Hele fijne appartementen in de oude stad. Ruim, schoon, netjes en met een airco. Alle appartementen hebben ook een wasmachine, wat fijn is als je langer onderweg bent. Je kunt eventueel ontbijten in het naastgelegen restaurant of natuurlijk in je appartement.
Het enige nadeel is dat je niet voor de deur kunt parkeren. In plaats daarvan hebben ze een samenwerking met een parkeergarage een paar blokken verderop waar je tegen een gereduceerd tarief kunt parkeren. Check hier de verschillende appartementen.
Wat is er te doen rondom České Budějovice
Zoals ik ook aan het begin van dit artikel aangaf, is České Budějovice een fijn stadje om te zijn, maar heeft het zelf geen echte must-do’s. Dat is ook geen probleem, want in de rest van Zuid-Bohemen is genoeg te doen.
Dagtrip naar Hluboka nad Vltavou
Wij huurden fietsen in České Budějovice en fietsten daarmee naar Hluboká nad Vltavou. Prima te doen, want de fietsroute is grotendeels autovrij, vlak en langs het water. Een heerlijke dag! Je leest er alles over in mijn blog over Hluboka nad Vltavou.
De berg Klet
In een klein half uur rijd je met de auto naar Holubov. Vanaf Krasetín station kun je de kabelbaan nemen de berg Klet op. Vanaf de top van de berg heb je uitzicht over de hele omgeving. Er is ook een restaurant en een observatorium waar de sterrenhemel vanuit bestudeerd werd.
De kabelbaan is een echte historische kabelbaan. In je eentje in een stoeltje en dan tergend langzaam omhoog. Let wel even op, de kabelbaan wordt op het hele uur opgestart. Kom je later, dan kan het dus zijn dat je een tijdje moet wachten.
Vanaf de top kun je diverse wandelingen starten. Wij zien bovenop de top toffe stepjes staan. “Wil je terug lopen of met de step?”, vraag ik mijn dochter. “Met de step, want die is precies goed voor mij”, ze wijst naar een van de stepjes voor kinderen die ze hier hebben. Het wordt dus de step terug naar Krasetín station. De allereerste bocht is even erg steil, dus hier lopen we, maar daarna gaat het heerlijk. De stepjes hebben goede remmen en ze durft steeds meer.
Van de verhuurder hebben we ook een duidelijke kaart en uitleg gekregen. Na het eerste gedeelte over een soort fietspad moeten we een stukje over een gravelpad in het bos. Dat is iets omhoog en een stukje zwaarder en dan het laatste stuk is het weer genieten. Echt een leuke activiteit om te doen!
Kasteel ruïne Dívčí Kámen
Ook naar kasteel ruïne Dívčí Kámen is het maar een half uur rijden. Of combineer het, zoals wij deden, met de berg Klet en maak er een rondje van. Even een tip: vooraf op Google Maps lijkt het alsof je helemaal naar het oude kasteel kunt rijden. Dat is niet zo. Net over het spoor bij Trisov is een parkeerplaats en dat is ook tot hoe ver je mag rijden. De rest van de weg is verboden, behalve voor vergunningsverkeer.
We moeten dus onverwacht een wat langere wandeling maken, maar dat is zeker geen straf. Er is een rondje aangegeven van en naar de kasteel ruïne via een andere route. Het leuke is dat we hier zowaar op een echte Tsjechische kinderwandeling stuiten. Hoewel we de opdrachten niet kunnen lezen, zijn een aantal stations zo duidelijk dat ook wij ze prima snappen. Ook kom je langs een boerderij met restaurant en kampeerplekken aan het water. Als je wat wil eten, adviseer ik het je om dat hier te doen.
Voor de ruïne betaal je een klein bedrag aan entree. In het winkeltje hier kun je alleen met contant geld betalen. Je kunt ook wat drinken kopen, maar er is geen volwaardig restaurant, al zijn er wel picknick plekken. De ruïne Dívčí Kámen zelf is niet heel bijzonder, maar in combinatie met de wandeling en de mooie ligging wel leuk om naartoe te gaan.
Holašovice
Ook Holašovice is een half uur rijden. Wij combineerden een bezoek aan dit dorpje met Klet en burcht Kámen. Dit plaatsje staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, wat mijn interesse opriep. Volgens Unesco is het een “exceptionally complete and well-preserved example of a traditional central European village. It has a large number of outstanding 18th- and 19th-century vernacular buildings in a style known as ‘South Bohemian folk Baroque’, and preserves a ground plan dating from the Middle Ages.”
Als ik dat niet had geweten, was ik er misschien zo doorheen gereden. Het is wel een aardig dorpje en de gebouwen zijn zeker mooi, maar verder is er weinig om mijn interesse vast te houden.
We zagen nog een bordje staan voor “The Czech Stonehenge” en besluiten nu we hier toch zijn maar even een kijkje te nemen. Later lees ik echter online dat dit niet echt oud is, maar pas in 2008 is neergezet door mensen die geloven in de energie van stenen.
Český Krumlov
Ook Český Krumlov is maar een half uur rijden vanaf České Budějovice. Prima te doen dus als je alleen de mooie historische stad wil zien. Hoewel ik je zou aanraden om in Český Krumlov te overnachten om de stad zonder de enorme drukte te ervaren. Je leest erover in mijn blog over Český Krumlov met kinderen.
Benieuwd wat er nog meer te doen is in Tsjechië met kinderen? Lees ook onze andere blogs:
Ons verblijf in České Budějovice werd mogelijk gemaakt door CzechTourism Benelux. De meeste activiteiten ondernam ik op eigen gelegenheid en initiatief. Bekijk de website van CzechTourism www.visitczechrepublic.com voor nog meer tips over Tsjechië of https://www.jiznicechy.cz/en/ voor informatie over de regio.