Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Het Tsjechische Pilsen met kinderen, aanrader!

Het Tsjechische Pilsen met kinderen, aanrader!

Als eens gedacht aan Pilsen met kinderen? Nee, niet bier drinken, maar de Tsjechische stad Pilsen (Plzeň). Wie al eerder met het gezin naar Tsjechië is geweest, weet dat er genoeg te doen is voor kinderen in dit land. Steden als Liberec, Brno en Praag hebben allemaal veel attracties voor de hele familie. Maar hoe zit het met Pilsen?

Deze stad heeft een ontzettend goed en modern science museum. “Ik zou hier wel ’s ochtends heen kunnen gaan en de hele dag blijven”, zucht mijn dochter. Dat zou ook echt letterlijk kunnen, zoveel is er te doen. Daarnaast is er een dierentuin, een dinopark en een aantal wat kleinschaligere attracties. Het centrum is deels autovrij en heeft een groen park op de plek van de voormalige middeleeuwse stadsmuur.

Wat te doen in Pilsen met kinderen?

Het centrum van Pilsen

Pilsen in Tsjechië is een fijne stad om als toerist te bezoeken. Op sommige plekken doet het mij denken aan Latijns-Amerika met van die vrolijke gekleurde huizen. Het hart van de stad is natuurlijk het grote plein in het centrum.

Pilsen tsjechie

Kathedraal

De Kathedraal van Pilsen was tijdens ons bezoek gesloten voor renovatie, maar we konden wel de toren beklimmen. Een flinke klim, maar dan heb je ook wat. Uitzicht over de hele stad.

Kathedraal

Zo krijg je direct wat meer gevoel bij de stad. Pilsen heeft een oud centrum met daaromheen de modernere woonwijken. De rivier de Radbuza loopt door de stad. In het centrum is een parkachtig stuk en in de buurt van de dierentuin zijn meer heuvels en het Lochotínský park.

Pilsen tsjechie

Marionetten museum Pilsen

Aan het centrale plein zit het Muzeum Loutek, oftewel een museum over marionetten. De eerste verdieping is nogal statisch met poppen achter glas en informatie over de historie van het poppenspel in Tsjechië. De tweede en vooral derde verdieping zijn een stuk interactiever en daardoor is dit een geschikt museum in Pilsen om met kids te bezoeken.

Marionetten museum Pilsen

Op deze verdiepingen mogen we niet alleen de marionetten aanraken, maar zijn ook andere mechanische opstellingen met poppen. “Kijk ik fiets en nu gaat de lamp aan”, door het trappen gaat een kikker bewegen en gaat een lampje schijnen. Bij elke opstelling zijn we weer benieuwd wat gaat gebeuren.

Tenslotte is er nog een grote ruimte waar optredens plaats kunnen vinden of waar je zelf je eigen showtje kunt opvoeren. Hier zijn zowel echte marionetten om uit te proberen, als simpelere handpoppen die voor kinderen makkelijker zijn.

Marionetten museum Pilsen
Marionetten museum Pilsen

Overige musea Pilsen

Er zijn nog meerdere kleine musea in het centrum van Pilsen. Zo nemen we een kijkje bij het museum of Horrors. Dat heeft meer weg van iemand die fan is van Halloween en zijn kelder heeft ingericht met wat enge poppen. En op de begaande grond is ook een hoek met speelgoed.

museum of horrors pilsen

Wil je meer leren over de bevrijding van Pilsen na de tweede wereldoorlog? Dan is het Patton Memorial Pilsen een aanrader. Met informatieve borden in het Engels. Het gaat niet alleen over de bevrijding, maar ook over hoe die bevrijding door de Amerikanen in de communistische tijd verzwegen moest worden.

Ook het lot van de joodse bevolking in Pilsen komt kort aan bod. De grote synagoge is nog een herinnering aan de eens zo grote Joodse gemeenschap. Tijdens ons bezoek was deze gesloten vanwege renovatie, maar normaal gesproken kun je deze bezoeken.

Patton memorial pilsen

We namen ook een kijkje bij het Museum of West Bohemia. Een gebouw met meerdere afdelingen, waarbij je betaalt per onderwerp. Ik koos voor archeologie en geschiedenis. In het eerste deel zijn met name voorwerpen te zien uit de prehistorie. De vleugel over de recente geschiedenis is interessanter en heeft in tegenstelling tot de archeologie vleugel ook uitleg in het Engels. Zo leerden we meer over het leven op het Tsjechische platteland. Andere tentoonstellingen in dit museum gaan o.a. over wapentuig en kunst.

Museum of West Bohemia in Pilsen

Restaurants in Pilsen

Het enige wat mij een beetje verbaasde, was dat er zo weinig restaurants aan het grote plein te vinden waren. We komen er later achter dat de meeste restaurants een paar straten verderop zitten. Aan het groene park op de plek van de voormalig stadsmuur.

Pilsen restaurant

Pilsner Urquell brouwerij

In de stad Pilsen moet je natuurlijk als bierliefhebber eigenlijk wel een bezoek brengen aan de Pilsner Urquell brouwerij. Dit kan met een tour. Omdat ik Pilsen bezocht met mijn zeven jaar oude dochter en mij dit voor haar minder interessant leek, hebben we dit zelf niet gedaan.

Pilsen Tsjechie

Techmania Science Center

Techmania Sciene Center is wat ons betreft de leukste attractie in Pilsen met kinderen. Bovendien is het ook nog eens een uitje dat het hele jaar door kan. Dit wetenschapsmuseum is net buiten het centrum gelegen. Wij liepen er in twintig minuten naartoe, maar je kunt ook de auto daar parkeren.

Techmania Science Center

Techmania bestaat uit twee delen: het planetarium waar 3D films worden vertoond en de enorme hal vol met proefjes en experimenten. Wij beginnen bij de laatste en kijken onze ogen uit. De ruimte is enorm en we zien direct al diverse thema’s. Zoals Waterworld, waar we dammen kunnen bouwen en experimenten uitvoeren met water. In de meeste gevallen is er zowel uitleg in het Engels als in het Tsjechisch of is er helemaal geen uitleg nodig.

Techmania Science Center

“Dat is leuk”, zegt mijn dochter en weg is ze alweer. Ze heeft iets anders gezien waar kindjes zichzelf omhoog kunnen hijsen. Dat wil ze ook wel even doen. Hier zijn nog meer testen te doen met gewichten. Ook is ze fan van het gedeelte waar je volgens haar kunt “sporten”. Test of je even hard kan rennen als een haas of als een slak. Wat hoor jij? En wat hoort een roofvogel. Best een verschil.

Er wordt omgeroepen dat er een show begint. “Poef”, een heleboel rook maakt voor een spectaculaire start van de voorstelling. De uitleg is hier wel alleen in het Tsjechisch, maar toch leuk om even te kijken.

Techmania Science Center

Techmania is wat betreft kwaliteit, grootte en afwisseling echt vergelijkbaar met de betere Science musea in de Nederland, België en Duitsland. Diverse tentoonstellingen in Techmania komen oorspronkelijk uit west-Europese musea, zoals uit Continium in Kerkrade en uit Heureka in Helsinki.

Techmania Science Center

De meeste thema gebieden in Techmania Science Center zijn leuk voor zes jaar en ouder. Er is ook een deel met best moeilijke quizvragen voor tieners en ouders. Een tentoonstelling met oude stoommachines en treinen, welke denk ik vooral leuk is voor de liefhebber en voor opa en oma. Terwijl je ook je peuter of kleuter mee kunt nemen, want die hebben een heel eigen deel waar kinderen ouder dan acht niet mogen komen. Dit lijkt meer op een indoor speeltuin dan op een museum met testjes. Inclusief glijbaan, klimwand en lekkere zachte blokken. De verschillende 3D films die ze draaien, hebben ook een leeftijdsindicatie dus zo weet je welk tijdstip je het beste kunt kiezen.

Techmania Science Center

Natuurlijk kunnen we niet weg gaan voor we een 3D film hebben gekeken. Daarvoor moeten we weer even naar buiten en naar het planetarium gebouw. De film over het heelal is even een mooi rustmoment. Daarna hebben we nog tijd voor een laatste ronde. “Kunnen we hier morgen weer heen?” zucht mijn dochter als we bij sluitingstijd naar buiten gaan. Ik had hier een halve dag ingeschat, maar dat was niet genoeg om alles te doen. Er zit in Techmania ook een restaurant, dus je kunt hier echt prima een hele dag doorbrengen.

Techmania Science Center

Dierentuin Pilsen

Ook de Zoo Plzeň is leuk om te bezoeken tijdens je bezoek aan Pilsen met kinderen. De dierentuin van Pilsen is ruim van opzet en lekker groen. Er is wel wat hoogteverschil, dus ook nog goed voor je conditie.

Pilsen dierentuin

De dierentuin is ingedeeld in verschillende werelden. Wij beginnen bij Australië, met wel heel opvallende albino kangoeroes. Omdat het steeds harder begint te regenen, zijn we blij dat we daarna het reptielenhuis in kunnen duiken. Er zijn meerdere overdekte gedeeltes in de dierentuin, waardoor het ook met minder mooi weer prima is om hier naar toe te gaan. Veel dieren hebben een binnenverblijf waar je in kunt kijken.

Pilsen dierentuin

Toch is het soms even zoeken. Door de ruime opzet zijn niet alle dieren altijd te zien. Zo verstopt de cheetah, het favoriete dier van mijn dochter, zich achter een van de heuvels in zijn hok. Als we er later nog een keer langs lopen, ligt die wel mooi klaar voor de foto.

Pilsen dierentuin

Er wonen meer dan 1200 soorten in de dierentuin van Pilsen. Er is dan ook veel afwisseling. Van de pinguïns, waarbij we afvragen wie nou wie aan het bekijken is, tot de wolven die ons duidelijk negerend voorbij rennen.

Pilsen dierentuin

Ze hebben hier zelfs vleermuizen. De in de rotswand gegraven tunnel is niet heel anders dan de natuurlijke omgeving waar vleermuizen wonen, al zal daar geen beeld van een Egyptische farao staan. Ook andere nachtdieren zijn te bekijken in deze spannend donkere omgeving. “Piep piep”, ik schrik me echt kapot maar gelukkig lopen de ratten niet los en zitten ze achter glas.

Pilse dierentuin

Er zijn in de dierentuin meerdere fijne speelplekken te vinden. We lunchen in een restaurant met traditionele Tsjechische gerechten, omdat we hier als eerste langs komen en trek hebben. Even later komen we echter langs een modern restaurant waar ze wel de pannenkoeken op het menu hebben staan waar mijn dochter eigenlijk zin in had.

Pilsen dierentuin
Pilsen dierentuin

Een deel van de dierentuin is een botanische tuin. Hier vind je geen dieren, maar wel Japanse huisjes en veel bloemen. Voor een bezoek aan de dierentuin mag je zeker wel een halve dag uittrekken, zeker ook omdat je van de dierentuin zo het Dinopark inloopt.

Dinopark Pilsen

Het dinopark van Pilsen combineer je makkelijk met de dierentuin. Je kunt een combiticket kopen en er zijn poortjes die je direct van de dierentuin naar het dinopark brengen en weer terug.

Pilsen Dinopark

Het leuke van dit dinopark in Tsjechië is dat veel van de dino’s echt bewegen en geluid maken. Zo’n enorm beest is al indrukwekkend en helemaal als je opeens “gruwwwwwhhh” hoort en zijn hoofd jouw kant opdraait.

“Kijk dat is een triceratops, die aten planten en woonden met heel veel bij elkaar”. Mijn dochter spuwt haar dino kennis. “Wat is dat?”. Waar ze een dino niet kent, moet ik het hele bordje met informatie voorlezen.

Pilsen Dinopark

Er is in het dinopark ook een leuk speeltuin en (soms tegen betaling) er zijn een aantal activiteiten te doen. Zoals graven naar dino botten en ballen gooien. Ook kijken we een film over dino’s met speciale effecten, zoals wind en regen. Hoewel die in het Tsjechisch is, is het leuk om te zien. Het dinopark in Pilsen is compact. Als je toch naar de dierentuin wil gaan, zou ik zeker beide combineren.

Pilsen Dinopark

DEPO2015

Een voormalig fabrieksterrein in Pilsen is omgetoverd tot hippe plek om te eten. Ook is er hier veel ruimte voor pop-up activiteiten. DEPO2015 is gelegen aan de rivier op een kwartiertje lopen vanaf het centrale plein.

DEPO2015

De activiteiten die hier georganiseerd worden wisselen dus regelmatig. Tijdens ons bezoek waren er twee betaalde tentoonstellingen die super leuk waren voor kinderen. De eerste ging over voetbal en hier kon je zelf allemaal balspellen doen.

Expo2015

Een andere enorme ruimte was omgetoverd tot een donkere zaal met allerlei spelen met een laser. Van kruipen door een parcours als een geheim agent tot het vangen van beestjes. Mijn dochter is samen met andere kindjes wel een uur druk aan het spelen geweest. Met een echte bal gooien op ruimtevoertuigen die een planeet aanvallen. Toen ze na een uur helemaal kapot en bezweet eindelijk uitgespeeld was, smaakte dat drankje met een taartje op het terras van DEPOT2015 extra goed.

Check vooral de website voor informatie over actuele activiteiten. Ik heb me laten vertellen dat er met regelmaat wat tofs te doen is voor gezinnen.

expo2015

Kindvriendelijk overnachten Pilsen

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Pilsen? Wij sliepen bij het Courtyard by Marriott Pilsen, een prima hotel aan de rand van het centrum. Ze hebben ook een aantal parkeerplekken voor de deur speciaal voor gasten.

Natuurlijk hebben ze ook familiekamers. De kamers zijn ruim en netjes. Wifi werkt goed en het ontbijtbuffet heeft veel keuze. Kortom, een prima optie. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

hotel pilsen
hotel pilsen

Wat te doen in de omgeving van Pilsen

Lekker zwemmen? Een kwartier rijden buiten Pilsen kun je Pláž Ostende vinden, een groot meer met diverse strandjes. Je kunt hier kiezen voor een strand met of zonder faciliteiten.

Rondom Pilsen zijn ook veel verschillende kastelen, vooral aan de zuid-oost kant van de stad. Zo is het kasteel van Nebílovy maar twintig minuten rijden.

Ostende

Je kunt ervoor kiezen om Tsjechië en Pilsen te bezoeken met de auto, maar je kunt ook aanreizen met de nachttrein. Op deze manier kom je lekker uitgerust aan in Pilsen en kun je gelijk op pad. Kijk voor de mogelijkheden en prijzen op NS International.

Ons bezoek aan Pilsen werd ondersteund door CzechTourism Benelux. Bekijk de website van CzechTourism www.visitczechrepublic.com voor nog meer tips over Tsjechië of https://www.pilsen.eu/tourist/ voor informatie over de stad. Of lees ook onze andere blogs:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top