Home / Reisinformatie / Europa / Spanje / Het bijzonder mooie Pradesgebergte in Catalonië

Het bijzonder mooie Pradesgebergte in Catalonië

Op slechts een uurtje rijden van Barcelona bevindt zich het majestueuze Pradesgebergte (Muntanyes de Prades). Blogger Mirella en haar gezin hadden nog nooit van deze regio gehoord, maar aangezien de bestemming zichzelf profileert als ‘familiebestemming’ was zij, uiteraard, razend nieuwsgierig.

Met veel plezier hebben Mirella en haar gezin deze regio in het Spaanse Catalonië bezocht. En we zullen maar vast verklappen dat we verliefd zijn geworden op Prades en omgeving. Wat is het hier mooi en wat zijn er veel verschillende soorten activiteiten te ondernemen!

Hoe kom je in het Pradesgebergte

Om bij het Pradesgebergte te komen, is het praktisch om eerst naar Barcelona te vliegen. Op deze bestemming vliegen heel veel luchtvaartmaatschappijen, inclusief low cost airlines. Ook kun je hier kiezen uit een keur aan autoverhuurbedrijven. Hierdoor vind je makkelijk een vlucht en huurauto die passen bij je reisschema, wensen en budget. Vervolgens rij je in zo’n 1 à 1,5 uur naar deze regio in Catalonië, uiteraard afhankelijk van waar je verblijft. Hoe verder naar het noorden, hoe meer spectaculaire haarspeldbochten je onderweg moet bedwingen. Vergeet onderweg niet van het spectaculaire uitzicht te genieten!

Wat te doen in het Pradesgebergte met kinderen

Bezoek het rode stadje Prades

Het stadje Prades ligt op zo’n 950 meter hoogte, waardoor het er frisser aanvoelt dan in de rest van de regio. Het is dan ook een populaire verblijfplaats van de Spanjaarden zelf tijdens de warme zomermaanden. Bij de lokale Tourist Information kun je informatie krijgen over de bezienswaardigheden in de omgeving én er bevindt zich een klein bezoekerscentrum.

catalonie met kinderen prades

Het stadje Prades wordt ook wel de ‘rode stad’ genoemd, dankzij de in het oog springende kleur van de huizen. De roodachtige zandsteen werd direct in de omgeving gehouwen. Het charmante stadje is zeker de moeite waard om doorheen te dwalen. Ga op zoek naar de oude stadsmuren en breng een bezoek aan het eeuwenoude kerkje op het pittoreske dorpsplein. Absoluut de moeite waard om dan ook de kerktoren te beklimmen welke je een panoramisch uitzicht geeft over het stadje en de omgeving. Een andere manier om de stad te verkennen is om een leuke en speelse familie-speurtocht te ondernemen.

Prades is bezig met het bouwen van een sterrenobservatorium, net buiten het centrum. De regio is namelijk één van de donkerste gebieden in de regio. Wij waren onder de indruk van de hoeveelheid sterren die je tijdens heldere nachten kunt bewonderen.

Prades Spanje

Wandel vanuit Prades naar het eeuwenoude kerkje Ermita de l’Abellera

Wat ons betreft een hoogtepunt! Via een mooie wandeling van slechts 2 kilometer loop je naar de Ermita de l’Abellera, een prachtig kerkje uit 1570 dat verscholen ligt onder een enorme overhangende rots.

Begin je route bij de Tourist Information waar je in ruil voor een kleine borgsom de sleutel van de kerkpoort kunt ophalen. Daarna volg je de goed aangegeven wegwijzers en loop je in 2 km naar de Ermita de l’Abellera (waarbij je zo’n 100 meter stijgt). De route ernaartoe is afwisselend; dwars door het bos en je komt onderweg zelfs nóg twee kleine kerkjes tegen! Na 2 km word je plots verrast door een uitzichtpunt vanwaar je een adembenemend overzicht hebt van het gebied: Brugent River Valley. Wow wat is het hier mooi!

Ermita de l’Abellera

Het kerkje is rond de 16e eeuw gebouwd onder een grot, je ziet hier nog de oude drinkgelegenheid van de paarden en de uitgehouwen gaten voor het vastmaken van de touwen voor de paarden. Lees ook ons blog met meer wandelingen in het Pradesgebergte.

Ontdek het leven op het platteland in het Museum of Rural Life in L’Espluga de Francolí

‘Mag ik hier morgen weer naartoe?’ vaagt onze zoon zodra we het ‘Museum of Rural Life’ verlaten. Zwaar onder de indruk was hij van de alle soorten machines die dit museum tentoonstelt. En het leuke is dat ze niet achter glas staan, maar dat je ze daadwerkelijk mag aanraken en bedienen! Zo leerden we van alles over de productie van bijvoorbeeld olijven, graan en wijn. Natuurlijk niet alleen door de machines, maar ook door de tof vormgeven expositie vol video’s en objecten; er was volop ruimte voor voelen, verkleden, beleven en ervaren.

Het museum weet tevens op een speelse en slimme manier een link te leggen tussen het oude dorpsleven op het platteland en hedendaagse dillema’s. Denk maar eens aan fotogenieke (maar karige) dorpskruideniertjes tegenover geordende supermarkten met ruime openingstijden: waar doe jij je boodschappen? En dat terwijl we wel allemaal die ene lokale olijfolie of wijn willen proeven, handgemaakt van generatie op generatie. Moderne technieken maken schaalvergroting in de landbouw mogelijk, maar dat gaat weer ten koste van lokale gebruiken en tradities die we zo waarderen. Het museum verwerkt dit soort vraagstukken op vriendelijke en aansprekende wijze in hun collectie.

Catalonie met kinderen museum of rural life

Naast de vaste opstellingen wisselt het museum een aantal keer per jaar van tijdelijke tentoonstellingen. Zo loopt er tot oktober 2019 een indrukwekkende expositie over plastic. Onmisbaar of bedreigend, uitkomst of ondergang: heb jij er al eens écht over nagedacht? Bezoekers van alle leeftijden wordt gevraagd om mee te denken over bepaalde stellingen door middel van interactieve museumopstellingen, aansprekende video’s en indrukwekkende foto’s van internationale fotografen. Zonder belerend te worden, zet men alle afwegingen rondom plastic tegenover elkaar en krijg je inzicht over de uitdagingen van het huidige leven en dat van de toekomst.

Catalonie met kinderen museum of rural life

Het ‘Museum of Rural Life’ in L’Espluga de Francolí was voor ons een hoogtepunt tijdens ons bezoek aan Catalonië met kinderen.

Bezoek Poblet, één van de grootste kloosters van Spanje

Het prachtige klooster te Poblet staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is absoluut een bezoek waard. Dit cisterciënzer klooster is in 1150 gesticht door graaf Ramon Berrenguer IV, toentertijd als militaire uitvalsbasis in de strijd tegen de Moren. Het klooster werd na 1835 echter gesloten en raakte in verval. Een ruïne naast de ingang van het klooster herinnert nog aan die donkere periode. Gelukkig keerde het tij in 1941 en is het klooster grotendeels hersteld. Inmiddels wonen hier weer 29 monniken en zijn zelfs de overblijfselen van het oude Koninklijke huis van Aragon overgebracht naar deze bijzondere plek.

catalonie met kinderen poblet klosster

Je kunt een groot deel van het Poblet klooster bezoeken, neem daarvoor ruim de tijd. Toegankelijk voor publiek zijn bijna de gehele benedenverdieping (inclusief de imposante kloostertuin), het terras op de eerste verdieping en natuurlijk de kerk. Daar bevinden zich ook de koninklijke graven, royaal versierd met sculpturen en beeldhouwwerken. Aandachtige toeschouwers zien her en der zelfs verwijzingen naar de kruisridders, tempeliers en vrijmetselaars.

catalonie met kinderen poblet klooster

Leer alles over het ambacht glasblazen in Vimbodi

Op slechts een paar minuten rijden van het Poblet klooster ligt het museum voor glasblazen te Vimbodi. In dit kleine dorpje stonden vroeger vier grote glasfabrieken, geen wonder dat hier nu een museum is gevestigd. De interactieve demonstratie wordt gegeven door twee ervaren lokale kunstenaars, onze zoon van 4 kijkt vol ontzag toe.

We voelen de hitte waarin de ambachtslieden moeten werken en voelen ons echt onderdeel van het proces. Onze zoon mocht ook zelf even blazen, maar dat was toch té spannend. Dan maar van dichtbij kijken hoe het werkt. Allereerst wordt vloeibaar glas, knaloranje en stroperig als honing, uit een oven gehaald van meer dan 1.000 graden. De kunstenaar laat zien hoe hij kleuren kan toevoegen door te stempelen met kleine gekleurde stukjes glas.

Vervolgens begint het rollen en het daadwerkelijke glasblazen. Om de vorm niet te verliezen, haalt de glaskunstenaar acrobatische toeren uit en slingert hij de gloeiend hete staaf met daaraan de uiteindelijke vaas als een propeller door de lucht. Zoonlief volgt het schouwspel met open mond. Het afkoelen van het kunstwerk gebeurt in een oven van ‘slechts’ 500 graden, waar de schaal gedurende twee dagen in blijft staan om uit te harden.

Extra leuk is dat de kunstenaars tijdens ons bezoek een aantal kleurrijke dieren van glas maken voor de aanwezige kinderen. De afgekoelde versies kun je voor een klein bedrag ter plekke aanschaffen in het bijbehorende museum. Demonstraties vinden voornamelijk plaats in de weekenden, op de website van het ‘Museu i Forn de Vidre’ vind je alle openingstijden.

cataloni met kinderen glasblazen

Wandelend op paddenstoelenjacht

In het Pradesgebergte kun je zo veel mooie wandelingen maken! De regio heeft zelfs een selectie wandelingen voor families samengesteld, waaronder een gave paddenstoelenwandeling in Vall de Castellfollit Paratge Natural de Poblet. In dit bos komen namelijk meer dan 700 soorten paddenstoelen voor!

Catalonie met kinderen, paddenstoelenwandeling

Om meer te weten te komen over deze bijzondere schimmels, zijn er levensgrote 3D-schilderingen op rijen bomen aangebracht. Door op de juiste hoogte en afstand naar de schildering te kijken, ontdek je welke veel voorkomende paddenstoelensoort staat afgebeeld. De wandeling start bij het boswachtershuis en is zo’n 6,5 KM lang. Je wandelt het eerste gedeelte zo’n 150 meter omhoog, een vrij zware klim voor kleine kinderen. Je kunt ervoor kiezen om de wandeling in te korten tot 3KM, maar neem daarvoor wel een kaartje van het gebied mee. De kortere route staat namelijk niet aangegeven op de route-paaltjes. (We geven je hier ook even de details, zodat je zeker de juiste kant op loopt: Bekijk schildering nummer 4 en loop dan weer terug naar de weg. Daar ga je rechtsaf i.p.v. rechtdoor zoals de route aangeeft. Na schildering nummer 4 loop je alleen nog maar op vlakke gebieden of naar beneden.) Welke route je ook kiest, het gebied is hoe dan ook prachtig en de wandeling is een aanrader.

Aan het begin van de wandeling (bij het boswachtershuis) vind je picknickplaatsen, stenen barbecues, een kleine speeltuin en een poel waar een beekje in uitkomt. Mochten je kinderen nog energie over hebben, kunnen ze zich hier ook nog tijden vermaken.

Middeleeuws Montblanc

Een niet te missen tussenstop bij je bezoek aan het Pradesgebergte is het Middeleeuwse stadje Montblanc. Het overzichtelijke vestingstadje heeft slechts 6.200 inwoners, dus ga vooral lekker dwalen, je komt vanzelf alle highlights wel tegen. De stadsmuren van 1,5 kilometer lang zorgen dat je altijd in het centrum loopt.

catalonie met kinderen montblanc

Beklim ook zeker de Sint Maria kerk vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over het gebied. Het stadje heeft maar liefst zeven speeltuinen (waaronder een kasteel-speeltuin), die allemaal staan aangegeven op de toeristenkaartjes.

In de straat bij de Tourist Information heb je volop parkeergelegenheden (zowel betaald als gratis). Tip: koop vooral een ijsje (of pannenkoek) bij Cal Xixonenc. Mocht je rond 23 april (Sint Jorisdag) in de omgeving zijn, bezoek dan zeker de Middeleeuwse week waarbij diverse bijzondere activiteiten en schouwspelen worden georganiseerd.

Kindvriendelijke restaurants in het Pradesgebergte

Het is algemeen bekend dat de Spanjaarden érg laat dineren. Verwacht daarom geen restaurants die eerder hun deuren openen dan 20.30 uur. Voor onze vierjarige zoon was het daarom geen optie om zo laat nog de deur uit te gaan. Daarom genoten wij dagelijks van een warme lunch onderweg, waarna we ’s avonds zelf zorgden voor een simpele broodmaaltijd. Ook de Spanjaarden zelf eten ’s middags graag warm. Bijna alle restaurants serveren een voordelig lunchmenu (meestal tussen 13.00 en 16.00 uur), vaak bestaande uit lokale gerechten met streekproducten. En aangezien er dan ook desserts worden geserveerd, is dit jé kans om Crema Catalana uit te proberen!

Overheerlijk lunchen bij Pep Cardona Restaurant

In het dorpje Prades bevindt zich een superfijn restaurant genaamd Pep Cardona. Het restaurant heeft slechts enkele tafeltjes en de eigenaren zijn uiterst vriendelijk. Ook hier wordt een dag(lunch)menu geserveerd, maar je kunt ook van de avondkaart bestellen. Opvallend waren ook de vele vegetarische opties op de kaart. Wij bestellen o.a. een pasta met huisgemaakte pesto, ravioli met burrata en kabeljauwfilet. Maar ook de toetjes waren om je vingers bij af te likken (huisgemaakt nougat-ijs of cheesecake bijvoorbeeld!).

Pep Cardona Restaurant

Tussen de locals bij Hostal Restaurant Les Disset Fonts

Een populaire optie onder de locals is het restaurant van hotel Les Dissent Fonts. Vrijwel alle tafeltjes waren bezet met Spanjaarden die specifiek hier hun warme lunch kwamen eten. De kaart bevat eenvoudige, maar zeer smaakvolle gerechten. Ook kinderen zijn hier meer dan welkom, getuige het feit dat onze zoon meteen een kleurplaat werd uitgereikt. De populaire grotten van Esplunga en het ‘Museum of Rural Life’ bevinden zich op loopafstand van dit restaurant, dus dit is een ideale stop in combinatie met je bezoek aan deze bezienswaardigheden.

Hostal Restaurant Les Disset Fonts

Dineren bij Xalet de Prades

Ben je in de buurt van het stadje Prades en kun je wél ’s avonds laat gaan dineren? Dan kan ik het restaurant op het complex van ‘Xalet de Prades’ zeker aanbevelen. Dit sfeervolle restaurant bevindt zich in een houten chalet en ze koken met lokale en veelal biologische ingrediënten. De keuze op de kaart is klein, maar zeer divers. Van houtovenpizza’s tot luxe paella’s en steen gegrild vlees. Wij aten hier de beste Crema Catalana van de hele vakantie!

Xalet de Prades

Kindvriendelijke hotels in het Pradesgebergte

Xalet de Prades

Op vijf minuten loopafstand van het rode stadje Prades ligt het vakantiepark ‘Xalet de Prades’. Deze ideale uitvalsbasis bestaat uit meerdere soorten houten appartementen en blokhutten.

Wij verbleven in een appartement met twee slaapkamers (boven) en een huiskamer en keuken (beneden). Luxe én praktisch, aangezien we hier ons diner konden koken zonder te hoeven wachten op de late openingstijden van de restaurants. Het huisje is van alle gemakken voorzien (o.a. keukenapparatuur).

Xalet de Prades

Je kunt echter ook kiezen voor een verblijf in een boomhut of zelfs een sterrenhuisje (met glazen plafond!) Het complex is geheel ecologisch, met zonnepanelen op de daken en een eigen moestuin voor het restaurant). Op het complex is een leuke speeltuin en er lopen allerlei boerderijdieren rond. Zo kun je elke dag om 11.30 uur en 17.00 uur een ritje op de pony’s maken!

catalonie met kinderne hotel xalet de prades

Rural House bij Montblanc

Zoek je een verblijf in de buurt van het Middeleeuwse stadje Montblanc? Dan kan ik je het ‘Casa Rural’ in Prenafeta aanbevelen. De Belgische eigenaren (een voormalige reisleider en kookdocente) zijn zes jaar geleden naar Catalonië geëmigreerd en verhuren meerdere kamers in en om hun huis. Je kunt gebruik maken van een gezamenlijke keuken en woonkamer, praktisch als je zelf wil koken, maar je kan ook aanschuiven bij de dagelijkse gezamenlijke maaltijd. De B&B beschikt over ruime familiekamers en alles is tot in detail verzorgd. Het allergrootste pluspunt is toch wel het zwembad met prachtig uitzicht over de bergen en het stadje Montblanc. De eigenaren Theo en Myriam geven je graag tips over de omgeving en weten je de beste wandelroutes te vertellen!

catalonie met kinderen rural house

Ik hoop dat je, net zoals wij, een heerlijke tijd zult beleven in de regio Catalonië in Spanje. Ik wens je alvast heel veel plezier! Tip lees ook onze andere blogs over Spanje.

Gezin op Reis bezocht de regio Catalonië in samenwerking met Catalan Tourist Board. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op http://www.catalunya.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top